Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AutoMapa na iOS - oficjalnie w App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
548 odpowiedzi w tym temacie

#401 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 września 2012 - 20:14

Nie mam telefonu po jailbreaku więc nie wiem. Normalnie się nie da, co w moim przypadku zupełnie nie przeszkadza.
Podsumowując, jak dla mnie ocena 8/10. Dwa punkty odejmuję za:

- trudne skalowanie mapy w czasie jazdy (choć to wina wielkości ekranu a nie programu)

to dodaj jeden punkcik :)

skalowanie jest banalne, tylko musisz je zdefiniować
i > skalowanie mapy

po ustawieniu skal używasz tylko pierwszego kwadracika z prawej na dolnym pasku (w tym przypadku niebieski)

#402 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 06 września 2012 - 07:19

To akurat znam, chodziło mi bardziej o sytuację, kiedy jadę samochodem, program mnie nawiguje, a ja w czasie jazdy chcę zmniejszyć ekran i przesunąć go, żeby np. zobaczyć ile jeszcze mam do przejechania do najbliższego miasta, albo na przykład ile mi pozostało do granicy, itp. Ot, taka zachcianka :)

#403 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 20 września 2012 - 06:50

Pierwsza wpadka z nowym iOS-em 6: aktualizacja Automapy. Niestety, pełna porażka. Oczywiście wpadka Automapy, nie iOS-a. Mam iPhone'a 8GB i zainstalowaną Automapę Europa. Dzisiaj wyskoczyła mi nowa aktualizacja dla Automapy. W szczegółach nic dokładnie nie opisano, tyle tylko że "Support for iOS 6". I co? Nie da się zainstalować, za mało wolnego miejsca. Poprzednia wersja zajmuje ponad 2 GB, instalator nowej wymaga 5 GB, czyli musiałbym mieć 7GB, co nawet przy nowym iPhonie 8GB jest nierealne. Nie rozumiem tego, przecież upgrade'owany jest tylko program, mapy pozostają te same! Po cholerę instalować od nowa wszystko? Tak więc jednak żegnam się z Automapą póki nie będę miał iPhone'a co najmniej 16GB :)

#404 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 września 2012 - 09:10

Zainstaluj z poziomu komputera, wtedy zdaje się, potrzeba mniej miejsca w telefonie.

#405 sebastian22

sebastian22
  • 192 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 24 września 2012 - 17:50

Wygasla mi nawigacja......wiec kupilem sobie przedluzenie w AppStore......a AM nadal twierdzi ze nie mam waznej licencji.....co robic? (resetowalem telefonem, instalowalem od nowa navi - to nie pomoglo)

#406 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2012 - 18:50

napisz do supportu AM

#407 sebastian22

sebastian22
  • 192 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 29 września 2012 - 00:06

tak tez uczyniłem - i poszlo :)

#408 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 listopada 2012 - 16:36

iAM 3.4 od wczoraj!

Bardzo fajna aktualizacja :)

Mapy:

✓ nowe mapy Polski (1209) a w nich m.in:
• ponad 664 tys. dróg wszystkich kategorii
• informacja o mieliznach wodnych i szczytach
• kompleksowa aktualizacja organizacji ruchu w Tarnobrzegu, Ostrołęce i Płocku
• dodany pikietaż na drogach wojewódzkich w woj. opolskim
• gotowe do odblokowania poprzez technologię LiveDrive! obwodnice Frampola, Kurozwęk, Rawicza oraz północna obwodnica Poznania i południowa obwodnica Powiatu Pilskiego.

Program:

✓ dodana obsługa iPhone 5
✓ obsługa Gestów podczas nawigacji
✓ po przełączeniu w trybie Gestów - aktywacja zegara pokazującego czas do przełączenia się w tryb 3D
✓ po przełączeniu w trybie Gestów na widok 2D - blokada powrotu do nawigacji 3D gdy wciśnięta jest pinezka (po kliknięciu zegara)
✓ połączenie elementów ustawień dostępnych do tej pory w menu "i" z elementami menu "opcje". Kliknięcie "i" wyświetla od tej pory informację o licencji, identyfikator urządzenia oraz informacje o programie. Pozostałe ustawienia dostępne są w menu "Opcje"
✓ możliwość wprowadzenia/skasowania objazdu
✓ możliwość blokady odcinków oraz dodawanie parametrów blokady (blokady punktowe)
✓ pobieranie danych SmartRoutes z poziomu programu
✓ synchronizacja ustawień i tras z Dropbox.
✓ dodana funkcja "Ustaw jako" w dialogu Trasa
✓ dodanie prowadzenia do punktu via w menu Szukaj
✓ możliwość ustawienia punku via okolica
✓ nawigacja w tle (m.in wznowienie nawigacji po np. rozmowie telefonicznej i komunikaty w trakcie rozmowy a także przy uruchomionym na ekranie innym programie)
✓ szczegółowe informacje o POI po "tapnięciu" w dymek w trybie nawigacji
✓ możliwość wysłania własnej pozycji na adres e-mail
✓ możliwość rejestracji AutoMapy dla własnego adresu e-mail
✓ zmiana skórki i kolorystyki menu
✓ historia komunikatów LiveDrive! dostępna w menu Opcje/ Trasy/ Traffic/ Log/ Historia komunikatów
✓ możliwość wprowadzania współrzędnych GPS w formatach DMS, DM i DD
✓ poprawki i usprawnienia w funkcjonowaniu programu

#409 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 listopada 2012 - 09:48

Bardzo fajna aktualizacja :)

Zgadzam się. Bardzo duża zmiana na plus.

#410 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 04 listopada 2012 - 11:05

Aktualizacja jak najbardziej w porządku ale bardzo brakuje mi wciąż kilku rzeczy - po pierwsze możliwości ustawiania większej skali przy definiowaniu skalowania, po drugie jakiejś rozsądnej możliwości zmiany skali w trakcie nawigacji - posługiwanie się suwakiem to jakaś masakra - czuję się jak słoń w składzie porcelany. Po trzecie wreszcie chciałbym móc wyłączyć pionowe etykiety w trybie 3D - wyjątkowo mnie irytują. Wracając zaś do samej aktualizacji - podoba mi się ta opcja z gestami - mam nadzieję, że będą rozwijali tę formę interfejsu.

#411 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 listopada 2012 - 11:43

Jak dokładnie działają te gesty? Ktoś rozszyfrował i może opisać?

#412 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2012 - 14:51

Gesty w trybie nawigacji pozwalają na wykonanie trzech akcji: dodaj objazd/ widok 2D traffic/ widok 2D. Ich aktywacja następuje poprzez dotknięcie ekranu a następnie, po pojawieniu się dodatkowego menu, wybraniu jednej z dostępnych funkcji programu. Istnieje również szybszy sposób wybrania określonej akcji - poprzez dotknięcie ekranu i przesunięcie palca w konkretnym kierunku: - do góry -> aktywacja funkcji "dodaj objazd" - w lewo -> aktywacja opcji "widok 2D Traffic" - w prawo -> aktywacja opcji "podgląd w widoku 2D" W dwóch ostatnich przypadkach możliwe jest wówczas przesuwanie mapy, które jest domyślnie zablokowane. Funkcja gestów jest domyślnie włączona. Zaawansowani użytkownicy mogą ją zmienić jej działanie poprzez aktywację opcji "Przesuwanie i gesty" w zakładce Opcje/ Interfejs Program pozwoli wówczas na obsługę gestów, ale wyłącznie poprzez dotknięcie ekranu i wybór odpowiedniej opcji z wyświetlonego menu. Przesunięcia palcem ekranie skutkować będą przesunięciami mapy. Dodaktowo - możliwe będzie przełączanie mapy pomiędzy trybami 2D i 3D poprzez przycisk ekranowy znany z poprzednich wersji programu.

#413 Solos

Solos
  • 227 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 listopada 2012 - 16:25

Dzięki za wyjaśnienie. To mam jeszcze jedno pytanie, bo stron Automapy na nie nie odpowiada. Co oznacza zielony kolor paska Traffic?

#414 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 04 listopada 2012 - 16:27

Mam pytanie do użytkowników automapy.
Czy testowaliście ją już z lotniskiem w modlinie ?

Adres lotniska to niby Gen. Wiktora Thommee 1a
Lecz gdy wpiszemy taki adres w automapie ona po prostu nie znajduję go.

Istnieje tylko ten adres o numerku 1,ale to nie tam.

Zdanie rozpoczynamy wielką literą.
Przeczytaj koniecznie TO.
plmax

#415 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2012 - 16:40

Od iAM 3.3.26, aAM 1.4.1 i wAM 6.11 oznaczenia traffic są jednolite dla wszystkich platform:

niebieski - traffic ok
zielony - trwa pobieranie, ostatnio traffic ok
żółty - trwa pobieranie, ostatnio traffic error
czerwony - traffic error (min. 2 próby pobrania)
szary - traffic wyłączony

- - - Połączono posty - - -

Widzę, że kolega z tym lotniskiem to ma większy problem :P
trasa > cel > POI > słowo klucz - modlin...
i kurka jedziesz na lotnisko Warszawa/Modlin... Potem już możesz działać tak:
trasa > cel > ostatnio używane

#416 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 04 listopada 2012 - 16:54

Nie mam ;) dojeżdżam bez navi,tylko tak pytam bo dziwnie z tym adresem tu jest,przyznaj ; )

#417 2LM

2LM
  • 154 postów
  • SkądWroclaw, PL

Napisano 20 listopada 2012 - 01:31

Czy mógłby ktoś napisać jaka jest funkcjonalność AM po wygaśnięciu licencji? Da się np. wyznaczyć trasę?

#418 lucasek

lucasek
  • 9 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 12:49

Nie ma możliwości nawigowania - musisz najpierw przedłużyć subskrypcję.

Zdanie rozpoczynamy wielką literą, a kończymy kropką.
Przeczytaj koniecznie [URL="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].
plmax

#419 tomasov

tomasov
  • 581 postów
  • SkądPolska

Napisano 20 listopada 2012 - 13:47

Jak wiecie w/w nawigacja jest teraz w cenie promocyjnej!Mam pytanie.Czy zakupiona licencja na 7 dni aktywuje się tuż po zakupie czy może od pierwszego włączenia jej na urządzeniu?

#420 2LM

2LM
  • 154 postów
  • SkądWroclaw, PL

Napisano 20 listopada 2012 - 13:58

nie ma możliwości nawigowania - musisz najpierw przedłużyć subskrypcję

Tego się domyślam. Nie potrzebuję nawigowania. Rozliczam kontrahenta na podstawie odległości z Automapy. Dlatego pytam, czy bez subskrypcji mogę nadal wyznaczać trasy? Taka funkcjonalność byłaby dla mnie wystarczająca :) W aucie mam Navigona ;)

#421 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 20 listopada 2012 - 14:35

Jak wiecie w/w nawigacja jest teraz w cenie promocyjnej!Mam pytanie.Czy zakupiona licencja na 7 dni aktywuje się tuż po zakupie czy może od pierwszego włączenia jej na urządzeniu?

Od pierwszego włączenia w urządzeniu.

#422 2LM

2LM
  • 154 postów
  • SkądWroclaw, PL

Napisano 21 listopada 2012 - 16:50

Czy mógłby ktoś napisać jaka jest funkcjonalność AM po wygaśnięciu licencji?
Da się np. wyznaczyć trasę?

Sam sobie odpowiem, bo już wiem.
Funkcjonalność po wygaśnięciu licencji jest zerowa.
Po wybraniu punktów startu i końcowego przycisk "Done" (Gotowe?) jest nieaktywny. Szkoda ...

#423 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 11:25

licencja automapy

Pytanie może i głupie ale zastanawiam się jak to jest?

Czy zakupując subsrypcję automapy na oficjalnej stronie (AutoMapa :: Subskrypcje i Upgrade) mogę później taką licencję wykorzystywać w aplikacji na iOS?

#424 eualex

eualex
  • 2 097 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 13:27

Pytanie może i głupie ale zastanawiam się jak to jest?

Czy zakupując subsrypcję automapy na oficjalnej stronie (AutoMapa :: Subskrypcje i Upgrade) mogę później taką licencję wykorzystywać w aplikacji na iOS?

W aktualnej wersji aplikacji (jak i poprzednich) nie ma takiej opcji. Czy to się zmieni? To już pytanie do dewelopera :) Choć niektóóre firmy zezwalają na dostęp do subskrypcji przez jej zakup na www :)

#425 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 10 grudnia 2012 - 15:19

No ale w ustawieniach Automapy jest opcja "mam już licencję" i można podać numer :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych