Od niedzieli można powiedzieć nie posiadam telefonu po przygodzie z PwnageTool 4.1.3 i Custom Firmware softu iOS 4.2.1. Otóż moja historia wygląda tak:
Posiadam iPhona 3G z simlockiem na sieć Orange, a mam kartę w Play więc czekałem cierpliwie na ultrasn0w'a. W niedzielę przed 23:00 ukazała się aktualizacja. Uważnie przeczytałem wpis od Dev-Teamu i zrozumiałem, że można zostać przy 05.13.04 bądź aktualizować baseband do 06.15.00 czy jakoś tak. No ten z iPada

Na początku nie chciałem aktualizować więc zrobiłem Customa na stary baseband. I tutaj zaczynają się schodzy. Nie działał mi przycisk POWER więc nie mogłem wprowadzić telefonu w tryb DFU więc zaryzykowałem przez zwykłe Alt + Uaktualnij. Soft się niby wgrał wszystko ok, kopia jest, ale... Cydia nie działa... Więc jeszcze raz robię JailBreak'a i znów Cydia nie działa. Potem myślę, że to coś z CF więc jeszcze raz robię soft przez PwnageTool'a (tym razem nie chcący zaznaczyłem aktywację telefonu) i wgrywam soft po czym Cydia działa, ale... nie mam paczek, repozytoriów - nic, a na dodatek nie mam nazwy sieci nawet przy karcie Orange.
I tu zaczęły się kolejne schody. Postanowiłem zaktualizować baseband do tego z iPada. Znów robię CF, bez zaznaczania aktywacji więc myślę, że powinno być ok. Więc wgrywam ten soft i wszystko gra, sieć jest. Soft jest. W ustawieniach nowy baseband, ale... znowu Cydia nie działa... więc jeszcze raz wgrywam soft i...
...Recovery Mode... Od tego momentu mój telefon jest w trybie awaryjnym. Widziałem chyba wszystkie możliwe błędy. Raz 17 i raz nawet 18, Najczęściej jednak 1604 (przy próbie wgrania CF ze starym bb więc to pewnie od tego) i 1015 (przy próbie wgrywania oryginalnego softa). Przy czym ten drugi to bodajże "wina" USB, więc zmieniłem kabel, wejście USB, nawet komputer (Win XP) i nadal nic. Mam również taki przypadek, że w przypadku wgrywania CF już z nowym basebandem i kliknięciu Alt + Odtwórz, na górze iTunes ma że przygotowuje iPhona, ale na iPhonie nadal kabelek USB i ikonka iTunes i nie dochodzi wgl nawet do stanu jabłka z paskiem. W przypadku wgrywania oryginalnego softa przy 3/4 paska wyskakuje właśnie wcześniej wspomniany błąd 1015.
I teraz uwaga

...jako tako naprawiłem przycisk Power, ale JAK MAM WEJŚĆ W DFU skoro mam RECOVERY MODE?
Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam,
Adam