Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Gadu Gadu - Adium, Kadu, PSI, iChat - dla switchera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 jedru

jedru
  • 61 postów

Napisano 21 marca 2007 - 16:43

Kilka ostatnich dni walczylem z gadu gadu. Z moimi 135 kontaktami na liscie ich opisami, niewidocznoscia. Uzywam gg przede wszystkim. Nie mam kontaktow jako swiezy switcher na iChacie, nie uzywam jabbera, tlenu. Korzystam tez ze skype ale umowmy sie - najlepszy do niego jest oryginalny program.

Chcialbym podzielic sie z uzytkownikami gg moimi doswiadczeniami i przedstawic droge ktora wydaje mi sie najlatwiejsza.
Dodano: Zgodnie z sugestia ponizej, przyznaje sie ze sam tego wszystkiego nie wymyslilem, ale naszukalem sie sporo az znalazlem rozwiazanie. Dla kolejnych switcherow bedzie w jednym miejscu

Przede wszystkim nie polecam Adium X. Mimo dosc ciekawego interfacu i sporej ilosci obslugiwanych protokolow - natywne gadu gadu szwankuje. Otwartych jest kilka ticketow dotyczacych podstawowych spraw - jak import kontaktow, niepelny import z serwera, wyszukiwanie. Po drugie transport przez jabbera - jest kiepski, wolny. Adium nie pokazuje tez opisow osob nieobecnych. Dla mnie jest to problem, poniewaz wiekszosc moich znajomych sie ukrywa (przed mafia ?).

Kadu jest bardzo spoko - ma cala obsluge kontaktow, list, jest lekkie i przyjemne. Jedno jest kiepskie - zamyka sie przy nacisnieciu czerwonego koleczka, zamiast minimalizowac sie do doka. Mozna sie przyzwyczaic niby... ale po co.

Zdecydowalem sie na iChat.

Polecam zalozyc sobie konto na chrome.pl. Konto jabberowe. Uzywajac na przyklad PSI. Po zalozeniu konta nalezy polaczyc sie z serwerem. Z menu wybrac service discovery -> bramka gg. Pojawi sie transport z gg. Nie bedzie kontaktow. By je dostac mozna postepowac dwojako (albo i wiecej jako ale te 2 sposoby dzialaja). Jesli ma sie konto na chrome.pl - nalezy wejsc na ich strone internetowa chrome.pl, zalogowac sie i w ustawieniach konta wybrac transport listy kontaktow gg. Mozna tez uzywac Konwertera Chomika http://chomik.eu.org/jabber/index.php

Kontakty znajda sie na liscie zaczna mrugac swiecic. Ja ich nie ruszalem. Zobaczylem tylko ze transport dziala.

iChat odpalilem, w preferences wylaczylem bonjour i @mac.com - bo nie mam znajomych z macami - jeszcze. Zaznaczone wkurzaja, bo niezlaeznie od pozycji na liscie otwieraja sie przy uruchomieniu one a do gg trzba sie przelaczac....
Dodalem konto jabber. Kontakty zaimportowaly sie same z opisami, takze dla niewidocznych.

iChat ma bardzo ladny interface, wspolpracuje z Address book, ma spoko emotki. Dziala blyskawicznie. Mysle ze do czasu az bede mial rozsadna ilosc znajomych z kontem @mac.com - iChat sie udoskonali i bedzie otwieral wszytstko w jednym oknie. Mysle ze do tego czasu tez Adium X naprawi bugi i bedzie z czego wybierac.

Mam nadzieje ze moje wypociny beda pomocne.

#2 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 21 marca 2007 - 18:43

Nie zgodze się z Tobą w kwestji Adium: import z serwer działa poprawnie, nie działa natomiast export. Co do opisów użytkowników którzy są ukryci to też wszystko działa bez żadnego ale. A co do chrome.pl to ja mialem z nim swego czasu problemy bo czasami serwer padał i nic nie dzialało pozatym te wszystkie transport to kupa niepotrzebnej roboty. W adium wpisujesz swój nr tak jak w gg i wszystko odrazu działa. Szkoda że w iChacie nie maożna odpalić kontaktów gg bez robienia transportoów itd.

#3 jedru

jedru
  • 61 postów

Napisano 21 marca 2007 - 19:04

Adium X 1.0.1 automatycznie winno sciagac kontakty z serwera gg (mowimy o natywnej obsludze gg) - tak sie jednak nie dzieje (nie importuje wiekszosci, niektorym podobno to dziala, ja mialem zle doswiadczenia). Nie dziala tez import z pliku tekstowego. Odpowiednie "tickety" sa na forum Adium, sam jestem z reszta w kontakcie z jednym z deweloperow. Co do opisow u niewidzialnych (tym razem przy transporcie przez jabbera) - mimo ze probowalem zmienic to w preferences - zaznaczajac odpowienie opcje - nie pojawily sie opisy u niewidocznych. Mozliwe ze cos zle robie, nie twierdze ze nie. Sam fakt jednak zastanawiania sie co jest nie tak i gdzie jest blad - jest konfudujacy i stresujacy. Mysle ze prostsza i mniej skomplikowana droga dla ludzi ktorzy maja mac'a od kilku godzin jest uzycie iChat ktore dziala bezproblemowo, bezkonfiguracyjnie. Sam licze na to ze Adium sie ulepszy i umozliwi mila eksploatacje bez tysiecy manewrow koniecznych do zadzialania. Nie o to chyba chodzi zeby sie pocic. Ja wybieram relax ;-)

#4 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 marca 2007 - 19:50

ostatnio cos mi konto jabber na chrome.pl pod iChat nie dziala nie chce laczyc tak jakby Chrome.pl zbanowalo uzytkownikow iChat a jak odpalilem jabbera na PSI to konto dzialalo wiec dziwne :/

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 21 marca 2007 - 23:09

dobrze jest do iChata pod Tygrysem doinstalować Chax, zyskuje kilkukrotnie po tym pluginie. Problem z GG via jabber pod ichat polega tylko i wyłącznie na kilku rzeczach. 1) Nowe kontakty dodają się do rostera w postaci numerków, gdyż nie ma obsługi metakontaktów. Mimo, iż w iChat dodasz do nich nazwy to po odpaleniu czy to innego klienta Jabbera, czy to samego GG nowe kontakty będą tylko numerkami na liście kontaktów. Pod warunkiem ,że serwer Jabbera w ogóle Tobie te kontakty zsynchronizuje z GG. 2) Nie można ustawić niewidoczności 3) polskie fonty w ichat są podawane za pomocą kodowania Makowego, więc użytkownicy GG natywnego pod PC, czy nawet jabber pod PC nie będzie widział polskich fontów. O ile nie ma tego problemu w rozmowach, o tyle w statusach już tak. 4) jesteś uzależniony od widzimisie jabbera, który jest pewnym pośrednikiem. Raz będzie działał, raz nie. Może się zmyć na amen w każdej chwili. 5) tak samo jak w adium póki co, nie ma moxliwości podejrzeia info o kontakcie, albo wyszukiwania 6) nie ma jakiejkolwiek obsługi rosterów jabbera, czy też funkcji czysto serwerowych. Potrzeba wszystko ustawiać na sztywno pod PSI

#6 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marca 2007 - 18:29

co do Jabbera na iChat to jest takie cos jak strona Chomika to jest konwerter kontaktow szybko sprawnie i po sprawie exportujesz plik z kontaktami do .txt a potem ladujesz to na strone chomika i raptem wyskakuja ci bąble z dodaniem nowych kontaktow na iChat i wszystko dziala fakt dlugo to zajmuje ale jest okey jesli masz liste kontaktow taka jak ja czyli 158 wpisow

#7 Olek4

Olek4
  • 592 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 22 marca 2007 - 23:04

Używam od paru dni Adium X 1.0.1, przedtem jechałem na Kadu. Import kontaktów z serwera odbył się bezproblemowo. Sprawdzenie danego numer GG jest możliwe "Informacje o kontakcie" w Menu "Kontakt". Jak dla mnie program jest dużo bardziej elegancki niż Kadu. Olek

#8 Dante

Dante
  • 116 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 22 marca 2007 - 23:11

@Olek 4 +1, Adium ma dużo fajnych możliwości i dodadków oraz bardzo ładny interface. Polecam wszystkim. BTW, mam takie pytanie, czy jest możliwość wgrania polskiego słownika do Adium, by program sprawdzał ortografię?

#9 massiwo

massiwo
  • 116 postów

Napisano 26 marca 2007 - 15:16

zaden z tych 4 programow nie ma porownania z tlenem z pc gdzie sie w adium najnowsza wersja sciagnieta ze strony producenta zmienia do ku... jasnej jezyk? z gory dzia

#10 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 26 marca 2007 - 15:27

@Olek 4

+1, Adium ma dużo fajnych możliwości i dodadków oraz bardzo ładny interface. Polecam wszystkim.

BTW, mam takie pytanie, czy jest możliwość wgrania polskiego słownika do Adium, by program sprawdzał ortografię?

Co do słownika to jest cocoAspell

#11 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2007 - 18:18

zaden z tych 4 programow nie ma porownania z tlenem z pc

gdzie sie w adium najnowsza wersja sciagnieta ze strony producenta zmienia do ku... jasnej jezyk?

z gory dzia

czy jak mniemam nie wiesz jak zaktualizowac wersje Adium czy tak ciezko sciagac ja ze stronki otworzyc DMG i potem poprostu zamienic pliki ?

#12 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 26 marca 2007 - 20:47

gdzie sie w adium najnowsza wersja sciagnieta ze strony producenta zmienia do ku... jasnej jezyk?

z gory dzia

zomg, ale o co choci?

Pisz po Polsku, to jest zapisane w regulaminie >>

Nie mam bladego pojęcia o co Tobie chodzi i nie chce mi się zgadywać

#13 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 05 maja 2007 - 15:12

no ja to jakis chyba glupi jestem albo cos bo nie moge tego zrobic mam kilka problemnow -psi niechce mi sie polaczyc z serwerem -urzywalem kadu ale od jakiegos czasu tez mi sie nie chce laczyc z serwerem

#14 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 05 maja 2007 - 16:28

5) tak samo jak w adium póki co, nie ma moxliwości podejrzeia info o kontakcie, albo wyszukiwania

Akurat informacje o kontakcie moge bez problemów zobaczyć. A co do wyszukiwania to ta opcja jest mi prawie zbędna. Za chwilę się ktoś do tego prawie przyczepi, więc napisze, że jak mi potrzebne akurat to wchodzę na GG przez ich stronę i tam sobie do woli szukam w katalogu kontaktów.

#15 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maja 2007 - 16:34

Korzystam tez ze skype ale umowmy sie - najlepszy do niego jest oryginalny program.

Bo też jest oryginalny.

#16 klocek

klocek
  • 2 postów

Napisano 05 maja 2007 - 21:47

Witam, Podepnę się pod temat z pytaniem. Zaznaczam, że switcherem jestem tylko potencjalnym i nie korzystałem jeszcze z żadnego komunikatora pod OS X. Zależy mi na następującej funkcjonalności (którą pod XP zapewnia mi program Konnekt + wtyczki): - możliwość automatycznego logowania do pliku wszystkich zmian statusów (łącznie z opisami) u osób obecnych na liście kontaktów i później możliwość przeglądania ich w archiwum - na liście kontaktów (np. po najechaniu kursorem) możliwość odczytania informacji o czasie ostatniej aktywności danego kontaktu (np. Wtorek 21:30:05) + ew. ostatni IP (jak w PowerGG) - możliwość wysyłania i odbierania plików graficznych jako wiadomości Oczywiście mam na myśli protokół GG. Pozdrawiam!

#17 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 05 maja 2007 - 22:42

...Przede wszystkim nie polecam Adium X. ... transport przez jabbera - jest kiepski, wolny.

Adium od jakiegoś czasu pracuje chyba na protokole GG albo mi się tylko zdawało

iChat odpalilem, w preferences wylaczylem bonjour i @mac.com - bo nie mam znajomych z macami - jeszcze. Zaznaczone wkurzaja, bo niezlaeznie od pozycji na liscie otwieraja sie przy uruchomieniu one a do gg trzba sie przelaczac....

mój iChat "pamięta" ostatnio używaną listę i Jabber List (czyli GG też) uruchamia się na wierzchu nad AIM i Bonjour

używam serwera jabber.aster.pl od kilku miesięcy jeden pad
---
@klocek

Jak widać w poprzednich wypowiedziach podstawowa funkcjonalność programu GG jest na MacOS nieosiągalna a Ty masz potrzeby znacznie większe, a więc puki co nie ma dla Ciebie nadziei.
My tu w świecie spod jabłka wszystko upraszczamy do podstawowych funkcji, które nam wystarczają.

Polecam Tobie pozostać w Windows i zapoznać się z Mirandą + wtyczki, na jakieś pół roku gmerania w kominikatorze mamy Cię z głowy ;-)

pozdro Emil

#18 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 05 maja 2007 - 22:50

Heh, sam używałem kiedyś Mirandy i miałem ją tak dopracowaną, że była po prostu idealna ;)

W AdiumX nie mam aż tylu opcji dopasowywania, ale jakoś wcale mi ich nie brakuje (większość od razu była taka jak chciałem ;)), dodatki ściągam z http://xtras.adiumx.com.

Brakuje mi jedynie przesyłania obrazków (Adium ma taką opcję, ale implementacja protokołu GG nie nadąża :<)

#19 klocek

klocek
  • 2 postów

Napisano 06 maja 2007 - 16:46

Polecam Tobie pozostać w Windows i zapoznać się z Mirandą + wtyczki, na jakieś pół roku gmerania w kominikatorze mamy Cię z głowy ;-)

Pomysł z zakupem Makówki to perspektywa nawet bardziej odległa niż pół roku - badam grunt przed przejściem z komputera stacjonarnego na niestacjonarny, a czy będzie nim akurat MacBook jest uzależnione od dostępności software'u. I niestety te mniej wydawałoby się istotne kategorie jak komunikator, soft do p2p czy do komunikacji z telefonem komórkowym mogą zadecydować o tym, że będzie to Acer a nie Apple :)
Pozwolę się zapytać o to, czy ktoś używał (albo próbował używać) GG, Tlena, Mirandy czy Konnekta za pośrednictwem Darwine lub CrossOver?

#20 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 06 maja 2007 - 18:12

I niestety te mniej wydawałoby się istotne kategorie jak komunikator, soft do p2p czy do komunikacji z telefonem komórkowym mogą zadecydować o tym, że będzie to Acer a nie Apple :)

No to masz sprawę przesądzoną. Pownieneś sobie zakupić PC z Windowsem. Z racji popularności pod ten system przygotowywane jest najwięcej softu i sterowników do sprzętu. Po za tym oprogramowanie na Mac' i jest w większości 3 razy droższe. To co masz na Windowsa za darmo, albo też za symboliczną cene na Mac' a często kosztuje sporo.
Będziesz zmuszony mając Macbook' a kupić licencje Windowsa i to przynajmniej XPeka, a jak będziesz chciał komfortowo korzystać to jeszcze by się przydał Parallels i RAMu więcej.
Wiem, że za chwile pojawi się tutaj pełno postów atakujących mne za moją wypowiedź jednak użytkownicy systemów alternatywnych do Windowsa zawsze będą próbowali udowadniać, że to nie prawda.
Tak to już jest na tym świecie, że jedno wierzą w Boga, a inni w pieniądze. Nie ma sensu powtarzać tego co już wielokrotnie zostało napisane. Przynajmniej w Polsce Mac nie jest jeszcze komputerem z którego można w pełni korzystać ze świadomością, że każdy sprzęt z nim zadziała i w każdej sytuacji znajde potrzebne programy. Do niektórych zastosować jest OK, ale jak ktoś potrzebuje bardzo różnorodnych programów to już gorzej.

---- Dodano 06-05-2007 o godzinie 17:14 ----
Tylko rozważ, czy na pewno chcesz mieć Acera, bo za cene Macbooka można kupić o wiele lepszego laptopa z 3 letnią gwarancją i legalnym systemem operacyjnym.

#21 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 06 maja 2007 - 20:31

oj, gg najmniejszy problem na maku innych nie ma ? a bo inne rozwiazane: emule jest w postaci amule dc++ jest w postaci ShakesPeer komunikacja z telefonem - isync wbudowany w system powazniejsze to : php , apache wbydowany sql mozna latwo doinstalowac python tez podobno ;) jakis jest... btw zaraz bede to sprawdzał ;) programowac łatwo chcesz grafika sie zajmowac ?wszystko jest muzyką ?wszystko jest nawet lepsze niz na win ;) oczywiscie system wady maaa...gry :D Hackmaniak jak to sterowniki?..a bo co ja włoże do macbooka to mi z miejsca startuje w Tigerze..drukarki, aparaty, telefony wszystko. Po co zajmować sobie czas sterownikami ;) z kolei ,klocek, jesli dla Ciebie GG i konnekt to najwazniesza rzecz na swiecie w PC to jednak kup Acera :)

#22 Hackmaniak

Hackmaniak
  • 459 postów

Napisano 06 maja 2007 - 21:24

komunikacja z telefonem - isync wbudowany w system

Jeżeli jeszcze napiszesz, że [url=http://www.apple.com/macosx/features/isync/devices.html]tutaj[/url] są wszystkie telefony z całego świata to się zgodze. Bo jakoś Samsunga tylko 2 modele, a to pod względem ilości sprzedawanych telefonów 3 na świecie producent. Napiszesz, że jak nie działa to zmień. Tylko w jakim celu jak komuś odpowiada, kupił drogi telefon i do końca umowy 1,5 roku.

Hackmaniak jak to sterowniki?..a bo co ja włoże do macbooka to mi z miejsca startuje w Tigerze..drukarki, aparaty, telefony wszystko. Po co zajmować sobie czas sterownikami ;)

Sytuacja taka sama jak z telefonami. Pomyśl, czy z każdym sprzętem tak jest. Moim zdaniem z pewną popularniejszą częścią i z urządzeniami Apple' a, a jak ktoś ma sprzęt, który nie jest wspierany to zawsze można zwalić na jego producenta. Tylko co mi z tego jak pod wszystkie możliwe wersje Windowsa są sterowniki i często i deweloperzy Linuksa załatwili sprawe.
I masz odpowiedź po co zajmować sobie czas sterownikami. Doświadczyli tego na pewno posiadacze nawet często firmowych tunerów czy kart TV na USB. Na zwykłym Acerze z marketu działa, a na Macbooku za 6 000 zł nie działa i trzeba kase wydawać na coś od Apple' a.

#23 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 06 maja 2007 - 21:43

Jeżeli jeszcze napiszesz, że tutaj są wszystkie telefony z całego świata to się zgodze. Bo jakoś Samsunga tylko 2 modele, a to pod względem ilości sprzedawanych telefonów 3 na świecie producent. Napiszesz, że jak nie działa to zmień. Tylko w jakim celu jak komuś odpowiada, kupił drogi telefon i do końca umowy 1,5 roku.

nie ma wszystkich telefonow sa tylko najpopularniejsze , i skad takie dane masz ze samsung ma to 3 miejsce? sa testy i tesciki, badania i badania, bo wiesz ze srednia to jest tak ze ja i moj pies mamy po 3 nogi..itd..na pewno nie doradzil bym zmiany telefonu, tylko trzezwosc umyslu..masz maca to jest tak ze czasem musisz sie zastanowic ktory telefon dobrze wspolpracuje a ktory nie i dopiero isc do operatora. btw podobno do isynca jest duzo pluginow dodatkowych i tylko jesli telefon ma bluetooth i spelnia standardy to sie polaczy

Sytuacja taka sama jak z telefonami. Pomyśl, czy z każdym sprzętem tak jest. Moim zdaniem z pewną popularniejszą częścią i z urządzeniami Apple' a, a jak ktoś ma sprzęt, który nie jest wspierany to zawsze można zwalić na jego producenta. Tylko co mi z tego jak pod wszystkie możliwe wersje Windowsa są sterowniki i często i deweloperzy Linuksa załatwili sprawe.
I masz odpowiedź po co zajmować sobie czas sterownikami. Doświadczyli tego na pewno posiadacze nawet często firmowych tunerów czy kart TV na USB. Na zwykłym Acerze z marketu działa, a na Macbooku za 6 000 zł nie działa i trzeba kase wydawać na coś od Apple' a.

nie, wlasnie dlatego pliki np. drukarek zajmuja w systemie ponad 2gb zeby kazda odrazu zadzialala..tunery ty i usb to akurat taki rynek ze kot napłakał..btw mialem tuner tv na pc i wyobraz sobie ze sterowniki nie dzialaly, obraz sie nie pokazywal a ja musialem oddac tuner. i to byl dobry egzemplarz bo testowany u kumpla na tych sterownikach..co bylo? nie wiem..uroda windowsa, w ktorym jesli polacze telefon to musze sterowik posiadac ..nawet jak chce wykorzystac go jako urzadzenie przenosne czyt pendrive..paranoja. robi sie flame troche a ja nie mam ochoty bronic osx czy windowsa bo to nie o to chodzi.
moje zdanie jest takie: wybierasz kompa pod konkretna prace/zadanie ...pro/newbie jak kto woli i wiesz co jest ci potrzebne do szczescia..jestes chyba osoba myslaca,are u?

PS
hackmaniak dobrze ze do tych powazniejszych rzeczy sie nie doczepiasz :D:D

#24 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 maja 2007 - 13:03

Zapytam - w ogóle w Adium da się wyszukiwać kontakty w jakimś katalogu czy czymś w tym stylu?

#25 gajos

gajos
  • 427 postów

Napisano 22 maja 2007 - 15:32

Ja moze slowko w kwestii cen sprzetu. Orientowalem najrozniejsze laptopy. Oczywiscie PC tez. Biorac pod uwage procesor, pamiec, dysk, porty, karte grafiki, jakosc wykonania, stosunek wielkosc/masa, o systemie operacyjnym nie wspomne - nie dostaniesz za te pieniadze tak wyposazonego peceta (laptopa - nie mowie o stacjonarnym).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych