Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Telefonik w Recovery Mode, setki prób wgrania iOS i same błędy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2010 - 21:02

Witam!

Od niedzieli można powiedzieć nie posiadam telefonu po przygodzie z PwnageTool 4.1.3 i Custom Firmware softu iOS 4.2.1. Otóż moja historia wygląda tak:

Posiadam iPhona 3G z simlockiem na sieć Orange, a mam kartę w Play więc czekałem cierpliwie na ultrasn0w'a. W niedzielę przed 23:00 ukazała się aktualizacja. Uważnie przeczytałem wpis od Dev-Teamu i zrozumiałem, że można zostać przy 05.13.04 bądź aktualizować baseband do 06.15.00 czy jakoś tak. No ten z iPada :)

Na początku nie chciałem aktualizować więc zrobiłem Customa na stary baseband. I tutaj zaczynają się schodzy. Nie działał mi przycisk POWER więc nie mogłem wprowadzić telefonu w tryb DFU więc zaryzykowałem przez zwykłe Alt + Uaktualnij. Soft się niby wgrał wszystko ok, kopia jest, ale... Cydia nie działa... Więc jeszcze raz robię JailBreak'a i znów Cydia nie działa. Potem myślę, że to coś z CF więc jeszcze raz robię soft przez PwnageTool'a (tym razem nie chcący zaznaczyłem aktywację telefonu) i wgrywam soft po czym Cydia działa, ale... nie mam paczek, repozytoriów - nic, a na dodatek nie mam nazwy sieci nawet przy karcie Orange.

I tu zaczęły się kolejne schody. Postanowiłem zaktualizować baseband do tego z iPada. Znów robię CF, bez zaznaczania aktywacji więc myślę, że powinno być ok. Więc wgrywam ten soft i wszystko gra, sieć jest. Soft jest. W ustawieniach nowy baseband, ale... znowu Cydia nie działa... więc jeszcze raz wgrywam soft i...

...Recovery Mode... Od tego momentu mój telefon jest w trybie awaryjnym. Widziałem chyba wszystkie możliwe błędy. Raz 17 i raz nawet 18, Najczęściej jednak 1604 (przy próbie wgrania CF ze starym bb więc to pewnie od tego) i 1015 (przy próbie wgrywania oryginalnego softa). Przy czym ten drugi to bodajże "wina" USB, więc zmieniłem kabel, wejście USB, nawet komputer (Win XP) i nadal nic. Mam również taki przypadek, że w przypadku wgrywania CF już z nowym basebandem i kliknięciu Alt + Odtwórz, na górze iTunes ma że przygotowuje iPhona, ale na iPhonie nadal kabelek USB i ikonka iTunes i nie dochodzi wgl nawet do stanu jabłka z paskiem. W przypadku wgrywania oryginalnego softa przy 3/4 paska wyskakuje właśnie wcześniej wspomniany błąd 1015.

I teraz uwaga :) Czy jest jakiś sposób na wgranie jakiegokolwiek softu w jakikolwiek sposób? I...
...jako tako naprawiłem przycisk Power, ale JAK MAM WEJŚĆ W DFU skoro mam RECOVERY MODE?

Będę wdzięczny za pomoc :)

Pozdrawiam,
Adam

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 21:12

Jak podniosles Baseband juz nie wgrasz oryginalnego FW 4.2.1, tylko customy, mozesz sprobowac wgrac np. 4.1

#3 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2010 - 21:41

Ale to przy próbie wgrania Customa np. 4.1 wyskoczy mi 1604, że próbuje wgrać niższy software.

---------- Wpis dodano o 21:38 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:18 ----------

Dobra. Zrobiłem Custom iOS 4.1 z basebandem 06.15.00 w sumie bez niczego prócz Cydii.
Teraz wgrywałem i miałem raz błąd 2001 (nie wiem od czego) i 1604 (że niby mam coś z USB i trzeba zmienić USB itd.)

---------- Wpis dodano o 21:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:38 ----------

iPhone ciągle ma pokazane żeby podpiąć do iTunes, a w iTunes ciągle "Przygotowuję iPhona do odtwarzania" i po 5 minutach jakichś błąd. Przy wgrywaniu oryginalnego przynajmniej ten pasek się pojawia, ale wywala błąd przy 3/4, że chcę zniżyć oprogramowanie i w sumie racja bo baseband mam w telefonie z iPada a ten oryginalny ma 05.13.04. Ale jednak dziwi mnie to bo nawet jak Customa zrobię, żeby nic nie robił nawet Cydii nie instalował to mimo wszystko nawet nie próbuje wgrywać softu.

#4 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2010 - 21:42

Cytuję sam siebie:

Zdajecie sobie sprawę z tego, że modyfikacja polegająca na instalacji basebandu iPada uniemożliwi Wam instalację jakiejkolwiek późniejszej, niemodyfikowanej wersji iOS (powiedzy 4.2.2 lub 4.3) jak i każdej, która wyszła do tej pory, a do której nie macie odpowiedniego pliku shsh? ZAWSZE będziecie musieli używać PwnageTool, bo iOS od wersji 4.2.1 odrzuca baseband, gdy ten jest niezgodny z wersją oprogramowania, a co za tym idzie - próba instalacji dowolnego oryginalnego oprogramowania przy jednoczesnym posiadaniu basebandu 06.15.00 zakończy się błędem i wyjście z trybu Recovery już nie będzie takie proste, o ile w ogóle będzie możliwe (w tej chwili nie jest). Już pomijam utratę gwarancji i pojawienie się możliwości skomplikowania Wam życia jakie w tej chwili zyskuje Apple. Sprawdzał ktoś czy ten nowy baseband jest obsługiwany przez iOS 3.1.3? Radzę się zdrowo zastanowić nad aktualizacją, bo to istotna modyfikacja, której możecie żałować, a której nie będziecie mogli cofnąć. Jeśli nie macie innego wyjścia to już zupełnie inna sytuacja, aczkolwiek ja wtedy zastanowiłbym się nad sprzedażą telefonu jeszcze w postaci podatnej na odtworzenie oprogramowania i kupnem egzemplarza bez simlocka.

#5 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2010 - 21:46

No niestety tak wyszło, ale teoretycznie powinienem mieć możliwość wgrania softu iOS 4.2.1 z aktualizowanym basebandem, a takiej możliwości nie mam co jest trochę dziwne. Nie próbuję robić downgrade'u tylko wgrać ten sam błąd i z tego co pamiętam nawet przy iOS 4.0 robiłem bez problemowo, pamiętam jak z 4 razy wgrywałem soft bo mi Cydia nie działała (ciągle ten sam baseband) aż w końcu zadziałała. To samo z iOS 4.1, a teraz nagle nie mogę?

A jak działa mi przycisk Power to jest jakaś możliwość wejścia w tryb DFU? Czy nawet jakby się dało to nic by to nie dało?

#6 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2010 - 22:25

Masz teraz niekompatybilny baseband. Nie zainstalujesz niemodyfikowanego iOS 4.2.1. Pozostaje tzw. custom firmware.

#7 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2010 - 22:37

No to właśnie o tym mówię tylko tego nie sprecyzowałem :) Sprawa wygląda tak: Mam baseband 06.15.00 czyli ten z iPada. Stworzyłem Customa softu iOS 4.2.1 również z basebandem z iPada, tylko teraz przy instalacji wywala błąd 1604 (ciągle jest "Przygotowuje iPhone'a do odtworzenia" i obrazek z Recovery Mode na iPhone również i po 5 minutach wywala błąd). To mnie najbardziej martwi.

#8 kummer

kummer
  • 2 002 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 01 grudnia 2010 - 02:42

DFU i powinno pójść.

#9 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2010 - 07:11

No próbowałem, ale telefon musi być wyłączony, podłączony do kompa. A jak mój jest w Recovery Mode i jest podłączony to ciągle jest włączony, a wyłączyć go nie mogę.

#10 ejnik

ejnik
  • 296 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 07:20

A próbowałeś użyć iReb ??

#11 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 10:02

soft się wgrał :) miałem to samo na ipadzie. Zrób tylko JB i wszystko Ci będzie działać.

#12 BobbyManifesto

BobbyManifesto
  • 261 postów
  • SkądKożuchów

Napisano 01 grudnia 2010 - 13:09

też myslę, że iREB mógł by pomóc... =D

#13 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:07

A iREB działa przy iOS 4.2.1? Bo jest napisane, że tylko 4.0.x i 4.1

#14 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:08

Mam ten sam problem po użyciu iReb i probie wgrania softu utworzonego Pwnage Tool'em, przez iTunes pojawia się błąd 1611. Chyba nie ma już żadnych szans na uratowanie iPhone'a

#15 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:16

Ja ciągle coś próbuję :P Jeszcze jakiś program znalazłem, bodajże RecBoot czy jakoś tak i zaraz go przetestuję

#16 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:18

To już robiłem ten sam problem nic u mnie nie dało. Teraz wgrywam customa podłączyłem w iTunes i bez wchodzenie a DFU wygrywam. Ej chyba działa Zrobił się restart. Znowu jabco z paskiem ale jakoś idzie. Borsuk działa!!! Już mówie co zrobiłem,utworzyłem customa i zaznaczyłem w Pwnage i zaznaczyłem od razu aktywuj, a potem tak jak mowie podłączyłem w do iTunes pod win xp w trybie restore, wcisniłem odtwórz z shitem i wybrałem ten zrobiony wcześniej FW i zadziałało oczywiście mam BB z iPada.

#17 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:19

Jeżeli cały pasek wszedł i przy 3/4 nie wywaliło to Ci zazdroszczę :) Tobie przynajmniej działa przycisk POWER, a mi wczoraj działał a dzisiaj znowu nie działa :/

#18 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:23

Nie potrzebowałem nawet dotykać powera spróbuj tak jak ja. Jak będziesz miał problem to jestem na skypie teraz.

#19 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:30

Ale nacisnąłeś aktywację? Ja jej nie zaznaczam bo przy hmm... 50-tej próbie wgrania zniknęła mi sieć po czym chciałem go aktywować po prostu przez kartę i tu zaczęło się wszystko walić. Na razie udało mi się iREBem coś zrobić i wgrywam czysty soft (żeby chociaż wiedzieć czy czystego się da). Wszystko oczywiście jak to przy oryginalnym iOS się robi, restarcik, jabłuszko, paseczek i teraz czekamy :D PS.: Dziwi mnie jedna rzecz. Czemu jak się wgrywa CF tego samego softu (przypadek na Windowsie) to po prostu nic się nawet nie dzieje tylko staje na "Przygotowuję iPhone'a..." po czym wywala 1604 (czyli niby błąd od USB), a jak wgrywam oryginalne to wszystko niby ładnie chodzi? Potem no logiczne wywala 1015 bo chcę niby zrobić downgrade softu razem z bb.

#20 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:34

Tak wcisnołem aktywacje, ale kiedy pojawiło się pytanie o BB zmianę to wciśnołem nie bo już wcześniej je zmianiełem. Najogólniej jak tworzysz to oprogramowanie to kliknij tylko aktywuj i już teraz wgrałem nawet ultrasn0wa

#21 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2010 - 15:55

Ale to o której aktywacji mówimy? Aktywacja w opcjach "General" jako aktywacja telefonu? Czy aktywacja basebandu do iPada :)

---------- Wpis dodano o 15:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:35 ----------

A tak też na marginesie. W Cydia packages co zaznaczałeś? Bo ja zawsze zaznaczam Open'y (żeby potem czasu w Cydii nie marnować) i mam do wyboru tam Cydia Installer, ale to samo mam w Custom packages.

Czyli tak, dla upewnienia :)
1. Wybieram soft iOS 4.2.1 dla iPhone 3G
2. Wyskakuje okienko z BB klikam na NIE
3. General -> Aktywuję telefonik
3. Cydia packages -> Cydia Installer i Open'y
4. Custom packages -> Cydia Installer
5. Build
i dalej w iTunes
6. Alt + Odtwórz i wybieram tego zrobionego Customa

---------- Wpis dodano o 15:55 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:41 ----------

No niestety nic to nie dało. Nie aktywowałem BB i ciągle staje na przygotowaniu iPhone'a i teraz mi nawet jakiś błąd 2001 wyskoczył.
Do "stanu paska" na iPhone dochodzi tylko w przypadku wgrania oryginalnego softa, ale wyskakuje błąd o downgrade o czym już wszyscy wiedzą.

Ale nadal nie wieżę, że nic się nie da zrobić...

#22 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 16:58

ja zrobiłem wszystko bez punktu 3 i 4

#23 borsuk1

borsuk1
  • 1 450 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 grudnia 2010 - 18:31

Nic to nie dało. Ciągle jakieś błędy...

---------- Wpis dodano o 18:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 17:16 ----------

Jakieś pomysły? :P

#24 aramil

aramil
  • 145 postów
  • SkądŁódź, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 20:46

Ja już żadnych próbowałem każdym programem jaki znalazłem i w końcu zadziałało

#25 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 01 grudnia 2010 - 21:48

Borsuk potraktuj go teraz jakby był aktywowany i tak dalej. Zrób najzwyklej JB po zrobieniu nieudanego przywrócenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych