Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Logic Pro. Mac Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 aplle4life

aplle4life
  • 4 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:58

Witam wszystkich gorąco! Jestem nowy na forum i wielu rzeczy nie wiem odnośnie Komputerów MAC. Nie wiem czy to właściwy dział, jednak liczę na waszą pomoc :) Jestem zafascynowany światem Apple. W przyszłości myślę zakupić sobie MAC'a PRO i rozpocząć pracę w LOGIC. Jednak mam pewien kłopot... Chodzi mi o zakup komputera. Komputery Apple sporo kosztują... Czy istnieje możliwość zakupu tańszych modeli MAC Pro? Czy można w sklepie Apple złożyć troszkę mniej wydajniejszego MAC'a PRO za mniejszą kwotę? Ciągle mnie to zastanawia i postanowiłem się zwrócić z tym problemem tutaj. Chodzi mi wyłącznie o komputer do produkcji muzyki :) IMAC i MACbook Pro nie wchodzą w grę :) Tylko MAC Pro. Doradźcie mi proszę :)

#2 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:10

Muszę cię uświadomić, że pisze się Apple a nie Aplle... I treść tematu jak i nick(o ile nie jest tak specjalnie) radzę zmienić ;) TAŃSZY model to znaczy...? Jaki przedział cenowy? Bo maki pro zaczynają się od 6 tys

#3 RodiS

RodiS
  • 299 postów
  • SkądNiemcy

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:14

rozpocząć pracę w LOGIC.

Chcesz dopiero rozpocząć prace w Logic a już ładujesz się Maca Pro? Po co?

Czy istnieje możliwość zakupu tańszych modeli MAC Pro?

W jakim ty świecie żyjesz? Masz bana na google? A poza tym wszystkie produkty "aplle" są drogie, nie stać Cię nie kupujesz, proste.

IMAC i MACbook Pro nie wchodzą w grę

A to niby dlaczego np. MBP nie wchodzi w grę? Uzasadnij to bo nie rozumiem!

#4 aplle4life

aplle4life
  • 4 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:16

Myślę w granicach 5 tys. Podkreślam że chodzi mi tylko o produkcję muzyki. Nie praca z grafiką i filmem. Czy w sklepach apple jest duży wybór MAC'ów Pro?

#5 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:19

To już lepiej iMaca sobie kup... Nie jest taki zły jak ci sie wydaje...

#6 aplle4life

aplle4life
  • 4 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:22

Dzięki ILolek za pomoc! @RodiS Do odważnych świat należy :)

#7 RodiS

RodiS
  • 299 postów
  • SkądNiemcy

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:28

Odwaga nie ma nic do tego, chcesz kupić po prostu komputer którego nawet nie wykorzystasz przez dłuuuugi czas skoro dopiero będziesz się uczył logica. Nie miałeś nigdy maca, nie masz pojęcia jak obsługiwać logica i myślisz że wydając na Maca Pro to on będzie za Ciebie wszystko robił :D Moja rada, to kup sobie MBP nawet z roku 2006 i Ci wystarczy. Jeszcze na jakieś Midi zostanie. A zawsze możesz sobie później zmienić.

#8 aplle4life

aplle4life
  • 4 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:32

Nie potrzebuję rad odnośnie tego co mam robić. Zadałem pytanie w temacie granic cenowych tych komputerów... Panie wszechwiedzący :D

#9 Sebosz

Sebosz
  • 4 178 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:33

Najnowszy iMac 21,5'' 3.2GHz i3/ 1TB HDD/ MC509 (1433517276) - Aukcje internetowe Allegro
Tu masz całkiem dobrą konfiguracje... A jeśli zależy ci na jakiś ze sklepów Apple to masz tu
iMac 21.5 Intel Core i3 3.06GHz/ 4GB/ 500GB/ Radeon HD 4670 256MB/SD : Apple - Armago - Apple Sklep - Autoryzowany Sprzedawca Apple, Sklep komputery, laptopy Apple, iPod, iPody sklep, iPhone akcesoria sklep. Apple Polska
Ale tu już gorzej w tej samej cenie(w Armago patrz cenę brutto)

#10 RodiS

RodiS
  • 299 postów
  • SkądNiemcy

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:43

Komputery Apple sporo kosztują... Czy istnieje możliwość zakupu tańszych modeli MAC Pro? Czy można w sklepie Apple złożyć troszkę mniej wydajniejszego MAC'a PRO za mniejszą kwotę?

To Ci powiem że rzeczywiście jest tu wzmianka o przedziale cenowym...

Nie jestem wszechwiedzący, chciałem Ci doradzić byś zaoszczędził i miał ten sam efekt, ale skoro wolisz wydać 3000zł więcej to już twoja sprawa.

#11 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 30 stycznia 2011 - 23:03

Kup sobie Maca Pro używanego. Za 4 tys. można upolować.

#12 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 31 stycznia 2011 - 12:10

poszukaj czegos uzywanego. Jesli chodzi o rynek wtorny to zdecydowanie sugeruje MacaPro, (KONIECZNIE na Intelu + min 4gb ram+ 2 dyski 1 system, 2 audio). Jeśli dopiero zaczynasz , to nie pakowalym się w wypasiony komputer, bo i tak potencjału nie wykorzystasz... Poza tym jeśli chcesz zajmować się dźwiękiem, to musisz pomyśleć o a) karcie dźwiękowej - sensowne urządzenie to wydatek od 1000 w górę B) monitorach /sluchawkach c) klawiaturze MIDI, ew. jakims mikrofonie d) apetyt rośnie w miarę jedzenia ;-)

#13 Micke69

Micke69
  • 3 postów
  • SkądNowy Sącz, PL

Napisano 31 stycznia 2011 - 12:17

Jeśli chesz kupić taniej Maca odrazu z Ispot'a to proponuje użyć zniżki studenckiej (jeśli nim jesteś :P) na chyba 10% ale nie chce Cię wprowadzić w błąd.... Albo kogoś z rodziny jakiegoś studenta sobie zapożyczyć ;)

#14 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 31 stycznia 2011 - 12:27

iSpot to raczej nie najtańszy sklep. Jeśli chodzi o support i doradztwo.... napisze tak: może nie miałem szczęścia, albo panowie operowali jakims nieznanym mi językiem skladającym się z samoglosek: yyyyyy , eeeeee aaaaaaa. Zdecydowanie proponuję Allegro, poza tym w przypadku zastosowan audio większe korzyści/ wydajnośc systemu będziesz miał kupując starszego 4corowego np 3 GHz, niz najnowszego kilkunastoprocesorowca o niższym taktowaniu.. O cenie nie wspomnę już...

#15 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 31 stycznia 2011 - 18:43

poszukaj czegos uzywanego. Jesli chodzi o rynek wtorny to zdecydowanie sugeruje MacaPro, (KONIECZNIE na Intelu (...)

A które nie są na Intelu?

#16 cheniek

cheniek
  • 477 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 31 stycznia 2011 - 18:58

Te, które są na Motoroli - trzeba być po trzydziestce, żeby to pamiętać ;)

#17 BiM Service

BiM Service

user_jgora

• 972 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 31 stycznia 2011 - 19:20

jesli chcesz cos taniego, to zglos sie do mnie na GG (4451294) - mam maca pro 3GHz za 4 tys do sprzedania...

#18 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 stycznia 2011 - 19:49

d) apetyt rośnie w miarę jedzenia ;-)

To święta prawda u mnie zaczęło się od zwykłego PC i głośników 5.1 a skończyło się na biurku wartym dobrej klasy samochodu i na dzień dzisiejszy końca nie widać nie wspominając już od pierdołkach typu dyski kable itp. Moje biurko to taki samochód w który trzeba ciągle trzeba lać tylko, że nie jeździ ale gra i to nawet miło. Sorka mały OF mi wyszedł.
@aplle4life jeśli tak mocno uparłeś się na Maca Pro nie wiem dlaczego MBP wystarczył by spokojnie nom ale to nie moja kwestie. Poszukaj coś na rynku wtórnym tu widzę w temacie są już propozycje ewentualnie allegro.pl ebay.pl i forum też czasem są dobre oferty.

#19 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 31 stycznia 2011 - 20:05

Te, które są na Motoroli - trzeba być po trzydziestce, żeby to pamiętać ;)

Nie było Maców Pro na Motoroli.

#20 ksamus

ksamus
  • 485 postów
  • SkądŁorsoł

Napisano 31 stycznia 2011 - 20:24

Na motoroli był Mac G5 (Power Mac G5 gwoli ścislości). Można jeszcze spotkać. Można kupić za małe pieniądze... i potem żałować, bo np. Logic 9. na intelu tylko działa. @cheniek No ja akurat słabo, ale pamiętam ;-)

#21 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 31 stycznia 2011 - 20:27

No tak. Ale to nie były Maci Pro tylko PowerMac G5. Nie było Maców Pro G5.

#22 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 00:10

...Jestem zafascynowany światem Apple. W przyszłości myślę zakupić sobie MAC'a PRO i rozpocząć pracę w LOGIC. Jednak mam pewien kłopot... Chodzi mi o zakup komputera. Komputery Apple sporo kosztują... Czy istnieje możliwość zakupu tańszych modeli MAC Pro? Czy można w sklepie Apple złożyć troszkę mniej wydajniejszego MAC'a PRO za mniejszą kwotę? Ciągle mnie to zastanawia i postanowiłem się zwrócić z tym problemem tutaj. Chodzi mi wyłącznie o komputer do produkcji muzyki :) IMAC i MACbook Pro nie wchodzą w grę :) Tylko MAC Pro.

Doradźcie mi proszę :)

Kolega ma rację, że nie chce iMaka czy Macbooka do produkcji, ponieważ te komputery są za słabe, a po za tym iMak to dziś kiepski wybór, szczególnie biorąc pod uwagę doniesienia o ich awaryjności.
Polecam ofertę BiM Service.

jesli chcesz cos taniego, to zglos sie do mnie na GG (4451294) - mam maca pro 3GHz za 4 tys do sprzedania...

Bardzo solidna firma.
Choć za podobne pieniądze można dziś złożyć coś mocniejszego z gwarancją.

#23 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2011 - 00:36

@Iro MBP i Imac za słabe na muzykę zwłaszcza na początek czy nie przesadzasz?? Mim skromnym zdaniem z punktu widzenia producenta muzycznego początkującego Mac Pro to przerost formy nad treścią. Ja posiadam MBP patrz sygnaturka na tym Logic Express 9 i chodzi aż miło jedyne w co chciałem i zainwestowałem to Ram bo jak wiadomo tego nigdy za wiele i moje własne upodobanie to dysk SSD, ale sprawdzałem przez pewien czas na HDD spokojnie daje radę i naprawdę nie widzę potrzeby zmiany na Mac Pro to już jest monstrum do nagrywania tracków po 40 ścieżek a dla początkującego muzyka który nagra max 8-10 ścieżek

#24 Vibez

Vibez
  • 120 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 00:42

Jak ktoś rozsądnie rozporządza projektem to mocy procesora mu wystarczy nawet na białym MB.

#25 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 01 lutego 2011 - 00:42

imac mial slabe przetworniki FW i na zewnetrznych kartach slabo gralo, moze te nowsze cos maja poprawionego? Lepiej kup MBP :D, lub uzywanego Maca PRO cos z pierwszych modeli, w G5 dual bym sie nie pchal, logica pociagnie ale jak dojdzie troche sladow + wtyczki to bedzie zamulac. Chodz na start mozna sie pobawic na QUAD G5, nie wydajac masy siana.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych