Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AutoMapa na iOS - oficjalnie w App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
548 odpowiedzi w tym temacie

#201 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 19 marca 2011 - 01:27

Nawet nie tkne AM w tych warunkach. Pozostaję przy Navigonie

#202 cyanide_pl

cyanide_pl
  • 59 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 marca 2011 - 02:26

Pogięło ich chyba.. I żałuję, że nie skorzystałem z promocji jak Navigon był za 49,99 na całą Europę, faaak!

#203 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 marca 2011 - 02:40

Nikt nie kupi to zmienia politykę cenową.

#204 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 19 marca 2011 - 08:01

Ja na szczęście załapałem się na Navigona za 50% ceny i cieszę się, że nie czekałem na Automapę bo warunki przez nich proponowane są grzecznie mówiąc "niekorzystne". Najdziwniejsze jest to, że cena subskrypcji na iOS będzie 2 x droższa niż subskrypcja roczna na WM. Dziwna polityka cenowa ale zważywszy, że mieszkamy w Polsce i mentalność rodzimych producentów jest jak jest więc mamy kolejny "kwiatek do kożucha"

#205 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 19 marca 2011 - 11:21

Ciekawe w jaki sposób zamierzają obejść możliwość instalacji na kilku urządzeniach powiązanych z tym samym kontem ?

#206 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 marca 2011 - 11:44

Kupując licencję na mapę kupujesz od razu numer seryjny, który działa, z tego co wiem, tylko z jednym urządzeniem (automapa wymaga wprowadzenia tego numeru podczas reinstalacji/aktualizacji)

#207 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 19 marca 2011 - 11:51

No dobrze ale tak jest na WM. App Store rządzi się trochę innymi prawami. In-app purchase ?

#208 spokospoko

spokospoko
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 marca 2011 - 12:14

Na takich warunkach ja również serdecznie dziękuję za AM. Nawigonowi zdarzało się, dosłownie, wyprowadzać mnie w pole, jednak stosunek jakości do ceny jest tutaj o wiele korzystniejszy.

#209 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 marca 2011 - 12:19

No nie mam najmniejszego zamiaru zakupić AM wtedy - za 160 pln mam roczny update na wersję Europa na dedykowane urządzenie, które i tak posiadam. No nic, przepraszam, ale "niech się wypchają".

#210 greggi

greggi
  • 224 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 19 marca 2011 - 12:24

O zgrozo, popchnęli mnie do piractwa :)

#211 benedetti

benedetti
  • 459 postów

Napisano 19 marca 2011 - 14:22

Kupując licencję na mapę kupujesz od razu numer seryjny, który działa, z tego co wiem, tylko z jednym urządzeniem (automapa wymaga wprowadzenia tego numeru podczas reinstalacji/aktualizacji)

Czyli zakup nru seryjnego przez in-app powiazanego z UUID ? To chyba nie jest zgodne z regulaminem Apple. Czyżby chcieli tydzień po premierze w AppStore z niego "wylecieć" ?

#212 bormac

bormac
  • 78 postów
  • SkądSzamoni, PL

Napisano 19 marca 2011 - 15:05

Może konkurencja wykorzysta moment wprowadzenia AM na iOS i zrobi promocje na swoje produkty - to byłby dla AM twardy orzech do ...

#213 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 marca 2011 - 15:25

@benedetti - jak to gdzieś napisano, nie pamiętam już gdzie, czy na fb czy na jakimś blogu/portalu - kupowanie aplikacji "na konto" (do 5 urządzeń) to metoda FAWORYZOWANA przez Apple, a nie jedyna słuszna, dlatego też taki sposób licencjonowania ma prawnie rację bytu. Cena i tak jest niższa, niż na WM, dodatkowo odpada koszt zakupu urządzenia, więc wychodzi na prawdę taniej. Odnośnie samych licencji odnawialnych co rok to podejrzewam, że jeżeli nie będzie się to podobało większości (czyt. będzie za mała sprzedaż iAM), to firma zmieni taktykę. Fora i blogi nie są w tej sprawie miarodajne, bo w tego typu sprawach piszą na nich głównie osoby, którym się coś nie podoba, a te, które są neutralne, albo nastawione pozytywnie, milczą, bo po co się kłócić ;) Jednym słowem - czas pokaże.

#214 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 19 marca 2011 - 16:51

to jest 5 komputerów z itunes nie ma nigdzie ograniczenia urządzeń iphone/ipad

---------- Wpis dodano o 16:51 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:48 ----------

a cena nizsza na wm jesli podzielisz przez rok ja am mam kilka lat i nadal dziala, gdzies pomiedzy raz zaktualizowałem jak stwierdziłem ze warto, więc jak podzielisz pojedynczy zakup z wm przez 3 lata a automape na ios pomnozysz x3 to juz nie wychodzi tak różowo

#215 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 marca 2011 - 18:59

No tak, tylko zależy, gdzie się mieszka, bo ja niedawno jeszcze jeżdżąc na 2letniej AM po Warszawie nie raz widziałem, że na mapie nie ma wielu dróg, które niedawno powstały, albo zostały zmodernizowane i jeździ się po nich inaczej (np jednokierunkowe przekształcone na 2kier itp)

#216 welsh

welsh
  • 298 postów
  • Skądlubuskie

Napisano 19 marca 2011 - 20:45

"kogoś aqurat chyba poniosło" te 3 słowa opisują wszystko mi TT w zupełności wystarczy pewnie jak wielu wybieram alternatywe

#217 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 19 marca 2011 - 21:12

Już jest odpowiedz, po roku bez przedłużenia subskrypcji iAM przestanie działać. Tego to się chyba nikt nie spodziewał. Totalna lipa, aplikacja będzie przypisana do telefonu a nie konta, po roku bez przedłużenia subskrypcji nie mamy nic :-( pazerność producenta przerosła moje wyobrażenie.

może aż tak nie będzie drastycznie.
o ile pamiętam jak się bawiłem AM pod systemem WM to tak faktycznie wykpienie rocznej licencji polegało na dalszym aktualizacji map.
będziesz mógł z AM korzystać po roku bez opłat tylko nie ściągniesz aktualizacji map.
i tutaj się nie dziwie. przecież te drogi ktoś uaktualnia, poprawia
a przy naszych krajowych zmianach "drogowych" po roku każda mapa jest nieaktualna.
jeżeli AM dla Polski będzie kosztowała około 40 euro to jest to cena produktu na WM który mniej więcej kształtuje się na poziomie 150-170 zł. Wersja EU to już koszt większy.
aha nie wiem jak to będzie przy wymianie telefonu na nowy gdzie trzeba będzie przenieś licencję na inny aparat.
jeżeli tak będzie jak dla wersji WM to 2 razy do roku można zadzwonić do AM aby zdjęli numer zarejestrowanego urządzenia pod automapa i aktywować będzie można na następnym iP-ku bez problemów.
ciekawe jak to rozwiązali...

#218 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 19 marca 2011 - 22:22

problem w tym ze ma byc drastycznie i nie tak jak bylo na wm

#219 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 20 marca 2011 - 09:17

No i oczywiście użytkowników iphone 3G pominięto. Ciekawe dlaczego skoro nawet na takim dziadostwie ja samsung omnia i900 AM chodziła nienagannie, szkoda bo akurat chciałem ją kupić i wypróbować na iphone.

#220 masi0

masi0
  • 332 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 marca 2011 - 11:10

tak czytam jak wieszkosc wiesza psy na iAM i sie dziwie. wlasnie zrobilem weekendowy wypad circa 800km z Navigonem na iPhone (poprzednio miałem Navigona na Andku) - i powiem - totalny CRAP jakiego świat nie widział - mylił się, wyznaczał dziwne trasy, niby krótksza a dłuższa. No i niestety - zamiast - RADAR gada Niebezpieczne Miejsce :D Mialem kiedys AM 6.5 na WM i nie narzekałem - zaluje jednak wydania kasy na Navigona- nie wiem co ludzie w nim widzą...

#221 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Napisano 20 marca 2011 - 11:23

tak czytam jak wieszkosc wiesza psy na iAM i sie dziwie. wlasnie zrobilem weekendowy wypad circa 800km z Navigonem na iPhone (poprzednio miałem Navigona na Andku) - i powiem - totalny CRAP jakiego świat nie widział - mylił się, wyznaczał dziwne trasy, niby krótksza a dłuższa. No i niestety - zamiast - RADAR gada Niebezpieczne Miejsce :D Mialem kiedys AM 6.5 na WM i nie narzekałem - zaluje jednak wydania kasy na Navigona- nie wiem co ludzie w nim widzą...

Widocznie coś widzą patrząc m.in. na statystyki sprzedaży i komentarze. Navigon w wyznaczaniu tras standardowo stara się omijać centra miast. Daje także alternatywne trasy o ile dobrze pamiętam.

#222 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 20 marca 2011 - 11:38

mi sie w nawigonie podoba tylko szata graficzna ... w tomtom że jest dokładniejsza niż navigon a AM napewno zakupię i wypróbuję bo nigdy mnie nie zawiodła :)

#223 winterfresh74

winterfresh74
  • 140 postów

Napisano 20 marca 2011 - 21:40

Widocznie coś widzą patrząc m.in. na statystyki sprzedaży i komentarze. Navigon w wyznaczaniu tras standardowo stara się omijać centra miast. Daje także alternatywne trasy o ile dobrze pamiętam.

No niestety potwierdzam że Navigon przy wyznaczaniu tras to porażka. 2 - razy poprowadził mnie na czarną szutrowa drogę jako główną wypadową z miasta - dużego. Do tego w Warszawie ma porąbaną numerację. Na drodze 4 pasmowej nr. domu jest na środkowym pasie przez co przy wyznaczaniu trasy która ma 2 km Navigon dokłada 4,5. I żeby nie było to nie jest wina mapy bo sprawdziłem na stronie dostawcy. Wina algorytmu wyznaczania trasy. Gdyby to poprawili to całkiem fana nawigacja by była.

Jednak iAM w proponowanych cenach nie kupię, raczej zastanowię się nad Sygic lub zewnętrzną Navi.

#224 massacrrrre

massacrrrre
  • 240 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 marca 2011 - 21:54

automapa na zewnetrznym urzadzeniu tez wariuje. ale jednak nawigacja w telefonie to nieporozumienie, ktos dzwon akurat jak maja byc wazne manewry i jestesmy w d.... :)

#225 winterfresh74

winterfresh74
  • 140 postów

Napisano 20 marca 2011 - 22:23

automapa na zewnetrznym urzadzeniu tez wariuje. ale jednak nawigacja w telefonie to nieporozumienie, ktos dzwon akurat jak maja byc wazne manewry i jestesmy w d.... :)

Ja potrzebuje nawigacji w telefonie tylko w podróżach służbowych gdzie tel mam zawsze przy dupie :) W przypadku długiej wyprawy samochodowej używam zewnętrznej starej navi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych