Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gadu Gadu - Adium, Kadu, PSI, iChat - dla switchera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#26 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 maja 2007 - 21:24

Zapytam - w ogóle w Adium da się wyszukiwać kontakty w jakimś katalogu czy czymś w tym stylu?

z tego co wiem to zabardzo się nie da w tej wersji Adiuma moze w przyszłości develeoperzy dodadzą tę możliwość jedyne co to mozesz spradzac jak ktos do ciebie napisze to mozesz sprawdzic w katalogu kto to jest biorąc Get Info, a co do szukania to niestety nie da sie zabardzo

#27 Maybe Not

Maybe Not
  • 1 postów

Napisano 16 sierpnia 2008 - 20:04

A ja mam jeszcze inny problem. Urzywam Trigera, testowałem Kadu i wsystko działao sprawnie, ale tylko przez pierwszych pare minut. Potem w prawym dolnym rogu ekranu wyskakiwał komunikat, że przekroczyłem limit czasu połączenia. komunikat taki został już na zawsze, wyskakiwał dokładnie w chwili uruchomienia kadu, uniemożliwiając tym samym z niego korzystanie. Adium natomiast informuje mnie radośnie, że "error: connection failed" w menu zawiadowania kontami. Dodam, że XFire na tym samym Adium działa bezbłędnie. Spróbowałęm jeszcze z jakimś trzecim programem którega nazwy, ani opisu problemu nie pamiętam niestety, ale i tam Gadu nie działało. Wie ktoś w czym może leżeć problem? Z góry dzięki.

#28 luksta

luksta
  • 154 postów
  • SkądLuboń/Poznań

Napisano 24 sierpnia 2008 - 20:47

używam serwera jabber.aster.pl od kilku miesięcy jeden pad
pozdro Emil

proszę o pomoc w temacie transportu dla iChat. Siedzę już drugi dzień z przerwami (małymi niestety) nad tą kwestią.

Niby wszystko działa ale dodane kontakty pojawiają się na liście jako szare z komentarzem "Waiting for authorization"

Dotyczy to zarówno kontaktów zalogowanych jak i niezalogowanych.

Pozdrawiam

#29 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 25 sierpnia 2008 - 12:25

Jako że mam już dość samowoli Adium z jego ustalaniem mojego statusu, postanowiłem spróbować ichat'a. Tylko, że to nie działa. Ustawiłem w Psi transport, swoją listę z gg potraktowałem konwerterem chomika i niby wszystko powinno być oki. Na liście ichat'a wszystkie kontakty są z podpisem oczekuję na autoryzację. Wyklikałem to w Psi ale nic się nie zmieniło. Dodatkowo jak chce napisać do kogoś z poziomu Psi wywala mi taki komunikat :Service unavailable. The server or recipient does not currently provide the requested service. Pomóżcie bo już nie mam sił.

#30 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 25 sierpnia 2008 - 12:38

Tak na logikę biorąc, jeśli "server does not provide the requested service", to pierwsze pojawia się pytanie - z jakiego serwera jabberowego korzystasz?

#31 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 25 sierpnia 2008 - 12:46

Jabster.pl, który podobno działa

#32 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 25 sierpnia 2008 - 13:14

A różnie z tym bywa... Przereklamowany jabster.pl? :: Katarzyna Rogowska, blog

#33 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 25 sierpnia 2008 - 16:57

Chyba że tak... W takim razie i ja muszę się przenieść. A więc jakie serwery polecacie. Zależy mi wyłącznie na transporcie gg

#34 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 26 sierpnia 2008 - 14:46

Ja korzystam z maszyna.pl (mam nadzieję, że to tutaj leżała przyczyna twoich problemów)

#35 czesio

czesio
  • 213 postów
  • Skąd3Miasto

Napisano 26 sierpnia 2008 - 16:24

Przeskoczyłem na jabber.gda.pl i działa. Co prawda iChat ma wątpliwości co do ważności certyfikatu tego serwera, ale ja już nie mam siły.

#36 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 sierpnia 2008 - 17:31

Czy serwer jabberpl.org działa?

#37 luksta

luksta
  • 154 postów
  • SkądLuboń/Poznań

Napisano 28 sierpnia 2008 - 08:29

Przeskoczyłem na jabber.gda.pl i działa.

a u mnie niestety nie. Poza tym o zainstalowaniu aktualizacji Adium nie mogę przełączyć słownika. Cały czas wskakuje Angielski.
Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? Czyżby konieczny był restart?

