Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

router wifi do neostrady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#26 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 13:23

Przecież to raczej oczywiste, gdyż TePSA należy do:

#27 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 09 grudnia 2010 - 13:54

Ja mam chyba ten 2.0

Dołączona grafika

Nie narzekam, ale jestem sam :P no i czasem kilka telefonow po wifi (-:

Swego czasu nie tylko sagem dostarczal modemy dla FT/TP, nie wiem jak jest teraz

#28 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 17:48

Zapomniałem jeszcze o chińskim ZTE - jak widzę w aktualnej ofercie TPSA dalej wybór jest pomiędzy Sagem a ZTE. Zmian w tym względzie raczej bym się nie spodziewał.

#29 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 09 grudnia 2010 - 19:51

ZTE nie znam, wczesniej mialem livebox od Inventel, ktory zostal kupiony przez thomsona, nie wiem czy do innych da sie tv podpiac, i tu sie nikt nie zastanawia co kupic, taki daja wiec tak ma byc (-:

#30 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 11 grudnia 2010 - 12:53

Co prawda nie Sagem ale wlasnie ZTE :D
A bajerow ma i wiecej, bodajze takze wbudowana obsluge sluchawek DECT do voipa...
Zostalo jakies 2 tygodnie zanim bedzie jasne z czym to sie je i wazniejsze - za ile :), gdyby mi przyszlo kupowac cos z ADSL to teraz bym sie wstrzymal, ale pewnie pozniej wzial jak zwykle linksysa, jesli nie musi byc wifi "n" to wag200g (jest juz alternatywny firmware openwag200, na alledrogo nieco powyzej 100PLN sie trafiaja), jesli musi n-ka to wag320n bo tam juz sa i gigabit ethernety.
UWAGA!!! jesli do neozdrady to koniecznie ADSL 2+ Annex A

#31 adamgust

adamgust
  • 42 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 20:21

ok neostrada już zamówiona, z resztą przyszła już umowa i rozumiem, że na pakiet instalacyjny muszę jeszcze czekać. Natomiast Linksys wag320n już mam i przeczytałem, że podczas instalacji mam podać numer IP. Skąd ja mam go mieć i czy chodzi o numer tylko jednego komputera, czy wszystkich? No i rozumiem, że mogę potem dodawać jeszcze komputery mimo informacji, że router można skonfigurować tylko raz? Czy to IP dostane od neostrady?

#32 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 20:33

Neostradę trzeba jeszcze aktywować, potem dostaniesz od TePsy hasło i inne rzeczy do wpisania w panelu konfiguracyjnym bramki. Poczytaj jej instrukcję. P.S. Mając podłączony i skonfigurowany wstępnie WAG320N wpisz w pasku adresu przeglądarki 192.168.1.1 - to jest adres IP jaki trzeba wpisać aby wejść do panelu konfiguracyjnego urządzenia, które możesz konfigurować ile chcesz i jak chcesz.

#33 adamgust

adamgust
  • 42 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 20:37

No właśnie jestem zaskoczony, że dostałem tylko regulamin neostrady i umowę, a zabrakło jakiejkolwiek informacji co dalej i na dodatek jest tam napisane, że dostałem cennik, a to nie prawda, ale to mało istotny szczegół, bo mogę go zobaczyć w internecie. Tą aktywację mam zrobić teraz? Jak? Czy czekać na drugą przesyłkę od tp? Przepraszam za idiotyczne w tym momencie pytania, ale do tego doprowadzili ludzie z tp nie podajac zadnych informacji

#34 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 20:47

Dalszy etap to rejestracja neostrady https://www.tp.pl/slr/pl/rejestracja - potem wygenerują się hasła dla: połączenia, poczty itp. (koniecznie je wydrukuj), które potem należy wpisać w panel konfiguracyjny Linksysa, aby całość wogóle ruszyła. Tak więc najpierw:

1. Uruchom kreatora instalacji z płytki Linksysa i postępuj zgodnie z pokazywanymi tam instrukcjami.
2. W Preferencjach Systemowych wejdź w Sieć i potem - ogólnie mówiąc - pokaż systemowi z jakiego urządzenia ma być internet.
3. Otrzymane z TePsy dane niezbędne dla skonfigurowania samego połączenia Internetowego wpisz w odpowiednie miejsca panelu konfiguracyjnego Linksys'a - dostępny po wpisaniu w pasku adresu przeglądarki 192.168.1.1

W panelu tym są też wszystkie pozostałe funkcje bramki - przejrzyj wszystkie tamtejsze zakładki.

P.S. Rada na przyszłość - w razie kłopotów z neo nie licz na żadną pomoc fachowców z TepSy. Są przygotowani jedynie "dla windziarzy".

#35 adamgust

adamgust
  • 42 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 22:21

dzięki. jesteś bardzo pomocny

#36 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 11:19

Zeby "zarejestrowac" neostrade, tj. wejsc wlasnie na ta strone co podaje kolega to trzeba najpierw skonfigurowac router na ustawieniach:
PPPoA VC-MUX(lub PPPoE LLC, raczej PPPoA VCMUX) VPI=0, VCI=35 i na poczatek nazwa uzytkownika rejestracja@neostrada.pl haslo rejestracja - na tych parametrach ci sie polaczy i wejdziesz na strone https://www.tp.pl/slr/pl/rejestracja (albo latwiej wpisac www.rejestracja.neostrada.pl - przekieruje) i tam zawola dane z umowy, wpiszesz i wygeneruje ci oprocz loginu co juz jest na umowei takze i haslo, zapisac trzeba oczywiscie a potem skonfigurowac router jeszcze raz ale juz nie jako rejestracja... tylko na tych haslach co sie pobralo i... ma dzialac :)

#37 adamgust

adamgust
  • 42 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 16:42

cholera a ja zarejestrowalem tam juz, bo dzwonili z tepsy i moj ojciec mi powiedzial, ze mam juz rejestrowac, a generalnie to ja czekam na mojego iMaca i wtedy chce podpiac wszystko, bo w instrukcji linksys napisali, ze tylko raz mozna go skonfigurowac. A czy po za tym nie przyjdzie zaden filtr ani plyta z oprogramowaniem od neostrady? Dostalem od nich tylko umowe i regulamin, ale zadnego info co dalej robic. NIC!

#38 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 17 grudnia 2010 - 17:11

1. Twój Linksys i tak jest bezużyteczny bez zarejestrowania neostrady - no bo jak masz niby z niej korzystać jeśli nie masz haseł i innych dupereli wygenerowanych z TepSy ? 2. Filtry dostaje się razem z wybranym od TePsy modemem. Jak Masz jeszcze możliwość - wybierz jakikolwiek z "darmowych". 3. Jak zarejestrowałeś no to nie ma problemu - dostaniesz Maca, podłączysz linksysa i wpiszesz to co dostałeś z TePsy - hasła i inne cuda. 4. Napisz co konkretnie pisze o tej "jednorazowj konfiguracji". 5. Oprogramowanie do neo ? Niby jakie ? To co dostaje się na płytce razem z bonusowym modemem jest do niczego nieprzydatne.

#39 adamgust

adamgust
  • 42 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 16:24

z tą jednorazową konfiguracją to jakieś bzdury ale napisane jest tak: "UWAGA: Konfigurację modemo-routera trzeba przeprowadzić
tylko raz."

Mam teraz inny problem...
zdecydowałem się podpiąć internet na starym pc tylko po to zeby sprawdzić, czy internet faktycznie działa no i kontrolka DSL się świeci na zielono, podczas konfiguracji jednak informuje mnie, że nie wykryło sieci internetowej i że może to być spowodowane złym loginem (xxxxxxx@neostrada.pl) lub hasłem, ale to bzdura a co ciekawe, dioda "INTERNET" zapala się na zielono i gg zaczyna działać (nawet rozmawiałem z kumplem, więc działa) ale nie odpala żadnej strony www.

Wszedłem do panelu administracyjnego na IP:192.168.1.1 i po zalogowaniu sprawdzam status, a tam pisze, że podłączono. Sprawdzam przepustowość a tam prawie 9Mbps. Więc what the hell?

#40 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 17:27

1. Chodzi raczej o to iż konfiguracja jest na tyle łatwa (bo automatyczna) iż nie wymaga wielokrotnego konfigurowania w sensie wybór/restart, wybór/restart. Miałem tak na badziewnym modemie USB z TePsy - każda zmiana czegokolwiek wymagała zatwierdzenia i restartu Maca 2. Jeśli chodzi o łindołs - to ja odpadam. Poradź się w tej kwestii Panów z TePsy. Zresztą łindołs zawsze niezależnie od wersji ma dla mnie przydomek "sexy".

#41 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 20 grudnia 2010 - 18:40

Skoro działa GG i nic więcej, to przyczyna jest prosta: DNS-y. Na 100%, to typowy objaw - nie może zresolvować adresu, więc nie wyświetla stron/nie łączy się z serwerami pocztowymi/itd., a GG łączy się od razu po IP, czyli nie ma resolvu i działa.

#42 petewaw

petewaw
  • 1 postów

Napisano 15 marca 2011 - 09:42

Witam wszystkich, od kilu miesięcy używam w domu Linksysa WAG120N. Jedno pasmo problemów: przez jakiś czas iPhone i iPad traciły co chwila połączenie z Internetem. W końcu metodą prób i błedów udało mi się tem problem rozwiązać - wyłączyłem protokół N zostawiając jedynie B i G. Niestety wciąż mam ogromne problemy ze współpracą urządzeń. iPhone nie widzi w sieci iPada, w drugą stronę to samo więc np. nie działa program PhotoSync. Synchronizacja danych pomiędzy iPhonem a Makiem (np. w aplikacji iBank) udaje się jedynie od czasu do czasu, po wyłączeniu i ponownym włączeniu WiFi na obu urządzeniach, iPad nie widzi komputera w aplikacji Air Video więc musiałem ręcznie wpisać adres sieciowy itd, itd. Jestem w zasadzie zdecydowany na zakup nowego routera innej firmy (z modemem - Netia na łączach TP więc Aneks A). Ale zanim pobiegnę do sklepu mam pytanie czy przypadkiem nie jest to jakiś błąd w konfiguracji rutera? Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych