Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple Mail - znikające wiadomości wysłane

• This topic is locked This topic is locked
15 replies to this topic

#1 izulla75

izulla75
  • 6 posts

Posted 03 December 2010 - 09:24

Mam pewien problem z Apple Mail - otóż zdarza się, że wiadomość po wysłaniu nie pojawia się w skrzynce "Wysłane", tylko znika; nie zapisuje się też nigdzie indziej w programie mailowym. "Zniknięte" wiadomości bez problemu wychodzą z mojego maila i docierają do adresata (sprawdziłam), tylko nie pozostaje po nich żaden ślad w mojej skrzynce. Takie sytuacje zdarzają się nieregularnie, niezależnie od wielkości maila, liczby załączników itp. itd. Z czego to może wynikać? Czy znikanie wiadomości wysłanych może mieć związek z przepełnieniem skrzynki? (korespondencja jest służbowa, więc muszę ją przechowywać; staram się w miarę regularnie archiwizować maile, ale i tak pozostaje sporo takich, do których muszę mieć dostęp non stop i nie mogę ich usunąć) Z góry dziękuję za pomoc! :)

#2 izulla75

izulla75
  • 6 posts

Posted 07 January 2011 - 14:21

Podbijam mój wątek, bo problem niestety nie zniknął, pomimo znacznego odchudzenia zawartości skrzynki. Może jednak ktoś miałby pomysł, co z tym zrobić?

#3 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 07 January 2011 - 15:04

Nie pobijaj w brzydki sposób.

Przebuduj skrzynkę "Wysłane", albo najlepiej przebuduj wszystkie. To jest lekarstwo na różne dolegliwości. Opcję znajdziesz w menu.

Zobacz też to:
http://cl.ly/2g0k1C1S1O2i3a2H0z2g

#4 izulla75

izulla75
  • 6 posts

Posted 10 January 2011 - 16:19

Macieks72, niestety przebudowanie skrzynki nic nie daje (próbowałam już, zarówno "Wysłane", jak i całą pocztę). Parametry konta, takie jak na Twoim zrzucie ekranowym, mam ustawione od samego początku użytkowania Apple Mail, więc też nie tędy droga... Mimo wszystko dziękuję za porady.

#5 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 10 January 2011 - 16:22

To pop3 czy imap? Jak imap to czy zapisujesz wysłane lokalnie czy na serwerze? Jak na serwerze to czy tam są te wiadomości?

#6 izulla75

izulla75
  • 6 posts

Posted 11 January 2011 - 10:26

IMAP; wysłane są zapisywane na serwerze i tam przechowywane.

#7 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 11 January 2011 - 11:29

Wejdź na pocztę przez przeglądarkę i zobacz, czy tam są zagubione wysłane maile... //offtop - O! macieks72 dostał bana - ciekawe za co... o_0

#8 izulla75

izulla75
  • 6 posts

Posted 12 January 2011 - 14:31

Sprawdzałam - zagubione maile są widoczne na serwerze, wiem też, że poprawnie dotarły do adresatów; nie ma ich tylko w mojej skrzynce.

#9 elita

elita

• 3034 posts
  • SkądKalisz, PL

Posted 12 January 2011 - 15:05

To ją 'przebuduj' zaznacz skrzynkę i w menu 'skrzynka pocztowa' masz odpowiednie polecenie - czasami się rozjedzie sync między klientem poczty a serwerem, a tak wymusisz ponową synchronizacje od zera.

#10 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 12 January 2011 - 15:15

Zawsze w najgorszym wypadku możesz strzelić z armaty i przeinstalować całego maila...

#11 izulla75

izulla75
  • 6 posts

Posted 12 January 2011 - 16:02

Elita - przebudowywałam już (pisałam wcześniej), bez rezultatu. lfemzwan - biorę tę opcję pod uwagę, ale jako ostatnią deskę ratunku; w przypadku mojej skrzynki i jej sporej zawartości byłaby to poważna operacja ;)

#12 Bajerwar

Bajerwar
  • 28 posts
  • SkądPyrlandia, Poland, Poland

Posted 23 November 2013 - 13:30

Witajcie. Nie chciałbym śmiecić i otwierać nowego tematu, więc się podłączam. Mam podobny problem z moją skrzynką mailową, mianowicie mi również nie zapisuje nigdzie niektórych maili. skrzynkę mam IMAP, ale na serwerze również ich nie ma, natomiast do odbiorców mail dochodzi. Jak sobie z tym poradzić?

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 23 November 2013 - 15:21

Wejdź w preferencje konta > Mailbox Behaviors - i zobacz co Masz ustawione odnośnie "wysłanych". Teraźniejsze zachowanie sugeruje "czyszczenie po zamknieciu Mail".

#14 Bajerwar

Bajerwar
  • 28 posts
  • SkądPyrlandia, Poland, Poland

Posted 24 November 2013 - 11:41

mam tak ustawione: [ATTACH=CONFIG]18547[/ATTACH]

#15 krzysztof.tkaczyk@onet.pl

krzysztof.tkaczyk@onet.pl
  • 1 posts

Posted 07 January 2015 - 12:39

Witam - mam ten sam problem (skrzynka SMTP)…. a zadne z powyzszych rozwiazan nie przynosi rezultatu. Niektore maile sie zapisuja w wyslanych a inne nie.

Watek jak widze nada otwarty a rozwiazania nie ma :(

Czy ktos moze pomoc?

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24357 posts

Posted 07 January 2015 - 17:17

Ten wątek jest z 2013 roku. Załóż własny w odpowiednim miejscu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users