Z iChatem chyba dam sobie spokój bo nie działa i nie mam ochoty trawić kolejnego dnia w tym temacie.

#38 zmienna

zmienna
  • 47 postów
  • SkądWarszawa//Gliwice

Napisano 08 października 2008 - 14:44

kto mi powie jak się obsługuje to adium? mam problem niby zalozylam sobie gg na nim ale nic nie sciagnelo mi z servera... zadnych kontaktów! niby jestem dostpna - u mnie tak jest naisane - a u innych mnie nie widać do tego nie dostaje informacji. kompletne zero. pomocy!

#39 J4gul4r

J4gul4r
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 października 2008 - 18:23

Adium- problem z wyświetlanymi nazwami kontaktów Dlaczego w moim Adium nazwy kontaktów (nie wszystkie) są wyświetlane jako numer GG, pomimo tego,że w Informacjach o kontakcie, w ustawieniach podaję pseudonim (nazwę jaką chcę żeby wyświetlał dla kontaktu) i dodatkowo widoczność, mam zaznaczone: "Zawsze pokazuj ten kontakt, niezależnie od statusu". Mam wrażenie, że moje kontakty raz wyświetlane jako pseudonim, raz jako numer GG niezależnie od moich chęci pojawiają się czasem zapamiętane przez program poprawnie a czasem nie..? :sad: W praktyce po wyłączeniu programu, kolejne zalogowanie się i lista moich kontaktów ( jej wygląd) to nieustanna loteria?? Może ktoś ma/miał podobne doświadczenia z Adium?

#40 zmienna

zmienna
  • 47 postów
  • SkądWarszawa//Gliwice

Napisano 14 października 2008 - 18:54

piszą do mnie ludzie że mają identyczny problem jak ja... czy ktos moglby poradzic?! bylam w nie jednym ispotcie i nikt mi nie potrafil pomoc - probowali...

#41 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 14 października 2008 - 21:42

Masz wersję 1.3.2?

#42 zmienna

zmienna
  • 47 postów
  • SkądWarszawa//Gliwice

Napisano 16 października 2008 - 12:43

mialam nanowszą wersję - teraz używam kadu, ale oczywiście chciałabym zmienić na adium...

#43 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 16 października 2008 - 13:13

Wersja 1.3.2. wyszła 9.10, a widzę że twój post jest z 8.10, więc jest duża szansa, że było to 1.3.1 albo 1.3 :> Nie chcę namawiać do złego, ale spróbuj jeszcze raz zainstalować i zobaczyć, czy problem nadal istnieje.

#44 zmienna

zmienna
  • 47 postów
  • SkądWarszawa//Gliwice

Napisano 17 października 2008 - 07:00

zainstalowalam przed chwilą i nadal jest tak samo... a moze powiesz jakie maja byc ustawienia w zaawansowanych? moze tam jest jkis blad?

#45 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 17 października 2008 - 09:53

Odpowiem wieczorkiem, bo teraz siedzę na Windzie ;)

#46 westu

westu
  • 203 postów
  • SkądChrzanów / Kraków

Napisano 17 października 2008 - 10:23

Ja niedawno zmieniłem Adiuma na iChat - pomogło ;) Bardzo irytowało mnie w Adiumie to, że ciągle z tą listą były problemy... :]

#47 zmienna

zmienna
  • 47 postów
  • SkądWarszawa//Gliwice

Napisano 17 października 2008 - 10:55

a jak na ichatcie gg odpalic? czy da sie przesylac pliki i zdjecia? czy sa z tym problemy?

#48 domix77

domix77
  • 139 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 17 października 2008 - 11:29

Mnie się przez adium nie udało ani nic wysłać ani wkleić fote do czatu. Jak komuś się udało to chętnie posłucham jak to zrobić

#49 zmienna

zmienna
  • 47 postów
  • SkądWarszawa//Gliwice

Napisano 18 października 2008 - 21:00

o... trzeba wziac i zapisac w pliku kontakty po czym wczytac je w adium i dziala ;)

#50 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 20 października 2008 - 20:40

a moze powiesz jakie maja byc ustawienia w zaawansowanych? moze tam jest jkis blad?

Login Server: appmsg.gadu-gadu.pl
Port: 80

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych