Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy nokia N8

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#26 Snipper42

Snipper42
  • 251 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 16 lutego 2011 - 17:18

Z Symbianem doczynienie miałem od samego początku jego istnienia.. Nokia 7650,potem N-Gage,N95.....i o ile w tych wszystkich "standardowych" telefonach z fizyczną klawiaturą działało to to.. o tyle w tych wszelkich dotykówkach notorycznie przywiesza,resetuje sie, albo co gorsza wogóle odmawia współpracy..niestety nawet Nokia przyznała się do błędu stąd ich zainteresowanie softem Microsoftu... Tego systemu napewno nie polece...

#27 MIENKI

MIENKI
  • 7 postów
  • SkądMysłowice, PL

Napisano 16 lutego 2011 - 17:28

Witam Mam IPhona 4 i Nokie N8 Zdecydowanie polecam IP4 Przewaga noki tylko w darmowej dobrej nawigacji, i moim zdaniem robi ciut lepsze zdjęcia Jak kupiłem IP4 to mi szczęka opadła i dalej nie moge jej podnieść (przesiadłem sie z IP3g)

#28 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 17:33

Ale się zagotowało:) Chłopaki (i dziewczyny o ile są)! Ja nie przeczę, że Wam bardziej odpowiada iOS czy Android i nie mam zamiaru udowadniać, że nie macie racji. Mnie tylko wkurza wyrażanie opinii o sprzęcie z którym się nie miało do czynienia. Jak gość mi pisze, że na N8 nie ma podstawowych aplikacji to się pytam jakich? Ktoś mi pisze, że w sklepie Ovi nie ma nic to się również dziwię bo ja znalazłem tam wszystko co używałem wcześniej na iOS i Androidzie. Może mam jakieś niewygórowane wymagania...Nie wiem... I to wszystko. Wcale nie wykluczam, że nie sprzedam tego telefonu za pół roku czy rok i nie kupię czegoś z WM7 lub Androidem, ale na tą chwilę po prostu nieprawdą jest pisanie, że Symbian się do niczego nie nadaje (przynajmniej na N8). Jeśli czegoś mi na nim będzie brakowało i nie będzie wspierany sam się go pozbędę. Ale dzisiaj N8+Symbian to bardzo dobry sprzęt i w mojej subiektywnej opinii w pewnych aspektach lepszy, w pewnych gorszy od iPhone. Ale ktoś kto wyraża takie opinie jak np."Jabłuszkowy" nie ma pojęcia o czym pisze... Wiecie, mógłbym podobnie jak niektórzy tutaj napisać, że iOS to syf bo raz mi się tak zwiesił, że pomogło tylko wgranie systemu od zera przez iTunes... I co? Może trafiłem na taki model? Może Wy też?

#29 Kamix

Kamix
  • 95 postów
  • SkądO-ka

Napisano 16 lutego 2011 - 17:35

Symbian był ok w telefonach z małym wyświetlaczem i dość dobrym hardware'em(np. E52). Sam mam dalej E51 i jestem zadowolony. Przy dotykowych odpada od razu. Ciągłe, zwisy, nie przewidziane problemy, restarty - może nie od razu, ale kilkanaście aplikacji i się zaczyna, gryzą się ze sobą itd. W iOS mam dobre 12GB appsów i system działa tak samo jak by ich zupełnie nie było. Osobie która twierdzi, że jest dobry niech chodź na przez jeden dzień poużywa iOS i spojrzy na niego obiektywnie. Od tej pory Symbian zacznie okropnie irytować. EDIT: Jakich aplikacji? W końcu Nokii udało się napisać Stoper? ;)

#30 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 17:39

Mi tam Symbian pasuje w N95, a tak w ogóle dla mnie wpisy "sumbian syf" to gorzej niż dziecinada. Mój znajomy ma jakąś Nokię 5800 Xpress z dotykowym ekranem na symbianie i nic mu się nie zawiesza, działa dobrze i jest zadowolony, także też nie bardzo rozumiem o tych zwisach co chwile o których piszecie. A tego swojego N95 to nie pamiętam czy kiedykolwiek restartowałem od 3 lat.

#31 MIENKI

MIENKI
  • 7 postów
  • SkądMysłowice, PL

Napisano 16 lutego 2011 - 17:56

Symbian mi też pasuje U mnie sie nie zacioł ani razu (mam N8 od grudnia) troche muli ale da sie żyć co prawda mam tylko pare aplikacji, gier, i filmów Dziewczyna ma Nokie 5300 od sierpnia i tylko raz jej sie zaciol ze trzeba bylo wyjac baterie bo nic sie nie dalo zrobic

#32 macendrju

macendrju
  • 358 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 18:01

to prawda. tego brakuje mi rowniez w iPad.

#33 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 16 lutego 2011 - 18:23

To i ja dodam coś od siebie. Również chwilę temu stałam przed identycznym dylematem. Nokią N8 bawiłam się kilka godzin, iPhonem4 tyle co w salonie Ery. Przyznam, że ta Nokia wywarła na mnie pozytywne wrażenie swojej "dotykowości" i nawet się chwilę nad nią zastanawiałam. Mój mąż ma iP3gs i odkąd dał mi go na próbę poużywać 2 tygodnie, odtąd wszystkie dotykowe telefony mnie nie satysfakcjonowały (tzn. ich dotykowość). Nokia N8 pozytywnie mnie zaskoczyła, dobrze reagowała, zdjęcia też super wychodziły. Przeraziła mnie jedynie jej jedna rzecz - wystawanie aparatu. Że też nie mogli go schować jak w E7 (przynajmniej tak to wygląda na fotkach). Generalnie mogłabym tą Nokię mieć, bo gabarytowo mi pasuje i Nokia to Nokia, a ja jestem (a w zasadzie byłam) Nokiowa. Po przesiadce z E72 wybrałam iPhona 4. Tak jak kolega kilka postów wcześniej stwierdził, że szczęka mu opadła i do dziś się nie podniosła, to ja mam tak samo. Nie będę ochać i achać nad dotykowością iP, czy mnogością aplikacji w AppStore. Jedyne co mi się w nim nie podoba, to brak możliwości (na iP niezhackowanym) przesyłania plików przez bt, czy np. brak możliwości zapisania mp3, która jest w załączniku maila (no chyba że czegoś nie wiem, to mnie proszę oświećcie - iP mam od 5 lutego). Generalnie, odkąd mam iP, inne telefony się nie liczą - tak intuicyjnego telefonu nie miałam nigdy, tak szybkiego w działaniu. I nie mówię tego dlatego że jest to forum Applowe. Na Nokie też nie mogę narzekać - jedyną porażką była 6111, ale to dłuższa historia. Bawiąc się Samsungami moich sióstr (Wave i Galaxy) i porównując je z moim iP - nie ma o czym mówić, Samsung mi totalnie nie przypasił. Także kolego, jak masz kaskę, bierz iP (ja w sumie za swojego zapłaciłam 1349 zł w Erze, więc mogę się mądrzyć :) ). A...zapomniałam dodać coś o Symbianie! Deko się przymulał z czasem w Nokii, za szybko nie można na nim działać, bo czasem lubi się przyciąć. Ale ogólnie nie mam mu nic do zarzucenia.

#34 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 18:44

Nom bo jest dobry aparat jak na telefon komorkowy! o to mi chodzilo! ale nie zastapi aparatu cyfrowego ! symbian skonczyl sie na noki n95 8gb! ktora urzywalem przez 2 lata! do tej pory w szufladzie lezy n97 ktora tez urzywam juz z 2 lata ! wiec wiem co mowie. n8 jest wolniejsza . ma gorszy wyswietlacz! jak zwykle nokia w tyle 100lat za murzynami! wypuszczają super nowosc i hit nokie n8 a wsadzaja do srodka dziadostwo! zamiast zainwestowac w SAMOLED to wsadzaja AMOLED. zamiast dac jak wszyscy 1ghz procek to daja 680! zamiast dac wiecej ramu to daj mniej. stary nie wiem jak ci to wyjasnic! nie wiem czy masz iphone 4 albo czy uzywales go kiedys dluzej niz jeden dzien! ja jak kupilem n8 uzywalem ja dobe ! tylko dobe! i jak po tej dobie przesiadlem sie spowrotem na iphona 4 to cieszylem sie jak dziecko! i odrazu n8 na allegro wystawilem. rozumiesz? zanim w n8 otworzylem strone w przegladarce na iphone 4 w tym samym czasie otworzyle 4 strony! fakt ze jezeli zalezy cie tylko na aparacie to wezmiesz n8 bo ma wiecej pixeli(tylko co to da w takim malym obiektywie) i ma lampe xenon . w dzien zdjecia z iphone wydyawaly mi sie lepsze. w nocy wiadomo n8 bo ma xenon:) poprostu symbian jest dobry na noki n95 8gb . a nie na dotykowych urzadzeniach . jezeli symbian jest takim super systemem jak piszesz to powiedz mi po jaka cholere nokia polaczyla sie z Microsoftem ? i w topowych modelach bedzie wsadzala ich system? no slucham? przeciesz mowiles ze to taki cudowny system! wiec idac twoim tokiem myslenia nokia powinna dalej wypuszczać telefony z symbianem! i miec gdzies M$ ?

#35 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 19:17

Zawsze można wsadzić w telefon więcej tylko pytanie po co? Niektórzy płaczą nad tym o ile to milisekund Firefox wgrywa stronę wolniej niż Opera... A różnica w zasadzie żadna. 680MHz w zupełności w N8 wystarcza, jakby wsadzili 1GHz bateria padała by dwa razy szybciej, a tak trzyma 4 dni bez problemu. Symbian ma też to do siebie, że nie ma takich wymagań. Po co Nokia łączyła się z MS? Być może dlatego, że sam system jest trudniejszy w programowaniu, być może dlatego, że ma taką, a nie inną opinię i jak z tej dyskusji widać bardzo trudno byłoby ją zmienić, być może dlatego, że w postaci Microsoftu Nokia otrzymuje wsparcie o jakim mogłaby tylko pomarzyć, a być może dlatego, że obecny szef z Microsoftu pochodzi. Kto to wie? I Kazek, proszę Cię czytaj wyraźnie co pisałem wcześniej... Nie pieję z zachwytu nad Symbianem jak niektórzy nad iOS, nie uważam, że jest najlepszy, że bije na głowę wszystko co żyje, sprzeciwiam się tylko durnym postom gdzie ludzie udają fachowców bo coś kiedyś widzieli i im się nie spodobało. Każdy ma swoje potrzeby i dlatego jednemu pasuje iPhone innemu HTC, a jeszcze innemu N8. Co mam Ci pisać, że teraz podłączam sobie pendrive'a pod telefon i zgrywam z niego pliki? Że podłączam telefon pod telewizor przez HDMI i oglądam sobie filmy, a na iPhonie tego się nie dało? Możemy się przerzucać tutaj co jest lepsze, ale to dziecinada...Pozdrawiam...

#36 Jabłuszkowy

Jabłuszkowy
  • 15 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 22:52

@atmt Wytłumacz mi niby dlaczego nie mam pojęcia o czym pisze?Bo nie podzielam Twojej opinii? Za długo użytkuje Symbiana,żeby tańczyć z tamburynem przy każdym włączeniu telefonu. W iPhone wszystko co jest potrzebne jest od razu,a do tego masa różnego rodzaju aplikacji.Obecnie na Symbianie przetrwały mi tylko 4 aplikacje-Battery Monitor,MicroBus,Opera Mini i Sticky Notes.Reszte aplikacji wyrzuciłem bardzo szybko. Symbian się sypie i nie ma prawa bytu jak dla mnie wśród innych systemów.

#37 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 23:45

Bo wydaje mi się, że N8 w rękach nie miałeś... Co z tego, że użytkujesz Symbiana bardzo długo? Widziałeś Symbiana^3 i obsługiwałeś go? Ja też miałem N95 i tamten Symbian, a ten to dwa inne światy. Ciekawy jestem też czego 'od razu' brakuje na Symbianie w N8 bo ja uważam, że na starcie dostałem więcej niż w iOS.

#38 Jabłuszkowy

Jabłuszkowy
  • 15 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 00:46

Owszem w rękach miałem i się nim trochę pobawiłem. Niestety każdy Symbian ma to do siebie ,że po czasie się sypie. Co do mojej historii z Symbianem to wyglądała ona tak: Nokia N74->Nokia 5230->Obecnie Nokia C6.Po drodze użytkowałem trochę m.in Nokie 5800.Ze smartphonów Nokii godna polecenia jest N900.Akurat w tym przypadku nie spotkałem się z negatywnymi opiniami.Może dlatego ,że siedzi tam Maemo ,a nie Symbian? Szkoda tylko,że oprogramowanie ,które ma potencjał jak np: nawigacja Ovi,nie działa tak sprawnie jak to jest rozpowszechniane.Wyłącz wszelkie opcje wspomagania i poczekaj na fixa...Nie doczekasz się.Problem dopiero zniknął gdy wgrałem sobie oprogramowanie Garmina.Fix złapany szybko,w czasie podobnym do normalnej nawigacji,często nawet szybciej. Nigdy nie powiem,że coś jest dobre jeżeli takie nie jest.

#39 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 01:31

Ciekawe są te nasze różne, rozbieżne spojrzenia na ten temat... Mój znajomy miał N900 i po pół roku nie doczekania się na jakąkolwiek aktualizację ją sprzedał. W międzyczasie narzekał dość sporo i ją odradzał każdemu. Sypanie się Symbiana: na mojej N95 nic się nie działo przez 8 miesięcy, wcześniej miałem chyba N80, nie pamiętam dokładnie - też Symbian i też bez żadnych problemów. Wtedy byłem jeszcze na etapie testowania różnych programów, flashowania, zmiany wyglądu co parę dni, teraz mi przeszło. Ale nawet przy takim grzebaniu w telefonach nie pamiętam żebym miał powody do narzekania. U mnie nawigacja Ovi śmiga bez żadnego wspomagania, fix max.3 minuty:) Więc jak widzisz też rozpowszechniasz nieprawdziwe informacje (przynajmniej jeśli chodzi o N8), a to nie pomaga komuś kto się zastanawia nad wyborem takiego czy innego modelu. Może Symbian Symbianowi nie równy? pozdrawiam...

#40 Jabłuszkowy

Jabłuszkowy
  • 15 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 13:44

Najwidoczniej jesteś jednym z nielicznych którzy z Symbiana są zadowoleni.Niestety im intensywniej użytkujesz telefon z tym systemem tym bardziej pewne jest ,że się posypie.Osobiście nie znam nikogo kto byłby w 100% zadowolony z działania telefonu z Symbianem.Także kupno smartphonu Nokii to duże ryzyko.Albo będziesz mieć bardzo duże szczęście i system będzie działał w granicach tolerancji albo będziesz klnąć jak większość przy korzystaniu z telefonu. Po zakupie C6 też myślałem,że Nokia wyszła na prostą...Wystarczyły dwa miesiące bym zmienił zdanie.

#41 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 13:51

g. prawda, jak już wcześniej pisałem N95 na symbianie od początku go nie restartowałem i nic się nie sypie, chodzi 3 lata już około bez jednego restartu. Także daruj sobie te wywody o sypiących się telefonach na symbianie. A czy jestem w tych "zadowolonych"? Coż, sam nie wiem, chyba tak bo działa, aczkolwiek urządzenie jak urządzenie, np. lodówka, czy jesteś zadowolony z lodówki, myślałeś o lodówce w ten sposób? Bo jak nie, tak samo o telefonie nie, ma dzwonić i dzwoni. Sypiące się symbiany, zawieszające windowsy itd, ludzie czy wy macie coś nie tak z rączkami że wszystko wam się w nich pierdoli?

#42 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 22:06

macieks72, może powinniśmy zacząć grać w totka skoro mamy takie szczęście?:)

#43 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 22:30

Wiesz, chyba tak ;) Tak sobie myślę czasem czytając to forum, że muszę być wyjątkowym szczęściarzem bo: - symbian mi się nie sypie. - windows się nie zawiesza, - nie mam problemów z Safari. - dyski mi nie siadają. - i ogólnie nic mi się nie psuje, a przez ponad 20 lat zabawy z komputerami coś chyba powinno, nie?

#44 stkgsm

stkgsm
  • 36 postów

Napisano 18 lutego 2011 - 22:49

Witam!
tak sobie czytam, czytam....i postanowiłem włączam się do polemiki.
W branży GSM pracuję od kilku dobrych lat....
Setki różnych telefonów przewinęło mi się przez ręce.
Większości użytkowników na tym forum marketing apple sprał doszczętnie mózgi (wystarczy poczytać wasze litanie co posiadacie z firmy apple ŻAŁOSNE)
Sądząc po jedynym poście disaster'a jest młodym człowiekiem, który uprawia jakiś tam sport.
Chcesz robić fotki i nagrywać filmy- N8 lepszy aparat z ksenonem
Chcesz słuchać muzyki- N8 bateria dłużej trzyma (mimo mniejszej pojemności). Wymienisz się bez problemu plikami ze znajomymi przez bluetooth'a. Możliwość rozszerzenia pamięci dzięki slotowi na karty microSD
CENA: za cenę jednego iphona kupisz sobie dwie Nokie N8 (znając życie przy powietrznych ewolucjach uszkodzenie sprzętu to tylko kwestia czasu)

#45 atmpitbull

atmpitbull
  • 34 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 16:14

Panowie chciałbym odświeżyć temat. Mam obecnie Nokia N8 kupioną w sierpniu bez simlocka, wgrany Symbian Belle. Dziś kolega przydłużał umowę i dostał iPhone 4 16GB w kolorze białym i mogę się z nim zamienić dopłacając mu 500zł. Czy warto? Telefon też nie posiada simlocka ma 24mc gwarancji. Nie używany nie włączany. Dajcie znać bo wygląda obłędnie.

#46 sthEn

sthEn
  • 318 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 grudnia 2011 - 16:18

Oczywiście, że warto - Meego nie ma sensu ze względu na brak wsparcia i rozwoju.

#47 atmpitbull

atmpitbull
  • 34 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 16:33

Oczywiście, że warto - Meego nie ma sensu ze względu na brak wsparcia i rozwoju.

Ale N8 nie ma Meego tylko Symbian.

#48 Axellvak

Axellvak
  • 1 938 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 16:37

Daj mu te 5 stów i pozbądź się tego symbianowskiego gówna. ;)

#49 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 grudnia 2011 - 17:24

Kurcze, zamieniaj od razu, nawet się nie zastanawiaj. Gdybym miał taką okazje nie zastanawiałbym się ani chwili.

#50 cysio528

cysio528
  • 186 postów

Napisano 04 grudnia 2011 - 20:42

zamien się, sprzedaj iphone, kup n8 i jeszcze kasa ci zostanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych