Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 21 marca 2007 - 02:17
Napisano 21 marca 2007 - 10:16
Napisano 21 marca 2007 - 11:23
Odpowiem Ci tak, w zasadzie można i tak pracowałam przez jakiś czas. Oczywiście z monitorem, ale z klawiaturą i myszą zewnętrzna bezprzewodową. Może to był i komfort pracy ale teraz mam i Mini i iBooka. (dlaczego iBook, a nie MacBook, czy jakis pro - to inna opowieśćHej.
. ALE... Tak mi przyszło - a może kupić MacBooka i go używać jako stacjonarki? Pomysł taki - kupić MacBooka, podłączyć go do mojego monitora (24", Dell), dorzucić klawiaturę na BT, mysz na USB i działać.
Napisano 21 marca 2007 - 12:37
Napisano 21 marca 2007 - 13:22
Napisano 21 marca 2007 - 13:47
Napisano 21 marca 2007 - 14:01
Natomiast wożenie do domu... jeśli tam jest monitor i klawiatura, możesz wozić miniMaca - zajmie podobną ilość miejsca co laptop
Napisano 21 marca 2007 - 14:10
Napisano 21 marca 2007 - 14:33
Dostajesz drugi monitor, mobilność i poczucie, że możesz zabrać ze sobą pracę do łóżka
Napisano 21 marca 2007 - 15:43
Odpowiem Ci tak, w zasadzie można i tak pracowałam przez jakiś czas. Oczywiście z monitorem, ale z klawiaturą i myszą zewnętrzna bezprzewodową. Może to był i komfort pracy ale teraz mam i Mini i iBooka. (dlaczego iBook, a nie MacBook, czy jakis pro - to inna opowieść
Nie wiem co mnie denerwowało, ale może konieczność podłączenia monitora po przyjściu? Może innych urządzeń, bo prędzej czy później dostawisz jakiś dysk zewnętrzny (zakładam, że drukarka chodzi na Airporcie) może to, że zawsze szukałam miejsca, aby ten laptop gdzieś ustawić zgarniając z blatu papiery które nie wiem dlaczego ale stale tam się jakoś znajdowały, a po ich zsunięciu na bok już nie mogłam znaleźć tego którego właśnie potrzebowałam.
Są, nawet w tych codziennych zadaniach, takie które wykonuje się na laptopie i takie które wykonuje się w domu. Nawet jeżeli są to zadanie takie które wykonuje się i tu i tu, to synchronizacja via iDisk nie jest żadnym problemem.
Laptop jest miłym urządzaniem, ale jednak do wykonywania codziennych zadań jednak komputer stacjonarny jest bardziej użyteczny. Mini ma także to do siebie , że go nie widać, nie słychach, może stać wszędzie, ale jednak jest tą bazą, do której czasem i tak stale się coś podpina dodatkowego może np. głośniki, może tuner TV etc, etc. Zatem jak byś się nie zapierał prędzej czy później komputer stacjonarny i tak się pewnie u Ciebie znajdzie.
Pozdrawiam Monika, kiedyś też tak zastanawiająca się .
Napisano 21 marca 2007 - 16:19
No i to mnie skłoniło do myślenia o nim. Z lapem mogę siąść na kanapie, nogi wyciągnąć, laptopa na kolana i klepię jakieś tłumaczenie czy coś... Najchętniej zdobyłbym 9k i kupił MacBooka i Mini. Ale nie mam, a poza tym na dzień dzisiejszy chyba by się marnował drugi komputer, bo chwilowo mam tylko dwie ręce.
Napisano 21 marca 2007 - 17:31
Ależ oczywiście, to tylko problem ilości papierów i wielkości biurka, trochę pisałam pod siebie, tzn tez mogę tak rozwiązać problem, ale kupując trochę większe mieszkanko, najlepiej ze specjalnym osobnym pokoikiem na biurko by tych wiekszych rozmiarow sie zmieściło, tyle tylko, że mi ergonomia wjeździe mi w konflikt z casą.problem papierow załatwiłem kupując duże wygodne biurko z szufladką na klawiature i dodatkową półką na froncie
To oczywiście, że laptopa, ja jednak kiedy sobie pomyślę, że moje 4 do 6 godzin dziennie przy biurku, zamieniłabym na kanapę z wyciągnięciem nóg, toi by mi sie to zamieniło na ok 26 godzin, a moja doba ma trochę mniej no i mam też inne, dość interesujące zajęcia.Z lapem mogę siąść na kanapie, nogi wyciągnąć, laptopa na kolana i klepię jakieś tłumaczenie czy coś...
ja natomiast nie widzę sensu w posiadania kilku rożnych komputerów, zwłaszcza że się przyzwyczajam do programów na których pracuje. Oczywiście, że jeżeli ktoś używa wyłącznie samego komputera, to laptop całkowicie wystarcza, ale dla mnie jest to kwestia peryferii.Nie widzę najmniejszego sensu, w posiadaniu dwóch tak podobnych komputerów. MacBook, to pełno prawny komputer, nie rozumiem dlaczego niektórzy traktują laptopy po macoszemu...
Napisano 21 marca 2007 - 20:18
Napisano 21 marca 2007 - 20:22
A ja zamierzam kupić Macbooka, bo często będę wykorzystywał go do prezentacji przy pomocy projektora. I tu moje pytanie: czy muszę kupować jakąś przejściówkę tak bym mógł te dwa urządzenia ze sobą podłączyć, czy znajduje się ona w zestawie. Projektor ma wyjście VGA.
Napisano 22 marca 2007 - 17:58
Musisz kupic mini-DVI to VGA cable. 89 zl w SADzie.
Napisano 22 marca 2007 - 18:14
Odpowiem Ci tak, w zasadzie można i tak pracowałam przez jakiś czas. Oczywiście z monitorem, ale z klawiaturą i myszą zewnętrzna bezprzewodową. Może to był i komfort pracy ale teraz mam i Mini i iBooka. (dlaczego iBook, a nie MacBook, czy jakis pro - to inna opowieść
Nie wiem co mnie denerwowało, ale może konieczność podłączenia monitora po przyjściu? Może innych urządzeń, bo prędzej czy później dostawisz jakiś dysk zewnętrzny (zakładam, że drukarka chodzi na Airporcie) może to, że zawsze szukałam miejsca, aby ten laptop gdzieś ustawić zgarniając z blatu papiery które nie wiem dlaczego ale stale tam się jakoś znajdowały, a po ich zsunięciu na bok już nie mogłam znaleźć tego którego właśnie potrzebowałam.
Są, nawet w tych codziennych zadaniach, takie które wykonuje się na laptopie i takie które wykonuje się w domu. Nawet jeżeli są to zadanie takie które wykonuje się i tu i tu, to synchronizacja via iDisk nie jest żadnym problemem.
Laptop jest miłym urządzaniem, ale jednak do wykonywania codziennych zadań jednak komputer stacjonarny jest bardziej użyteczny. Mini ma także to do siebie , że go nie widać, nie słychach, może stać wszędzie, ale jednak jest tą bazą, do której czasem i tak stale się coś podpina dodatkowego może np. głośniki, może tuner TV etc, etc. Zatem jak byś się nie zapierał prędzej czy później komputer stacjonarny i tak się pewnie u Ciebie znajdzie.
Pozdrawiam Monika, kiedyś też tak zastanawiająca się .
...
Peryferia to osobna historia - w tej chwili mam do G5 podpiętych kilkanaście urządzeń - drukarkę, dwa skanery, stację dyskietek (tę bardziej z przyzwyczajenia), USB kartę dźwiękową, czytnik kart, kabel do palmtopa, kabel do telefonu, oczywiście mysz, klawiaturę i monitor, kamerę FW, zewnętrzne głośniki...
W tej chwili wszystkie kable są spięte w wiązkę i umieszczone pod biurkiem (komputer zresztą też). W przypadku laptopa cała ta plątanina byłaby w mniejszym lub większym stopniu na wierzchu, do tego jeszcze doszedłby kabel zasilania, którego w przypadku laptopa raczej nie będziesz mocował na stałe.
Nie, laptop jako "główny" komputer to nie jest IMO dobre rozwiązanie na dłuższą metę. Sam co prawda na studiach miałem jedynie iBooka, ale kiedy przestałem biegać po bibliotekach i innych tego typu miejscach (egzaminy, dyplom), kupiłem stacjonarne G4 (a potem G5), zaś iBook poszedł w odstawkę.
...
Komputer stacjonarny to dla mnie w pełni przygotowanie do pracy stanowisko. Do którego przynoszę sobie co najwyżej kubek herbaty nie martwiąc się jak ze sobą to wszystko połączyć i gdzie jest ten cholerny kabelek, który właśnie zsunął się z biurka i wpadł w plątaninę innych kabli. Zresztą czasy wyłącznie laptopowe mam już za sobą i tak tylko, z własnego doświadczenia napisałam, że jednak warto mieć stacjonarny.
Nie traktuje laptopa po macoszemu, bo nawet do dwu razy dziennie wychodzi ze mną i to wcale nie na spacer r. Poza domem jest niezastąpionym i koniecznym mi urządzeniem.
Ale nie chce nikogo przekonywać, jak sądzę to samo przyjdzie. Naszyło prawie po roku, ale tylko dlatego, że czekałam cierpliwie na nowego kotka, ale jak sobie uświadomiłam, ze wcześniej pewnie przejdę na emeryturę niż się doczekam;) , to się zdecydowałam teraz.
Pozdrawiam Monika.
Napisano 23 marca 2007 - 21:30
Napisano 24 marca 2007 - 00:58
Osobiście zdecydowałbym się na MacBooka.
Jest to super sprzęt i w domu i w podróży.
Odnośnie monitora, który masz to:
MacBook na zewnętrznym monitorze wyciągnie maksymalnie rozdziałkę 1920x1200 pikseli (czyli uciągnie full HDTV) nie wiem ile uciąga Mac mini.
Co do argumentu, iż trzeba kabel podłączyć od monitora, to z tego co wiem to i tak trzeba podłanczać do laptopów kabelek od zasilanie () wię ten kolejny nie robi różnicy.
Napisano 26 marca 2007 - 12:43
Napisano 26 marca 2007 - 12:53
Napisano 26 marca 2007 - 13:24
Kurcze, tak teraz zacząłem się skłaniać ku MBP. Może rzeczywiście warto dorzucić tę różnicę?
Napisano 26 marca 2007 - 13:45
To prawda, ale chyba trzeba się do tego przyzwyczaić. Dla mnie taka stereowizja to wstęp do zafundowania sobie zeza rozbieżnego. Wystarcza mi jeden ekran (panoramiczny) w którym mieszczę np dwa okna edytorów. Korzystam przecież z tego, ze programy na OSX nie zajmują całego ekranu, ale tylko taką część która jest im potrzebna. Jest zatem miejsce do umieszczenia koniecznych okienek.Dwa ekrany to super sprawa
Napisano 28 marca 2007 - 00:03
Napisano 28 marca 2007 - 05:50
Napisano 28 marca 2007 - 06:32
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych