Mam następujący problem: niedawno sprzedawałem tutaj na forum iPoda touch 2G 8GB. Wszystko było okej, sprzedałem sprzęt, a kupujący otrzymał przedmiot i wszystko z mojej strony było dobrze. Parę tygodni później kupiłem oldschoolowego iPoda od użytkownika z tego forum. Z nim również nie było problemów.

Kiedy otrzymałem pilnie potrzebne mi pieniądze ze sprzedaży mojego starego iPoda, miesiąc później kiedy miałem już nieco więcej gotówki, zacząłem szukać na forum ten sam model iPoda touch, ponieważ przyzwyczaiłem się do sprzętu Apple i ciężko mi było bez niego żyć. Napisałem nawet na forum w dziale giełda ogłoszenie.
Po jakimś czasie (w środę) odezwał się do mnie Pan, że pisze w sprawie ogłoszenia i że ma do sprzedania właśnie iPoda touch 2G/3G 8GB. "Okej" - pomyślałem sobie i dogadałem się z Panem, najpierw wypytując dokładnie o stan urządzenia oraz o to czy odtwarzacz na pewno jest oryginalny - Pan stwierdził, że tak - wysłał mi też zdjęcia na maila. Zapytałem się czy urządzenie nie ma defektów oraz jaki soft posiada - sprzedawca napisał, że 4.1 JB z zainstalowanym multitaskingiem.
Dogadaliśmy się. Ustaliliśmy cenę. Pan zaproponował, bym wysłał mu przelewem 20zł, na pokrycie wysyłki paczki pobraniowej (student

I tak, minęło kilka dni. Paczki nie otrzymałem przed weekendem (rzekomo miała zostać wysłana w czwartek). Pan miał podobno wyjechać w piątek i wrócić we wtorek - zatem zrozumiałem to i pomyślałem, że może nie zdążył wysłać paczki w czwartek. Jednak po tygodniu od zakupu sprzętu, zaniepokojony sytuacją oraz tym, gdzie moja przesyłka od razu piszę do Pana maila, ale on niestety nie odpisuje - piszę mu wiadomości na Gadu-Gadu, ale tutaj również nie mam od niego żadnej odpowiedzi. Kontakt się urwał.
I teraz od tamtej pory (13 dni) nie otrzymałem od Pana żadnego odzewu. Nie wiem, co robić. Wiem, że 20 zł to nie duża strata, ale kasa to kasa, interes to interes. Aż nie dobrze mi się robi, kiedy widzę, że na świecie są tacy oszuści. Wiem że może dałem się naciąć, ale już robiłem kupowałem na forum i żeby takie coś? Komu chce się oszukiwać kogoś na 20 zł? Nie rozumiem! :neutral:
I teraz zwracam się z prośbą bo mam jego pełne dane oraz dokładny adres - jest on z Olsztynka - jeżeli faktycznie to jego prawdziwy adres czy ktoś z okolic mógłby po prostu sprawdzić czy ktoś pod takim adresem jest? Szukałem go w książce telefonicznej i znalazłem to samo nazwisko z tej samej miejscowości, ale niestety po dodzwonieniu się pod wskazany numer i zadanym przeze mnie pytaniu: "Można rozmawiać z Rafałem", usłyszałem jedynie odpowiedź: "Jakim Rafałem?". Mam też jego nr GG - może ktoś z Was już prowadził z nim podobną rozmowę i macie jakieś kontakt z tym Panem. Wszystko mogę udostępnić na PW. Bardzo proszę o pomoc. Niech sprawiedliwości stanie się zadość! Nie dopuśćmy by ktoś inny dał się oszukać!

Fragmenty rozmowy GG (2010-11-17):
Przepraszam, że wczoraj nie pisałem, ale padłem
Jeśli chodzi o stan iTouch'a jak dla mnie jest ok. Nie bede sie zachwycal zbytnio, bo ciezko uniknac jakichs zarysowan na tylnej obudowie. Nie sa to jednak jakies hardkorowe i glebokie bruzdy. Po prostu male ryski pod swiatlo oraz kilka jakby przetarc, minimalnych, nie mam pojecia od czego. Ale generalnie stan jest jak dla mnie bardzo dobry - przod bez skazy jakiejkolwiek. Oczywiscie wszystko sprawne technicznie, a do zestawu dokanalowe SennheiseryOczywiscie oprocz sluchawek posiadam pudeleczko, jakies instrukcje, pokrowce oraz kabel usb (wszystko oryginalne Apple)
Tak, dbam o niego.
Fajnie byłoby, jakby dał Pan znac dzis, wtedy jutro moglbym go nawet wyslac, tak by doszedl przed weekendem, poniewaz od piatku do wtorku mnie niestety nie ma.
Spokojnie, bez pospiechu
Jestem dzis do wieczora. Mam nadzieje, ze nie odlece na filmie jak wczoraj ;-)
Ojej, absolutnie ;-) Przyznam szczerze, ze naladowalem ipoda w poniedzialek rano do 100% i w tym momencie jest 38% (muzyka, mail, gry na wykladach, ale glownie muzyka przez 2-3h dziennie).
Jest JB na 4.1 i teraz Pana zagne jest multitasking na 2g. Tzn oficjalnie nie ma, ale da sie zrobic
nie narzekam na niego. Nigdy mi sie nie zawiesil, nie wylaczyl, nie dawal znakow ze cos z nim jest nie tak. Wiec nie ma zadnych wad technicznych.
Generalnie jest Pan zainteresowany wysylka kurierska czy pp? Dla mnie pasowaloby wyslac po prostu za pobraniem i tyle, mi juz obojetnie czy kurierem albo poczta
Tzn wiadomo jak to z zakupami przez internet. Dlatego proponuje cos takiego, zeby puscil mi Pan jakies 20zl na pokrycie kosztu paczki pobraniowej
a reszta - bedzie na pobraniu
To jest Alior, ale powinienem miec jutro przed poludniem
Takze bez problemu
Paczka pojdzie rano
Z tym ze prosilbym o Panskie dane
Do wysylki
Ok, a ja ide pod prysznic, bo gdy napisalem, dopiero wrocilem z zajec ;-)
Ok
To milego wieczoru zycze i narazie
Rafal jestem
Jakbys mial jakies pytania jeszcze albo cos, to pisz smialo. Ja bede za jakies 50 minut, musze ogarnac pare rzeczy
Dane oszusta:
- Imię i Nazwisko: Rafał T. (mam pełne dane, ale nie chcę ich upubliczniać.

- Miasto: Olsztynek.
- Mail: wtf@g.pl
- Gadu-Gadu: 859189
- Nick: Req, req
Przestrzegam zatem wszystkich, którym ten "sprzedawca" proponował jakikolwiek sprzęt. Nie dajcie się nabrać!