Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AutoMapa na iOS - oficjalnie w App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
548 odpowiedzi w tym temacie

#126 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 27 lutego 2011 - 19:17

Co nie zmienia faktu że w normalnej, regularnej nawigacji komunikaty TMC masz ZA FREE w całej Europie, a w iP jeśli chcesz skorzystać z czegoś podobnego- bulisz za data roaming, albo nie masz komunikatów i propozycji objazdu zakorkowanych miejsc. No, ale nie każdemu się to przydaje i pisząc to piszę trochę samolubnie. Mnie to nie raz uratowało parę godzin podróży. :)

#127 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 27 lutego 2011 - 19:40

po pierwsze te komunikaty to jest nie aktualne badziewie nie dające żadnej pewności czy tam jest droga zakorkowana omijając te miejsca tracisz czas a tym samym pieniądze , korzystając z tego masz zero pewności ze omijasz korek, ja korzystam z prostej opcji jest korek naciskam droga zablokowana i dostaje propozycje objazdu i wtedy z tego korzystam.

#128 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 27 lutego 2011 - 19:49

po pierwsze te komunikaty to jest nie aktualne badziewie nie dające żadnej pewności czy tam jest droga zakorkowana omijając te miejsca tracisz czas a tym samym pieniądze , korzystając z tego masz zero pewności ze omijasz korek,
ja korzystam z prostej opcji jest korek naciskam droga zablokowana i dostaje propozycje objazdu i wtedy z tego korzystam.

W cywilizowanych krajach TMC działa bardzo sprawnie i bezproblemowo. Korzystałem dziesiątki razy i nigdy się nie zawiodłem.

#129 cooper69

cooper69
  • 1 034 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 lutego 2011 - 19:53

A ja właśnie dlatego kupiłem na wyjazdy za granicę TomTom Live XL. Jest on o tyle fajny, że ma wbudowaną kartę GSM (w cenie miałem miesiac free, potem się wykupuje jak potrzeba), przez którą na bieżąco dostajesz info o korkach wypadkach i innych zmianach powodujących utrudnienia w podróży. Navi zaraz reaguje i wyznacza inną trasę - w niemiaszkowie działało rewelacyjnie :) U nas w Polsce funkcja Live nie działa ale są przypuszczenia, że na Euro 2012 dla klientów z zachodu mogą się postarać i włączyć :) niestety w TT na iP żeby mieć to samo i nie zbankrutować musiałbym wykupić prepaida na granicy, a to się w dłuższej perspektywie nie kalkuluje.

#130 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 27 lutego 2011 - 19:55

W cywilizowanych krajach TMC działa bardzo sprawnie i bezproblemowo. Korzystałem dziesiątki razy i nigdy się nie zawiodłem.

jak omijałeś to skąd wiesz ? zastanawiałeś się skąd pozyskują dane ? przecież nie jeżdżą auta tak jak w trafficu i nie wysyłają danych
na pewno to działa lepiej niż polska biurokracja ale na ile lepiej ?
przede wszystkim kolega pyta o kraj poland, z drogami i drogowcami do cywilizacji nam daleko

#131 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 postów

Napisano 27 lutego 2011 - 20:11

jak omijałeś to skąd wiesz ? zastanawiałeś się skąd pozyskują dane ? przecież nie jeżdżą auta tak jak w trafficu i nie wysyłają danych
na pewno to działa lepiej niż polska biurokracja ale na ile lepiej ?
przede wszystkim kolega pyta o kraj poland, z drogami i drogowcami do cywilizacji nam daleko

Hehe, no weź nie bądź śmieszny. Chyba nie podważasz sensu istnienia TMC z którego korzystają miliony osób w całej Europie ??? To od lat działa w Europie i o dziwo działa bardzo sprawnie. Uwierz. Naprawdę. Wszelkie korki, roboty drogowe, utrudnienia, wypadki, a nawet czasem wyświetla na nawigacji że może być śliska nawierzchnia. Echh, nie ma co porównywać do Polski, bo jak sam stwierdziłeś- od cywilizacji na drogach dzieli nas przepaść. Od aktualnych wiadomości TMC najwidoczniej też.

#132 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 27 lutego 2011 - 20:39

jesli sie sprawdza za granicą to faktycznie warto sobie coś takiego zafundować w kazdym razie w polsce nie polecam korzystania z TMC

#133 Bad_Boy

Bad_Boy
  • 542 postów
  • SkądGermany

Napisano 27 lutego 2011 - 20:46

ja mieszkam na zach Niemiec i TMC w Navigonie jest lepszy niz TMC w firmowej Navi w moim Bmw. A dokladnosc TMC- w antenowych navi kominikaty biora z radia- co pol godz sa wiadomosci, Navigon zas ma swoje serwery ktore wykorzystuja te same komunikaty z radia jak i sledzi info o poruszajacych sie uzytkownikach Navigona /jezeli nie zablokowales tej funcji)

#134 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lutego 2011 - 20:59

Prawdę powiedziawszy AM znam od chyba już 6 lat, dlatego jestem do niej najbardziej przywiązany. Myślałem o nawigacji typu pna, ale zbyt często zmieniam auta (jeżdżę firmowymi), żeby się z tym wszystkim przemieszczać co chwila, poza tym pna to kolejne gniazdko zapalniczki zajęte, a w nowych peugeotach iPhone jest zasilany z gniazdka usb w radiu ;) Dlatego też bardzo mi zależało na znalezieniu jakiejś nawigacji na iOS. W AM powoli przestaję wierzyć, sam byłem jednym z tych, którzy napisali kulturalny, grzeczny list do firmy produkującej tą nawigację i nie dostali odpowiedzi... przez kilka miesięcy. Bardzo lubię tą nawigację, ale za 2 tygodnie mam kilka wyjazdów (Polska) i jeżeli do tego czasu nie wyjdzie AM, to będę zmuszony kupić coś innego.
Trochę zaskoczyło mnie (negatywnie) Wasze zdanie nt tmc w TomTomie (to był mój nr 1, bo kiedyś także na tej navi jeździłem). Jestem zmieszany i niezdecydowany. Tak na prawdę każdemu programowi czegoś brakuje, a ja chcę po prostu dojechać do celu ;)

---------- Wpis dodano o 20:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:59 ----------

BTW czy można ściągać na TT dodatkowe głosy w ramach appstore, jak to ma miejsce w przypadku wersji na WM?

#135 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 27 lutego 2011 - 22:20

tmc w iphonie jest tylko w navigonie za dodatkowa oplata w tt sa 3 glosy polskie i wszystkie pozostale jezyki trzeba bylo brac sygic aura za 10€ w sobote i czekac na automape

#136 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lutego 2011 - 22:32

10 Euro? Ech... A o głosy chodziło mi te specjalne, np te z Gwiezdnych Wojen - przepraszam, co prawda nie jestem już dzieckiem, ale darth vader rozweseli każdą podróż ;)

#137 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 27 lutego 2011 - 23:20

9.99 az po turcje wschod glosy tylko zwykle ,

#138 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 lutego 2011 - 23:53

TMC w Polsce po prostu nie funkcjonuje, nie ma co oceniać, czy jest sprawne czy nie - po prostu go nie ma i tyle. Jeśli włączę nawigacje w swoim VW we Wrocławiu to wyświetla, że jedyna stacja nadająca sygnał TMC to czeskie radio. Może Navigon sobie jakiś system stworzył na własne potrzeby ale to nadal nie jest TMC. Ja korzystam z map iGO na iPhonie, ale traktuje to jako ciekawostkę. Po krótkiej przygodzie z tym wróciłem do nawigacji przenośnej MIO, bo zasięg iP 3GS był tak żałosny, że tylko szarpał mi nerwy, a nawet jak złapał zasięg to pozycjonowanie było tak niedokładne, że pokazywał, że jadę jakąś inną drogą obok tej, na której faktycznie byłem. A 300zł na uchwyt nie wydam. iP 4 jeszcze nie testowałem pod tym względem.

#139 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 lutego 2011 - 08:10

zgadza sie 3g i 3gs ma slaba czulosc gps ale w ip4 jest ok

#140 horyzont

horyzont
  • 1 345 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2011 - 09:17

Marudzicie Panowie zarówno na 3G jak i na 3GS - Navigon - przejechałem już z nim pół europy (większość na 3G) i absolutnie nie czuje potrzeby zmiany tel/programu do nawigacji a iGo na iPhone to syf, dla mnie taki sam jak Sygic.

#141 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 28 lutego 2011 - 09:55

pytanko czy jak ktoś wsadzi do ipada kartę ery ( tak tak ) czy jak to się tam nazywa, to czy da radę sciągnąć tego navigona za free aktywować i przejść na kartę orange ?? pzdr. Łukasz

#142 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2011 - 10:21

Navigon potrzebuje karty Ery podczas startu programu i chyba podczas pracy też...

#143 wyspiarz

wyspiarz
  • 531 postów
  • SkądWolin

Napisano 28 lutego 2011 - 10:41

ale czy z "Kartą" taką na kartę też działa czy only abonament ??

pzdr. Łukasz

---------- Wpis dodano o 10:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:23 ----------

w sumie kupię dziś kartę ery startową i sprawdzę :)

#144 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2011 - 13:51

Koledzy drodzy, gdzie Wy widzicie update'y o stanie certyfikacji automapy na Facebooku? Niestety nie mogę znaleźć...

#145 gieza

gieza
  • 709 postów

Napisano 28 lutego 2011 - 13:59

poczytaj wpisy na tablicy

#146 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2011 - 14:17

Ale mi chodzi o to, że nie mogę znaleźć ani profilu "automapa" ani profilu "aqrat" na fb. Dlatego nie mam jak poczytać na tablicy ;) Niech ktoś podrzuci link, będę bardzo wdzięczny.

#147 Grynek

Grynek
  • 85 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 28 lutego 2011 - 14:19

Willkommen bei Facebook - anmelden, registrieren oder mehr erfahren

proszę

i pozdrawiam
Paweł

#148 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lutego 2011 - 15:49

Z każdą kartą Ery działa :-)

#149 winterfresh74

winterfresh74
  • 140 postów

Napisano 10 marca 2011 - 10:35

IOS 4.3 No to zobaczymy ile warte jest słowo AUTOMAPY, wg informacji z Facebook AM miała pojawić się razem z IOS 4.3. Czyli AM powinna być dzisiaj najpóźniej w piątek. W innym przypadku kolejny raz robią z siebie idiotów.

#150 slawrumia

slawrumia
  • 1 293 postów
  • SkądRumia

Napisano 10 marca 2011 - 11:13

napisali ze dostosowali do 4.3 i to jest juz wersja produkcyjna znaczy nie powinni odrzucic, a czy odrzuca to zalezy od apple wraz z 4.3 tez watpie ze sie ukaze bo certfikacja takiej aplikacji trwa z miesiac czekam na aktualizacje avplayer i tez nie ma (mialo byc spolszczenie i czytac napisy txt te z nawiasami co sa w polsce)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych