iMovie długi czas eksportu materiału HD
Napisano 25 stycznia 2011 - 14:29

Napisano 25 stycznia 2011 - 14:37
Napisano 25 stycznia 2011 - 14:44
To przy 2h byłoby jakieś 16h a nie 42h - to jednak duża różnica, ale wiadomo, że jeśli masz szybszy sprzęt, to może tak być.W moim przypadku 15min materiału eksportuje do HD w 2h.
Napisano 25 stycznia 2011 - 16:44
Napisano 25 stycznia 2011 - 16:44

Napisano 25 stycznia 2011 - 17:55

Napisano 25 stycznia 2011 - 20:21

Napisano 25 stycznia 2011 - 20:56
Napisano 26 stycznia 2011 - 08:34
120 min / 21 dni = mniej niż 6 minut/dzień. Każdy dzień - inne miasto/miejsce. Gdybym nawet po minucie zrobił to wyjdzie 21 min. Na każdy dzień przypadają co najmniej 3-4 atrakcje, które chciałbym pokazać co daje przy 2h filmu 1,5 min./atrakcję - to chyba nie jest zbyt dużo? Być może mógłbym jeszcze pewne sceny skrócić, ale nie zmniejszy to znacznie objętości całości.2 godziny to może nakręcić Ridley Scott, Roman Polański czy inni wielcy. Jeżeli jedynie z 4 godzin materiału zrobiłeś skrót o połowę, to pewnie znaczy, że możesz spokojnie do 10 minut skrócić. Jeśli zrobisz szybsze cięcia, wywalisz 3/4 materiału
Co do FCE - zobaczymy. Nie wiem jak często będę takie filmy robił. Na razie się nie zanosi. Poza tym jestem grafikiem i planuję zakup pakietu adobe, jeśli troszkę dopłacę mogę mieć Adobe Premiere w pakiecie. Nie wiem jak ma się Premiere do FCE, podejrzewam, że ten pierwszy ma znacznie więcej możliwości, ale nie wiem jak to się ma do intuicyjności/łatwości obsługi i wydanych pieniędzy oczywiście.
Obecnie pokazuje mi 53 godziny, ale pasek przesunął się i jest teraz na jakieś 20%...
Napisano 26 stycznia 2011 - 08:59
Napisano 26 stycznia 2011 - 09:08
Polecam w takim przypadku sprzętową akcelerację kodowania H.264:Witam!
Problem w tym, że eksport oblicza mi na około 42 godziny
Turbo.264 HD H.264 Encoder
jeżeli nie jest to Twój jedyny film, który zamierzasz eksportować z iMovie.
Skraca czas kompresji conajmniej 4 krotnie, dodatkowo zmiejsza obciążenie procesora w czasie kodowani do około 80%,
tak więc można równolegle pracować na komputerze.
Inna uwaga techniczna - chyba lepiej jest stworzyć kilkanaście oddzielnych filmików tematycznych np. po 10minut, aniżeli tworzyć
materiał "pełnometrażowy" - łatwiejsza edacja, export, możliwość wprowadzania poprawek itd. i co najważniejsze
przyjemniej to się ogląda i łatwiejszy jest dostęp do wybranych części materiału.
Napisano 26 stycznia 2011 - 10:26
Świetna sprawa. Nie myślałem, że takie sprzętowe akceleratory są w tak przystępnych cenach! Kiedyś to było kosmicznie drogie...Polecam w takim przypadku sprzętową akcelerację kodowania H.264:
[url=http://www.elgato.com/elgato/int/mainmenu/products/Turbo264HD/product1.en.html]Turbo.264 HD H.264 Encoder[/url]
jeżeli nie jest to Twój jedyny film, który zamierzasz eksportować z iMovie.
Skraca czas kompresji conajmniej 4 krotnie, dodatkowo zmiejsza obciążenie procesora w czasie kodowani do około 80%,
tak więc można równolegle pracować na komputerze.
Co do porad edycyjnych - jest wiele racji w tym co piszecie. To mój pierwszy film jaki robię, a jak wiadomo człowiek uczy się na własnych błędach. Teraz już mam wszystko poskładane ale na przyszłość Wasze uwagi są jak najbardziej cenne. Mój filmik jest długi, ale dzięki bardzo wielu wątkom, dynamice, atrakcyjnym przejściom, efektom i wg mnie świetnej oprawie dźwiękowej nie powinien być nudny. Oczywiście łatwiej byłoby poskładać go np. w iDVD z kilku odrębnych filmików, ale jak pisałem już "musztarda po obiedzie".
pozdrawiam
Robert
Napisano 26 stycznia 2011 - 10:52
Oczywiście łatwiej byłoby poskładać go np. w iDVD z kilku odrębnych filmików
Nie próbuj tego robić w iDVD

to jest pozostałość z "zeszłej epoki" w pakieci iLife - materiał zostanie zdegradowany maksymalnie (ze względu na podwójne kodowanie
na styku iMovie > iDVD) i nie ma na to rady - ćwiczyłem ten temat 2 lata temu.
Najoptymalniej chyba na dzień dzisiejszy jest zaopatrzyć się w jakiś odtwarzacz BR z możliwością odtwarzania wszystkich innych formatów (między innymi H.264) - to koszt na dzień dzisiejszy 300zł i z pomocą zwykłych płyt DVD odtwarzać materiał nagrany w postaci plików mp4 (H.264) w wybranej rozdzelczości wyeksportowany z iMovie.
Napisano 26 stycznia 2011 - 13:36
Napisano 26 stycznia 2011 - 21:06
Napisano 26 stycznia 2011 - 22:42

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych