Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 czy nokia N8

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#1 disaster

disaster
  • 1 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 00:28

Witam, Mam dylemat który telefon wybrać. iPhone 4 czy nokia N8. Telefon głównie do słuchania muzyki, surfowaniu po internecie, do robienia zdjęć/filmików (i na tym najbardziej mi zależy, mój sport wymaga ujęcia dokładnego ujęcia szybkich akcji), no i dobrze by było by miał bezpłatna lub płatna jednorazowo nawigację.

#2 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 00:48

Mialem Nokie N8 i jezeli chodzi o jakosc wykonania i aparat to jest naprawde bardzo dobra. ale system ktory sie nazywa symbian jest bezndziejny ! po jednym dniu urzywania wystawilem nokie na aukcji i ja sprzedalem! do ios sie symbian nie umywa jest to najgorszy system w telefonach! jezeli chcesz dobre zdjecia to kup sobie aparat ! bo telefonem to nawet 12mpx w noki daj sobie spokoj po pierwsze dlugo lapie ostrosc! w ciemnych miejscach to juz w ogole! lekko ruszysz aparatem i zdjecie rozmazane! nawet lampa blyskowa nic tu nidaje. wybor prosty iphone 4 .

#3 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 09:02

Ewentualnie Samsung Wave.

#4 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 09:12

Do takiego zastosowania bierz Nokię n8.

#5 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 08 lutego 2011 - 09:24

Nokia robi lepsze zdjecia i filmy. iPhone 4 jest lepszy we wszystkim innym (a zdjecia i filmy jak na telefon tez robi swietne - ustepuje tylko Noki N8)

#6 paulsch

paulsch
  • 52 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 09:37

bez jaj chcesz sport filmowac/ robic zdjecia telefonem? rece opadaja...

#7 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 22:41

Mialem Nokie N8 i jezeli chodzi o jakosc wykonania i aparat to jest naprawde bardzo dobra. ale system ktory sie nazywa symbian jest bezndziejny ! po jednym dniu urzywania wystawilem nokie na aukcji i ja sprzedalem! do ios sie symbian nie umywa jest to najgorszy system w telefonach!

Ekhm.

#8 Wa1tor

Wa1tor
  • 21 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 13:23

Samsung Wave ?! Podszywa się pod iphona. Ogólnie Samsung teraz do iphonów upodabnia. Najbardziej ten Galaxy S. Ja polecam iphona ;]. Nokia N8 nie jest taka dobra, koledze muliła.

#9 ChiLL

ChiLL
  • 10 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lutego 2011 - 13:43

Wzialbym iPhone 4 ze wzgledu na system operacyjny, Nokia mam beznadziejny. W iphone 4 minusem jest to ze nie ma ustawien w aparacie, a one czasami sa potrzebne.

#10 sandr

sandr
  • 161 postów

Napisano 10 lutego 2011 - 22:04

Samsung Wave ?!

Ogólnie Samsung teraz do iphonów upodabnia...

Ogólnie to iPhony będą made in Samsung...

#11 michaelllz

michaelllz
  • 132 postów

Napisano 13 lutego 2011 - 11:19

Ogólnie to gdybym ja miał wybierac nowy telefon zastanawiałbym się w kolejności nad: iphone'em4, samsungiem wave 2 (mimo wszystko to bardzo dobry sprzęt), HTC desire HD, oraz motorolą defy. Moim zdaniem to bardzo fajny sprzęt.

#12 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 01:41

Mialem Nokie N8 i jezeli chodzi o jakosc wykonania i aparat to jest naprawde bardzo dobra. ale system ktory sie nazywa symbian jest bezndziejny ! po jednym dniu urzywania wystawilem nokie na aukcji i ja sprzedalem! do ios sie symbian nie umywa jest to najgorszy system w telefonach! jezeli chcesz dobre zdjecia to kup sobie aparat ! bo telefonem to nawet 12mpx w noki daj sobie spokoj po pierwsze dlugo lapie ostrosc! w ciemnych miejscach to juz w ogole! lekko ruszysz aparatem i zdjecie rozmazane! nawet lampa blyskowa nic tu nidaje. wybor prosty iphone 4 .

Napisz co Ci tak przeszkadzało w tym Symbianie bo doprawdy nie rozumiem. Mam N8 i Symbian na niej jest tak samo przyjazny jak Android czy iOS, może ma mniej animacji i wodotrysków...
Co do aparatu to się uśmiałem. Najpierw piszesz, że aparat jest bardzo dobry, a potem, że beznadziejny:) Może Twój post jest po prostu kłamliwy i N8 w ręku nie miałeś. Ja robiłem zdjęcia N8 na koncercie, przy dymie, w ciemnościach, przy stroboskopach i wyszły lepiej niż moim 4 letnim Canonem. Więc o czym Ty mówisz?
A odpowiadając na pytanie z tematu: na myApple wybór jest prosty: iPhone4. Na n8forum wybór jest równie prosty: Nokia N8. :)
A na poważnie jeśli Ci zależy na filmowaniu i zdjęciach bardziej niż na surfowaniu po necie to kup N8. Nawigacja też bezpłatna.

#13 pawelnr1

pawelnr1
  • 138 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 lutego 2011 - 19:18

Napisz co Ci tak przeszkadzało w tym Symbianie bo doprawdy nie rozumiem. Mam N8 i Symbian na niej jest tak samo przyjazny jak Android czy iOS, może ma mniej animacji i wodotrysków...
Co do aparatu to się uśmiałem. Najpierw piszesz, że aparat jest bardzo dobry, a potem, że beznadziejny:) Może Twój post jest po prostu kłamliwy i N8 w ręku nie miałeś. Ja robiłem zdjęcia N8 na koncercie, przy dymie, w ciemnościach, przy stroboskopach i wyszły lepiej niż moim 4 letnim Canonem. Więc o czym Ty mówisz?
A odpowiadając na pytanie z tematu: na myApple wybór jest prosty: iPhone4. Na n8forum wybór jest równie prosty: Nokia N8. :)
A na poważnie jeśli Ci zależy na filmowaniu i zdjęciach bardziej niż na surfowaniu po necie to kup N8. Nawigacja też bezpłatna.

Zamulanie, UI niedostosowane do pojemnościowych ekranów, brak podstawowych aplikacji i to że w tym roku przestanie być wspierany przez nokię. Symbian to zabytek (co potwierdza nawet CEO Noki) i nie ma sensu się w to pakować. Z zakupem noki poczekałbym do pierwszych modeli z WP7

#14 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 22:37

Zamulanie, UI niedostosowane do pojemnościowych ekranów, brak podstawowych aplikacji i to że w tym roku przestanie być wspierany przez nokię. Symbian to zabytek (co potwierdza nawet CEO Noki) i nie ma sensu się w to pakować. Z zakupem noki poczekałbym do pierwszych modeli z WP7

Zamulanie UI? - hmmm...nie zauważyłem, choć iP chodzi trochę płynniej, przyznaję.
Niedostosowanie do ekranów pojemnościowych - po tym widać, że N8 na oczy nie widziałeś:)
Brak podstawowych aplikacji - to znaczy jakich? Wymień je bo ja znalazłem wszystko co miałem na iOS i Androidzie.
Nikt nie powiedział, że Symbian przestanie być wspierany, tylko, że WM7 będzie głównym systemem Nokii...

Proszę o odpowiedź, albo uznam, że jesteś kolejnym nie znającym tematu głosicielem, że Symbian to badziew...

#15 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 22:53

Oczywiscie, ze Symbian to badziew, nawet CEO Nokia tak twierdzi :)

#16 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 23:33

Oczywiscie, ze Symbian to badziew, nawet CEO Nokia tak twierdzi :)

Jak to dobrze mieć własne zdanie:)

#17 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 15 lutego 2011 - 07:05

Odpowiedz prosta i jednoznaczna iP. Co prawda sam bym go nie kupil ale Ci go poradze bo N8 to badziewie na symbianie i jak sie przywiesi czasami to szkoda gadac, rozmieszczenie i praca tez nie jest na wysokim poziomie pomimo ze sluchawka kosztuje nowa 1500PLNów

#18 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 15 lutego 2011 - 12:28

Odpowiedz prosta i jednoznaczna iP. Co prawda sam bym go nie kupil ale Ci go poradze bo N8 to badziewie na symbianie i jak sie przywiesi czasami to szkoda gadac, rozmieszczenie i praca tez nie jest na wysokim poziomie pomimo ze sluchawka kosztuje nowa 1500PLNów

Ludzie...Uczono was w szkole uzasadniania swojego zdania?

#19 mr.locash

mr.locash
  • 33 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 08:33

Ludzie...Uczono was w szkole uzasadniania swojego zdania?

kolego ale chcesz coś osiągnąć tym że zaczynasz szczekać na wszystkich bo wybierają iP ?
z symbianem spędziłem długi okres i po przejściu na iP to jak zderzenie z inna rzeczywistością full programów nie osiągalny dla symbiana appstore na takim poziomie już nie mówię o innym "sklepie" :)

najważniejsze teraz przy nokii n8 to to że nokia rezygnuje z symbiana więc dla mnie kupić teraz ten sprzęt to strzelić sobie w kolano.
a to że Nokia jako prekursor symbiana jeszcze dokłada do pieca mówiąc że ten system to tragedia to już wskazuje według mnie wybór w tym temacie.

