Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro vs iMac

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Darku

Darku
  • 18 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 lutego 2011 - 22:30

Jestem “na kupnie” komputera. Aktualnie pracuję jako webdesigner (męczę Photoshop i notatnik). W przyszłości planuję pozostać w branży tworzenia stron internetowych, ewentualnie aplikacji webowych. Pytanie polega na tym, czy potrzebuję do tego mocy obliczeniowej iMac? Lubię duże ekrany, lecz mogę podpiąć sobie w przyszłości Cinema Display albo po prostu jakiś inny ekran (np aktualny LG 22). Nie zależy mi jakoś specjalnie na mobilności, bo posiadam tablet iPad, a szansa pracy poza biurem w domu jest średnia. Co kupić? Jak duża jest różnica w mocy MacBooka, a iMaca? (zakładając, że mówię o iMac i5 2.8, a w przypadku MacBooka sami doradźcie konfigurację (uwzględniając to co może niebawem się pojawić – podobno sooon jakiś update będzie).

#2 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lutego 2011 - 22:32

iMaci bardzo wadliwe. Moja mama zajmuje się web-designem i ostatnio przesiadła się na MBP i5 4GB Ram-u i jest bardzo zadowolona, twierdzi, że do tego co ona robi spokojnie wystarcza jej mocy. Oczywiście pracuje na jakimś kosmicznym Eizo a nie na Makowych monitorku.

#3 Darku

Darku
  • 18 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 lutego 2011 - 22:37

@Michał: Byłbyś w stanie dokładnie dowiedzieć się jej czy są jakieś spadki szybkości działania podczas większej pracy w PS albo inne "wady" takiego rozwiązania? Najlepiej w opcji z podłączonym większym ekranem...

#4 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lutego 2011 - 22:43

@Michał: Byłbyś w stanie dokładnie dowiedzieć się jej czy są jakieś spadki szybkości działania podczas większej pracy w PS albo inne "wady" takiego rozwiązania? Najlepiej w opcji z podłączonym większym ekranem...

Na razie szybkość porównywalna do PC z Core2Duo 2,4ghz, 4GB ramu. Używa tego zestawu od grudnia i nie było na razie żadnych problemów. Z tego co się dowiedziałem najwięcej przyzwyczajenia wymagają inne skróty klawiszowe i dodatkowym plusem jest dużo możliwości obrabiania wideo w Final Cut Studio.

#5 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 postów
  • SkądŚroda Wlkp.

Napisano 03 lutego 2011 - 23:16

Jeśli chodzi o webdesig, to bardzo mało prawdopodobne, że wykorzystasz możliwości i5. W zasadzie to jest nie możliwe.

#6 dembsky

dembsky
  • 80 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 04 lutego 2011 - 11:38

Jeśli chodzi o webdesig, to bardzo mało prawdopodobne, że wykorzystasz możliwości i5. W zasadzie to jest nie możliwe.

Illustrator + Photoshop (tworząc wygląd sklepu internetowego z około 1000 warstw) + iTunes + Adium + przeglądarka z np 10 zakładkami + mail app lub sparrow + np. cloud app i wierz mi na słowo że wykorzysta to ;)

No chyba że kolega @Darku nie pracuje w powyższy sposób ;)

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 04 lutego 2011 - 12:01

1000 warstw powiadasz, ciekawe. Dostawałem wiele PSD do pocięcia i żaden nie ważył więcej niż 40MB o il pamiętam. Warstw na pewno nigdy nie było tak dużo, może 100, max 150, ale chyba nawet nie tyle. I NIE były to żadne byle jakie 'amatorskie' szablony. Pracowałem wtedy na CoreDuo 1.7 (nie 2Duo) z 1GB Ramu, z otwartym w tle wielkim VS 2005 (na tamte czasy) i wszystko szło szybko i sprawnie. W tle pootwierane też jakieś Skypy, MSN-y i inne pirerodły. Skoro Ty zajedziesz i5 to powiedz mi jakim cudem ludzie radzili sobie kiedyś na dużo słabszych maszynach, powiedzmy 5 lat temu, a w webdesignie nie za bardzo co miało się zmienić od tamtego czasu, wszystko jest tak samo.

#8 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 04 lutego 2011 - 12:13

i5 podobnie jak i7 w takich sprawach jest nie do zajechania. Wiem z doświadczenia...

#9 Darku

Darku
  • 18 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 04 lutego 2011 - 12:41

Aktualnie pracuję na PC który w teście "CINEBENCH Windows 64 Bit" otrzymał takie wyniki:

OpenGL - 30.11 FPS
Ref. Match - 99.5 %
CPU - 1.54 pts
CPU (Single Core) - 0.81 pts
MP Ratio - 1.92 x

Do pracy wystarcza on w zupełności. Jest ktoś w stanie strzelić taki test na jakimś MacBooku Pro?

#10 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 04 lutego 2011 - 17:56

Osiągi, osiągami ale jak dla mnie kupowanie laptopa, żeby go używać jako stacjonarkę mija się z celem.

#11 Darku

Darku
  • 18 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 04 lutego 2011 - 20:37

Osiągi, osiągami ale jak dla mnie kupowanie laptopa, żeby go używać jako stacjonarkę mija się z celem.

Lecz jest to zawsze + gdy mogę zabrać laptopa do biura lub do domu rodzinnego...

#12 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 04 lutego 2011 - 20:58

No to widzisz o tym nikt za Ciebie nie zdecyduje. Najpierw przemyśl czy laptop, czy stacjonarka (rozumiem, że laptop). Zrób sobie test geekbench'em na PC i porównaj z wynikami dla maków w sieci (skoro lubisz takie porównania liczbowe). Wydaje mi się że do tego co potrzebujesz/robisz nie potrzeba od razu quad'a (lepiej doinwestować w szybszy/pojemniejszy dysk i RAM). To tyle, żadna filozofia. Jakbyś poczytał inne tematy na forum to też znalazłbyś wskazówki "co i jak" i nie musiałbyś zakładać kolejnego takiego samego tematu :P A no i skoro jesteś "na kupnie" komputera to nie ma się co zastanawiać nad tym, co wyjdzie za miesiąc czy dwa (o ile coś wyjdzie) tylko ... wybierać i kupować.

#13 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 13:29

Lecz jest to zawsze + gdy mogę zabrać laptopa do biura lub do domu rodzinnego...

to tak jakbyś się zastanawiał czy kupić samochód czy bilet autobusowy. Obydwa rozwiązania pomogą Ci się dostać do wyznaczonego celu ale w zupełnie inny sposób.

Pytanie: Czy kiedykolwiek potrzebowałeś komputer wynieść z domu? Do szkoły, biura, rodziny itp? Jeśli tak to chyba lepiej rozglądnąć się za MB(P) jeśli takiej potrzeby nie masz rozglądasz się za iMaciem. A jak już zdecydujesz to zrobisz wątek: Który model wybrać...

Ja Ci powiem jak ja zdecydowałem: Komputer lubię mieć stacjonarny i nigdy nie miałem powodu go wynosić z domu (do biura nie można przynosić prywatnego sprzętu, rodzice mają itd.) - dlatego iMac.
Do tego mam 10'' Lenovo na WinXP tak w razie czego + 4'' Telefon na androidzie - taki zestaw zaspakaja mnie w 100%

#14 dembsky

dembsky
  • 80 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 06 lutego 2011 - 16:00

1000 warstw powiadasz, ciekawe. Dostawałem wiele PSD do pocięcia i żaden nie ważył więcej niż 40MB o il pamiętam. Warstw na pewno nigdy nie było tak dużo, może 100, max 150, ale chyba nawet nie tyle. I NIE były to żadne byle jakie 'amatorskie' szablony. (...) Skoro Ty zajedziesz i5 to powiedz mi jakim cudem ludzie radzili sobie kiedyś na dużo słabszych maszynach, powiedzmy 5 lat temu, a w webdesignie nie za bardzo co miało się zmienić od tamtego czasu, wszystko jest tak samo.

Projektując sklep internetowy jest sporo do zaprojektowania w moim wypadku wygląda to w ten sposób że kataloguje wszystkie warstwy a np. dla jakiegoś buttona od razu tworze hover itp. Idąc dalej - nie projektuje ogólnego wyglądu tylko tworze kompleksowy wygląd każdej możliwej podstrony. W ten sposób aby osoba zajmująca się kodowaniem nie musiała myśleć co zrobić dalej - w ten sposób wychodzi około 1000 warstw. Proste ;)

Nie wiem może ja mam jakieś dziwne wymagania co do sprzętu albo się nie rozumiemy do końca w kwestii sprecyzowania samego hasła "zajechany" - bo dla mnie komputer nie może powodować straty czasu na zapis/odczyt/edycje czegokolwiek no ale to już nie istotne ;)

5 lat temu robiło się "wszystko tak samo"? jesteś tego pewien?

Wracając do tematu tak jak ktoś wyżej gdzieś napisał... jeżeli potrzeba Tobie mobilności - kup MB - jeśli nie - kup iMaca - dosyć proste rozwiązanie (chyba że iMac nie spełnia wymagań)

#15 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 16:33

dembsky - Tak dokładnie o tym mówię że dostawałem wszystkie elementy zawsze w jednym PSD, jakieś hovery i kilka podstron jeśli home była inna, albo inne się różniły. Wszystko w jednym PSD i wszystko działało jak burza na starym sprzęcie. I były to layouty przeważnie przeładowane grafiką, nie tak jak sklep internetowy. Fakt, że były tam tylko elementy potrzebne, wszystko "produkcyjne" na etapie tworzenia zostało na koniec wywalone, być może wiele warstw zostało połączonych na koniec abym nie miał problemu z cięciem i z szukaniem elementów aby je wyłączyć/włączyć, ale tego nie wiem, wszystko było bardzo logicznie pogrupowane bez żadnych śmieci. Może Ty trzymasz całą masę śmieci "produkcujnych" skoro tyle masz tam warstw.

I tak, oczywiście 5 lat temu było to samo, nie robisz dzisiaj nagle stron 2500x1900px prawda?, gdzie PSD waży 500MB. Na dobrą sprawę cały czas mógłbym na tamtym komputerze wszystko tak samo wygodnie zrobić jak dzisiaj na szybszym.

W każdym razie do webdesignu spokojnie core 2 duo starczy.

#16 bartg

bartg
  • 259 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 06 lutego 2011 - 16:52

Musze się zgodzić z Macieks72'em :). W zupełności wystarczy ci chociażby MBP 13'' z C2D. Sam aktualnie przesiałem się z kolosa PC: Quad 9600 ATI Radeon 4870 Na zwykłego prostego MPB 133 2.66 Ghz. Nie widzę róznicy w zadaniach którę wykonję najcześciej. Wiadomo że konwersja filmu zajmie mi dłużej na maku no ale to chyba logiczne. Ogólnie wniosek jest taki że sam nie wiem po co wcześniej kupowałem takiego kompa. Dużo bardziej cenie sobie podświetlaną klawiaturę i baterię niż gigaherce

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych