Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Please log in to reply
11474 replies to this topic

#951 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 31 January 2011 - 15:23

@neon696 raz a porządnie to tylko na simlock.pl :PP ale za kaske @wwwalka niestety udupiłeś żonce telefon :PP albo teraz wgrasz oprogramowanie z ipada co wiąże się z częściowym "popsuciem" tego telefonu albo jak do kolegi wyżej skorzystaj z simlock.pl albo odłuż go na jakiś czas do szuflady i jak wyjdzie nowy ultrasn0w to ściągniesz smoka ;) (co prawda już za późno ale na forum jest poradnik jak aktualizować soft do 4.1 bez podnoszenia BB-wtedy użyłbyś ultrasnow i po problemie a tak...)

#952 Souternsmokeit

Souternsmokeit
  • 2 posts

Posted 31 January 2011 - 15:28

Ponowie moje pytanie. mam iPhone'a 4 z softem 4.1 i baseband'em 2.10.04 z tego co musclenerd napisał, ultrasn0w 2.2 ma wyjść 10 lutego. czy tym programem będzie możliwość ściągnięcia simlocka z mojego iP? proszę o odpowiedź ;)

#953 wwwalka

wwwalka
  • 3 posts

Posted 31 January 2011 - 16:05

.....albo teraz wgrasz oprogramowanie z ipada co wiąże się z częściowym "popsuciem" ... albo...z simlock.pl ...

Rozumiem, że oni nie "popsują" go w ten sam sposób w jaki jak jestem w stanie to zrobić czyli zmieniając bb na iPoda no i będzie on untethered? Czy telefon będzie miał JB?
Wielkie dzięki za odpowiedź, najwyraźniej będę musiał wydać kasę.
PS. a na czym tak naprawdę polega to popsucie przy zmianie bb Ipoda

#954 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 31 January 2011 - 16:20

@Soutersmokeit prawdopodobnie tak ale to takie gbybanie na pewno to się dowiesz jak już wyjdzie :P
@wwwalka nie, oni ci nie zepsują ;) oni ściągają na stałe, już nigdy nie wróci a JB zrobisz na 4.1.

PS. a na czym tak naprawdę polega to popsucie przy zmianie bb Ipoda

cały wątek o tym opisują :P np. nie zadziała ci już najprawdopodobniej nigdy GPS, problemy z MMSami itp.

#955 Maq

Maq
  • 38 posts

Posted 31 January 2011 - 20:03

@wwwalka wcale nie udupiłeś telefonu :-), a kolega kajus01 jak nie posiada pełnych informacji to niech może nie feruje wyrokówi języka w towarzystwie nie pokazuje. Po pierwsze to zależy na jaką sieć masz zalożonego simlocka, a to z jakiej sieci jest iPhone możesz się dowiedzieć po następującyn numerze iPka tzw. "Model" jak np. MB489LE/A ( w tym przypadku Argentyna, sieć Claro), podaj swój numer a podam z jakiej jest on sieci. Owa identyfikacja operatora na którego jest założony simlock w iPku umozliwi Tobie aktywację iPhona w iTunes, albo za pomocą aktywnej karty sim operatora na którego jest założony simlock, albo za pomocą uniwersajnej karty sim typu SE Tool, sin 2w1, 3w1 lub dowolnej innej serwisowej programowalnej karty sim (będziesz musiał do takiej karty posiadać czytnik MxKey lub programator Pkey oraz oprogramowanie do wgrania numeru IMSI operatora na którego jest założony simlock), potem tak spreparowaną kartę wkładasz w iPka, aktywujesz w iTunes, jailbreak, podmianka bb, i unlock i wszystko śmiga. Zaś co do GPS oraz mms to hmmm... powiem tak już troszkę iPków tym sposobem zrobiłem i nigdy nic takiego mi nie wystąpiło, ale nigdy nic nie wiadomo. Jedyny przypadek z jakim się spotkałem, to jak klient sam wykonał jailbreaka prog. "limera1n", lecz wgranie softu od nowa 4.1 oraz redsn0w ten problem rozwiązało. Podstawowy problem przy tym sposobie unlocka iPka to taki, iż przy przypadkowej aktualizacji softu do wyższego niż 4.1 iTunes na samym końcu aktualizacji wywali Tobie błąd, bo nie będzie mógł dokończyć aktualizacji z wzg. na bb z iPada. Ergo iPek po takim unlocku będzie mógł być aktualizowany do wyższego softu tylko poprzez wgrywanie CF (custom firmware) utworzengo za pomocą chociażby programu PwnageTool. Zaś co do unlocka oferowanego przez simlock.pl to nie do końca jest tak jak tutaj niektórzy piszą, ponieważ: "SimLock iPhone 3G & 3GS Możliwe jest już odblokowanie iPhonów 3G oraz 3GS z softem 4.2.1, 4.1 oraz niższymi. Usługę wykonujemy od ręki w naszym serwisie lub wysyłkowo. Jesteśmy w stanie odblokować iPhona z każdej sieci. Po odblokowaniu telefon będzie miał najnowsza wersję oprogramowania ale przyszłe nowe wersje (których wgrywanie nie jest konieczne) spowodują ponowne założenie blokady simlock." brzmi mi jak oferta jailbreaka i unlocka za pomocą ultrasn0w tyle że za wyższą kaskę bo 90 PLN plus 20 PLN kosztów przesyłki, ale może się mylę. Nie wiem jak tam z simlockami zdejmowanymi normalnie poprzez aktualizację w iTunes, ale przy odrobinie chęci i paru mailach z operatorem na którego jest założony simlock w iPku, to samo byś osiągnął tyle, że taniej :-) bo bez prowizji i kosztów manipulacyjnych na rzecz simlock.pl Jakby co to czekam na dokładny model iPhona.

#956 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 31 January 2011 - 22:35

Czytałeś w ogóle co napisałem? Także napisałem o iPadowym BB ale dla mnie jest to jednoznaczne z zepsuciem telefonu i znaczną utratą jego wartości.

@wwwalka wcale nie udupiłeś telefonu

podmianka bb

Jeśli to dla ciebie nie jest udupienie to hmmm...

#957 wwwalka

wwwalka
  • 3 posts

Posted 31 January 2011 - 23:18

@wwwalka wcale nie udupiłeś telefonu :-), ...to zależy na jaką sieć masz zalożonego simlocka,....
Jakby co to czekam na dokładny model iPhona.

Dzięki za zainteresowanie, model to MB635 czyli chyba Canada sieć Rogers lub Fido, aktualny bb to 05.14.02 a bootloader to 5.9, mogę jescze podać imei jeśli było by konieczne.
Czytałem ofertę simlock.pl i faktycznie odblokowują na stale iPhony ale tylko z niektórych sieci wiec ta oferta raczej mnie nie dotyczy. Nie piszą jak odblokowują je w ofercie "SimLock iPhone 3G & 3GS
Możliwe jest już odblokowanie iPhonów 3G oraz 3GS z softem 4.2.1, 4.1 oraz niższymi. Usługę wykonujemy od ręki w naszym serwisie lub wysyłkowo. Jesteśmy w stanie odblokować iPhona z każdej sieci. Po odblokowaniu telefon będzie miał najnowsza wersję oprogramowania ale przyszłe nowe wersje (których wgrywanie nie jest konieczne) spowodują ponowne założenie blokady simlock."
Nie ma słowa o zmianie bb i późniejszych problemach z aktualizacjami czy czymś takim.
Zainteresował mnie ten pomysł z kartą uniwersalną. Spróbuje się czegoś więcej o tym dowiedzieć.
Rozumiem, że posiadasz takową i wykonujesz usługę odblokowania?

#958 WaterBird

WaterBird
  • 59 posts

Posted 31 January 2011 - 23:25

Fajnie że jeden temat powstał bo pełno ich było na forum :]

#959 KARULES

KARULES
  • 1 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 01 February 2011 - 02:56

[url=http://www.3gsunlock.co.uk/?gclid=CJn56ovt5aYCFYQXzQodR2d17g]Instant iPhone Unlock Software - 4/3GS/3G/2G Jailbreak & Unlock[/url] a czy ktoś tego próbował ??

#960 Maq

Maq
  • 38 posts

Posted 01 February 2011 - 08:00

Dokładnie jest tak z iPkiem jak napisałeś, w sumie zawężenie obszaru pochodzenia iPka do dwóch sieci (Canada sieć Rogers lub Fido) czyni jego aktywację bezproblemową. Zaś do do uniwersalnej karty sim, to na allegro bez problemu kupisz czytnik MxKey (zielony) lub programator Pkey. Niektórzy oferują całe zestawy za około 60 PLN. Ja tam swój sam skompliowałem. Soft do wgrywania IMSI mogę wrzucić na chomika albo inne tego typu ustrojstwo :-). Niestety to obsługi programu będzie Tobie potrzebny komp z win xp :-). A w sumie masz tu linka to stronki z towarem:
Spirit Team--MicroSIM cutter,MicroSIM adapter,Activation Card
Z tego co się zdążyłem zorientować chyba wszystkie oferty dostępne na allegro korzystają z ich rozwiązania.
Jeśli byś się zdecydował na czytnik MxKey to polecam zainstalować sterowniki z strony producenta MxKey, a nie te ewentualnie dostarczane przez sprzedawcę karty sim (tak było w moim przypadku), bo lepiej działają, a pod drugie zbyt prostacko zostały wyodrębnione z softu, ale to już sprawa gustu.
Zas do jailbreaka na uwięzi to akurat on nie jest związany z tym czy się posiada bb z iPada czy też nie. Jesli masz czas i chęć to proponowałbym poczekanie Tobie, aż sie ukaże nowy iOS słuchy chodzą iż odbędzie się to 2 lutego tego roku :-), a jailbreak (trwały) ma się pojawić po 10 lutym tego roku, po aktualizacji softu na iPki z Verizona. Akurat można się spodziewać, że faktycznie tak będzie bo jak do tej pory Geohot raczej słowa dotrzymywał.
@kajus01 powiem tak, jak dla mnie forum to nie jest miejsce na pisanie w gruncie rzeczy nic nie znaczących postów, typu "Jeśli to dla ciebie nie jest udupienie to hmmm... ". Poza tym to sprawa wiedzy, doświadczenia i paru innych indywidualnych spraw, a kwestia "udupienia" iPka nabierze nowego wymiaru. Bo jakby nie było iPek to tylko narzędzie jak każde inne, jak chociażby młotek, i dopóki działa sprawnie czy to na bb z iPada czy też bez niego to ja tam różnicy nie widzę. Ipek ma działać dobrze i basta. Ale to już rzecz gustu i podejścia do tego co nazywamy narzędziem.
@wwwalka "Rozumiem, że posiadasz takową i wykonujesz usługę odblokowania?" Zgadza się ale forum to nie miejsce na taką działalność bo tutaj bezgotówkowo się udzielam, a poza tym taki zestaw, w przypadku nieopatrznej aktualizacji zawsze się Tobie przyda.

#961 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 01 February 2011 - 11:10

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i się zastanów! Najpierw piszesz żeby wgrywał iPadowy siet który najprawdopodobniej uwali mu GPS i będzie miał z nim już same problemy (choćby przy odtwarzaniu oprogramowania), tobie oczywiście to się nie zdarza bo ty tu expert jesteś a po chwili proponujesz aby odczekał chwile bo gdzieś wyczytałeś że nowy unlock będzie po 10 lutego (co ja proponowałem od początku).

albo teraz wgrasz oprogramowanie z ipada co wiąże się z częściowym "popsuciem" tego telefonu albo jak do kolegi wyżej skorzystaj z simlock.pl albo odłóż go na jakiś czas do szuflady i jak wyjdzie nowy ultrasn0w

w jednym zdaniu odpowiedziałem @wwwalka o wszystkich możliwościach a Ty wypisujesz jakieś eseje które nic nowego do tematu nie wniosły

Ipek ma działać dobrze i basta

Po wgraniu tego co mu proponujesz albo już nie, bo chyba sam już nie wiesz, na pewno nie będzie działać dobrze o problemach masz tylko 90stron lamentu w tym topiku.

#962 Maq

Maq
  • 38 posts

Posted 01 February 2011 - 13:11

@kajus01.:-D. Dobry jesteś. Nic mnie tak nie rozbawia jak argumentacja ad hominem :-). A teraz troszkę argumentacji ad rem: Po pierwsze wykonywałeś kiedykolwiek jailbreak z wgraniem bb z iPada? Po drugie jeśli tak to ile razy Tobie GPS padł? Po trzecie skąd ta pewność że to spowodował bb iPada a nie kulawo wykonany jailbreak? Po czwarte pisz na temat :-)

#963 Lokria

Lokria
  • 6278 posts
  • SkądŁódź

Posted 01 February 2011 - 13:26

@kajus01.:-D. Dobry jesteś. Nic mnie tak nie rozbawia jak argumentacja ad hominem :-). A teraz troszkę argumentacji ad rem:
Po pierwsze wykonywałeś kiedykolwiek jailbreak z wgraniem bb z iPada?
Po drugie jeśli tak to ile razy Tobie GPS padł?
Po trzecie skąd ta pewność że to spowodował bb iPada a nie kulawo wykonany jailbreak?
Po czwarte pisz na temat :-)

Czyli wszyscy którzy mają problem po bb z ipada z gps to ludzie którzy nie potrafią robić jb ? Wiem Ty jeden potrafisz to zrobić najlepiej. Plus brak możliwości powrotu do oryginalnego softu apple bezcenna. BTW mówi się ad personam...

#964 kongusi

kongusi
  • 7 posts

Posted 01 February 2011 - 19:23

Odblokowałem swojego iPhone 3g po przez customer service irlandzkiego O2. Dostalem informację na maila, że mój iPhone jest odblokowany i wystarczy podłączyć go pod iTunes. Widziałem, że Wam pojawiło się jakieś info o odblokowaniu mi nic nie wyskoczyło. Może odblokowanie odbędzie się przy aktualizacji softu? Tylko, że nie chcę ryzykować Miał ktoś podobne doświadczenia?

#965 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts
  • SkądBournemouth / Łódź / Planeta

Posted 01 February 2011 - 19:46

Odblokowałem swojego iPhone 3g po przez customer service irlandzkiego O2. Dostalem informację na maila, że mój iPhone jest odblokowany i wystarczy podłączyć go pod iTunes. Widziałem, że Wam pojawiło się jakieś info o odblokowaniu mi nic nie wyskoczyło. Może odblokowanie odbędzie się przy aktualizacji softu? Tylko, że nie chcę ryzykować Miał ktoś podobne doświadczenia?

Wsadź sima konkurencyjnej firmy (innej niż tej co miałeś oryginalnie simlocka - wnioskuje o2) i podepnij raz jeszcze pod iTunes. Wyskoczy komunikat, że telefon jest odblokowany. To wszystko.

#966 kongusi

kongusi
  • 7 posts

Posted 01 February 2011 - 20:01

Podpinam pod iTunes z kartą z ery i nic. Wysłałem im maila zobaczymy co oni na to?

#967 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 01 February 2011 - 20:05

Podpinam pod iTunes z kartą z ery i nic. Wysłałem im maila zobaczymy co oni na to?

No ale jak wkładasz tą kartę Ery to lapie normalnie sygnał? Da się dodzwonić/zadzwonić? jakie są objawy?

#968 kongusi

kongusi
  • 7 posts

Posted 01 February 2011 - 20:33

Więc tak:kupiłem iPhone w irlandzkim O2. Po powrocie do Polski od roku używam Ery bo mam ściągniętego simlocka na sofcie 3.1.2. Odpisali mi "Yes, syncing the iPhone with a Polish sim card to iTunes should work. Try doing a restore through iTunes instead." Tylko co gdy dam restore a simlock nie zostanie ściągnięty?

#969 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 01 February 2011 - 20:38

Więc tak:kupiłem iPhone w irlandzkim O2. Po powrocie do Polski od roku używam Ery bo mam ściągniętego simlocka na sofcie 3.1.2. Odpisali mi "Yes, syncing the iPhone with a Polish sim card to iTunes should work. Try doing a restore through iTunes instead." Tylko co gdy dam restore a simlock nie zostanie ściągnięty?

Masz zdjętego simlock'a jailbreak'iem? Wydaje mi się, że:
- albo nie było tam simlocka wcześniej - wiec bez problemu wszystko działa.
- albo był zdjęty simlock przez jakiegoś redsnowa, albo cos po Jailbreaku.
- albo teraz musisz zaktualizować do najnowszego softu poprzez iTunes co tym samym zdejmie simlocka fabrycznia i raz na zawsze.

Jeżeli załatwiałeś z O2 legalnie zdjęcie simlock'a wszystko bedzie dzialac. Ja robiłem i na 3G i na 4 w O2 UK i jest pięknie.

#970 radko93

radko93
  • 949 posts
  • SkądWrocLove

Posted 01 February 2011 - 20:39

Jak masz simlocka ściągnietego programowo to nie wyświetli komunikatu na pewno.

#971 kongusi

kongusi
  • 7 posts

Posted 01 February 2011 - 20:54

Na telefonie jest simlock bo musiałem go zdjąć przez redsnowa by móc korzystać z innej sieci niż O2. Z O2 załatwiałem wszystko sam i legalnie bo tel jest zarejestrowany na mnie więc nie było problemu. Nie chcę wgrać nowego oprogramowania by sprawdzić czy simlock zniknął bo boje się zablokować tel. Dlatego zastanawiam się czy jak Ty go odblokowałeś to iTunes po podłączeniu sam Ci go zdjął i wyświetlił się komunikat czy konieczny był restore(odtwórz). Może jestem za ostrożny;)ale nie mam pod ręką w tej chwili zbędnego tel do którego mogę włożyć kartę PL w razie W :)

---------- Wpis dodano o 20:54 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:50 ----------

Jak masz simlocka ściągnietego programowo to nie wyświetli komunikatu na pewno.

Czyli gdy wgram nowy soft okaże się czy mnie nie nabrali ;) i simlock jest zdjęty?

#972 radko93

radko93
  • 949 posts
  • SkądWrocLove

Posted 01 February 2011 - 20:56

Nie mogli Cie nabrać haha :D Jak piszą że zdjęty to zdjęty raczej ;)

#973 TigerStyle

TigerStyle
  • 1385 posts

Posted 01 February 2011 - 21:01

@kongusi - jeżeli przez oficjalny formularz O2 to robiłeś lub w innym oficjalnym kanale O2 i albo płaciłeś za zdjęcie jako top-up, albo zdjęli za darmo bo masz abonament i dawałeś im IMEI tego telefonu i tak dalej to pozostaje ci go zaktualizować do najnowszego softu (4.2.1 nie jest taki zły na iPhone 3G) poprzez iTunes, potem wsadzenie sim'a ery i ponowne automatyczne zdjęcie simlock'a raz na zawsze. Teraz masz JB na 3.1.3 i pewnie dlatego iTunes nie reaguje na niego kiedy jest podpinany.

#974 kongusi

kongusi
  • 7 posts

Posted 01 February 2011 - 21:03

No wiesz po 4 latach w Irlandii nauczyłem się nie wierzyć im bezgranicznie bo potem powiedzą ups-radź sobie sam(ale to temat na inne forum). Więc pozostaje spróbować:)

#975 carbon1

carbon1
  • 463 posts
  • SkądCalgary,CA

Posted 01 February 2011 - 21:04

odinstaluj ultrasnow wsadz karte ery i podepnij do itunes bez robienia restore

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users