Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Mail - znikające wiadomości wysłane

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 izulla75

izulla75
  • 6 postów

Napisano 03 grudnia 2010 - 09:24

Mam pewien problem z Apple Mail - otóż zdarza się, że wiadomość po wysłaniu nie pojawia się w skrzynce "Wysłane", tylko znika; nie zapisuje się też nigdzie indziej w programie mailowym. "Zniknięte" wiadomości bez problemu wychodzą z mojego maila i docierają do adresata (sprawdziłam), tylko nie pozostaje po nich żaden ślad w mojej skrzynce. Takie sytuacje zdarzają się nieregularnie, niezależnie od wielkości maila, liczby załączników itp. itd. Z czego to może wynikać? Czy znikanie wiadomości wysłanych może mieć związek z przepełnieniem skrzynki? (korespondencja jest służbowa, więc muszę ją przechowywać; staram się w miarę regularnie archiwizować maile, ale i tak pozostaje sporo takich, do których muszę mieć dostęp non stop i nie mogę ich usunąć) Z góry dziękuję za pomoc! :)

#2 izulla75

izulla75
  • 6 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 14:21

Podbijam mój wątek, bo problem niestety nie zniknął, pomimo znacznego odchudzenia zawartości skrzynki. Może jednak ktoś miałby pomysł, co z tym zrobić?

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 stycznia 2011 - 15:04

Nie pobijaj w brzydki sposób.

Przebuduj skrzynkę "Wysłane", albo najlepiej przebuduj wszystkie. To jest lekarstwo na różne dolegliwości. Opcję znajdziesz w menu.

Zobacz też to:
http://cl.ly/2g0k1C1S1O2i3a2H0z2g

#4 izulla75

izulla75
  • 6 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 16:19

Macieks72, niestety przebudowanie skrzynki nic nie daje (próbowałam już, zarówno "Wysłane", jak i całą pocztę). Parametry konta, takie jak na Twoim zrzucie ekranowym, mam ustawione od samego początku użytkowania Apple Mail, więc też nie tędy droga... Mimo wszystko dziękuję za porady.

#5 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 10 stycznia 2011 - 16:22

To pop3 czy imap? Jak imap to czy zapisujesz wysłane lokalnie czy na serwerze? Jak na serwerze to czy tam są te wiadomości?

#6 izulla75

izulla75
  • 6 postów

Napisano 11 stycznia 2011 - 10:26

IMAP; wysłane są zapisywane na serwerze i tam przechowywane.

#7 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 11 stycznia 2011 - 11:29

Wejdź na pocztę przez przeglądarkę i zobacz, czy tam są zagubione wysłane maile... //offtop - O! macieks72 dostał bana - ciekawe za co... o_0

#8 izulla75

izulla75
  • 6 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 14:31

Sprawdzałam - zagubione maile są widoczne na serwerze, wiem też, że poprawnie dotarły do adresatów; nie ma ich tylko w mojej skrzynce.

#9 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:05

To ją 'przebuduj' zaznacz skrzynkę i w menu 'skrzynka pocztowa' masz odpowiednie polecenie - czasami się rozjedzie sync między klientem poczty a serwerem, a tak wymusisz ponową synchronizacje od zera.

#10 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 12 stycznia 2011 - 15:15

Zawsze w najgorszym wypadku możesz strzelić z armaty i przeinstalować całego maila...

#11 izulla75

izulla75
  • 6 postów

Napisano 12 stycznia 2011 - 16:02

Elita - przebudowywałam już (pisałam wcześniej), bez rezultatu. lfemzwan - biorę tę opcję pod uwagę, ale jako ostatnią deskę ratunku; w przypadku mojej skrzynki i jej sporej zawartości byłaby to poważna operacja ;)

#12 Bajerwar

Bajerwar
  • 28 postów
  • SkądPyrlandia, Poland, Poland

Napisano 23 listopada 2013 - 13:30

Witajcie. Nie chciałbym śmiecić i otwierać nowego tematu, więc się podłączam. Mam podobny problem z moją skrzynką mailową, mianowicie mi również nie zapisuje nigdzie niektórych maili. skrzynkę mam IMAP, ale na serwerze również ich nie ma, natomiast do odbiorców mail dochodzi. Jak sobie z tym poradzić?

#13 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 15:21

Wejdź w preferencje konta > Mailbox Behaviors - i zobacz co Masz ustawione odnośnie "wysłanych". Teraźniejsze zachowanie sugeruje "czyszczenie po zamknieciu Mail".

#14 Bajerwar

Bajerwar
  • 28 postów
  • SkądPyrlandia, Poland, Poland

Napisano 24 listopada 2013 - 11:41

mam tak ustawione: [ATTACH=CONFIG]18547[/ATTACH]

#15 krzysztof.tkaczyk@onet.pl

krzysztof.tkaczyk@onet.pl
  • 1 postów

Napisano 07 stycznia 2015 - 12:39

Witam - mam ten sam problem (skrzynka SMTP)…. a zadne z powyzszych rozwiazan nie przynosi rezultatu. Niektore maile sie zapisuja w wyslanych a inne nie.

Watek jak widze nada otwarty a rozwiazania nie ma :(

Czy ktos moze pomoc?

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 357 postów

Napisano 07 stycznia 2015 - 17:17

Ten wątek jest z 2013 roku. Załóż własny w odpowiednim miejscu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych