Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac w cenie PC ??

• Zamknięty Temat jest zamknięty
50 odpowiedzi w tym temacie

#26 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 24 stycznia 2011 - 14:28

Jeżeli nie interesuje cię design, kultura pracy, świetny system a wyłącznie osiągi przy dobrej cenie to nie idziesz w Mac'a. Wszystko zależy od tego ile wyciskasz z tych programów o których piszesz. Graficy siedzą na Mac'ach ale nie wszyscy pracują na Mac Pro

A od kiedy to "kultura pracy" wystepuje jedynie na OS X??? Od kiedy to szybkosc i wydajnosc nie mozna zaliczyc do "kultury pracy"?
Zal mi tych , którzy jabłko maja za światynie.
Komputer do pracy to nie design Kolego, to ciezka praca, codzienna praca.
A chyba i3 w iMacu z wychodzacymi żółtymi plamami, słaba wydajnościowo do pracy 3D grafiką, kiepski support soft. do 3D na OS X nie mozna uznac za kulture pracy?!
Mozna twierdzic, ze inni sa teoretykami, ale nie mozna przyznac jednego, w świecie profesjonalnej pracy na 3D dell-e i Hp-ki sa niekwestionowanymi liderami. Czyzbys tam widział OSX?A moze nie ma tam "kultury pracy"?A moze zapomniałem, ze zamiast ludzi bedacych w temacie tego co robia profesjonalistami/zawodowcami, pracuja nieudacznicy do ktorych nie dotarła informacja, ze istnieje Apple, OS X i "kultura pracy" i wszystko to co najlepsze?
Mozna wszystko, ale nie mozna chyba byc tak naiwnym by odmawiac "kultury pracy" Win7. De facto temat dotyczy aplikacji pod system a nie samego systemu. Jakos znam ludzi ktorzy zarabiaja krocie na pracy w programach 3D i zauwazyłem trendy : Win7 , pełno ram, wydajne CUDA, i7 lub najlepiej Xeon na bazie rodziny 1366.
Jesli ludzie zarabaiaja na takich, a nie innych komputerach z rodziny PC-Win przy tym wypowiadajac sie "jest stabilnie, szybko , zgrane ze sprzetem" to chyba nie mówimy o naiwnych dzieciach.
Skonczmy te szalone mity jaki to Apple jest niezastapiony, ale tez n ie idealizujmy, ze na Apple nie da sie czegos zrobic.
Kazdy system i kazda platforma sprzetowa ma cos do zaoferowania, ale w temacie 3D platforma na bazie Windowsa nie jest do przeskoczenia tym bardziej przez iMaca. Mógłbym napisac Mac Pro, ale to inna półka cenowa.

#27 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 14:50

ale stary.. spokojnie :) ochłoń trochę... nie jestem wielkim fanem jabłka na obudowie, maca mam od chyba pół roku. Pod hasłem kultura pracy rozumiem że mojego mini nie słychać, nie wiesza mi się i do mojego użytku mi w zupełności wystarcza. Zapomniałem co to pogoń za lepszymi kartami graficznymi, płytami głównymi, procesorami.... mam luz i czuje się z tym ok :)

#28 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 14:59

I bardzo mnie to cieszy, ale chyba nie o to chodziło w całym tym temacie. Cieszy fakt, ze wybrałes dla siebie droge z której jestes zadowolony, ale nie mozna pomimo wszystko napisac, ze OSX to "kultura pracy" której nie ma w Windowsie, bo jest to dalece idaca przesada :) Zgodzisz sie ze mna, ze wszystko jest kwestia subiektywnej oceny, jednak mamy do czynienia z podjeciem decyzji o zakup sprzetu do 3D ,a tu niestety Apple nie ma zbyt wiele do powiedzenia. Co do wymiany podzespołów, nawet platforma Windowsowa nie zmusza Cie , nie zmusza nikogo do ciaglej zmiany podzespołów. Rzonica polega na tym, ze wprowadzane sa ciagłe nowosci, ale nie zmienia to wydajnosci starszych, poprostu to nowe wprowadzaja lepsze rozwiazania i szybkosc, a to chyba nie jest złe rozwiazanie. Nikt nie kaze zmieniac CPU czy GPU co 3 miesiace, mozesz równie dobrze zmienic cały komputer tak samo jak Apple za 3-4 lata. Nadal po 3-4 latach bedzie tak samo wydajny jak wczesniej / benchmark dajmy na to 7000pkt pokaze Ci to samo po tych 3-4 latach, jak w Apple/ Prawda jest taka, ze Apple czerpie z rozwoju platformy Windowsowskiej rozwiazania sprzetowe, nie zawsze pomimo wszystko wprowadzajac to co najlepsze. W swiecie PC nie ma ograniczen konfiguracyjnych, jestes wymagajacym uzytkownikiem , biegasz za nowosciami, kupujesz nowa karte, nowy procesor. Apple nie daje tych mozliwosci z powodu pewnej polityki sprzetowej , ktora nie jest ani dobra ani zła, jest inna.Kupujemy zawsze jakby takie "laptopy", i "skazani" jestesmy na zamknieta mozliwosc rozbudowy /poza RAM I HDD, ale o ty kazdy wie/. Swiat PC to nie jest jedynie zmuszanie do nowego jakby to chcieli widziec inny, a mozliwosci spowodowane rynkiem, ciaglym udoskonalaniem sprzetu. W koncu to dobrze,ze mamy wybór. Kazdy wybiera to co mu jest potrzebne, ale zaczyna powstawac z tego dyskujsa nie na temat. OSX jest swietnym systemem, ale nie do 3D i koniec kropka.

#29 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 15:23

ale po co my tak wszyscy o tym 3d... chłopak umieścił programy 2D i na samym burym końcu 3dsMax obok darmowy Blender i z innej ligi Cinema4d.... pewnie się go dopiero uczy albo nawet zamierza uczyć bo gdyby ktoś wydał kilkanaście tysięcy złotych na Max'a to by pytań Mac czy Pc nie zadawał. Chcesz się uczyć 3D? MAC Ci wystarczy ale o Maxie możesz zapomnieć, jesteś zawodowcem który walczy z czasem? Kup PC

#30 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 15:28

surreal jak znam zycie, kupi Maca bo mu sie wyglad podoba, a potem zapłacze, ze mu gry nie chodza :)

#31 surreal

surreal
  • 33 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 15:44

:) może i tak być

#32 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 16:55

...jesteś zawodowcem który walczy z czasem? Kup PC

Ja jestem zawodowcem 3D, walczę z czasem i dlatego mam Mac'a.
Nie można nikomu doradzać w temacie, o którym samemu mało się wie. To duży błąd.

#33 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 stycznia 2011 - 17:41

Bardzo rzadko się zdarza że zawodowcy zadają tego typu pytania.

#34 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 17:55

Żaden mak w cenie 5000 zł nie jest w stanie osiągnąć takiej wydajności jak PeCet, którego wymieniłeś. Dlatego nie kieruj się mitami, bajkami o produktach Apple nie mających żadnego pokrycia w rzeczywistości. Pewnie wzięły się z tego, że użytkownik sam robił sobie komputer, sam ustawiał bios, sam zapychał pamięć setkami niepotrzebnego softu. Potem kupił najtańszego maka i wszystko startowało mu o wiele szybciej. Mogę się zgodzić z tym ostatnim wrażeniem, ale nie z faktyczną wydajnością.

#35 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 stycznia 2011 - 18:00

ma służyć głównie do grafiki 2D i 3D mniej więcej po połowie (PS Cs5, AfterEffects, Illustrator, Cinema4d, Blender, 3dsMax).

Myślałem o zestawie PC za ok 5000 zł, mniej więcej coś takiego:
i7 2600K + GTX 470 1280MB + 8GB 1600mhz RAM + 2x 500 GB SATA 600

Lub podobny zestaw na Xeonie 3450 ewentualnie na i7 950.

VERSUS

iMac w podobnej cenie?
czyli np. ten:
Sklep internetowy iSpot APR Komputery stacjonarne

iMac 21,5" 3.06GHz Intel Core i3, 4GB, 500GB, ATI Radeon HD 4670 256MB, SDXC (MC508PL/A) - nowy model

Czy mac na i3, z 4GB ramu, 256 MB grafiką będzie porównywalny do wymienionych wyżej modeli na Win7 x64 ??

Hej, zawodowcy ;)

Wyróżniłem główne pytania autora.

Na ostatnie odp brzmi: zdecydowanie nie.

Nie ma co porównywać zestawu na i7 z GTX 470 do jakiegokolwiek i3 z mobilną grafiką, którą niewątpliwie jest 4760.

Za 5k autor nigdy nie kupi Maka porównywalnego wydajnościowo z PC jakiego chce złożyć. Tym bardziej że celuje w Sandy Bridge.

I to jest IMO koniec dyskusji :)

P.S. Cholera, Iro jak zwykle szybszy ;)

#36 alset

alset
  • 4 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 20:40

Tutaj autor tematu.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Rozwialiście moje wątpliwości.

Dla tych, którzy pisali, że "pewnie i tak kupię maca bo jara mnie świecące jabłuszko" - Kupie PeCeta :)

Dla tych, którzy doradzali maca, np @Witos "Ja jestem zawodowcem 3D, walczę z czasem i dlatego mam Mac'a.
Nie można nikomu doradzać w temacie, o którym samemu mało się wie. To duży błąd." - Nie jestem zawodowcem :)

Dla tych, którzy martwili się o mój soft - Korzystam obecnie z CS5 Master na komercyjnej licencji studenckiej, jeśli chodzi o programy 3d to też mam je w wersji studenckiej i/lub niekomercyjnej i/lub zapewnione przez uczelnie lub po prostu darmowej jak blender. Win7 x64 też mam z uczelni :)
Co będzie później, jak nie będę miał dostępu do promocyjnego softu - cóż - carpe diem :)
Chociaż przyznaje się, że miałem przez chwile ostatnio pirackie Diablo II, bo oryginał mi gdzieś zaginął a miałem ciśnienie na tę grę...

Dla tych, dla których najważniejsza jest "kultura pracy" - chyba najlepszej odpowiedzi udzielił już @ArrasB:
"A od kiedy to "kultura pracy" wystepuje jedynie na OS X??? Od kiedy to szybkosc i wydajnosc nie mozna zaliczyc do "kultury pracy"?
Zal mi tych , którzy jabłko maja za światynie.
Komputer do pracy to nie design Kolego, to ciezka praca, codzienna praca.
A chyba i3 w iMacu z wychodzacymi żółtymi plamami, słaba wydajnościowo do pracy 3D grafiką, kiepski support soft. do 3D na OS X nie mozna uznac za kulture pracy?!"

To chyba tyle. Dziękuję wszystkim za rzetelne, pozbawione w większości zarówno jabłko-fanatyzmu, jak i pece-fanatyzmu.
Teraz pozostaje tylko pytanie czy Sandy Bridge, czy Xeon na 1366.... Ale to chyba już kwestia na inną rozmowę.

Pozdrawiam

#37 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 24 stycznia 2011 - 21:40

komercyjnej licencji studenckiej

nie daje mi to spokoju bo raczej wersje studenckie nie są do użytku komercyjnego

#38 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 24 stycznia 2011 - 21:44

Oj, toki, było na forum 100 razy :) W Adobe od CS5 są, poczytaj warunki na ich www (jak u innych producentów - nie wiem).

#39 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 24 stycznia 2011 - 22:15

...
Teraz pozostaje tylko pytanie czy Sandy Bridge, czy Xeon na 1366...

Xeon miałby sens tylko przy długotrwałych obliczeniach (kilka dni), po za tym musiałby być wsparty pamięciami ECC.
Sandy Bridge jest dostępne na razie na socket 1155. Na pewno będzie to platforma typowo desktopowa, jak wcześniej 1156. Nie wiadomo, czy będą dostępne na tą podstawkę np sześciordzeniowce, które na razie są tylko na 1366.
Z tego co czytałem będzie serwerowa wersja Sandy 2011 i tu z pewnością będą bardziej wypasione procesory z tej grupy.
Na razie widziałem płyty, które można obstawić ramem:
socket 1155 - max 36GB
socket 1366 - max 24GB
Mając 5000,- na pewno taniej przy podobnej wydajności wyjdzie socket 1155.
Zaletą socket 1366 jest możliwość obsadzenia i7 980X, ale jak na razie jest to nieopłacalny zakup.
Wyniki moich testów znajdziesz poniżej.
Pakiet CS5 na i7 980X test porównawczy
Sześciordzeniowiec na OSX. Pierwsze testy w Polsce.

#40 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 24 stycznia 2011 - 22:42

Kupno składaka za takie pieniądze i do takich zastosowań to kiepski pomysł.
Dużo lepszy będzie mniej wydajny markowy Dell, HP, Lenovo lub Fujitsu z porządną gwarancją i szybkim serwisem.

OSX jest swietnym systemem, ale nie do 3D i koniec kropka.

[Phoronix] Ubuntu 10.10 vs. Mac OS X 10.6.5: A Competitive Race

To chyba tyle. Dziękuję wszystkim za rzetelne, pozbawione w większości zarówno jabłko-fanatyzmu, jak i pece-fanatyzmu.
Teraz pozostaje tylko pytanie czy Sandy Bridge, czy Xeon na 1366.... Ale to chyba już kwestia na inną rozmowę.

Na studenckie potrzeby to pewnie by ci wystarczył MacBook Pro.

#41 alset

alset
  • 4 postów

Napisano 25 stycznia 2011 - 05:05

@Łukasz Ignacyk "Na studenckie potrzeby to pewnie by ci wystarczył MacBook Pro." - No wiesz, różni studenci, różne potrzeby :) "Kupno składaka za takie pieniądze i do takich zastosowań to kiepski pomysł. Dużo lepszy będzie mniej wydajny markowy Dell, HP, Lenovo lub Fujitsu z porządną gwarancją i szybkim serwisem." - To mnie interesuje, mógłbyś uzasadnić? Co poza dobrym serwisem daje taki zakup np. Della?

#42 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 stycznia 2011 - 10:17

@Łukasz Ignacyk

Co poza dobrym serwisem daje taki zakup np. Della?

Między innymi to, że jest to maszyna wyprodukowana w tysiącach egzemplarzy (dla wymagających niezawodności klientów) i jeżeli dany model ma problemy znajdziesz to szybko w internecie.

Rozumiem satysfakcję składania samemu ale takie rzeczy to można robić tylko dla siebie bo w razie co wkurzać się będziesz też na siebie :). Ja już prawie nie składam nikomu komputerów tylko oferuję gotowe bo o ile kiedyś prostym sposobem na uniknięcie problemów niekompatybilności komponentów był zakup podzespołów z górnej półki to niestety teraz już tak nie jest :(

#43 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 stycznia 2011 - 22:37

- To mnie interesuje, mógłbyś uzasadnić? Co poza dobrym serwisem daje taki zakup np. Della?

Głównie niezawodność i stabilność działania pod dużym obciążeniem.

A ze składakami to różnie jest, jak umiesz złożyć i w razie czego sam naprawić to spoko, ale większość osób nie jest tego w stanie zrobić i kupują kiepskie zestawy z pobliskiego sklepu, a potem narzekają, że im się Windows wiesza.

#44 DiMoonn

DiMoonn
  • 259 postów
  • SkądMariew, PL

Napisano 25 stycznia 2011 - 23:01

Jestem zawodowym grafikiem 2D. Od dwudziestu lat składam pecety dla siebie. Zasada jest jedna - kupować podzespoły wyłącznie dobrych marek. Wybór cenowej półki - gdzieś pośrodku wyższej połowy, czyli takie podzespoły od premiery których minęło kilka miesięcy, nawet do roku. Nie emocjonować się benchmarkami (podkreślam - do 2D). Dobra obudowa, zasilacz z zapasem. Monitor - to oddzielna historia. Żadne markowe - to kasa wydana bez sensu. Tam wszystko zrobione na zasadzie księgowego podejścia. Maksimum kasy za minimum jakości. Chyba że człowiek się totalnie nie zna na rzeczy.

#45 alset

alset
  • 4 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 10:12

Czyli zdania są podzielone...

#46 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 26 stycznia 2011 - 11:16

Na stronie Della jest konfigurator. Oczywiście patrz na polskiej. Zobacz co możesz dostać za swoje 5k i porównaj z tym co możesz sam zbudować. Jak napisali wyżej, dobieraj komponenty dobrych marek. Poszukaj informacji na temat współpracy różnych kart graficznych z oprogramowaniem na jakim pracujesz.

#47 Performance

Performance
  • 87 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 11:30

Może pomogę koledze:
Dla porównania coś droższego niż limit 5000k:
Sklep internetowy firmy Dell: Zbuduj swój system

Dobre z serii XPS i mocniejsze inspiron:
http://www1.euro.del...dhs1&l=pl&s=dhs
Ten XPS na AMD ma całkiem dobre wyniki w benchmarkach i jest w miarę tani.

Co do platformy intela za tą cenę ....poczekałbym aż wsadzą w delle nowe processory sandy bridge.

EDIT:
Linki działają jak co.

#48 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 12:43

Witam!
Od razu zaznaczę, że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o Apple. Zamierzam właśnie kupić komputer stacjonarny, który ma służyć głównie do grafiki 2D i 3D mniej więcej po połowie (PS Cs5, AfterEffects, Illustrator, Cinema4d, Blender, 3dsMax).

VERSUS

iMac w podobnej cenie?
czyli np. ten:
Sklep internetowy iSpot APR Komputery stacjonarne

iMac 21,5" 3.06GHz Intel Core i3, 4GB, 500GB, ATI Radeon HD 4670 256MB, SDXC (MC508PL/A) - nowy model

Czy mac na i3, z 4GB ramu, 256 MB grafiką będzie porównywalny do wymienionych wyżej modeli na Win7 x64 ??

Gdybym mógł sobie pozwolić na MacPro to nie byłoby problemu, chętnie bym się przesiadł. Niestety nie mam 13 tys zł a potrzebuje w miarę przyzwoitej wydajności w ramach 5000 zł.

Wszystkie porównania, Mac VS Pc, które udało mi się znaleźć w sieci porównują jedynie modele o podobnej konfiguracji a nie o podobnej cenie (przynajmniej jeśli chodzi o ceny w Polsce).

Będę wdzięczny za porady. Argumenty typu "mac ma ładniejszy design" do mnie nie przemawiają. Chciałbym porozmawiać na temat wydajności w zastosowaniach grafiki 3D i 2D. Może ktoś może wrzucić jakieś linki do testów z benchmarków?

Kup sobie:

Intel Core i7 950 3,06 GHz BOX
Gigabyte GA-X58A-UD7
3 x 2GB DDR 3 1600mhz
Radeon 5770 HIS 1GB DVI&HDMI&DP (PCI-E)

I postaw na tym Ha Maca owraz Win 7 i bedziesz mial po problemie

#49 toki

toki
  • 1 211 postów
  • SkądPL

Napisano 26 stycznia 2011 - 14:35

I postaw na tym Ha Maca owraz Win 7 i bedziesz mial po problemie

Bałem się to napisać z obawy przed linczem ale właśnie tak. Windows do pracy a w wolnych chwilach w ramach relaxu osX i nie trzeba rezygnować z użytkowania prawie maca ;) A płyt jest sporo, ładnie chodzą asusy, msi ;)

#50 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 26 stycznia 2011 - 23:51

EDIT:
Linki działają jak co.

Nie działają, pasowałby Precision T1500.
Stacja robocza Precision T1500 w obudowie typu tower — informacje szczegółowe | Dell Polska

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych