Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook + dodatkowy monitor, jako komputer stacjonarny?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#26 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 28 marca 2007 - 07:06

Nie znalazlem :/ i zapomnialem :D Polece jutro do Targetu i poszukam, ale jak znajde to plusik dla mnie :D

Jak znajdziesz, cena będzie niska i przyślesz to 2x+ dla Ciebie ;-)

Ja wciąż szukam. Rozsyłam wszędzie do sklepów z elektroniką zapytania o taki produkt. Wszędzie dostaję odpowiedź, że nie maja ;-( Jedynie RMS przysłał mi w odpowiedzi, że istnieje za 1000pln (!!!) taki produkt i to z pilotem. Troszkę się pośmialiśmy i na tym się skończyło ;-)

---- Dodano 28-03-2007 o godzinie 07:23 ----
Nadal są to ceny zaporowe ;-( Nie szukam stricte KVMa, bo nie potrzebuję udostępniania klawiatury i myszki. Szukam jedynie V;-)

#27 Chilon

Chilon
  • 1 930 postów

Napisano 28 marca 2007 - 08:29

Eh pemmax dalej szuka przejściówki, swoją drogą to też czekam na te tanie od reRESERVEDFX :)
Niestety dvi ma to do tego że taka przejściówka musi działać dokładnie jak kabel czyli nie generować zakłóceń co jest trudne (czyt. to nie są*tanie rzeczy) do wykonania elektronicznie :]
Swoją*drogą to wklejałem Ci chyba link do kvm'a z allegro i kosztowało to koło 500zł ;)

http://www.allegro.p...b_usb_aten.html
http://www.allegro.p...c_1user_fv.html

Ten drugi to taki czołg trochę :)

#28 pejot

pejot
  • 312 postów

Napisano 28 marca 2007 - 08:49

Używam MBPro jako jedynego komputera do pracy. Nie wyobrażam sobie w tej chwili innej konfiguracji. MB to mniejszy brat MBP, ale też przecież niczego sobie, szczególnie jeśli nie wymagamy od niego ciężkich zadań graficznych. W domu pracuję tylko na nim + mysz. Przychodząc do pracowni podpinam LCD 21', klawiature i tablet i jadę. Operacja podpinania zajmuje 15 sekund, więc nie bardzo rozumiem problem z kablem od monitora. Możliwość zabrania "całej firmy" ze sobą na drugi koniec miasta, do znajomych, do klienta, na działkę jest nie do przecenienia.
  • marczynski lubi to

#29 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 28 marca 2007 - 08:53

Operacja podpinania zajmuje 15 sekund, więc nie bardzo rozumiem problem z kablem od monitora.

Do mojego LCD standardowo podpięty jest PC, tak więc operacja podpinania monitora wiąże się z wypięciem wtyczki z piecyka i wpięciem do laptopa. Faktycznie nie zajmuje to więcej niż 15 sekund, ale jest trochę irytujące, bo muszę się wyginać i grzebać za komputerem. Zresztą nie chodzi nawet o pracochłonność całej operacji. Ciągłe wypinanie i wpinanie wtyczki DVI nie służy raczej karcie graficznej w komputerze.

#30 pejot

pejot
  • 312 postów

Napisano 28 marca 2007 - 09:09

Ciągłe wypinanie i wpinanie wtyczki DVI nie służy raczej karcie graficznej w komputerze.

Raczej czy nie służy? :) Nie strasz ludzi bajkami :)

#31 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 28 marca 2007 - 09:16

Raczej czy nie służy? :) Nie strasz ludzi bajkami :)

Raczej nie ;-) Z faktu iż oddziałuję mechanicznie na styki w złączce DVI to nie służy. Na razie PC działa po przepinaniu kabla tak więc postawiłem słówko raczej ;-)

#32 pejot

pejot
  • 312 postów

Napisano 28 marca 2007 - 09:23

Tak jak w każdej sytuacji gdy majstrujemy przy delikatnym sprzęcie elektronicznym należy zachowac ostrożność, to normalne. Nie wkładać na siłę odwrotnie, nie szarpać itd. :) Ja bym się jednak wtyczką i złączem DVI nie przejmował, dopóki używamy ich prawidłowo.

#33 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 30 marca 2007 - 10:28

Używam MBPro jako jedynego komputera do pracy. Nie wyobrażam sobie w tej chwili innej konfiguracji. MB to mniejszy brat MBP, ale też przecież niczego sobie, szczególnie jeśli nie wymagamy od niego ciężkich zadań graficznych.

W domu pracuję tylko na nim + mysz. Przychodząc do pracowni podpinam LCD 21', klawiature i tablet i jadę. Operacja podpinania zajmuje 15 sekund, więc nie bardzo rozumiem problem z kablem od monitora.

Możliwość zabrania "całej firmy" ze sobą na drugi koniec miasta, do znajomych, do klienta, na działkę jest nie do przecenienia.

Przemyślałem sobie to co wyżej napisałeś i mogę powiedzieć tylko MASZ RACJE! Myślałem nad podpięciem MB do monitora razem z PC. Potem o zakupie iMaca i sprzedaży MB. Teraz już rozwiałeś moje wątpliwości. Nabędę drugi monitor. Najlepiej z 2 wejściami DVI i będę miał drugi monitor podpięty do PC podczas pracy lub Maca po dokowaniu. Chyba to jest najlepsze rozwiązanie. Teraz tylko jaki monitor ;-) Jakieś propozycje?

#34 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 30 marca 2007 - 17:26

Monitorek to ja polecam jakiegos Sony jakbys znalazl, a jak sie nie uda to Dell 20" albo ktorys z dobrych Samsungow na wlasna odpowiedzialnosc (ja nie ufam Samsungom od jakiegos czasu) Jest tez fajny 22" Gateway HD z HDMI.

#35 pejot

pejot
  • 312 postów

Napisano 30 marca 2007 - 17:44

Najlepszy współczynnik bajeru tj. przekątna/cena ma jak na razie ACD 23' :) Jakość też niczego sobie, chociaż jest cała masa lepszych. Pytanie tylko czy chcesz na nim pisać teksty, grać czy robić proofy... Ja mam EIZO 21' S2100.

#36 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 30 marca 2007 - 19:28

Monitor będzie używany do wszystkiego ;-) Chętnie też użyłbym go w pracy z AutoCADem. Barierą na teraz jest cena. Chyba uciułam jeszcze trochę i zakupię coś o lepszych parametrach (ale nie Eizo - nie ta półka cenowa ;-)

#37 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 30 marca 2007 - 22:31

Co do monitorków to bym proponował Delle, one mają niezły współczynnik bajeru/wielkości/ceny (@Pejot - to określenie z bajerem tak mi sie spodobało, że musiałem skorzyszać...). No, ale nie mają wyglądu ACD. ;-) Co do zestawu laptop + monitor zewnętrzny, to bardzo skuteczny sposób pracy, a nawet MacBook potrafi pokazać na co go stać, kwestia ilóści RAMu, ale to wie każdy. (a to zużywanie się łącza... hehe, niezły mit) Possdrafiam

#38 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 marca 2007 - 05:49

Co do monitorków to bym proponował Delle, one mają niezły współczynnik bajeru/wielkości/ceny (@Pejot - to określenie z bajerem tak mi sie spodobało, że musiałem skorzyszać...). No, ale nie mają wyglądu ACD. ;-)

Zgadzam się. Gdy kupowałem swojego Della (2405FPW - 24", 1920x1200) był lepszy (w kwestii jakości obrazu) od ACD 23", a znacznie tańszy. Teraz wyszła jeszcze nowsza seria Delli, zaś Apple chwilowo stoi w miejscu. Ja bym drugi raz wybrał Della. Jeśli jesteś z Poznania, Pemmax, to zapraszam do siebie - obejrzysz. :) OK, widzę, że nie jesteś, ale polecam się tak czy siak. :)

#39 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 31 marca 2007 - 06:26

[QUOTE=MaciekM;287563 Jeśli jesteś z Poznania, Pemmax, to zapraszam do siebie - obejrzysz. :) OK, widzę, że nie jesteś, ale polecam się tak czy siak. :)[/QUOTE]
JAsne jasne, jak bym był z Poznania to byś mie do Katowic zapraszał ;-)

#40 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 marca 2007 - 07:18

JAsne jasne, jak bym był z Poznania to byś mie do Katowic zapraszał ;-)

A spadaj! ;P

PS Tak, widzę że jesteś moderatorem i się nie boję! O! Bring it on! ;)

#41 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 31 marca 2007 - 09:53

Maćku, jakieś pół roku temu znajdowałem się w podobnej jak ty sytuacji, no może podobnej. Moją decyzja było podpięcie iBooka do zewnętrznego monitora 19cali. No i... plany zakupu iMaca odeszły w niebyt, bo takie rozwiązanie jest po prostu dla mnie. Teraz rozwiewając kilka wątpliwości - do monitora mam podpiętego maka i chwilowo pc, jeden analogowo drugi cyfrowo, mogę w dowolnym momencie przełączyć obraz. Problem plątaniny kabli rozwiązałem przy pomocy huba usb podłączanego do iBooka przedłużaczen, w ten sposób, mam tylko 3 kable: zasilanie, audio i 1usb do huba, reszta pod stołem. Z rozdzielczościami nie ma problemu nawet na iBooku. Ogólnie jest to super rozwiązanie,bo komputer jest mobilny i stacjonarny zarazem, a czasem sobie lubię na kanapie poklepać.

#42 Mikolaj B

Mikolaj B
  • 29 postów
  • SkądStolyca

Napisano 04 kwietnia 2007 - 13:00

Czy ma ktoś doświadczenie, jak działa Macbook w 1920 x 1200 na zewnętrznym monitorze? (C2D, 1GB RAM przynajmniej). Ja planuje zakup 2407WFP, w GB chodzi koło 400 GBP.

#43 Adams78

Adams78
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 kwietnia 2007 - 00:23

Ha! Zrobilem mirroring i mimo, ze Samsung 215TW (S-PVA, 8ms, 178 stopni, DVI, SVHS) ma domyslnie 1680x1050, obraz byl wyswietlany w 1280x800. Sklonilo mnie do wyszukania odpowiedniego tematu i ... sukces, 215TW wrocil do 1680x1050 :) Zamknalem klape MacBooka, odpalilem go myszka i konsternacja :) Czy po otworzeniu "klapy" wlaczy sie LCD laptopa i Samsung przejmie cholerne 1280x800? Pelny sukces, LCD laptopa pozostal wylaczony, Samsung zachowal domyslne ustawienia. Teraz tylko zew. klawiaturke i mozna zapomniec o pracy na PC, w koncu!

#44 MaciekM

MaciekM
  • 352 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 kwietnia 2007 - 10:28

Adams78, a nie boisz się, że coś się przegrzeje?

#45 Nurse

Nurse
  • 169 postów

Napisano 19 kwietnia 2007 - 11:34

Ja pracuje przy zamknietej "klapie" na macbooku i jakos nic sie nie dzieje. wogole to jakos nie rozumiem tej calej dyskusji pt "zamykac czy nie?" W instrukcji napisane jak to uruchomic, komp na garancji, w czym problem? A teksty typu "komp oddaje ciepło przez klawiature" itd. do mnie nie trafiają-jest wentylator i to on ma za zadanie poradzic sobie z cieplem produkowanym przez procek. Pracowalem wczesniej w ten sposob na 2 laptopach PC i wszystkie maja sie dobrze :) Zastanawia mnie tylko brak oficjalnego stanowiska Apple w tej kwestii, bo w instrukcji Macbooka C2D chyba juz tej informacji nie ma... u mnie jest.

#46 Adams78

Adams78
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 kwietnia 2007 - 13:33

Adams78, a nie boisz się, że coś się przegrzeje?

Hehe, a gdzie ja napisalem, ze MacBook jest "zamkniety"? ;) Klapa jak najbardziej otwarta, klawiatury zew. jeszcze nie kupilem a pisac jakosc trzeba. Poza tym wiem, ze nic tak nie szkodzi sprzetowi jak woda i temperatura. To pierwsze raczej wyeliminowane, o drugie trzeba dbac by trzymac sie norm :D

Musze kupic ta klawiature bo w tym momencie mam nowoczesna wersje Amigi 1200 :) Nie powiem, mily powrot do poczatku lat '90tych hehe

Edit:

Zakupiłem (test pl znaków) zestaw Logitech S530 for Mac. Jakosc wykonania nie rzuca na kolana, ale dziala to i wyglada calkiem fajnie.
No to mam to co chcialem, stacjonarno-mobilnego Maczka :D

Dołączona grafika

Wlasnie zrobilem testy. Temperatury Maka zamknietego sa identyczne jak Maka otwartego. Hmmm ...

#47 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 kwietnia 2007 - 21:29

Zastanawia mnie tylko czy matryca podgrzewana na dolnej części na tym nie ucierpi, zwłaszcza gdy włączysz jakieś obciążające aplikacje ;) Nurse: Ale większość laptopów ma wentylatorki z boku, a MacBook ma wywiewnik do góry, jak wieloryb jakiś, więc gdy zamkniesz klapę powietrze nie ucieka tak łatwo ;)

#48 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2 111 postów
  • SkądBurr Ridge, IL

Napisano 20 kwietnia 2007 - 04:39

Eee tam gadacie :P Moja siostra sobie podlaczyla zew monitor, klawiature i myszke i jedyne co to zainwestowala w ta iCurve. Komputer jest zamkniety non-stop i jakos nic sie nie roztopilo :P A tak offtopicznie: Adams78 Jakim cudem ty mozesz pracowac na tej telepotajce S530??!!! =O Przeciez to jest tak glosne, ze wlasnych mysli nie slychac :) Mam ten zestaw i powiem Ci, ze dalbym mu -10/10 gdyby tyle bylo na skali ;)

#49 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 20 kwietnia 2007 - 09:49

Eee tam gadacie :P Moja siostra sobie podlaczyla zew monitor, klawiature i myszke i jedyne co to zainwestowala w ta iCurve. Komputer jest zamkniety non-stop i jakos nic sie nie roztopilo :P

dla osob ktore kochaja lampki sa lepsze podstawki niz icurve ;D

Dołączona grafika

wiecej tutaj :D:D:D

#50 Adams78

Adams78
  • 158 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 kwietnia 2007 - 22:17

Eee tam gadacie :P Moja siostra sobie podlaczyla zew monitor, klawiature i myszke i jedyne co to zainwestowala w ta iCurve. Komputer jest zamkniety non-stop i jakos nic sie nie roztopilo :P

A tak offtopicznie: Adams78 Jakim cudem ty mozesz pracowac na tej telepotajce S530??!!! =O Przeciez to jest tak glosne, ze wlasnych mysli nie slychac :) Mam ten zestaw i powiem Ci, ze dalbym mu -10/10 gdyby tyle bylo na skali ;)

Glosne? E tam glosne :) Widocznie nie wale w klawisze bo moja jest idealnie cicha ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych