Koledzy ponawiam temat sprzed paru-nastu postów wcześniej.
Witam Kolegów.
Na początek napiszę iż zarejestrowałem się tutaj bo może w końcu mi ktoś pomoże.
Zanim dotarłem to tego bogato obsadzonego w ponad 395 postów temat (których nie czytałem wszystkich a jedynie 3-4 ostatnie posty), przechodziłem po internecie kilka h w odp. na pytanie.
Otóż posiadam Iphone 3GS w sieci Orange Szwajcarcia i chodzi o Simlocka, aby działał w polskich sieciach. Oczywiście po iTunes przez operatora z tego co wiem się nie da, a tyle co wiem o tym fonie to:
Firmware 4.3.5 , Baseband 05.15.02, Wersja bootloadera 6.4._M3S2, Niestety brak kopi firmwarów (.shsh), Tinyumbrella pokazuje tylko 4.1 i potem od razu 5.0 i 5.0.1. Niestety innych kopi nie mam.
Pytanie moje następujące.
Interesuje mnie Jailbreak + Cydia + simlock (simlock zapewne przez Ultrasnow z poziomu Cydii) z tym że tylko chcę robić Jailbreak Untethered, Tethered nie chcę ponieważ nie chce się bawić jakieś ibooty + kabel + PC do uruchomienia Ihpona i jego poprawnego włączenia.
Czy jedyna opcja to wersja iOS4.1 czy w wersji iOS5.0 jest tez u mnie możliwa z Untethered.
Jakiś czas temu (około 2 miesiące temu) robiłem też Iphona 3GS w wersji 4.3.5, BB nie pamiętam ale chyba 6.15.xx, a bootloadera też nie wiem, i co wtedy zastosowałem to zmodyfikowany Snobwbreezem firmware 4.1 (bo taki aby szlo wgrać itunsem (wiadomo pliki kopi aby też miałem od 4.1, a potem 4.3.5, ale snowbreeza nie ma pod 4.3.5, a karty operatora oryginalnej sieci nie miałem ani innych kart omijających aktywacje, więc wchodziło w grę wgranie zhakowanego softu co by nie wołał aktywacji), z tym że jak się nie mylę spowodowało wgranie jailbreaka (opcja z BB ipoda) uszkodzenie modułu GPS, no i jest to stary mniej stabilny soft (4.1), czego bym nie chciał robić tym razem.
Moje też pytanie inne czy idzie spreparować/stworzyć pliki kopi .shsh tak by na przykład szło wgrać wersję 4.3.3, czy jedyną opcją kopii jest zrobienie jej z poziomu Cydii lub TinyUmbrelli jeszcze przed aktualizacją do 4.3.5.
Jeśli chodzi o wersję Firmware 4.3.5 to już fon z takim do mnie trafił.
Szukając gdzieś w wirtualnej przestrzeni znalazłem opis z Jailbreak`iem Untethered w Iphone 3GS w wersji softu 5.0 niestety tylko w fonie ze starym Bootloaderem. Pytanie też kolejne jak wygląda chierarchia wesji Bootloaderów, czy 6.4._M3S2 zalicza się właśnie do OLD (Starych) czy już nowych bootromów/loaderów..?
Dziękuję za ODP.
Jeżeli pytanie brzmi czy da się podrobić pliki shsh lub użyć z innego telefonu to odpowiedz brzmi nie. Jeżeli pytanie brzmi inaczej to zamiast pisać wypracowanie zadaj je konkretnie, bo nie każdemu chce się tyle czytać. Co do boota jak spradzić bootroom iphone 3gs - Google Search