Niestety odnośnie GPS mam złe wieści. Wczoraj wieczorem wracałem do domu i tak po prostu chciałem zobaczyć jak sprawuje się nawigacja. Po włączeniu namierzył mnie prawidłowo ale nie poruszał się ze mną tylko stał w miejscu. kilkakrotnie próbowałem włączyć i wyłączyć zarówno telefon jak i samą aplikację, aby zresetować moduł namierzania, jednak za każdym razem wyglądało to tak samo. Namierzał mnie, po czym nie poruszał się w ogóle i po minucie czy dwóch znowu namierzał nową pozycję i nie ruszał się. Gdy wróciłem do domu i spróbowałem namierzyć się, tak jak wcześniej wam pisałem (i wychodziło dokładnie w miejscu gdzie stałem), wskazało punkt odległy o kilometr. Dzisiaj to samo, wskazuje ten sam odległy punkt. Nie wiem co jest przyczyną ale nagle GPS przestał mi działać i mam takie objawy jak wszyscy użytkownicy basebandu 06.15.00. Używałem google maps. Znalazłem jednak w sieci coś takiego
Fix(maybe)gps issue after bb 6.15 update
ponoć to działa, sam chętnie sprawdzę, tylko powiedzcie mi jak wgrać ten plik na iPhona? Do tej pory ściągałem wszystko przez Wi-Fi i nie miałem potrzeby grzebać w plikach telefonu. Jeżeli ma to nam jednak uratować GPS to myślę, że warto chociaż spróbować.
Podejrzewam że kwestia nawigacji z tym base bandem ma sie u każdego tak samo tylko nie kazdy potrafi to rzetelnie sprawdzić
Dokładnie obrazuje to ten link
do tej metody to przecież gościu ma włączone wifi , a kolorem ikonki bym sie nie sugerował czy fioletowa czy szara
Musze tu zazaczy ze nie intersuje mnie jaka metoda telefon łapie położenie czy jest to wi fi czy 3g gps ważne żeby chodziło
google maps zawsze jest fioletowy mimo ze pobiera dane z 3g
Wgrałem ostatnio bb 06.15 do mojego 3gs
i sytuacja wygląda tak że:
google maps działa praktycznie idealnie jeśli chodzi o wskazywanie położenia nie jest może bardzo płynny zdza mu sie zaspać ale generalnie da sie go używać i jest dosyc precyzyjny
co do nawigacji to nie da sie ch używać
fix jest z dokładnościa do 100 m to w sumie całkiem niezły wynik ale za mało żeby dało sie zni korzystać (tom tom, navigon)
ale szczerze mówiąc to wole google mpasy jest duzo bardziej estetyczna i czytelna oraz mam zdjecia satleitarne , tylko nawigacje maja troche wiecej dancyh jesli chodzi o wioski
janosik łapie fix tak jak google maps ale nie jest w stanie odczytać prędkosci
speed alarm w ogóle nie jest w stanie odczytać położenia
co jest wsumie dotkliwe janosik to duzo lepszy program ale ma 10 razy mniej uzytkowników
---------- Wpis dodano o 20:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:18 ----------
a co do rożncyh pośrednich metod to bym sie nie bo to raczej wróżbiastrwo i wynika raczej z niewiedzy niż ze stanu faktycznego
bez oficjalnego fix'a ze strony osób które go "popsuły":d nie liczył bym na poprawe