Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone baseband 06.15 - problemy z GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
951 odpowiedzi w tym temacie

#151 reaktor

reaktor
  • 51 postów

Napisano 18 maja 2011 - 20:21

Niestety odnośnie GPS mam złe wieści. Wczoraj wieczorem wracałem do domu i tak po prostu chciałem zobaczyć jak sprawuje się nawigacja. Po włączeniu namierzył mnie prawidłowo ale nie poruszał się ze mną tylko stał w miejscu. kilkakrotnie próbowałem włączyć i wyłączyć zarówno telefon jak i samą aplikację, aby zresetować moduł namierzania, jednak za każdym razem wyglądało to tak samo. Namierzał mnie, po czym nie poruszał się w ogóle i po minucie czy dwóch znowu namierzał nową pozycję i nie ruszał się. Gdy wróciłem do domu i spróbowałem namierzyć się, tak jak wcześniej wam pisałem (i wychodziło dokładnie w miejscu gdzie stałem), wskazało punkt odległy o kilometr. Dzisiaj to samo, wskazuje ten sam odległy punkt. Nie wiem co jest przyczyną ale nagle GPS przestał mi działać i mam takie objawy jak wszyscy użytkownicy basebandu 06.15.00. Używałem google maps. Znalazłem jednak w sieci coś takiego

Fix(maybe)gps issue after bb 6.15 update

ponoć to działa, sam chętnie sprawdzę, tylko powiedzcie mi jak wgrać ten plik na iPhona? Do tej pory ściągałem wszystko przez Wi-Fi i nie miałem potrzeby grzebać w plikach telefonu. Jeżeli ma to nam jednak uratować GPS to myślę, że warto chociaż spróbować.

Podejrzewam że kwestia nawigacji z tym base bandem ma sie u każdego tak samo tylko nie kazdy potrafi to rzetelnie sprawdzić
Dokładnie obrazuje to ten link
do tej metody to przecież gościu ma włączone wifi , a kolorem ikonki bym sie nie sugerował czy fioletowa czy szara
Musze tu zazaczy ze nie intersuje mnie jaka metoda telefon łapie położenie czy jest to wi fi czy 3g gps ważne żeby chodziło

google maps zawsze jest fioletowy mimo ze pobiera dane z 3g

Wgrałem ostatnio bb 06.15 do mojego 3gs
i sytuacja wygląda tak że:

google maps działa praktycznie idealnie jeśli chodzi o wskazywanie położenia nie jest może bardzo płynny zdza mu sie zaspać ale generalnie da sie go używać i jest dosyc precyzyjny

co do nawigacji to nie da sie ch używać
fix jest z dokładnościa do 100 m to w sumie całkiem niezły wynik ale za mało żeby dało sie zni korzystać (tom tom, navigon)
ale szczerze mówiąc to wole google mpasy jest duzo bardziej estetyczna i czytelna oraz mam zdjecia satleitarne , tylko nawigacje maja troche wiecej dancyh jesli chodzi o wioski

janosik łapie fix tak jak google maps ale nie jest w stanie odczytać prędkosci

speed alarm w ogóle nie jest w stanie odczytać położenia
co jest wsumie dotkliwe janosik to duzo lepszy program ale ma 10 razy mniej uzytkowników

---------- Wpis dodano o 20:21 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:18 ----------

a co do rożncyh pośrednich metod to bym sie nie bo to raczej wróżbiastrwo i wynika raczej z niewiedzy niż ze stanu faktycznego
bez oficjalnego fix'a ze strony osób które go "popsuły":d nie liczył bym na poprawe

#152 alternator22

alternator22
  • 4 postów

Napisano 19 maja 2011 - 08:58

Ja miałem już dosyć czekania na devteam i kupiłem taki uchwyt [url=http://www.tomtom.com/en_gb/products/mobile-navigation/tomtom-car-kit-for-iPod-touch/index.jsp#tab:highlights]Car Kit for iPod Touch - Mobile navigation - TomTom[/url] za 20 funtów mam tylko nadzieje że podpasuje go jakoś do mojego 3GSa

#153 sharg

sharg
  • 18 postów

Napisano 20 maja 2011 - 19:40

Ja tez kupilem sobie ten uchwyt. Rozwiazuje problemy z GPS w moim 3G. Laduje iPhona w samochodzie. Laczy sie jako zestaw hands-free przez bluetooth. Odtwarza muzyke dzieki wyjsciu line-out przez radio samochodowe. Jest to chyba najlepszy samochodowy uchwyt na rynku. Cena co prawda troche slona (380 na allegro), ale dla kogos kto duzo jezdzi samochodem to idealne rozwiazanie. Zwlaszcza jesli ma sie baseband 06.15.00

#154 macin87

macin87
  • 10 postów

Napisano 21 maja 2011 - 08:29

Artek777- przeczytaj ze 2-3 strony wstecz i sie dowiesz co i jak ;)

#155 reaktor

reaktor
  • 51 postów

Napisano 22 maja 2011 - 04:01

380 zł ???
i tyle zapłaciłeś ?
chyba zaczne tym handlować
na ebayu są po 60$

---------- Wpis dodano o 05:01 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:00 ----------

ilu chętnych by było bo moge sciągnąć z juesa?

#156 sharg

sharg
  • 18 postów

Napisano 22 maja 2011 - 12:24

Reaktor: czytaj do skutku az zrozumiesz, czytania ze zrozumieniem mozna sie nauczyc.

#157 tomcikp

tomcikp
  • 4 postów

Napisano 23 maja 2011 - 13:15

No chyba jest malutki przełom :D. [url=http://twitter.com/#%21/sherif_hashim]Twitter[/url] Z tego co zrozumiałem to gościowi udało się wyczyścić baseband, ale nowego już nie zdołał wgrać :D

#158 Rumek Polska

Rumek Polska
  • 21 postów

Napisano 25 maja 2011 - 11:35

Do Moderatora proszę Moderatora o zrobienie porządku , bo robi się już tłoczno, spam za spamem - dopóki ktoś konkretnie nie napisze coś ciekawego o problemie z gps-em. :(:!:

#159 biedaczysko

biedaczysko
  • 2 postów

Napisano 25 maja 2011 - 22:19

Dobre wieści są takie że sherifowi z dev-teamu udało się wyczyścić firmware basebandu, tylko że po tym ów iphone padł i nie chciał się włączyć. Co do tematu z wgraniem 06.15.00, wgrałem do swojego iphona 3g owy baseband i zasieg wifi padł o połowę. Tak jak miałem w swoim pokoju pełen zasięg, tak teraz nie mam go w ogóle. Przed wgraniem na 05.15.04 było normalnie, a po wgraniu sie zwaliło. Może wgrać jeszcze raz baseband?

#160 Alexus

Alexus
  • 1 postów

Napisano 25 maja 2011 - 22:56

Ja mam iPhone'a 3Gs z softem 4.1 i BB 06.15.00 i mój GPS praktycznie nie istnieje, chociaż przydałby mi się w podróżach i do aplikacji do biegania. Nie znam się na tym zbytnio, dlatego pytam, czy jest lub bedzie jakaś możliwość wgrania czegokolwiek, aby GPS zaczął znów działać?

#161 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 26 maja 2011 - 07:53

Alexus, a temat w ogóle czytałeś? Nawet ostatnie kilka stron? Ludzie, trochę wysiłku Wam nie zaszkodzi.

#162 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 28 maja 2011 - 09:31

Niestety Alexus, nie ma takiej mozliwosci. Gest garstka ludzi ktorzy twierdza ze GPS dziala z malym "uposledzeniem" ale to w roznych aplikacjach, jednemu dobrze dziala w mapy google innemu w innym programie do nawigacji a innym wcale, ja naleze do grona osob ktorym w Mapach Google okresli polozenie z dokladnoscia do okolo 200metrow ale punkcik sie nie przemieszcza tak wiec o GPS mozemy narazie zapomniec. Czytalem lecz moze to nie jest prawda, ze istnieje mozliwosc znizenia baseband o ile posiadasz pliki SHSH z oprogramowania na ktorym byl on nizszy. Jak na poprzedniej stronie napisano udalo juz sie wyczyscic baseband, trzeba teraz czekac az ktos wymysli jak wgrac jeszcze go z powrotem. Pozostaje nam czekac.

#163 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 maja 2011 - 09:52

Niestety Alexus, nie ma takiej mozliwosci. Gest garstka ludzi ktorzy twierdza ze GPS dziala z malym "uposledzeniem" ale to w roznych aplikacjach, jednemu dobrze dziala w mapy google innemu w innym programie do nawigacji a innym wcale, ja naleze do grona osob ktorym w Mapach Google okresli polozenie z dokladnoscia do okolo 200metrow ale punkcik sie nie przemieszcza tak wiec o GPS mozemy narazie zapomniec. Czytalem lecz moze to nie jest prawda, ze istnieje mozliwosc znizenia baseband o ile posiadasz pliki SHSH z oprogramowania na ktorym byl on nizszy. Jak na poprzedniej stronie napisano udalo juz sie wyczyscic baseband, trzeba teraz czekac az ktos wymysli jak wgrac jeszcze go z powrotem. Pozostaje nam czekac.

Pliki shsh nie maja niczego wspólnego z obniżaniem bb. Pozwalają jedynie cofnąć się do tej wersji oprogramowania dla której masz zapisane pliki shsh. Nie da się obniżyć bb. Co wiecej mając bb z ipada za każdym razem wygra się jedynie cf a nie orginalny soft Apple.

#164 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 28 maja 2011 - 10:11

Lokria ma racje, moj blad.

#165 eliaszkubala

eliaszkubala
  • 8 postów

Napisano 28 maja 2011 - 12:09

ktoś tego próbował?

[url=http://www.youtube.com/watch?v=2UJfyVcDEWg]YouTube - ‪How To Downgrade 6.15.00 Baseband On iPhone 3G 5.08 Bootloader‬‏[/url]

#166 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 28 maja 2011 - 12:50

Sprobowalem, niestety nie dziala w moim przypadku.

#167 Krukct

Krukct
  • 936 postów

Napisano 28 maja 2011 - 16:12

Sposób jak najbardziej działa, ale tylko w przypadku iPhone'a 3G z bootloaderem w wersji 5.8, a takich jest niewiele. Bootloader możecie sprawdzić programem f0recast, jeśli macie 5.9, to nic nie zdziałacie.

#168 oskar777

oskar777
  • 24 postów

Napisano 28 maja 2011 - 17:50

Trochę przycinają z fixem lub downgrade, mineło już chyba z 5 miesięcy i GPS ciągle nie działa.

#169 dyku

dyku
  • 51 postów

Napisano 28 maja 2011 - 18:12

Ludzie. Downgrade bb ipada na bootloaderze do 5.08 istnieje. Na bootloader powyżej 5.09 nie da się. Czy ktoś orientuje się czy na iphodroid (android na iphone) działa gps?

#170 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 30 maja 2011 - 20:21

a to jest już iphodroid na 3GS? widziałem tylko działające wersje na 3G

#171 marcinwiacek

marcinwiacek
  • 5 postów

Napisano 30 maja 2011 - 22:43

A mnie już to wszystko wkurzyło i kupiłem sobie 3g z starym bb i smiga mi gps. Zyskalem jeszcze telefon a wydalem 150 zl ;)

#172 Rumek Polska

Rumek Polska
  • 21 postów

Napisano 31 maja 2011 - 08:38

cd. a jaki masz baseband ? bo ja mam 05.12.01 i nie działa..........

#173 luq

luq
  • 29 postów

Napisano 01 czerwca 2011 - 13:59

Ja mam BB 06.15 i soft 3.1.3 i gps nie działa ;/

#174 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 czerwca 2011 - 14:01

Ja mam BB 06.15 i soft 3.1.3 i gps nie działa ;/

To niestety częsta przypadłość i rzadko komu działa, na razie nie ma na to żadnej rady i nie wiadomo kiedy będzie.

#175 marcinwiacek

marcinwiacek
  • 5 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 21:51

05.11.07 i 3.1.3 a teraz na drugim 3gs 05.16.02 nie dziala mi gps tez. Tak samo jak ba 06.15.00 ze lapie ba 3 sek i ba 10 gubi

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych