Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AutoMapa na iOS - oficjalnie w App Store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
548 odpowiedzi w tym temacie

#376 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 03 czerwca 2012 - 15:24

Mam pytanie do użytkowników iAM. Czy w trakcie prowadzenia rozmowy telefonicznej przez zestaw głośnomówiący Automapa nadal nawiguje (w sensie podaje komunikaty o manewrach)?

#377 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 czerwca 2012 - 17:38

Podaje, nie tylko nawigacyjne ale też ostrzeżenia o POI Mam oryginalne radio w samochodzie i kupiłem oryginalny interface do iphone. Sprawa jest troszkę złożona: 1) muzyka z iphone do radia idzie kablem, komunikaty AM też, przy okazji iphone jest ładowany, szperanie w zasobach muzycznych robi się radiem - pokrętełkami, przyciskami. 2) rozmowa idzie via bluetooth. I teraz najlepsze, jeśli w trakcie rozmowy wypada Hołkowi wygłosić komunikat, robi to bez żadnych problemów. Ja słyszę to bardzo ładnie, a mój rozmówca wcale. Jest to dla mnie całkowicie niezrozumiałe, ale tak jest. Sprawa jest o tyle fajna, że nie sposób przeoczyć komunikat, czasem trzeba rozmówcę poprosić o powtórzenie ostatniego zdania (jeśli to on mówi, bo jeśli ja to nie ma problemu). Uprzedzając kolejne pytanie - jeśli słuchamy muzyki, iAM przed komunikatem wyciszy muzyczkę, tak o połowę, wygłosi komunikat a następnie zrobi muzyczkę głośniej. I tak przez całą drogę. Mi pasuje to bardzo!

#378 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 03 czerwca 2012 - 17:52

jachraniak -> Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia :) Mam zamiar kupić zestaw Parrot MKI9000, który ma między innymi podłączenie kablem do iPhone'a i pozwala na zdalne sterowanie muzyczką dołączonym pilotem na kierownicę. Zestaw podłącza się rzecz jasna do radia i wszystko idzie przez głośniki a zatem efekt będzie na 99% podobny do tego co masz u siebie. O to mi właśnie chodzi. Super :)

#379 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 05 czerwca 2012 - 21:37

Miło byłoby gdyby w kolejnej wersji programu była możliwość wyłączenia tych wielkich etykiet w trybie 3D. Doprowadzają mnie do szewskiej pasji i przez to korzystam tylko z 2D...

#380 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2012 - 13:28

iAM3.3.25

changelog

✓ Nowe mapy Polski 2012.04 a w nich:
- Ponad 1800 kilometrów nowych dróg
- Nowe inwestycje drogowe gotowe do odblokowania poprzez technologię LiveDrive! takie jak:
- odcinki autostrad A2 i A1
- trasa S8 Wrocław - Oleśnica
- odcinek trasy S5 przebiegający w okolicach Gniezna
- kolejny etap zachodniej obwodnicy Poznania
- obwodnica Kluczborka
- nowe odcinki Drogi Krajowej nr 7 (południowa obwodnica Gdańska, odcinek pod Olsztynkiem oraz Miłomłyn-Pasłęk)
- trasa Słowackiego w Gdańsku
- Trzy nowe drogowe przejścia graniczne
- dwa przejścia Polska - Ukraina otwarte w związku z Mistrzostwami Europy w piłce nożnej
- przejście graniczne Polska - Rosja
- Liczne nowe odcinki z nazwami ulic
- Blisko 640 tys. Użytecznych Punktów
✓ Ikony w programie w wysokiej rozdzielczości
✓ Poprawki w działaniu aplikacji

Enigmatyczne określenie "Poprawki w działani u aplikacji" to naprawdę spore zmiany, nie mniej jednak różnica w funkcjonaliści z wAM jest nadal duża...

Jedną ze zmian jest zmiana kolorystyki znacznika AM'Traffic

Zielony - trwa pobieranie, ostatnio traffic ok
Żółty - trwa pobieranie, ostatnio traffic błąd
Czerwony - traffic error (min. 2 próby pobrania)
Szary - traffic wyłączony

przy prowadzeniu do kontaktów korzysta z książki sytemowej

#381 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2012 - 00:06

Automapa, brak możliwości odzyskania subskrypcji. W lutym zakupiłem subskrypcje AutoMapy na rok. Pod koniec marca sprzedałem iPad 2. Teraz zakupiłem iPad 3, niestety AutoMapa prosi o licencje. Napisałem do supportu i otrzymałem taką odpowiedź: "Czy posiada Pan jeszcze tego iPad 2? Numer licencji zapisuje sie w galerii podczas pierwszego uruchomienia po zakupieniu subskrypcji" Czy, to co mi odpisali, to prawda? Nie przypominam sobie, by w zdjęciach była fotka z numerem licencji. W załaczeniu wysłałem im meila od Apple, z potwierdzeniem zakupu, więc nie wiem, w czym mają problem.

#382 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2012 - 16:59

to prawda... iAM od wersji 3.2.16 wydanej 27.03.2012r. robi automatyczny zrzut ekranu po zakupie licencji, ale chyba Ty nie zdążyłeś postawić tej wersji

#383 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2012 - 17:11

iAM EU niebawem w AppStore

przynajmniej tak zapowiada telepolis...
http://www.telepolis...ws.php?id=25509
ciekawe za ile i w ogóle ;)

#384 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 23 czerwca 2012 - 13:48

Hej, właśnie zainstalowałem automapę i mam problem z kontrolą audio. Korzystam z Parrot MKi9000 i łączę się via bluetooth. Czy można ustawić Automapę, żeby komunikaty szły przez głosnik iPhone'a, a nie przez bluetooth? W Waze mogę tak zrobić i jest to dla mnie bardziej wygodne (a właściwie dla współpasażerów, których drażni Hołek zapowiadający coś co pół minuty i wyciszający radio). Pozdrawiam :)

#385 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 23 czerwca 2012 - 14:10

To że iPek połączył się z urządzeniem głośnomówiącym po BT to tutaj nic nie pomożesz. Albo dźwięk po BT albo tylko w iPku na jego głośnikach. AM aż tak głęboko w system nie ingeruje. Ja mam w ten sam sposób połączony uchwyt tomtom dźwięk idzie po BT. Wszyscy w kabinie mają przyjemność słuchać Hołka. "Dojechałeś do celu, pozdrawiam K.....)

#386 m3rkury

m3rkury
  • 38 postów

Napisano 23 czerwca 2012 - 14:21

Szkoda, bo w Waze, którego używam na co dzień ma opcję 'Play sound to phone speaker' 'Prefer Bluetooth'. Chyba po prostu na czas podrozy nad morze rozlacze z bluetooth po prostu :) i tak osoba, z którą gadam najwięcej z auta będzie obok mnie :)

#387 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 lipca 2012 - 17:52

Jest aktualizacja AutoMapy. Pozdrawiam korzystających i wyjeżdżających na wakacje.

#388 barneius

barneius
  • 220 postów

Napisano 03 lipca 2012 - 19:30

Jest aktualizacja AutoMapy.
Pozdrawiam korzystających i wyjeżdżających na wakacje.

Szkoda, że aktualizacja dotyczy jedynie map a nie samej apki. Czekam na możliwość wyłączenia zbędnych wodotrysków typu pikietaż na mapie czy poziome etykiety w trybie 3D. Brakuje też moźliwości ustawienia jako domyślnej większej skali mapy. Mam nadzieję, że deweloperzy iAM czytają nasze forum :)

#389 rudy211

rudy211
  • 360 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 lipca 2012 - 19:48

Wszystkie swoje sugestie wysyłajcie na adres pomoc@automapa.pl, deweloperzy na pewno zapoznają się z waszymi zgłoszeniami.

#390 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 27 lipca 2012 - 17:42

Słaba ta aktualizacja wyszła,do tej pory nie znajduje nowego lotniska w modlinie

#391 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 lipca 2012 - 18:15

Ostatnia aktualizacja była w czerwcu Lotnisko uruchomili w lipcu ... bez dalszego komentarza

#392 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 lipca 2012 - 07:41

Słaba ta aktualizacja wyszła,do tej pory nie znajduje nowego lotniska w modlinie

Ostatnia aktualizacja była w czerwcu
Lotnisko uruchomili w lipcu ... bez dalszego komentarza

Panowie, mając na uwadze wysoki poziom dalszej dyskusji polecam włączyć iAM, sprawdzić i dopiero pisać. Mapy z uwzględnionym lotniskiem Warszawa/Modlin były w iAM już w mapie 1202! (kto zachował sobie instalkę 3.1.1. może to sprawdzić) i od tej wersji jest niezmienione... Po drodze mieliśmy jeszcze mapę 1204! A Wy dyskutujecie o mapie 1206 :D Na zrzucie jest to czego wg Was nie ma :D

#393 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 29 lipca 2012 - 07:59

dobrze,moze i było ale według automapy jest zamknięte.Sproboj niech cie tam doprowadzi,to zobaczysz jak glupieje

#394 jachraniak

jachraniak
  • 168 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 lipca 2012 - 12:53

Kolego... Wjazd i wyjazd na lotnisko jest zablokowany w mapie, gdyż na etapie wydawania mapy lotnisko było zamknięte, a drogi dojazdowe nie były oddane do ruchu przez GDDKiA. LiveDrive od 15/07/12r. (otwarcie lotniska) odblokowuje te odcinki. No chyba, że nie korzystasz z LD, ale wtedy możesz mieć precedensje tylko do siebie.

#395 proxx

proxx
  • 1 264 postów

Napisano 04 sierpnia 2012 - 13:32

Nadal nie znajduje u mnie numeru 1a,pod którym jest lotnisko,oczywiście Live Drive włączone

#396 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 12:36

A ja kupiłem właśnie wersję PL na 7 dni, i dwa miłe zaskoczenia na początek:

Sporo osób krytykuję Automapę, że jak się chce jej używać na iPhone i iPadzie, to trzeba zakupić dwa razy ten program. Tymczasem kupiłem wczoraj program na iPhona, a później zobaczyłem, że zainstalował się również na iPadzie :) Więc chyba to zmienili. Dobrze wiedzieć, bo jak sobie kupię Europę, to można sobie świetnie zaplanować trasę na iPadzie a potem wysłać na iPhone'a. Jak dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie.
Druga przydatna rzecz, to możliwość planowania trasy na Mapa Polski a potem wysłanie jej do iPhone'a. Ta opcja zawsze działała na Automapie pod Windows Mobile, ale właśnie przetestowałem na iOS i również działa. Super.

#397 8850

8850
  • 142 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2012 - 12:45

Czy jest możliwość dogrania punktów poi do autompy pod iphone (Jailbreak) np. fotoradarów aktualnych z miplo.pl?

#398 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 03 września 2012 - 12:50

Nie mam telefonu po jailbreaku więc nie wiem. Normalnie się nie da, co w moim przypadku zupełnie nie przeszkadza. Poza tym przetestowałem program dość mocno wczoraj. Aplikacja spisuje się doskonale. Nie straciłem fixa nawet na moment, dokładność GPS-u doskonała. Trasę wyznacza bardzo szybko. Jak na iPhone'a trochę za mały ekranik i jedyna wada jaką zauważyłem to trudność powiększania i pomniejszania ekranu w czasie jazdy. Na duży plus możliwość planowania trasy na mapa.targeo.pl i wrzucania jej potem do programu za pośrednictwem iTunes. Można również zapisywać tracki a potem odtwarzać je na Google Earth. Działa świetnie. Podsumowując, jak dla mnie ocena 8/10. Dwa punkty odejmuję za: - trudne skalowanie mapy w czasie jazdy (choć to wina wielkości ekranu a nie programu) - brak możliwości migracji tras pomiędzy dwoma urządzeniami Apple (np. zaplanowanie trasy na iPadzie i wysłanie jej do automapy na iPhonie) Czekam na zimę, bo planuję wyjazd na narty na Słowację, wtedy kupię jeszcze wersję na Europę na 7 dni i jak się również sprawdzi, to kupuję na rok.

#399 rudy211

rudy211
  • 360 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 03 września 2012 - 19:44

Czekam na zimę, bo planuję wyjazd na narty na Słowację, wtedy kupię jeszcze wersję na Europę na 7 dni i jak się również sprawdzi, to kupuję na rok.

Wersja na Europę działa tak samo jak na Polskę :) Jeździłem w te wakacje trochę po Czechach i Słowacji i prowadziła bardzo sprawnie. Jedyny problem jaki mam w tej chwili to wywalanie do springboard co kilka chwil na iOS 6.

#400 jarooo

jarooo
  • 349 postów
  • SkądTarnów

Napisano 05 września 2012 - 10:03

No właśnie chodzi mi o szybkość wyznaczania trasy i stabilność. Poczekam na oficjalny update systemu iOS, może i Automapa wyjdzie nowsza. Mam do Ciebie jedno pytanie. Do tej pory używam stacjonarnego Garmina i ma jedną dyskwalifikującą go wadę: nie potrafi wyznaczyć bardzo długich tras. Na przykład Polska - Sycylia, Polska - Portugalia. Wyznacza gdzieś do połowy i wyskakuje komunikat, że resztę "dorobi" jak już pokonasz ten dystans. Ot, taki przypadek wszystkich Garminów, przez co między innymi szukam innej nawigacji. Możesz sprawdzić czy i'AM daję radę wyznaczyć trasę np. z Krakowa do Lizbony lub podobną?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych