Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ftp client Mac OS X

• Please log in to reply
34 replies to this topic

#1 ihow

ihow
  • 187 posts
  • SkądWarszawka

Posted 25 March 2005 - 08:38

Niby oczywiste a jednak problemy - tzn jakiego klienta FTP mozecie plecic dla osx ( najlepiej freeware / GPL ) dzieki za pomoc

#2 agrzesko

agrzesko
  • 381 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 25 March 2005 - 11:04

Transmit - niestety nie freeware i ciezko znalesc klucz. Ale bardzo dobry, nie mialem z nim problemow. A triala mozna uzywac chyba... :)

#3 pejot

pejot
  • 312 posts

Posted 25 March 2005 - 11:19

Ostatnio sla spokoju sumienia przeszedlem z Transmita na RBrowserLite. Polecam. Darmowy i calkiem fajny. Trzeba sie tylko przez chwile zastanowic nad interfacem :)

#4 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 posts
  • Skądsskątowni

Posted 25 March 2005 - 11:33

No... jest chyba Anarchie i Interarchy, bodajże ten pierwszy jest darmową wersją tego drugiego? :? Używałem i jest siupejfajny :wink: :D

#5 Sebastian

Sebastian
  • 336 posts
  • SkądBełchatów

Posted 25 March 2005 - 11:39

a moze Captain FTP ?

#6 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 25 March 2005 - 14:08

Tak Captain jest fajny, niestety nie jest darmowy. Polecam konsolowego ncftp i/lub ewentualnie klienta wbudowanego w Midnight Commandera(mc)

#7 reeye

reeye

• 1506 posts

Posted 26 March 2005 - 15:26

Bardzo mi się podoba CuteFTP 2.0, lecz niestety nie jest darmowy ( programista tez wymaga żywienia )
Można poklikać 30 dni , a
TUTAJ MOŻNA POBRAĆ

#8 TomkOx

TomkOx
  • 370 posts

Posted 30 March 2005 - 12:25

Transmit jest w porządku: nie potrzeba numeru seryjnego. Bez seriala po prostu kilka opcji jest niedostępne, jednak i bez nich program dla zwyklego zjadacza jabłek w zupełności wystarcza. Działa non-stop (nie jak trial) - nie ma tylko owych opcji (a serial wcale nie tak trudo dorwać)... (Sbox). ;)

#9 TytusDeZoo

TytusDeZoo
  • 17 posts

Posted 15 April 2005 - 22:32

A ja polecam Yummy FTP. Niestety nie za darmo.

[URL=http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/24661]yummy FTP[/URL]

#10 Przemion

Przemion
  • 2465 posts
  • SkądAmsterdam

Posted 16 April 2005 - 00:40

Fetch. :-)

#11 Johnnyb

Johnnyb
  • 50 posts
  • SkądCzarna B.

Posted 16 April 2005 - 16:15

Dobry jest tez "osXigen" mi sie podoba :-) jest programem typu shareware wiec w koncu tez cos trzeba zaplacic ( 20$)

#12 borcenty

borcenty
  • 141 posts
  • SkądKatowice / Krakow

Posted 07 October 2005 - 15:24

a czy ktorys z nich dziala na zasadzie dwoch okienek i pozwala na kopiowanie z klawiatury? tak jak stary poczciwy wincmd z blaszaka gdzie f5 kopiowalo dowolny plik/folder/itp na razie walcze z kaczuszka ale przeciaganie 1 pliku co 3 minuty jest troszke upierdliwe (duzo pracuje ze zdalnymi serwerami) i pytanie numer dwa - dlaczego nie chce dzialac wbudowany klient ftp z dreamweavera? tak byloby dla mnie najprosciej... :(

#13 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 07 October 2005 - 19:33

tak jak stary poczciwy wincmd z blaszaka gdzie f5 kopiowalo dowolny plik/folder/itp

F5 wywodzi się ze starego poczciwego Norton Commandera (jeszcze pod DOS)
Ja proponuję Midnight Commander (apt-get install mc) z finka na przykład
lub ewentualnie javowego mucommandera (www.mucommander.com)
Polecam Midnight Commandera (IMHO Java ssie a przynajmniej aplikacje w niej napisane).

#14 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 08 October 2005 - 09:47

Cyberduck, najlepsze i z licencją GNU...

#15 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 posts
  • Skądsskątowni

Posted 08 October 2005 - 16:08

A dobry ten Captain FTP? Bo mam kupon na na pełną licencję, i może warto skorzystać, znim się okaże, że już po promocji? ;)

#16 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 October 2005 - 19:56

Skoro masz kupon to dziwię się, że go jeszcze nie zrealizowałeś - najwyżej odinstalujesz jeżeli Ci się nie będzie program podobał.

#17 dzigi

dzigi
  • 241 posts
  • SkądSK [PL]

Posted 14 November 2007 - 16:01

Odświeżę troszkę wątek :) Poszukuje klienta ftp, który pozwalałby na pracę na wielu sesjach jednocześnie oraz umożliwiałby dodawanie kolejnych plików do "kolejki" już wysyłanych bądź pobieranych. Fajnie jakby posiadał też możliwość dociagnięcia pliku po zerwaniu połączenia. Wcześniej pracowałem na PC i był CUTEFTP. Prosty i bardzo fajny programik. Wiem, że jest CUTEFTP 3.0 ale troszkę koztuje:( Jeśli nie znajdę nić godnego uwagi to będzie trzeba takowy zakupić. Czy jest darmowy klient, który umożliwiałby chociaż, te dwie pierwsze opcje? Pozdrawiam.

#18 dzigi

dzigi
  • 241 posts
  • SkądSK [PL]

Posted 23 November 2007 - 09:18

Na razie używam CYBERDUCK do pracy inne miały funkcje, które nie są mi potrzebne, lecz paru rzeczy mi w nim brakuje.
1. Brak kolejkowania wrzucanych na serwer plików, wysyła je wszystkie od razu, a nie jeden po drugim. Może gdzieś się to ustawia, ja niestety nie znalazłem.
2. Gdy zaznaczę parę katalogów to podczas pobierania nie mam możliwości ich podejrzenia w zakładce TRANSFER, np. w celu usunięcia nie potrzebnego pliku.
3. I ostatnie. Nie wiem czemu nie mogę pobrać plików z PL znakami "ąćńłó.."? (do osób, które wysyłają mi na serwer pliku do pracy można strzelać :), a i tak go zapiszą po swojemu) Czego to jest wina? Złego/Innego zapisu pod PC? Nie mogę zmienić na literę bez "naszych ogonków"

Jeśli ktoś używa jakiegoś innego programu, który posiadałby te w/w rzeczy, lub wie jak poradzić sobie w Cybeduck to oczekuję z niecierpliwością :)

#19 jamiro1

jamiro1
  • 14 posts

Posted 23 November 2007 - 09:57

Sprobuj z FileZilla. Ja ten program uzywawam od jakiegos czasu. Nie do konca znam jego mozliwosci, ale chyba wiekszosc rzeczy ktorych potrzebujesz posiada.Proba nie strzelba. No i jest za free.

#20 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 23 November 2007 - 11:02

FileZilla jest fajna na piecyku, ale na Maku wygląda koszmarnie.

#21 mihuwp

mihuwp
  • 29 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 November 2007 - 12:14

Witam
Ostanio używam Classic FTP 1.0.1 freeware do pobrania http://www.idg.pl/ft....FTP.1.0.1.html
pozdrawiam

#22 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 23 November 2007 - 13:43

A dobry ten Captain FTP? Bo mam kupon na na pełną licencję, i może warto skorzystać, znim się okaże, że już*po promocji? ;)

Warto. Jest bardzo fajny. Ma sporo dodatkowych możliwości, których ja nie umiem wykorzystać. Wykorzystuję go, więc tylko do podstawowych rzeczy a jest tam też coś a'la server (jeżeli dobrze zrozumiałem) i parę innych bajerów. Do tego jest bardzo przyjazny. ! Polecam !

Jedna, ważna uwaga.
Ja też mam CaptainFTP "z kuponu". Niestety kupon jest ważny tylko dla jednej, konkretnej wersji programu. NIE AKTUALIZUJ GO, bo będziesz musiał płacić za następną wersję albo przestanie działać, natomiast wersję z kuponu możesz sobie używać ile zechcesz a dopiero po update będą chcieli kasy.
Uważam prywatnie, że taka polityka jest nie fair. Pojawia się komunikat o nowej wersji, klikasz update a na samym końcu się okazuje, że nie możesz używać, jak nie zapłacisz. Na szczęście można usunąć nową wersję i ponownie skorzystać z tej, na którą obowiązuje kupon.

Oprócz tego jest w sieci pełno darmówek w JAVA i na MacOSX.
Zasadniczo jest mi wszystko jedno czego używam. Prawie każdy menedżer plików a'la Total Commander jest jednocześnie klientem FTP

Inne programy z FTP mi znane na MacOSX:

MC - Midnight Commander
JFM - Java File Manager
Mucommander (niewygodny, ponieważ nie zapamiętuje danych do logowania i trzeba za każdym razem je wpisywać)

#23 koolavy

koolavy
  • 628 posts
  • SkądKrosno, Poland

Posted 26 November 2007 - 01:40

Mucommander (niewygodny, ponieważ nie zapamiętuje danych do logowania i trzeba za każdym razem je wpisywać)

Zapamiętuje - trzeba po połączeniu dodać Zakładkę.
  • raptou likes this

#24 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 26 November 2007 - 01:42

Dzięki. Nie wiedziałem !

#25 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 26 November 2007 - 02:23

Uzywam do: - przegladania - CaptainFTP z kuponu :) - stawiania serwera - Rumpus