#20 atmt

atmt
  • 52 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 13:07

A kolego pokaż mi choć jedno zdanie w którym "szczekam" na tych, którzy wybrali iP za to, że wybrali iP?:) Widzę raczej odwrotną tendencję więc czytaj ze zrozumieniem. iP to wg mnie dobry sprzęt jednak nie każdy musi go kochać... Tłumaczę więc prościej o co mi chodzi: za każdym razem kiedy czytam opinie na temat telefonu, który chcę kupić czytam przerażające bzdury, które potem nie pokrywają się z rzeczywistością, podobnie jak czytam tutaj na temat N8. Wolałbym, żeby ludzie piszący posty mieli choć trochę pojęcia o czym piszą. Ty też zdajesz się nie mieć pojęcia o N8, o którym jest temat bo Symbiana miałeś "kiedyś tam". A Nokia z Symbiana nie rezygnuje, co więcej oficjalnie twierdzą, że jeszcze parę lat będzie rozwijany i aktualizowany. Rozpowszechniasz więc jako kolejny iPhonowy kaznodzieja bzdury skopiowane od kolegów wyżej... Tam na marginesie: Nokia też ma sklep, co prawda nie z milionami aplikacji, ale na temat jakości 80% z nich, albo przynajmniej sensu istnienia na AppStore mógłbym dyskutować.

#21 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lutego 2011 - 13:36

Symbian to prosty i szybki system - nie zamula się tak jak Windows Mobile - no chyba ze sie posciaga aplikacje Javowe nieznanego pochodzenia - sam osobiście Symbiana chwale jako prosty system dla prostych telefonów - natomiast jeżeli chodzi o Smartfony, moim zdaniem jest to porażka. Sam osobiście nie miałem N8 ale bawiłem się nim ze 2h kiedy moja baba przyniosła go do domu. Jej przyzwyczajenia i mnogość softu który mamy kupiony na iPhona spowodowała że wróciła do leciwego 3G ale ze względu na jedną rzecz - kobita dużo lata a nie lubi nie potrzebnie marnować papieru - zawsze do iphone wrzucala bilet lotniczy i nie bylo problemów przy kontroli - Kiedy poleciała z Nokią - bilet nie chciał przejść przez skanner. Oczywiście, że Ty potrzebujesz tel do innych zastosowań.

#22 Jabłuszkowy

Jabłuszkowy
  • 15 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 16:04

@atmt Nie wiem po co tak próbujesz ratować pozycje Nokii.Mam już trzeci telefon z Symbianem i mówię dość! Symbian jest o tyle zdradliwy,że na początku wszystko działa super,a po jakimś czasie użytkowania się sypie co tylko może.Z Ovi sklepem nie bądź śmieszny,nie dorasta nawet do pięt AppStore,na którym można znaleźć przynajmniej fajne i darmowe appsy,których jest multum. Nokia może sobie kombinować i tworzyć nowoczesne konstrukcje,ale w połączeniu z Symbianem one nie mają racji bytu. Co do N8 to telefon może i fajne,ale na początek.Chociaż jakby nie patrzeć poza aparatem nie oferuje nic co mogłoby konkurować z iPhonem. Dopiero po styczności z iOS'em zobaczyłem co to na prawdę świetny system.Zacząłem od iPoda Touch 4G,a teraz moje Nokie idą na allegro,a w zamian za nie zawita iPhone. Myślę,że więcej uzasadniać nie trzeba.

#23 Sunmile

Sunmile
  • 241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lutego 2011 - 16:24

Popieram przedmówcę, symbian to dziadostwo, zacina się w kółko.

#24 tasiu

tasiu
  • 546 postów
  • Skądokolice Cieszyna

Napisano 16 lutego 2011 - 16:51

Symbian posiada jedną i ważną dla mnie zaletę, której iP za kilka tysięcy złotych nie posiada. :lol: Przyciski "browse", "upload" na stronach internetowych są aktywne.

#25 mr.locash

mr.locash
  • 33 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 17:09

chodzi mi dokładnie o część w której ktoś mówi o zamulaniu itd. a ty urywasz zdanie bo nie miał sprzętu w ręku itd. przecież wybór telefonu to subiektywna sprawa osoby która będzie ten telefon używała, oczywiście są osoby które miały wszystkie systemy w ręku i przy wszystkich systemach brały udział. może mój post trochę za ostry był za co przepraszam jeżeli Cię to uraziło lub cokolwiek innego :) moim zdaniem tak jak pisali już poprzednicy nie ma podejścia nokia do iPhone'a oprócz aparatu i to jest moje zdanie. oczywiście nie rezygnuje będzie podtrzymywała symbiana przy życiu ale nie będzie już bankowo tak wspierany. akurat co do sklepu to się nie zgodzę, mam inną opinię na ten temat. kariera symbiana będzie taka że wybór telefonu z tym systemem będzie nieświadomy, każdy kto ma jakieś pojęcie co będzie wybierał wybierze andorida,iOS lub wm7 ,reszta czyli symbian itd. będzie wciskana przez operatorów nieświadomym użytkownikom. oczywiście znajdzie się garstka osób które będą nadal podążały za tym systemem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych