MacBook Pro vs iMac
Napisano 03 lutego 2011 - 22:30
Napisano 03 lutego 2011 - 22:32
Napisano 03 lutego 2011 - 22:37
Napisano 03 lutego 2011 - 22:43
@Michał: Byłbyś w stanie dokładnie dowiedzieć się jej czy są jakieś spadki szybkości działania podczas większej pracy w PS albo inne "wady" takiego rozwiązania? Najlepiej w opcji z podłączonym większym ekranem...
Na razie szybkość porównywalna do PC z Core2Duo 2,4ghz, 4GB ramu. Używa tego zestawu od grudnia i nie było na razie żadnych problemów. Z tego co się dowiedziałem najwięcej przyzwyczajenia wymagają inne skróty klawiszowe i dodatkowym plusem jest dużo możliwości obrabiania wideo w Final Cut Studio.
Napisano 03 lutego 2011 - 23:16
Napisano 04 lutego 2011 - 11:38
Jeśli chodzi o webdesig, to bardzo mało prawdopodobne, że wykorzystasz możliwości i5. W zasadzie to jest nie możliwe.
Illustrator + Photoshop (tworząc wygląd sklepu internetowego z około 1000 warstw) + iTunes + Adium + przeglądarka z np 10 zakładkami + mail app lub sparrow + np. cloud app i wierz mi na słowo że wykorzysta to
No chyba że kolega @Darku nie pracuje w powyższy sposób
Napisano 04 lutego 2011 - 12:01
Napisano 04 lutego 2011 - 12:13
Napisano 04 lutego 2011 - 12:41
OpenGL - 30.11 FPS
Ref. Match - 99.5 %
CPU - 1.54 pts
CPU (Single Core) - 0.81 pts
MP Ratio - 1.92 x
Do pracy wystarcza on w zupełności. Jest ktoś w stanie strzelić taki test na jakimś MacBooku Pro?
Napisano 04 lutego 2011 - 17:56
Napisano 04 lutego 2011 - 20:37
Osiągi, osiągami ale jak dla mnie kupowanie laptopa, żeby go używać jako stacjonarkę mija się z celem.
Lecz jest to zawsze + gdy mogę zabrać laptopa do biura lub do domu rodzinnego...
Napisano 04 lutego 2011 - 20:58
Napisano 05 lutego 2011 - 13:29
Lecz jest to zawsze + gdy mogę zabrać laptopa do biura lub do domu rodzinnego...
to tak jakbyś się zastanawiał czy kupić samochód czy bilet autobusowy. Obydwa rozwiązania pomogą Ci się dostać do wyznaczonego celu ale w zupełnie inny sposób.
Pytanie: Czy kiedykolwiek potrzebowałeś komputer wynieść z domu? Do szkoły, biura, rodziny itp? Jeśli tak to chyba lepiej rozglądnąć się za MB(P) jeśli takiej potrzeby nie masz rozglądasz się za iMaciem. A jak już zdecydujesz to zrobisz wątek: Który model wybrać...
Ja Ci powiem jak ja zdecydowałem: Komputer lubię mieć stacjonarny i nigdy nie miałem powodu go wynosić z domu (do biura nie można przynosić prywatnego sprzętu, rodzice mają itd.) - dlatego iMac.
Do tego mam 10'' Lenovo na WinXP tak w razie czego + 4'' Telefon na androidzie - taki zestaw zaspakaja mnie w 100%
Napisano 06 lutego 2011 - 16:00
1000 warstw powiadasz, ciekawe. Dostawałem wiele PSD do pocięcia i żaden nie ważył więcej niż 40MB o il pamiętam. Warstw na pewno nigdy nie było tak dużo, może 100, max 150, ale chyba nawet nie tyle. I NIE były to żadne byle jakie 'amatorskie' szablony. (...) Skoro Ty zajedziesz i5 to powiedz mi jakim cudem ludzie radzili sobie kiedyś na dużo słabszych maszynach, powiedzmy 5 lat temu, a w webdesignie nie za bardzo co miało się zmienić od tamtego czasu, wszystko jest tak samo.
Projektując sklep internetowy jest sporo do zaprojektowania w moim wypadku wygląda to w ten sposób że kataloguje wszystkie warstwy a np. dla jakiegoś buttona od razu tworze hover itp. Idąc dalej - nie projektuje ogólnego wyglądu tylko tworze kompleksowy wygląd każdej możliwej podstrony. W ten sposób aby osoba zajmująca się kodowaniem nie musiała myśleć co zrobić dalej - w ten sposób wychodzi około 1000 warstw. Proste
Nie wiem może ja mam jakieś dziwne wymagania co do sprzętu albo się nie rozumiemy do końca w kwestii sprecyzowania samego hasła "zajechany" - bo dla mnie komputer nie może powodować straty czasu na zapis/odczyt/edycje czegokolwiek no ale to już nie istotne
5 lat temu robiło się "wszystko tak samo"? jesteś tego pewien?
Wracając do tematu tak jak ktoś wyżej gdzieś napisał... jeżeli potrzeba Tobie mobilności - kup MB - jeśli nie - kup iMaca - dosyć proste rozwiązanie (chyba że iMac nie spełnia wymagań)
Napisano 06 lutego 2011 - 16:33
I tak, oczywiście 5 lat temu było to samo, nie robisz dzisiaj nagle stron 2500x1900px prawda?, gdzie PSD waży 500MB. Na dobrą sprawę cały czas mógłbym na tamtym komputerze wszystko tak samo wygodnie zrobić jak dzisiaj na szybszym.
W każdym razie do webdesignu spokojnie core 2 duo starczy.
Napisano 06 lutego 2011 - 16:52
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty