Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy iPad czyta format avi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#26 lukaskil

lukaskil
  • 87 postów

Napisano 07 marca 2011 - 12:36

Ja używam tylko filmów z lektorem, zależałoby mi na jakimś odtwarzaczu w języku polskim na ipada. Czy istnieje coś godnego polecenia?

#27 matitwardy

matitwardy
  • 33 postów
  • SkądMaków Mazowiecki

Napisano 07 marca 2011 - 21:00

Osobiście konwertowałem film avi Ipad Videora Converter do mp4 i po wrzuceniu i odpaleniu filmu dźwięk nie jest zgrany z napisami i obrazem. Co może być tego przyczyną ?

#28 mark74

mark74
  • 116 postów
  • SkądKopenhaga DK

Napisano 07 marca 2011 - 21:12

Tez polecam AVPlayerHD.Dobry odtwarzacz.

#29 BShKF

BShKF
  • 10 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 13:01

Podbijam temat. Szukam niezawodnego programu na iPada (bez JB) do odtwarzania filmów AVI z polskimi napisami (różne formaty). W jaki sposób w ogóle kopiować takie pliki na urządzenie, skoro iTunes wyrzuca komunikat, że format avi jest nieobsługiwany?

#30 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 sierpnia 2011 - 13:28

AVplayerHD, masz napisane w instrukcji programu jak wrzucić film w formacie avi przez itunes i odtowrzyć go następnie na iPadzie za pomocą AVplayera.

#31 conkerkh

conkerkh
  • 458 postów

Napisano 01 sierpnia 2011 - 21:31

XBMC lub AVPlayerHD no coz odkrylem (dopiero) ze XBMC wspiera sprzetowe dekodowanie plikow praktycznie wszystkich w tym mkv. Na AppStorze nie ma czegos takiego wiec jak komus przycina w czym innym to Cydia i XBMC, sam interfejs nie dziala zbyt plynnie ale odtwarzanie juz zdecydowanie swietnie.

#32 BShKF

BShKF
  • 10 postów

Napisano 02 sierpnia 2011 - 10:11

AVplayerHD, masz napisane w instrukcji programu jak wrzucić film w formacie avi przez itunes i odtowrzyć go następnie na iPadzie za pomocą AVplayera.

Ok, program jest całkiem niezły choć trochę za drogi. Niestety fatalnie obsługuje polskie napisy. Nie dość, że pomija w ogóle polskie znaki, to jeszcze strasznie słabo synchronizuje kwestie z tym co się dzieje na ekranie, nawet jeśli nie "przewijam" filmu, tylko oglądam go od początku. Czy ten program ma jakiś swój ulubiony format napisów w przypadku których nie stwarza takich problemów jak opisałem?

#33 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 sierpnia 2011 - 10:21

Ustaw dobrze kodowanie w programie (jest tam taka opcja) i z polski znakami ani synchronizacja nie ma problemu. Przetesotowałam u siebie zarowno na duzych plikach mkv jak i avi, napisy w formacie srt.

#34 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 02 sierpnia 2011 - 11:39

Ok, program jest całkiem niezły choć trochę za drogi. Niestety fatalnie obsługuje polskie napisy. Nie dość, że pomija w ogóle polskie znaki, to jeszcze strasznie słabo synchronizuje kwestie z tym co się dzieje na ekranie, nawet jeśli nie "przewijam" filmu, tylko oglądam go od początku. Czy ten program ma jakiś swój ulubiony format napisów w przypadku których nie stwarza takich problemów jak opisałem?

Przepraszam... za drogi? Mnie kosztowała aplikacja AVPlayer HD £1.99 - to jeżeli to za drogo... to co jest tanio? Za darmo?

Inna sprawa, że każdy odtwarzacz "do AVI" to kolejne, kolejne rozczarowanie. Historia zaczęła się od chwili, kiedy pojawił się tak bardzo oczekiwany VLC... na którego brakuje słów, kalumnii i wulgaryzmów aby opisać działanie tej aplikacji na iPada.
Po wstępnej nadmiernej, nieobiektywnej ekscytacji VLC playerem... w końcu nawet najbardziej entuzjastyczni-entuzjaści zrozumieli, iż ów odtwarzacz to wielka pomyłka.
Nie urodziłem się wczoraj i korzystałem uprzednio z VLC zarówno pod Mac OS'em jak też pod Linuxem - owa aplikacja sprawdzała się tam zupełnie dobrze.

Nadeszły kolejne odtwarzacze... OPlayerHD, yxplaer - znów kolejne rozczarowania, nie każdy film działa, dźwięk rozjeżdża się z obrazem - a polskie napisy? Wolne żarty - cierniowa droga przez mękę.
Aby nie było wątpliwości - oba owe odtwarzacze kupiłem, nie mam wersji Lite.

Nadeszły czasy nam współczesne i pojawił się AVPlayerHD - piękna reklama, piękne obietnice... i faktycznie, odtwarza więcej formatów... co jednak z tego, jak mimo deklaracji - napisy w TXT są olewane, dźwięk z obrazem się rozjeżdża a w przypadku filmów o większej rozdzielczości np. 720p - pojawia się obrzydliwy dithering, powodujący że wrażenie z oglądania są negatywne.

Odpowiadając na pytanie postawione w tytule - nie, iPad nie czyta formatu avi - jeżeli nawet za pomocą zewnętrznych aplikacji zdarza mu się przeczytać, to lepiej jednak aby tego nie robił.

#35 conkerkh

conkerkh
  • 458 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 10:33

Przepraszam... za drogi? Mnie kosztowała aplikacja AVPlayer HD £1.99 - to jeżeli to za drogo... to co jest tanio? Za darmo?

Inna sprawa, że każdy odtwarzacz "do AVI" to kolejne, kolejne rozczarowanie. Historia zaczęła się od chwili, kiedy pojawił się tak bardzo oczekiwany VLC... na którego brakuje słów, kalumnii i wulgaryzmów aby opisać działanie tej aplikacji na iPada.
Po wstępnej nadmiernej, nieobiektywnej ekscytacji VLC playerem... w końcu nawet najbardziej entuzjastyczni-entuzjaści zrozumieli, iż ów odtwarzacz to wielka pomyłka.
Nie urodziłem się wczoraj i korzystałem uprzednio z VLC zarówno pod Mac OS'em jak też pod Linuxem - owa aplikacja sprawdzała się tam zupełnie dobrze.

Nadeszły kolejne odtwarzacze... OPlayerHD, yxplaer - znów kolejne rozczarowania, nie każdy film działa, dźwięk rozjeżdża się z obrazem - a polskie napisy? Wolne żarty - cierniowa droga przez mękę.
Aby nie było wątpliwości - oba owe odtwarzacze kupiłem, nie mam wersji Lite.

Nadeszły czasy nam współczesne i pojawił się AVPlayerHD - piękna reklama, piękne obietnice... i faktycznie, odtwarza więcej formatów... co jednak z tego, jak mimo deklaracji - napisy w TXT są olewane, dźwięk z obrazem się rozjeżdża a w przypadku filmów o większej rozdzielczości np. 720p - pojawia się obrzydliwy dithering, powodujący że wrażenie z oglądania są negatywne.

Odpowiadając na pytanie postawione w tytule - nie, iPad nie czyta formatu avi - jeżeli nawet za pomocą zewnętrznych aplikacji zdarza mu się przeczytać, to lepiej jednak aby tego nie robił.

Mowi zainstalujcie xbmc wszystko odtwarza jak na kompie.

#36 margiel

margiel
  • 640 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 11:20

Podsumowanie godne jakiejs publicznej nagrody...
Pytanie bylo czy iPad czyta avi. Tak, czyta. Napisy do filmu to juz nie avi tylko dodatkowy plik (gdyby chciec sie czepiac).
Osobiscie nie wolalbym aby iPad nie czytal avi wogole, bo ja np ogladam filmy z lektorem i w zupelnosci mi wystarcza darmowy AVPlayerHD.

#37 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 14:09

AVPlayerHD jest najlepszy.
Przy *.txt owszem, źle odtwarza napisy, ale *.srt wyśmienicie.
W odtwarzaczu otwórz plik z napisami i zmień kodowanie na utf-8, lub Windows-1250, wtedy będziesz miał polskie znaki.

#38 pazoor

pazoor
  • 134 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 14:16

w txt też dobrze odtwarza napisy, są polskie znaki i prawidłowa synchronizacja

#39 piropirat

piropirat
  • 366 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 14:27

W 40% przypadków ;)

#40 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 03 sierpnia 2011 - 15:34

O ile można uznać, że AVPlayerHD jest najlepszy (spośród tego chłamu, zwanego odtwarzaczami filmów) o tyle nie jest idealny. Ja naprawdę nie oczekuję wiele, chciałbym aby dźwięk nie rozjeżdzał się z wizją, chciałbym obsługi txt i dobrej wydajności... aha, na koniec aby jakoś obrazu była przyzwoita, a nie wyglądała jak filmy na Commodore 64 - tylko tyle. Mój drugi tablet - Archos 7.0 IT - radzi sobie z każdym divixem, bez problemu czyta polskie napisy, również w formacie txt - jest zdecydowanie słabszy sprzętowo niż iPad - oprogramowanie owego Archosa nie jest zbyt stabilne - jednak, w oglądaniu avików - bije iPada na głowę - tylko tyle.

#41 pazoor

pazoor
  • 134 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 10:37

poczytajcie sobie o formatach napisów, czym się różni MPL2 od mDVD jak dla was to jest to samo bo jedno i drugie ma rozszerzenie txt no to faktycznie może działać 40% jak ktośtam napisał albo i wcale nie działać MPL2 z zapisem czasowym w kwadratowych nawiasach działa i było o tym już nieraz na forum

#42 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 04 sierpnia 2011 - 11:52

poczytajcie sobie o formatach napisów, czym się różni MPL2 od mDVD

Wyobraź sobie, że ktoś już mógł to przeczytać.

jak dla was to jest to samo bo jedno i drugie ma rozszerzenie txt no to faktycznie może działać 40% jak ktośtam napisał albo i wcale nie działać
MPL2 z zapisem czasowym w kwadratowych nawiasach działa i było o tym już nieraz na forum

Czy próbujesz przez to powiedzieć, że my wszyscy jesteśmy nieukami, nie umiejącymi odróżnić koszernego formatu napisów od niekoszernego? A może należy mieć doktorat z typów napisów, aby móc ich używać?
iUrządzenia miały być dedykowane nawet dla głupiego Amerykanina... przepraszam... teraz przecież mówimy o Polaku, który musi być (z definicji) pokrzywdzony przez twórców hardware + software.
Przecież nawet OS SL, OOTB nie ma polskiego słownika w Mail i Safari* - a ja się czepiam, że jakaś gówniana aplikacja za dwa funty nie rozróżnia napisów, nie czyta plików TXT, zjada polskie znaki i nie wiem co tam jeszcze... aha, oferuje słabą jakość obrazu.
Rozumiem, że doskonałą jakość oferuje mi sklep Apple i filmy dedykowane dla iUrządzeń - w porządku. Jednak, oglądanie plików AVI, to nie tylko piractwo - wiele osób, w tym również ja korzysta z filmów zakupionych legalnie, lub filmów dozwolonych na prywatny użytek - korzystając z napisów. Nie mówię też tu tylko o napisach polskich - ale międzynarodowych. Nie dalej niż rok temu, zależało mi na filmie włoskim, którego języka nie znam i gdyby nie angielskie napisy do niego - nie zrozumiałbym go.

*Tak, wiem na temat CheckSpell oraz cocoAspell.
Przepraszam, bardzo przepraszam za moje wygórowane wymagania.

#43 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:46

Nie CeBeer, chodzi raczej o to, że świat używa koszernych formatów .srt, .sub czy .smi, a u nas przyjęły się beznadziejne warianty napisów w .txt (microDVD, tmp, czy mpl2 - ten ostatni jako jedyny ma sens). Jeżeli doda się do tego, że nasz rynek nie jest, delikatnie mówiąc, wartym uwagi, to otrzymujemy pełną przyczynę takiego stanu rzeczy.

#44 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:53

Ja to wszystko rozumiem. Jednak chcę poznać odpowiedź na kilka pytań: - Dlaczego VOX w wersji na Mac OS'a jak też na Linuxa działa sprawnie i nie przeszkadzają w niczym niekoszerne napisy? - Dlaczego Archos, produkt francuski, w oficjalnej wersji softu wspiera każde txt z polskimi znakami bez najmniejszych problemów? Finalnie... dlaczego musiałem zapłacić za wszystkie odtwarzacze nie mogąc uzyskać odpowiedniej jakości?

#45 BShKF

BShKF
  • 10 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:56

Bardzo to wszystko ciekawe, ale mnie interesuje czy jest jakiś prosty konwerter napisów, do którego możemy wrzucić napisy w obojętnie jakim formacie, a on nam wypluje plik, który po wrzuceniu na iPada będzie się ładnie wyświetlał i synchronizował z filmem do którego został pierwotnie przystosowany. Głównie to mnie interesuje ;) I jeszcze jedno - próbował może ktoś używać AVPlayeraHD na telewizorze HD Ready przez HDMI? Czy jakość filmu jest zachowana?

#46 iPolak

iPolak
  • 2 postów
  • SkądLondon/Białystok

Napisano 04 sierpnia 2011 - 19:18

Witam, Ja uzywam SubEdit, ładuję .txt z filmu i od razu daję export do .srt. 20 sekund roboty + otwieram .srt Notepadem i zapisuję jeszcze raz wybierając UTF-8. AVPlayerHD czyta to bez problemu i wyświetla polskie znaki ze wszystkimi ogonkami. Co do jakości, to nigdy nie próbowałem po HDMI, bo mam aTV i oglądam przez AirPlay bezpośrednio. aTV obsługuje 720p i powiem szczerze, że oglądając film w 720p z kompa i z AVPlayerHD na iPadzie2 nie zauważyłem jakiejś różnicy... Pozdrawiam, Marek

#47 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 04 sierpnia 2011 - 19:59

gplayer odtwarza napisy txt z {} i [] wiec nie ma potrzeby zabawy juz w konwersje itd

#48 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 05 sierpnia 2011 - 00:34

Ja uzywam SubEdit, ładuję .txt z filmu i od razu daję export do .srt. 20 sekund roboty + otwieram .srt Notepadem i zapisuję jeszcze raz wybierając UTF-8. AVPlayerHD czyta to bez problemu i wyświetla polskie znaki ze wszystkimi ogonkami.

SubEdit - nie bardzo kocha Windows 7. Jeżeli mogę od siebie coś poradzić - to aplikacja SRT 1.4 (to chyba najnowsza wersja), chociaż testowałem również 1.1 - konwersja bezproblemowa, timing pobierany jest z filmu.
Sugestia kolegi jak najbardziej słuszna - zapis w notepadzie jako UTF-8.

#49 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 05 sierpnia 2011 - 01:59

to samo tyczy sie kodowania nawet w avplayerze wystarczy kliknac na napisy i wybrac windows cp1250 wiec nie rozumiem sensu zapisywania do utf-8 ?

#50 stablo

stablo
  • 12 postów

Napisano 15 sierpnia 2011 - 17:18

Witam wszystko czytam dosc uwaznie ogladałem tutorial wchodze w cinexplayertak jak na filmiku próbuje dodac filmek xvid i nic nie mogę go wrzucic do cinexplayera aby oglądać proszę o pomoci pomysły

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych