Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone baseband 06.15 - problemy z GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
951 odpowiedzi w tym temacie

#126 KacperWWA

KacperWWA
  • 1 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 maja 2011 - 00:10

Po wgraniu BB od iPada straciłeś możliwość odtworzenia czystego firmware. Masz możliwość wgrania tego samego firmware lecz customa. Najpierw potraktuj go iRebem przed wgrywaniem

#127 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 08 maja 2011 - 00:30

Siemka wszystkim:)
jeśli mam iOSa 4.2.1 w iPhonie 3G z Basebandem 6.15 i bootloaderem 5.09 i probelmy tak jak wszyscy to na co mam czekać na zbawienie firmy Apple? Bo bądź co bądź to ich wina że to nie działa jak trzeba...

i potem tacy piszą wszędzie i gadają wszystkim jakie to Apple złe i nie dobre i w ogóle tragedia bo mu coś nie działa, mimo że zrobił coś czemu Apple jest przeciwne....

#128 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 08 maja 2011 - 10:28

a jakim programem najlepiej sprawdzić działanie GPSa? przy braku sim i wyłaczonym wifi w tomtomie określa aktualną pozycję tzn pokazuje na mapie i podaje szerokość i długość geograficzną...

To raczej znaczy, że gps działa...

#129 Lukasbdg

Lukasbdg
  • 7 postów

Napisano 08 maja 2011 - 11:46

No niby taa ale np. bym chciał wyznaczyć trasę i chciałbym żeby mnie kierowało bo akurat tamto to w domu sprawdziłem gdzie jest np. w tomtomie start?;d

#130 edwa

edwa
  • 880 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 08 maja 2011 - 13:46

Może jeszcze zapytaj jak uruchomi ci telefon co? Przecież to są elementarne informacje i często są od razu na ekranie stsrtowym.

#131 maciek5555

maciek5555
  • 25 postów

Napisano 09 maja 2011 - 14:18

Witam też miałem taki problem jak ty soft 4.3.1 BB 05.16.02. Dużo czytałem na ten temat aż w końcu postanowiłem wgrać tego BB od ipada są plusy są minusy fakt GPS nie działa dla kogoś komu jest potrzebny to może być problem ja nie używam. A tak ogólnie to telefon śmiga bardzo fajnie zasięg normalnie nic się nie zacina bateria w normie trzyma przy włączonym wifi jakieś 7-8 godzin . Nie da się niby wgrać oryginalnego softu tylko CF ale dla mnie to nie problem. Jak wiadomo jak masz simlocka to i tak nie wgrasz normalnie softa bo ci BB podniesie.

#132 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 09 maja 2011 - 17:39

bb 06.15 Dzięki za obszerny opis maciek5555, właśnie czegoś takiego oczekiwałem. Cóż wygląda na to, że w tym tygodniu w końcu wgram ten baseband, dla mnie GPS to też niewielki problem. Najbardziej martwiło mnie trzymanie baterii, o której naczytałem się nieciekawych rzeczy, ale chyba rozwiałeś moje wątpliwości.

#133 maciek5555

maciek5555
  • 25 postów

Napisano 09 maja 2011 - 19:09

Poczekaj może jeszcze ktoś dołączy do dyskusji ponieważ ja w tym długo nie siedzę i nie mam takiego doświadczenia jak inni ale mam taki telefon i taka jest moja opinia wiem że ludzie mają problem z bateria na sofcie 4.2.1 słabo im trzyma ja takiego problemu nie mam. Ale też mam taką cichą nadzieje że będzie możliwość cofnąć ten BB tak jak pisałeś pozdrawiam

#134 Lukasbdg

Lukasbdg
  • 7 postów

Napisano 09 maja 2011 - 21:14

Ogólnie mówiąc mam tego bb od Ipada i w sumie wielkiej tragedii nie ma mi czasami GPS łapie ale na słaby zasięg. Ogółem jeśli będziesz aktualizował bb to zrób to redsnOwem wersją 6.b6 (podobno chyba lepsza wersja i ma kilka poprawek ulepszających baterię?)
A propo baterii nie trzymała mi za długo po tym ''zabiegu'' ale wyczytałem w necie, że to może być wina karty sim... i otóż moje obserwacje naładowałem jednego dnia iPhona na 100%, włożyłem kartę sim już trochę po przeżyciach (dwa lata, w miarę stara) i o godzinie 00;00 odłączyłem telefon od ładowarki (wyłączyłem wszystkie aplikacje oraz wifi) i około 8 rano było już 72% baterii.
Następnego dnia o godzinie 00:00 wsadziłem nowiutką kartę sim też z playa budzę się rano i patrze 100% :)
Włożyłem starą kartę sim i jak zaczęły procenty uciekać to aż nie zdążałem na nie patrzeć ;d
Na trybie samolotowym bez właczonego GSM itp itd bateria wytrzymuje tyle ile producent zapewnia:)
Więc jedynym mankamentem jest ten GPS aczkolwiek na GSM działa :)

---------- Wpis dodano o 22:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:10 ----------

bb 6.15 idzie cofnąć, ale trzeba mieć tylko i wyłącznie bootloadera 5.08 ;)

#135 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 10 maja 2011 - 00:11

Kartę akurat mam nową więc to nie problem. A co do downgrade basebandu 6.15 to chyba możliwe jest cofnięcie go ale tylko i wyłącznie na iPhonie 3G? Czy jest jakiś sposób i na 3GS?

#136 dario_79

dario_79
  • 14 postów

Napisano 10 maja 2011 - 08:27

problemów ciąg dalszy... Witam, jestem nowy na tym forum, ale się tu zagnieździłem, bo widzę że tu przynajmniej coś się dzieje. 3GS os 4.3.3. GPS lipa jak na razie, cuda robiłem, zamieszałem w to nawet Cydię i nic. Myślę, że dopóki jakiegoś dopalacza nie wymyślą do modułu, to ciężko będzie. Rok temu jak miałem os 3.1.1 chyba jak pamiętam, to GPS hulał idealnie. Czasem głupiał jak naprawdę huragan szalał z gradem. I to bez instalacji jakichkolwiek fixów i innych doctorków. Co to się podziało z tymi os`ami? Apple zamiast ulepszać to chyba to pogarsza. Szukają tylko nowych kluczy na JB i inne takie. :( Zaczynam być zniesmaczony coraz bardziej.

#137 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 maja 2011 - 08:37

Problem z GPS to wina bb z ipada nie apple, na 3gs 4.3.3 bez bb z ipada gps działa idealnie. Może z czasem dev team przygotuje jakiś fix bo bb obniżyć się nie da poki co.

#138 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 10 maja 2011 - 09:10

Gdyby DevTeam miał przygotować jakiś fix to już by był, bo ta sytuacja trwa już za długo, i zapewne odpuścili temat, zresztą ostrzegali, że podnoszenie BB nie jest dobrym pomysłem. Jeżeli przez tyle miesięcy nic nie zrobili, to marne szanse, że coś jeszcze z tym zrobią.

#139 marcinwiacek

marcinwiacek
  • 5 postów

Napisano 10 maja 2011 - 18:08

zastanawia mnie tylko jedno. Skoro wiadomo że bb od ipada "psuje" gps to czemu devteam nadal w redsn0wie dodaje mozliwość zrobienia 06.15.?? nie mogą wymyślić nowego unlocka ?? devteam od jakiegoś czasu stał się "dziwny". Krążą pogłoski że Apple jest na tyle bogate ze dotarli do devteam'u i zapłacili Im za to aby robili wszystko z dużym opóżnieniem itp id. Sam nie wiem czy w to wierzyć czy nie ???

#140 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 10 maja 2011 - 18:54

No to teraz to mnie już w ogóle pocieszyłeś, bo na necie też poczytałem informacje o wątpliwej możliwości downgrade 6.15.00 na 3GS i 4 KIEDYKOLWIEK. Wiadomo, jak będzie to będzie i nikt nie wie czy kiedyś nie złamią ale skoro już z kilku źródeł to słyszę to zaczynam w to wierzyć i coraz mniej mi się uśmiecha ten bb. Tylko że to bezsens, żeby telefon leżał w szafce...

#141 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 maja 2011 - 10:51

Najlepiej trzymać telefon w szafie ...

Najlepiej łaszczyć się i kupić telefon z simlockiem....chyba że trafiłeś na nieuczciwego sprzedawce i miał być bez simlocka fabrycznie,a to już inna sprawa.

#142 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 11 maja 2011 - 15:21

Ostatecznie wgrałem baseband 06.15 najnowszym redsn0wem. Od razu zastosowałem sposób użytkownika kajtek88r na GPS i ku mojemu zdziwieniu - działa idealnie, płynnie i co do metra. Zasięg GSM - w normie, a baterię jeszcze potestuję, ale wszystko wygląda najzupełniej ok. Dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje pytania, jeżeli pojawi się jakieś rozwiązanie odnośnie downgrade - piszcie. I jeszcze odnośnie ostatnich postów: skoro dev team wciąż wydaje redsn0wy z możliwością wgrania basebandu ipada, to myślę, że nie zostawili tego tematu, tym bardziej, że sprawia niektórym problemy.

#143 maciek5555

maciek5555
  • 25 postów

Napisano 12 maja 2011 - 08:37

hmm może to przez ten nowy soft a normalnie działa ultrasnow na nim?

#144 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 12 maja 2011 - 12:44

Tak, jest wersja 1.2.3 ultrasn0wa, który obsługuje najnowsze oprogramowanie, wszystko jest na stronie dev team. Zasięg cały czas w normie, raptem raz mi na moment zgubił ale to raczej dlatego że jechałem metrem:wink: GPS wciąż żyleta, bateria przez noc nie spadła ani o 1% i ogólnie działa tak jak wcześniej. Dziennie około 30% schodzi przy normalnym użytkowaniu - niektórzy mnie pytali jak mi tak długo bateria wytrzymuje więc już tłumaczę: ja mam zawsze wyłączony GPS, Wi-Fi, 3G i obsługę sieci, włączam tylko jak mi potrzebne. Dodatkowo jasność ekranu na około 15-20% i używam battery doctora.

#145 alternator22

alternator22
  • 4 postów

Napisano 15 maja 2011 - 11:22

Kamilb880 powiedz mi tylko czy twój gps działa Ci w google maps czy też w innych programach typu TomTom lub Navigon. Ponieważ mój działa w miarę dobrze w google maps a w innych programach mam słaby sygnał.

#146 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 15 maja 2011 - 14:52

Niestety odnośnie GPS mam złe wieści. Wczoraj wieczorem wracałem do domu i tak po prostu chciałem zobaczyć jak sprawuje się nawigacja. Po włączeniu namierzył mnie prawidłowo ale nie poruszał się ze mną tylko stał w miejscu. kilkakrotnie próbowałem włączyć i wyłączyć zarówno telefon jak i samą aplikację, aby zresetować moduł namierzania, jednak za każdym razem wyglądało to tak samo. Namierzał mnie, po czym nie poruszał się w ogóle i po minucie czy dwóch znowu namierzał nową pozycję i nie ruszał się. Gdy wróciłem do domu i spróbowałem namierzyć się, tak jak wcześniej wam pisałem (i wychodziło dokładnie w miejscu gdzie stałem), wskazało punkt odległy o kilometr. Dzisiaj to samo, wskazuje ten sam odległy punkt. Nie wiem co jest przyczyną ale nagle GPS przestał mi działać i mam takie objawy jak wszyscy użytkownicy basebandu 06.15.00. Używałem google maps. Znalazłem jednak w sieci coś takiego

Fix(maybe)gps issue after bb 6.15 update

ponoć to działa, sam chętnie sprawdzę, tylko powiedzcie mi jak wgrać ten plik na iPhona? Do tej pory ściągałem wszystko przez Wi-Fi i nie miałem potrzeby grzebać w plikach telefonu. Jeżeli ma to nam jednak uratować GPS to myślę, że warto chociaż spróbować.

#147 5wirek

5wirek
  • 6 postów

Napisano 16 maja 2011 - 07:18

[url=http://modyourphone.com/?p=554]Fix(maybe)gps issue after bb 6.15 update[/url]

^^
Wklejona przez Ciebie metoda niczego u mnie nie zmieniła. (3G 4.2.1)
Jak wgrać? Bardzo prosto. Musisz mieć zainstalowane Winterboard. Potem zgodnie z instrukcją. Ściągasz zipa, rozpakowujesz. Folder Winterboard.Theme wrzucasz do /Library/Themes i uruchamiasz przez Winterboard. A wrzucić możesz przez Wi-Fi łącząc się np. przez Win-SCP.

#148 kamilb880

kamilb880
  • 20 postów

Napisano 16 maja 2011 - 13:47

Cóż, tam gość pisał, że ma 3GS, może to jest jakaś różnica (jak by nie było - na 3G znaleźli w pewnym stopniu sposób na downgrade bb a na 3GS ni hu hu). Sprawdzę u siebie i napiszę, dzięki za info.

Edit:
Moglibyście podać mi źródło do cydii z żeby pobrać BossPerfs? Bo niechcący je usunąłem i nie mogę go teraz zainstalować a na necie nie mogę znaleść. A jak dodaję http://apt.bigboss.u...epofiles/cydia/ albo http://apt.thebigbos...repofiles/cydia to wyskakuje: Did not found repository.

#149 maciek5555

maciek5555
  • 25 postów

Napisano 16 maja 2011 - 15:20

jak zrobisz to daj cynk czy działa

#150 Felmyst

Felmyst
  • 251 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 18 maja 2011 - 20:10

http://modyourphone.com/?p=554

Sprawdzałem tą metodę ... Niestety nie działa :/