Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11474 odpowiedzi w tym temacie

#926 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2011 - 17:18

Jakbyś miał simlocka to bez jb tym bardziej byś go nie ominął, więc nie rozumiem w czym widzisz problem.

#927 zonkia

zonkia
  • 15 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 17:25

eh nie mozemy sie dogadac cos hehe. pytam o takie duperele bo nie mam pewnosci a wiem jakie moga byc konsekwencje jak cos skopie a nie chce zeby telefon mi sie zablokowal i czekac potem na ultrasn0w na moj BB. ostatnie pytanie: jesli moja wersja bb 02.10.04 jest opisywana jako nieodblokowalna (ultrasn0wem), a karta sim działa na oryginalnym oprogramowaniu to JB nic nie zmieni i po reboocie telefon bedzie smigał normalnie tyle ze bedzie po JB, tak?

#928 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2011 - 17:27

tak

#929 zonkia

zonkia
  • 15 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 17:29

wszystko;) dzieki za cierpliwośc hehe

#930 Travv

Travv
  • 40 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 17:31

czy jest możliwość zejscia z 4.2.1 bb 06.15 3gs 16gb na niższy np 4.1 , zrobic jailbreake i nie utracic gwarancji? nie interesuje mnie simlock tylko jailbreake a mam gwarancje jeszcze rok i niechciał bym jej tracic na zawsze z powodu braku mozliwosci wgrania nowego oprogramowania juz nigdy ; /

#931 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2011 - 17:36

Straciłeś ją instalując baseband iPada.

#932 Travv

Travv
  • 40 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 22:03

nie instalowałem basebandu ipada O. o aktualizowałem po prostu iphona do 4.2.1 i nigdy nie było na nim jailbreake , mój błąd bo myslałem ze podnosi do 06.15 . czyli z tym odpowiednim bb do iphona 3gs na 4.2.1 moge zrobic downgrade bez problemu nie tracąc przy tym gwarancji w przyszłosci i mieć możliwosc wgrywania w późniejszym czasie oryginalny soft?

#933 hofimus

hofimus
  • 21 postów

Napisano 29 stycznia 2011 - 23:48

[3GS 3.1.2]JB i Unlock iphone 3GS Witajcie. Czytam to wasze forum i inne i nie łapię się w tej terminologii, nawet trafiłem na słownik, ale nie pomaga zbytnio. Chyba jestem zbytnio po za tym wszystkim, żeby się połapać. Mam iphone 3GS kupiony w Orange. Kolega od razu mi go jailbrakeował i zdjął simlock, wtedy miałem wersję iOS 3.1.2 Czas mijał a ja ignorowałem kolejne updatey iosa, a w międzyczasie wyszedł ios 4 i bardzo chciałbym go mieć. Teraz jestem w sieci play i chciałbym zupdateować soft, zjailbrakeować go i zdjąc simlock f0recast podaje że mój BB to 4.26.08 a Bootloader to 6.4, podaje też, że jest unlocable i nie jest "tetered" (cokolwiek to znaczy) Zastanawiam, czy się da zrobić to wszystko jakoś w miarę bezpiecznie, nie tak jak w pierwszym poście tego wątku. Słyszałem coś o custom firmware, odpłatnych zdejmowaniach simlocka, ale nie wiem czy to jest dalej aktualne. Chętnie zainstalowałbym ios 4 ale przeczytałem pierwszy post tego wątku i przerasiło mnie to, że nie będzie można już nigdy wgrać oryginalnego softu i zainstalować poprawki BB (gwarancji i tak już nie mam). dziękuję za pomoc.

#934 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 02:31

Witajcie. Czytam to wasze forum i inne i nie łapię się w tej terminologii, nawet trafiłem na słownik, ale nie pomaga zbytnio. Chyba jestem zbytnio po za tym wszystkim, żeby się połapać.

Mam iphone 3GS kupiony w Orange. Kolega od razu mi go jailbrakeował i zdjął simlock, wtedy miałem wersję iOS 3.1.2

Czas mijał a ja ignorowałem kolejne updatey iosa, a w międzyczasie wyszedł ios 4 i bardzo chciałbym go mieć.

Teraz jestem w sieci play i chciałbym zupdateować soft, zjailbrakeować go i zdjąc simlock

f0recast podaje że mój BB to 4.26.08 a Bootloader to 6.4, podaje też, że jest unlocable i nie jest "tetered" (cokolwiek to znaczy)

Zastanawiam, czy się da zrobić to wszystko jakoś w miarę bezpiecznie, nie tak jak w pierwszym poście tego wątku.

Słyszałem coś o custom firmware, odpłatnych zdejmowaniach simlocka, ale nie wiem czy to jest dalej aktualne. Chętnie zainstalowałbym ios 4 ale przeczytałem pierwszy post tego wątku i przerasiło mnie to, że nie będzie można już nigdy wgrać oryginalnego softu i zainstalować poprawki BB (gwarancji i tak już nie mam).

dziękuję za pomoc.

simlocka zdejmij przez simlock.pl bo szkoda robic jb i unlocka skoro mozesz zdjac go na zawsze

#935 Slasheer

Slasheer
  • 150 postów
  • SkądStorrs, CT

Napisano 30 stycznia 2011 - 06:21

Zastanawia mnie, czy nie bedzie taniej odblokowac telefon w salonie orange niz na simlock.pl ??

#936 przemq

przemq
  • 68 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 10:07

Panowie, mam problem :) Mam iPhone 4 z iosem 4.0, BB 01.59.00 Simlock at&t (z USA). Chciałem wrzucić mu jb i przy okazji go odblokować. Postanowiłem, że zrobię to limera1n i potem doinstaluje Cydie, następnie ustrasn0w i tyle. Problem pojawił się taki, że gdy iPhone został aktywowany to nie miałem żadnej ikonki limera1n (tej jasnej). Próbowałem kilka razy, ale bez skutku (wyłączałem telefon z myślą, że to kwestia odświeżenia). Gdy limera1n mnie zawiódł, doszedłem do wniosku, że pora na sn0wbreeze (sn0wbreeze-2.1), ściągnąłem oryginalny soft (4.1 iPhone3,1_4.1_8B117_Restore.ipsw), przerobiłem metodą simple i zacząłem wrzucać. Oczywiście wcześniej ściągnąłem TinyUmbrella (umbrella-4.1.6), żeby zrobić shsh i uruchomić serwer (oszukujący iTunes [mam w wersji 10.1.2.17, czyli najnowsza]). Niestety 'umbrella' wyrzuciła mi, że nie może zrobić shsh do wersji 4.1. <- i tu moje pytanie - dlaczego nie chce zrobić shsh do 4.1 albo do 4.0? Co decyduje o tym, że pliki shsh nie zostaną zrobione do tych wersji? Zrobił mi jednak pliki shsh do 4.2.1 i 4.3.b2. Ale idźmy dalej: po wrzuceniu softu 4.1 CF (przerobionego przez sn0wbreeze) do iTunes w pewnym momencie wyskakuje mi błąd 3940 (albo podobny - nie pamiętam). W innych wątkach (na forum) znalazłem informację, że sn0wbreeze mógł wykonać błędny ipsw, więc zacząłem go robić po kilka razy. Dokładnie tak jak pisali koledzy ten błąd zniknął, ale pojawił się inny o numerze '14'. Dodam, że na ekranie telefonu pojawiała się śnieżynka z paskiem postępu poniżej, ale gdy tylko iTunes pokazał, że zaczyna odtwarzać oprogramowanie to nagle wszystko stawało (pojawiał się wtedy błąd 14) i telefon był w trybie DFU. Wszystkie zabiegi robiłem na Windows 7 64bit PL. Gdy to nie pomogło postanowiłem przerzucić wszystko na Laptopa z Windows XP PL 32bit. Tam ponowiłem operację - wynik, podobny (raz błąd 3940 (~) albo 14). Dodam, że tworzyłem ponownie paczke ipsw z przerobionym firmware. Doszedłem do wniosku, że mogę to sprawdzić na Mac'u (macbook air z OSX 10.5). Opaliłem Pwnagetool (v4.1.2) i postanowiłem zrobić to samo co na PC. Wrzuciłem mu oryginalny ipsw w wersji 4.1 dla iphone 4 - Pwn ładnie rozpoznał, że to dla iphone 4. Ściągnąłem też wersje TinyUmbrella (v4.21.05) pod Mac'a. Ponownie odpaliłem serwer z Umbrella. Przerobiony ipsw wrzuciłem do Windowsa na iTunes, ale niestety ten sam objaw. Jednak doszedłem do wniosku, że zrobię wszystko od początku do końca na Mac'u - o dziwo (!) oprogramowanie zaczęło się wgrywać. Pasek postępu szedł na iTunes i na iPhone 4. Kiedy skończył iTunes poinformował, żeby nie odłączać urządzenia od Mac'a. Czekałem i czekałem, ale obraz na iPhone 4 był czarny. I na tym kończy się moja opowieść. Próbowałem coś zrobić, ale obraz dalej czarny - po podłączeniu do komputera iTunes informuje, że iPhone jest w trybie DFU (ekran dalej czarny), nie da się wrzucić żadnego softu. Na Mac'u mogę powórzyć zabieg i znowu dochodzi do końca, ale iPhone po tym czarny. Czy ktoś ma jakiś pomysł i czy da się to naprawić? W dodatku chciałbym się dowiedzieć czy wrzucając IPSW (w wersji 4.2.1 i o ile w ogóle się jeszcze da) będę miał możliwość zdjąć simlock? Nie chciałbym podnosić bb do wyższego by mieć możliwość ściągnąć simlocka. Liczę na pomoc kolegów na forum :)

#937 hofimus

hofimus
  • 21 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 11:47

W jakim sensie szkoda? Szkoda czasu? A może powinienem poczekać na najnowszy patent do ściągania smilocka. @Slasheer niestety nie, był brany na firmę

#938 siewa26

siewa26
  • 1 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 13:37

Panowie, mam problem :)

Mam iPhone 4 z iosem 4.0, BB 01.59.00
Simlock at&t (z USA).

Chciałem wrzucić mu jb i przy okazji go odblokować. Postanowiłem, że zrobię to limera1n i potem doinstaluje Cydie, następnie ustrasn0w i tyle.
{...} ściągnąłem oryginalny soft (4.1 iPhone3,1_4.1_8B117_Restore.ipsw), przerobiłem metodą simple i zacząłem wrzucać.
Liczę na pomoc kolegów na forum :)

Tak sie zastanawiam, po co wrzucałeś 4.1? Trzeba bylo zrobic JB na 4.0 redsn0w, zainstalować unltras0w i wszystkio... spróbuj -boot tethered now- tak z ciekawości możne wyskoczy z DFU, możliwe jednak ze masz już modem zmieniony i unlock nie będzie możliwy

#939 Travv

Travv
  • 40 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 15:30

mam iphone 3gs soft 4.2.1 bb 05.15.04. czy jeżeli zejde do 4.1 i zainstaluje jailbrake to nie utrace gwarancji? tz chodzi mi o to czy bede mógł instalowac oryginalne oprogramowanie później np 4.2.1 zeby nie było sladu po jb

#940 RAK

RAK
  • 1 507 postów
  • SkądNYC

Napisano 30 stycznia 2011 - 16:03

@Slasheer niestety nie, był brany na firmę

To bez znaczenia-cena jest ta sama tj 77 PLN.
[url=http://www.orange.pl/kid,4000377186,id,126700017,title,FAQ-Simlock,forumthread.html]FAQ Simlock - Forum - www.orange.pl[/url]

#941 Stasio90

Stasio90

I hear the Angels cry, the calling my name.

• 1 550 postów
  • SkądŁaziska Górne

Napisano 30 stycznia 2011 - 16:58

mam iphone 3gs soft 4.2.1 bb 05.15.04. czy jeżeli zejde do 4.1 i zainstaluje jailbrake to nie utrace gwarancji?
tz chodzi mi o to czy bede mógł instalowac oryginalne oprogramowanie później np 4.2.1 zeby nie było sladu po jb

Bez problemu powinieneś przejść z 4.1 JB z powrotem na 4.2.1 ale o unlocku simlocka zapomnij no chyba ze ta wiadomość o ultrasn0w 2 okaże się prawdziwa bo na razie tkwię na bb 5.14

#942 przemq

przemq
  • 68 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 17:00

Tak sie zastanawiam, po co wrzucałeś 4.1? Trzeba bylo zrobic JB na 4.0 redsn0w, zainstalować unltras0w i wszystkio... spróbuj -boot tethered now- tak z ciekawości możne wyskoczy z DFU, możliwe jednak ze masz już modem zmieniony i unlock nie będzie możliwy

odpaliłem na redsn0w tą opcję 'just boot tethered right now' i powrócił mi do 'życia' - jest kabelek usb i iTunes - co mam zrobić dalej? :) wrzucam limera1n ale niestety pisze na nim 'in DFU mode...wait' i tyle. Mogę sobie czekać bez końca.

Co zrobić, żebym mógł się do niego dostać? chodzi mi o jb. Potem może spróbuję wejść na stronę, która złamie iPhone i pozwoli mi zainstalować Cydie :)

Problem polega na tym, że ściągnąłem oryginalny ipsw 4.0 do IP 4, ale redsn0w nie chce go przyjąć. Tylko 4.1 mu odpowiada (redsn0w_win_0.9.6rc8). Próbowałem też na redsn0w 0.9.5b5-3 i też nie przyjmuje IPSW 4.0 - ma ktoś pomysły?

#943 hofimus

hofimus
  • 21 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 18:37

@RAK Bardzo fajna informacja Dziękuję. A co jeżeli iphona przyniosę już po JB. Przyczepią się do tego?

#944 przemq

przemq
  • 68 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 19:30

możliwe jednak ze masz już modem zmieniony i unlock nie będzie możliwy

W Redsn0w wrzuciłem soft który wchodził (4.1) i wziąłem install cydia. Dzięki temu iPhone się odblokował, w cydii zainstalowałem ultrasn0w. dzięki temu wszystko działa z małym 'ale'. Modem pozostał (fajnie).
Ale telefon po wyłączeniu już się nie uruchomi (muszę robić przez redsn0w 'just boot tethered right now').
Co robić? Bo już mi się pomysły kończą.

#945 PitPitu

PitPitu
  • 10 postów
  • SkądOstrowiec Św./Warszawa

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:44

ehh:/ ludzie co się tak zastanawiają jak zdjąć simlocka, a mają możliwość na simlock.pl -.- sam dałbym naprawdę dużo by w jakikolwiek sposób wykurzyć tę blokadę z mojego telofnu...

#946 ciekawski

ciekawski
  • 1 100 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 22:23

ehh:/ ludzie co się tak zastanawiają jak zdjąć simlocka, a mają możliwość na simlock.pl -.- sam dałbym naprawdę dużo by w jakikolwiek sposób wykurzyć tę blokadę z mojego telofnu...

ja tez nie moge zrozumiec takich ludzi...

#947 OjciecModerator

OjciecModerator
  • 93 postów
  • Skądz przeciwnej.

Napisano 30 stycznia 2011 - 23:36

ja tez nie moge zrozumiec takich ludzi...

I ja też.

#948 ToFFiK12

ToFFiK12
  • 146 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 23:39

Kup fabrycznie bez sima...

#949 neon696

neon696
  • 2 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 13:27

Witam Panów mam takie o! Pytanko. Kupiłem niedawno od kuzyna z UK IP 3G Wersja 3.0 Firmware modemu: 04.26.08. Telefon jest przeznaczony dla mojej dziewczyny.Ja szczerze mówiąc nigdy nie planowałem zakupu IP w tej chwili mam Samsunga Galasy S i jestem z niego zadowolony. Ale wracając do tematu IP, jest jakiś skuteczny sposób na to aby ściągnąć simlocka z tego urządzenia raz a porządnie? Jestem siny blady w tych rzeczach jesli macie jakis poradnik gdzie jest czarne na białym co i jak to był bym bardzo ale to bardzo wdzięczny za link lub jakąkolwiek informacje z tym. Mam czas dziś do 20 aż moja kobieta nie wróci wiec albo go jakoś ściągnę albo bede wisiał za jaja i nici z nocnych igraszek :(

#950 wwwalka

wwwalka
  • 3 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 15:07

Witam. Żona posiada Iphone 3G 16 GB, kupiony kiedyś na allegro, miał wersję oprogramowania 3.1.2 i zapewne bb 05.11.07 i był zablokowany (nie wiem w jakiej sieci). Przy użyciu Blackra1n i Blacksn0w udało mi się go aktywować. Wszystko działało pięknie (no może oprócz youtube) i wszyscy byli zadowoleni. Zachciało się żonie jednak instalacji jakiejś app dla dziecka i wyskoczył komunikat że za stary firmware. I co zrobiłem??? Przy użyciu itunes zaktualizowałem go do 4.1, później użyłem redsn0w 0.9.6b6 (zaznaczyłem Install cydia, enable multitasking, enable homescreen, enable bartery percentage oraz deativate) i co, po wszystkim wyskoczył komunikat że nie taka karta i że tylko alarmowe. Oczywiście wydawało mi się, że wiem co robię – ależ byłem głupi. Zacząłem teraz wszystko czytać i mam niezły mentlik w głowie. Co mogę teraz zrobić? Pewnie po aktualizacji podniósł mi się bb, czy jest jakaś szansa że się tak nie stało i jest jakiś sposób na przywrócenie poprzedniego stanu, gdy próbowałem przywrócić jego fabryczne ustawienia w itunes, chciało mi ono zainstalować najnowszy soft. Czytałem o sposobie ze zmianą bb dla iPada, ale pewnie wtedy będę tethered. Może mi ktoś w skrócie napisać jaka jest teraz moja sytuacja i jakie mam opcje. Nie chciałbym czegoś bardziej spiep…ć o ile jest to jeszcze możliwe. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych