Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad uchwyt samochodowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#1 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 grudnia 2010 - 23:15

Witam,
poszukuję porządnego uchwytu samochodowego do iPada; chodzi o to, żeby nie rysował obudowy, był dedykowany i nie przesłaniał widoku gdy iPad zamontowany jest w nim poziomo.
Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?

Intuicja podpowiada firmę RAM, do której mam zaufanie, gdyż posiadałem uchwyt rowerowy tej firmy (iPhone 3G).

Zastanawiam się nad: Mount - Apple iPad Twist Lock Suction Cup with Arm - RAM Mount

Jednak nie jestem pewien, czy ramię jest na tyle długie, aby przymocować iPada w sposób nieograniczający widoczności. Ewentualnie do tego uchwytu samoprzylepna podstawka na deskę rozdzielczą ...

#2 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 01:49

Zobacz też tutaj: Brodit.se

#3 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 grudnia 2010 - 13:40

biblo, dzięki, całkiem ciekawe rozwiązanie, nieco kosztowne, ale wygląda obiecująco, zamówię chyba z Holandii :-)

OK, zakupiłem Brodit Passive Holder,Tilt Swivel 511139 Apple iPad i odpowiedni uchwyt do swojego samochodu - recenzję napiszę, gdy wszystko do mnie dotrze :-)

Zakupione w pdaplus.nl

#4 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 28 grudnia 2010 - 00:09

Uchwyty Brodit faktycznie nie są tanie, ale to Mercedesy wśród tego typu akcesoriów :-) A ich główną zaletą są uchwyty dedykowane do konkretnych modeli samochodów.

#5 kula00

kula00
  • 29 postów
  • SkądWarszawa, Zielonka

Napisano 28 grudnia 2010 - 00:52

Ja myślę nad tym:allegro

#6 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 28 grudnia 2010 - 20:35

Ja myślę nad tym:allegro

Niezły kloc :) Mimo, że sam mam automat, nie zdecydował bym się na to rozwiązanie, jest dość nieporęczne - zauważ jak ciężko dostać do lewarka ... no i pasażer też nie będzie miał za wesoło ;)

---------- Wpis dodano o 20:35 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:34 ----------

Uchwyty Brodit faktycznie nie są tanie, ale to Mercedesy wśród tego typu akcesoriów :-) A ich główną zaletą są uchwyty dedykowane do konkretnych modeli samochodów.

Mam nadzieję, że się nie mylisz Przyjacielu ! :) Kupiłem na firmę więc zapłaciłem mniej o podatek VAT - w Holandii jest to 19% :)

#7 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 29 grudnia 2010 - 01:39

Ja od kilku lat używam tylko Broditów - w tej chwili nawet dwóch jednocześnie z mocowaniami dedykowanymi do mojego auta - jeden do Nokii E-71, a drugi do nawigacji Clarion MAP780. Oba mam umieszczone na bokach środkowej konsoli poniżej deski rozdzielczej, aby moje "zabawki" nie ograniczały mi widoczności. Ten do telefonu ma też podłączoną na stałe ładowarkę. Do tej pory nie miałem do czynienia z uchwytami do urządzeń tak dużych jak iPad, tak więc "mam nadzieję, że się nie mylę" z tymi Mercedesami... ;-)

#8 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 grudnia 2010 - 09:56

Mercedesy to już raczej nie rarytas jeśli chodzi o bezawaryjność :P Czasy "beczki" przeminęły bezpowrotnie. Obecne modele psują się jak wszystkie inne samochody...zwłaszcza te na gnojówkę :D Mam nadzieję, że brodit to będzie benzynowe Subaru-może nie najpiękniejsze ale trwałe, praktyczne i niezawodne ;)

#9 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 29 grudnia 2010 - 12:50

Też tak myślę i mam nadzieję, że będziesz zadowolony :-) Daj znać tu na forum jakie są Twoje wrażenia jak będziesz już miał w rękach ten uchwyt.

#10 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 grudnia 2010 - 14:08

Nie omieszkam go skrytykować :)

#11 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 grudnia 2010 - 16:17

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Zamówione 27, wysłane z Holandii 28 ... dzisiaj u mnie, szybko ! :)

Wczoraj podczas próby założenia uchwytu ProClip, ułamał się jego dolny zaczep, który wg instrukcji wsadzamy w powstałą szparę przy użyciu plastikowego klina, które z angielska brzmi dość fachowo - bo Gap Opener :) Postępowałem zgodnie z instrukcją i nie używałem nadmiernej siły aby naciągnąć górny zaczep, uchwyt był po dostarczeniu trzymany przez ponad 5 godzin w temperaturze pokojowej - bo wiadomo, że plastiki mają mniejszą wytrzymałość na rozciąganie w niskich temperaturach. Nie wiem, czy dostałem jakiś wadliwy uchwyt, czy jego konstrukcja w wersji dla mojego samochodu jest niedopracowana, zobaczymy ...
Sam sklep mogę polecić z czystym sumieniem, fachowa obsługa, błyskawiczny kontakt i jeszcze szybsza dostawa :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 stycznia 2011 - 12:30

Całe szczęście odpowiedź ze sklepu była natychmiastowa ... "Bardzo nam przykro, wyślemy nowy uchwyt". Kocham robić zakupy na zachodzie ... u nas było by odsyłanie pękniętego uchwytu do sklepu, sklep do dystrybutora, dystrybutor do producenta aby ten przeprowadził śledztwo, czy uchwyt był dobrze montowany :)

#13 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 14:36

VOGELS - UCHWYTY DO PLAZM I MONITORW LCD, WINDY DO PROJEKTORW, UCHWYTY DO GONIKW AUDIO, AKCESORIA AUDIO-VIDEO tutaj coś z wyższej półki, przydatne nie tylko do domu, ale i w samochodzie...uchwyt samochodowy ale niekoniecznie przeznaczony dla kierowcy

http://www.youtube.com/watch?v=A1WGDb1RF1E

sprawa nie tania, ale myślę że warta zachodu

#14 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 17:35

subuk:: a jakie to auto na zdjęciu powyżej i gdzie jest mocowany ProClip?

#15 RumburMK

RumburMK
  • 613 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 17:48

pewnie jakiś fordzik ;)... a co do tego uchwytu... to jak na uchwyt za 200zł wygląda dosyć słabo no i te foliowe opakowania jak z taniej chińskiej zabawki, oby ten co przyjdzie był już w porządku , ja bym się delikatnie mówiąc zdenerwował gdyby mi się coś takiego przytrafiło

#16 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 18:18

pewnie jakiś fordzik ;)

pewnie tak... :D

---------- Wpis dodano o 18:18 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:18 ----------

jakie to auto na zdjęciu powyżej

subaru legacy

albo Volvo S80/V70 - na zdjęciu opakowania

#17 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 stycznia 2011 - 19:56

pewnie jakiś fordzik ;)

ja Ci dam fordzik ... nie jestem przedstawicielem handlowym, żeby bujać się mondeo na gnojówkę, co przy redukcji kopci jak Stefan Batory na pełnym morzu ;) :P

bar-tek Subaru OUTBACK, ale legacy wewnątrz wygląda tak samo, więc można uznać, że strzał w 10 ;-)

Generalnie uchwyt jest bardzo solidnie wykonany ... to, że przyszedł w worku, to nie świadczy o nim źle, gdyby przyszedł w pięknym, lśniącym pudle, chyba masz świadomość, że cena tego opakowania (które i tak się wyrzuca, no chyba, że kolekcjonujesz ;) ) podwyższała by cenę samego uchwytu. Uchwyt nie nadaje się jednak dla ludzi, którzy chcą go demontować i używać w wielu pojazdach, po pierwsze dlatego, że trzeba mieć właśnie ProClip dedykowany do danego pojazdu, po drugie, że sam uchwyt mocowany jest do ProClip`a wkrętami ... które producent po prostu zaleca wkręcić w plastikową płytke ProClipa ... jednak nie próbujcie tego, lepiej wiertłem fi2 najpierw nawiercić dziury i dopiero później wkręcać wkręty.

#18 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 03 stycznia 2011 - 20:56

Tak to jest z uchwytami Brodit, a szczególnie z ProClipami - one są dedykowane do konkretnych modeli aut i, co więcej, do konkretnego miejsca w kabinie - najczęściej występują ProClipy na środkową konsolę (osobno na lewą i prawą stronę), deskę rozdzielczą po lewej stronie kierownicy (z reguły w okolicach kratki nawiewu) oraz na środkowy tunel (przy dźwigni zmiany biegów). Tak więc nie są to uchwyty "mobilne"... I faktycznie wkręcanie na siłę w ProClipa śrubek mocujących konkretny uchwyt jest trochę nieprofesjonalnym działaniem, zdecydowanie lepiej wywiercić małe dziurki - nawet ostrym, cienkim wkrętakiem :-)

I tak jak napisałem wcześniej, sam używam produkty firmy Brodit i je polecam, ale do tej pory miałem do czynienia z uchwytami na palmtopy, telefony i 4-calową nawigację Clarion. Natomiast w tym wypadku zastanawiam się, czy ProClip da radę utrzymać iPada... i obawiam się, czy nie jest on jednak za duży i za ciężki na ten sposób mocowania...

subuk:: kiedyś na tych cienkich "piórach" (zaczepach), które wciska się w szpary deski rozdzielczej naklejane były paski taśmy dwustronnej, która zapewniała dodatkowe trzymanie. Jeśli nadal są te taśmy, to warto z nich skorzystać...

#19 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 stycznia 2011 - 21:55

biblo taśm w moim przypadku nie ma ... widziałem te taśmy na YT w przypadku mocowania ProClipa do nawiewu, może wtedy nie ma się gdzie "zahaczyć" i taśma jest niezbędna ... ? W moim przypadku ProClip ma wyfrezowane zaczepy, które przypuszczam za coś tam łapią ... oby ;) Pomyślę nad dorobieniem z tworzywa lub z aluminium przejściówki, do której przykręcało by się uchwyt dedykowany a następnie wsuwało na ProClip`a z góry ... było by to dobre rozwiązanie, bo jeżdżenie z takim dużym uchwytem, gdy nie ma w nim iPada jest nieco nieestetyczne ;)

#20 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 stycznia 2011 - 18:05

Dołączona grafika
W piątek przyszła paczka ze Szwecji z nowym ProClipem, iPad jest już na swoim miejscu :-)

#21 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 18:09

No i jak iPad trzyma się w tym uchwycie? Nie opada, szczególnie na jakichś gorszych nawierzchniach? A ProClip nie wyłazi ze szczelin, w które jest wciśnięty?

#22 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 stycznia 2011 - 18:50

"Trzymo jak lutersko wiara koło Cieszyna" :D ;) Można spokojnie jechać Dakar z iPad`em w tym uchwycie ! :) Nie ma mowy, żeby ProClip wypadł ze szczelin, gdyby iPad ważył 3x tyle to uchwyt i tak dałby radę, jestem bardzo zadowolony :)

#23 rafalkoj

rafalkoj
  • 47 postów
  • SkądPruszków

Napisano 03 lutego 2011 - 21:18

Czy jakieś inne firmowe uchwyty są już na rynku? Tak jak Navigon czy TomTom do iPhone'a...

#24 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lutego 2011 - 23:29

subuk w jakim sklepie kupowałeś brodita? Pozdrawiam

#25 subuk

subuk
  • 53 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 lutego 2011 - 07:49

pdaplus.nl