Gadu Gadu - Adium, Kadu, PSI, iChat - dla switchera
Napisano 21 marca 2007 - 16:43
Chcialbym podzielic sie z uzytkownikami gg moimi doswiadczeniami i przedstawic droge ktora wydaje mi sie najlatwiejsza.
Dodano: Zgodnie z sugestia ponizej, przyznaje sie ze sam tego wszystkiego nie wymyslilem, ale naszukalem sie sporo az znalazlem rozwiazanie. Dla kolejnych switcherow bedzie w jednym miejscu
Przede wszystkim nie polecam Adium X. Mimo dosc ciekawego interfacu i sporej ilosci obslugiwanych protokolow - natywne gadu gadu szwankuje. Otwartych jest kilka ticketow dotyczacych podstawowych spraw - jak import kontaktow, niepelny import z serwera, wyszukiwanie. Po drugie transport przez jabbera - jest kiepski, wolny. Adium nie pokazuje tez opisow osob nieobecnych. Dla mnie jest to problem, poniewaz wiekszosc moich znajomych sie ukrywa (przed mafia ?).
Kadu jest bardzo spoko - ma cala obsluge kontaktow, list, jest lekkie i przyjemne. Jedno jest kiepskie - zamyka sie przy nacisnieciu czerwonego koleczka, zamiast minimalizowac sie do doka. Mozna sie przyzwyczaic niby... ale po co.
Zdecydowalem sie na iChat.
Polecam zalozyc sobie konto na chrome.pl. Konto jabberowe. Uzywajac na przyklad PSI. Po zalozeniu konta nalezy polaczyc sie z serwerem. Z menu wybrac service discovery -> bramka gg. Pojawi sie transport z gg. Nie bedzie kontaktow. By je dostac mozna postepowac dwojako (albo i wiecej jako ale te 2 sposoby dzialaja). Jesli ma sie konto na chrome.pl - nalezy wejsc na ich strone internetowa chrome.pl, zalogowac sie i w ustawieniach konta wybrac transport listy kontaktow gg. Mozna tez uzywac Konwertera Chomika http://chomik.eu.org/jabber/index.php
Kontakty znajda sie na liscie zaczna mrugac swiecic. Ja ich nie ruszalem. Zobaczylem tylko ze transport dziala.
iChat odpalilem, w preferences wylaczylem bonjour i @mac.com - bo nie mam znajomych z macami - jeszcze. Zaznaczone wkurzaja, bo niezlaeznie od pozycji na liscie otwieraja sie przy uruchomieniu one a do gg trzba sie przelaczac....
Dodalem konto jabber. Kontakty zaimportowaly sie same z opisami, takze dla niewidocznych.
iChat ma bardzo ladny interface, wspolpracuje z Address book, ma spoko emotki. Dziala blyskawicznie. Mysle ze do czasu az bede mial rozsadna ilosc znajomych z kontem @mac.com - iChat sie udoskonali i bedzie otwieral wszytstko w jednym oknie. Mysle ze do tego czasu tez Adium X naprawi bugi i bedzie z czego wybierac.
Mam nadzieje ze moje wypociny beda pomocne.
Napisano 21 marca 2007 - 18:43
Napisano 21 marca 2007 - 19:04
Napisano 21 marca 2007 - 19:50
Napisano 21 marca 2007 - 23:09
Napisano 22 marca 2007 - 18:29
Napisano 22 marca 2007 - 23:04
Napisano 22 marca 2007 - 23:11
Napisano 26 marca 2007 - 15:16
Napisano 26 marca 2007 - 15:27
Co do słownika to jest cocoAspell@Olek 4
+1, Adium ma dużo fajnych możliwości i dodadków oraz bardzo ładny interface. Polecam wszystkim.
BTW, mam takie pytanie, czy jest możliwość wgrania polskiego słownika do Adium, by program sprawdzał ortografię?
Napisano 26 marca 2007 - 18:18
zaden z tych 4 programow nie ma porownania z tlenem z pc
gdzie sie w adium najnowsza wersja sciagnieta ze strony producenta zmienia do ku... jasnej jezyk?
z gory dzia
czy jak mniemam nie wiesz jak zaktualizowac wersje Adium czy tak ciezko sciagac ja ze stronki otworzyc DMG i potem poprostu zamienic pliki ?
Napisano 26 marca 2007 - 20:47
gdzie sie w adium najnowsza wersja sciagnieta ze strony producenta zmienia do ku... jasnej jezyk?
z gory dzia
zomg, ale o co choci?
Pisz po Polsku, to jest zapisane w regulaminie >>
Nie mam bladego pojęcia o co Tobie chodzi i nie chce mi się zgadywać
Napisano 05 maja 2007 - 15:12
Napisano 05 maja 2007 - 16:28
Akurat informacje o kontakcie moge bez problemów zobaczyć. A co do wyszukiwania to ta opcja jest mi prawie zbędna. Za chwilę się ktoś do tego prawie przyczepi, więc napisze, że jak mi potrzebne akurat to wchodzę na GG przez ich stronę i tam sobie do woli szukam w katalogu kontaktów.5) tak samo jak w adium póki co, nie ma moxliwości podejrzeia info o kontakcie, albo wyszukiwania
Napisano 05 maja 2007 - 16:34
Korzystam tez ze skype ale umowmy sie - najlepszy do niego jest oryginalny program.
Bo też jest oryginalny.
Napisano 05 maja 2007 - 21:47
Napisano 05 maja 2007 - 22:42
...Przede wszystkim nie polecam Adium X. ... transport przez jabbera - jest kiepski, wolny.
Adium od jakiegoś czasu pracuje chyba na protokole GG albo mi się tylko zdawało
iChat odpalilem, w preferences wylaczylem bonjour i @mac.com - bo nie mam znajomych z macami - jeszcze. Zaznaczone wkurzaja, bo niezlaeznie od pozycji na liscie otwieraja sie przy uruchomieniu one a do gg trzba sie przelaczac....
mój iChat "pamięta" ostatnio używaną listę i Jabber List (czyli GG też) uruchamia się na wierzchu nad AIM i Bonjour
używam serwera jabber.aster.pl od kilku miesięcy jeden pad
---
@klocek
Jak widać w poprzednich wypowiedziach podstawowa funkcjonalność programu GG jest na MacOS nieosiągalna a Ty masz potrzeby znacznie większe, a więc puki co nie ma dla Ciebie nadziei.
My tu w świecie spod jabłka wszystko upraszczamy do podstawowych funkcji, które nam wystarczają.
Polecam Tobie pozostać w Windows i zapoznać się z Mirandą + wtyczki, na jakieś pół roku gmerania w kominikatorze mamy Cię z głowy ;-)
pozdro Emil
Napisano 05 maja 2007 - 22:50

W AdiumX nie mam aż tylu opcji dopasowywania, ale jakoś wcale mi ich nie brakuje (większość od razu była taka jak chciałem

Brakuje mi jedynie przesyłania obrazków (Adium ma taką opcję, ale implementacja protokołu GG nie nadąża :<)
Napisano 06 maja 2007 - 16:46
Pomysł z zakupem Makówki to perspektywa nawet bardziej odległa niż pół roku - badam grunt przed przejściem z komputera stacjonarnego na niestacjonarny, a czy będzie nim akurat MacBook jest uzależnione od dostępności software'u. I niestety te mniej wydawałoby się istotne kategorie jak komunikator, soft do p2p czy do komunikacji z telefonem komórkowym mogą zadecydować o tym, że będzie to Acer a nie ApplePolecam Tobie pozostać w Windows i zapoznać się z Mirandą + wtyczki, na jakieś pół roku gmerania w kominikatorze mamy Cię z głowy ;-)

Pozwolę się zapytać o to, czy ktoś używał (albo próbował używać) GG, Tlena, Mirandy czy Konnekta za pośrednictwem Darwine lub CrossOver?
Napisano 06 maja 2007 - 18:12
No to masz sprawę przesądzoną. Pownieneś sobie zakupić PC z Windowsem. Z racji popularności pod ten system przygotowywane jest najwięcej softu i sterowników do sprzętu. Po za tym oprogramowanie na Mac' i jest w większości 3 razy droższe. To co masz na Windowsa za darmo, albo też za symboliczną cene na Mac' a często kosztuje sporo.I niestety te mniej wydawałoby się istotne kategorie jak komunikator, soft do p2p czy do komunikacji z telefonem komórkowym mogą zadecydować o tym, że będzie to Acer a nie Apple
Będziesz zmuszony mając Macbook' a kupić licencje Windowsa i to przynajmniej XPeka, a jak będziesz chciał komfortowo korzystać to jeszcze by się przydał Parallels i RAMu więcej.
Wiem, że za chwile pojawi się tutaj pełno postów atakujących mne za moją wypowiedź jednak użytkownicy systemów alternatywnych do Windowsa zawsze będą próbowali udowadniać, że to nie prawda.
Tak to już jest na tym świecie, że jedno wierzą w Boga, a inni w pieniądze. Nie ma sensu powtarzać tego co już wielokrotnie zostało napisane. Przynajmniej w Polsce Mac nie jest jeszcze komputerem z którego można w pełni korzystać ze świadomością, że każdy sprzęt z nim zadziała i w każdej sytuacji znajde potrzebne programy. Do niektórych zastosować jest OK, ale jak ktoś potrzebuje bardzo różnorodnych programów to już gorzej.
---- Dodano 06-05-2007 o godzinie 17:14 ----
Tylko rozważ, czy na pewno chcesz mieć Acera, bo za cene Macbooka można kupić o wiele lepszego laptopa z 3 letnią gwarancją i legalnym systemem operacyjnym.
Napisano 06 maja 2007 - 20:31

Napisano 06 maja 2007 - 21:24
Jeżeli jeszcze napiszesz, że [url=http://www.apple.com/macosx/features/isync/devices.html]tutaj[/url] są wszystkie telefony z całego świata to się zgodze. Bo jakoś Samsunga tylko 2 modele, a to pod względem ilości sprzedawanych telefonów 3 na świecie producent. Napiszesz, że jak nie działa to zmień. Tylko w jakim celu jak komuś odpowiada, kupił drogi telefon i do końca umowy 1,5 roku.komunikacja z telefonem - isync wbudowany w system
Sytuacja taka sama jak z telefonami. Pomyśl, czy z każdym sprzętem tak jest. Moim zdaniem z pewną popularniejszą częścią i z urządzeniami Apple' a, a jak ktoś ma sprzęt, który nie jest wspierany to zawsze można zwalić na jego producenta. Tylko co mi z tego jak pod wszystkie możliwe wersje Windowsa są sterowniki i często i deweloperzy Linuksa załatwili sprawe.Hackmaniak jak to sterowniki?..a bo co ja włoże do macbooka to mi z miejsca startuje w Tigerze..drukarki, aparaty, telefony wszystko. Po co zajmować sobie czas sterownikami
I masz odpowiedź po co zajmować sobie czas sterownikami. Doświadczyli tego na pewno posiadacze nawet często firmowych tunerów czy kart TV na USB. Na zwykłym Acerze z marketu działa, a na Macbooku za 6 000 zł nie działa i trzeba kase wydawać na coś od Apple' a.
Napisano 06 maja 2007 - 21:43
Jeżeli jeszcze napiszesz, że tutaj są wszystkie telefony z całego świata to się zgodze. Bo jakoś Samsunga tylko 2 modele, a to pod względem ilości sprzedawanych telefonów 3 na świecie producent. Napiszesz, że jak nie działa to zmień. Tylko w jakim celu jak komuś odpowiada, kupił drogi telefon i do końca umowy 1,5 roku.
nie ma wszystkich telefonow sa tylko najpopularniejsze , i skad takie dane masz ze samsung ma to 3 miejsce? sa testy i tesciki, badania i badania, bo wiesz ze srednia to jest tak ze ja i moj pies mamy po 3 nogi..itd..na pewno nie doradzil bym zmiany telefonu, tylko trzezwosc umyslu..masz maca to jest tak ze czasem musisz sie zastanowic ktory telefon dobrze wspolpracuje a ktory nie i dopiero isc do operatora. btw podobno do isynca jest duzo pluginow dodatkowych i tylko jesli telefon ma bluetooth i spelnia standardy to sie polaczy
Sytuacja taka sama jak z telefonami. Pomyśl, czy z każdym sprzętem tak jest. Moim zdaniem z pewną popularniejszą częścią i z urządzeniami Apple' a, a jak ktoś ma sprzęt, który nie jest wspierany to zawsze można zwalić na jego producenta. Tylko co mi z tego jak pod wszystkie możliwe wersje Windowsa są sterowniki i często i deweloperzy Linuksa załatwili sprawe.
I masz odpowiedź po co zajmować sobie czas sterownikami. Doświadczyli tego na pewno posiadacze nawet często firmowych tunerów czy kart TV na USB. Na zwykłym Acerze z marketu działa, a na Macbooku za 6 000 zł nie działa i trzeba kase wydawać na coś od Apple' a.
nie, wlasnie dlatego pliki np. drukarek zajmuja w systemie ponad 2gb zeby kazda odrazu zadzialala..tunery ty i usb to akurat taki rynek ze kot napłakał..btw mialem tuner tv na pc i wyobraz sobie ze sterowniki nie dzialaly, obraz sie nie pokazywal a ja musialem oddac tuner. i to byl dobry egzemplarz bo testowany u kumpla na tych sterownikach..co bylo? nie wiem..uroda windowsa, w ktorym jesli polacze telefon to musze sterowik posiadac ..nawet jak chce wykorzystac go jako urzadzenie przenosne czyt pendrive..paranoja. robi sie flame troche a ja nie mam ochoty bronic osx czy windowsa bo to nie o to chodzi.
moje zdanie jest takie: wybierasz kompa pod konkretna prace/zadanie ...pro/newbie jak kto woli i wiesz co jest ci potrzebne do szczescia..jestes chyba osoba myslaca,are u?
PS
hackmaniak dobrze ze do tych powazniejszych rzeczy sie nie doczepiasz

Napisano 09 maja 2007 - 13:03
Napisano 22 maja 2007 - 15:32
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych