Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Simlock na softach 4.1 - 11.x wszystkie modele iPhone - PRZECZYTAJ!

• Please log in to reply
11474 replies to this topic

#3976 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 18:48

Koledzy ponawiam temat sprzed paru-nastu postów wcześniej.

Witam Kolegów.
Na początek napiszę iż zarejestrowałem się tutaj bo może w końcu mi ktoś pomoże.
Zanim dotarłem to tego bogato obsadzonego w ponad 395 postów temat (których nie czytałem wszystkich a jedynie 3-4 ostatnie posty), przechodziłem po internecie kilka h w odp. na pytanie.

Otóż posiadam Iphone 3GS w sieci Orange Szwajcarcia i chodzi o Simlocka, aby działał w polskich sieciach. Oczywiście po iTunes przez operatora z tego co wiem się nie da, a tyle co wiem o tym fonie to:
Firmware 4.3.5 , Baseband 05.15.02, Wersja bootloadera 6.4._M3S2, Niestety brak kopi firmwarów (.shsh), Tinyumbrella pokazuje tylko 4.1 i potem od razu 5.0 i 5.0.1. Niestety innych kopi nie mam.

Pytanie moje następujące.
Interesuje mnie Jailbreak + Cydia + simlock (simlock zapewne przez Ultrasnow z poziomu Cydii) z tym że tylko chcę robić Jailbreak Untethered, Tethered nie chcę ponieważ nie chce się bawić jakieś ibooty + kabel + PC do uruchomienia Ihpona i jego poprawnego włączenia.
Czy jedyna opcja to wersja iOS4.1 czy w wersji iOS5.0 jest tez u mnie możliwa z Untethered.

Jakiś czas temu (około 2 miesiące temu) robiłem też Iphona 3GS w wersji 4.3.5, BB nie pamiętam ale chyba 6.15.xx, a bootloadera też nie wiem, i co wtedy zastosowałem to zmodyfikowany Snobwbreezem firmware 4.1 (bo taki aby szlo wgrać itunsem (wiadomo pliki kopi aby też miałem od 4.1, a potem 4.3.5, ale snowbreeza nie ma pod 4.3.5, a karty operatora oryginalnej sieci nie miałem ani innych kart omijających aktywacje, więc wchodziło w grę wgranie zhakowanego softu co by nie wołał aktywacji), z tym że jak się nie mylę spowodowało wgranie jailbreaka (opcja z BB ipoda) uszkodzenie modułu GPS, no i jest to stary mniej stabilny soft (4.1), czego bym nie chciał robić tym razem.

Moje też pytanie inne czy idzie spreparować/stworzyć pliki kopi .shsh tak by na przykład szło wgrać wersję 4.3.3, czy jedyną opcją kopii jest zrobienie jej z poziomu Cydii lub TinyUmbrelli jeszcze przed aktualizacją do 4.3.5.
Jeśli chodzi o wersję Firmware 4.3.5 to już fon z takim do mnie trafił.

Szukając gdzieś w wirtualnej przestrzeni znalazłem opis z Jailbreak`iem Untethered w Iphone 3GS w wersji softu 5.0 niestety tylko w fonie ze starym Bootloaderem. Pytanie też kolejne jak wygląda chierarchia wesji Bootloaderów, czy 6.4._M3S2 zalicza się właśnie do OLD (Starych) czy już nowych bootromów/loaderów..?

Dziękuję za ODP.

Jeżeli pytanie brzmi czy da się podrobić pliki shsh lub użyć z innego telefonu to odpowiedz brzmi nie. Jeżeli pytanie brzmi inaczej to zamiast pisać wypracowanie zadaj je konkretnie, bo nie każdemu chce się tyle czytać. Co do boota jak spradzić bootroom iphone 3gs - Google Search

#3977 Ipod_touch

Ipod_touch
  • 27 posts

Posted 11 December 2011 - 18:52

Orange w Szwajcarii ściąga sciąga simlocki za darmo - wyślij wiadomość ze swoim IMEI na adres info@orange.ch . Jedynym minusem jest to ze trwa to dosyć długo zanim dokopią się do Twojej wiadomości

#3978 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 11 December 2011 - 18:59

Jeżeli pytanie brzmi czy da się podrobić pliki shsh lub użyć z innego telefonu to odpowiedz brzmi nie. Jeżeli pytanie brzmi inaczej to zamiast pisać wypracowanie zadaj je konkretnie, bo nie każdemu chce się tyle czytać. Co do boota [url=http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=jak+spradzi%C4%87+bootroom+iphone+3gs&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest#hl=en&client=opera&hs=guT&rls=pl&channel=suggest&sa=X&ei=H-3kTsOnC7PR4QTRh8mFBQ&ved=0CBgQvwUoAQ&q=jak+sprawdzi%C4%87+bootrom+iphone+3gs&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9cddc4007ee6b2d5&biw=1600&bih=712]jak spradzić bootroom iphone 3gs - Google Search[/url]

W skrócie posiadam Iphone 3GS w sieci Orange Szwajcarcia
Firmware 4.3.5 , Baseband 05.15.02, Wersja bootloadera 6.4._M3S2, Niestety brak kopi firmwarów (.shsh), Tinyumbrella pokazuje tylko 4.1 i potem od razu 5.0 i 5.0.1. Niestety innych kopi nie mam.

Pytanie więc moje takie.
Chcąc ominąć simlocka czy pozostaje mi downgrade na 4.1 czy da się to zrobić w iOS 5.xx.. Zaznaczam że interesuje mnie tylko i wylączenie JB Untethered, jesli chodzi o uskodzenie w razie co modułu GPS no trudno.

---------- Wpis dodano o 18:59 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:55 ----------

Orange w Szwajcarii ściąga sciąga simlocki za darmo - wyślij wiadomość ze swoim IMEI na adres info@orange.ch . Jedynym minusem jest to ze trwa to dosyć długo zanim dokopią się do Twojej wiadomości

Pisałem do 2ch serwisów (Polskich) o sima po Imei i oba mi pisali że się nie da (być może słabo są poinformowani).

Kurde email i czekać i czekać... znajomy mi się już trzęsie bo by już chciał, hmmmm. Pomysle bo zalezy jak to wygląda z JB Untethered.
Generalnie 3GSa robilem 2 mies. temu ostatnio z 4.3.5 na Downgrade 4.1 + Cydia + BB ipod, potem z Cydii instalacja Ultrasnow i działało .. ale jak wiadomo 4.1 to stary niezbyt stabilny soft, i chyba uwala moduł GPS, do tego Safari wariuje, i inne cyrki. Z tego co wiem to w 4.3.3 działa to stabilniej tyle że ja 4.3.3 nie mogę postawić bo są problemy, Itunes przy odtwarzaniu wywala błąd (wiadomo brak kopi shsh na 4.3.3)

Aaa i pytanie jeszcze jedno. Nie powiem bo korci mnie zainstalowanie iOS5.xx ale czy nie podniesie mi to BB na 6.15.xx...A teraz mam 05.15.02.

Wedluh tej instrukcji co mi dałeś o Ultrasnow na iOS5.0.1 w punkcie 2 jest aby użyc iBooty V2.3 dla 3GS 5.0.1 a z tego co wiem progrma ten jest do włączenia fona który ma jailbreaka tethered.. do mnie zbytnio nie interesuje... No chybą że to jest operacja tylko jednorazowa do wyjscia z DFU po fleshowaniu nowego softa, a puźniej już się go nie używa

#3979 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 19:03

W skrócie posiadam Iphone 3GS w sieci Orange Szwajcarcia

Pytanie więc moje takie.
Chcąc ominąć simlocka czy pozostaje mi downgrade na 4.1 czy da się to zrobić w iOS 5.xx.. Zaznaczam że interesuje mnie tylko i wylączenie JB Untethered, jesli chodzi o uskodzenie w razie co modułu GPS no trudno.

Sprawdz jaki masz boot. Jeżeli masz stary zrobisz trwały JB na każdym sofcie.
Sprawa simlocka nie wiem z jakiego softu to baseband ;/ Dodaj sobie repo z Ultrasnow i sprawdź czy obsługuję ten BB jeżeli tak unikniesz wgrywania BB od ipada. http://myapple.pl/ip...-3gs-i-4-a.html tu masz info ma temat jak działa US na iOS 5.0.1.

#3980 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 11 December 2011 - 19:15

Wersja bootloadera 6.4._M3S2 i z tego co gdzieś wczoraj doczytałem to jest chyba nowa wersja. Przepraszam za lekką laikoiczność ale co chwilę czegoś się dowiaduje i pytanie o co chodzi zzzz.. "Sprawa simlocka nie wiem z jakiego softu to baseband ;/ Dodaj sobie repo z Ultrasnow i sprawdź czy obsługuję ten BB jeżeli tak unikniesz wgrywania BB od ipada" Jakie repo z ultrasnow i jak sprawdzić czy obsługuje ten BB. P.S Wgrywanie BB ipoda co daje..? Chyba to właśnie uszkadza moduł GPS co nie..?

#3981 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 19:19

repo666.ultrasn0w.com <--- repo Us... Tak właśnie BB od ipada uszkadza GPS ale jak masz BB który nie jest obsługiwany przez US to albo zdejmiesz simlocka u operatora, lub na simlock.pl albo właśnie poprzez wgranie BB od ipada.

#3982 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 11 December 2011 - 19:26

repo666.ultrasn0w.com na stronie www w kompie nic tam nie ma oprucz 2 linijek textu no chytba ze mam to wpisac w Iphonie i Cydii. Z tym ze ja mam narazie goły czysty firmware 4.3.5 i nie wiem co dalej robić. W innych fonach jestem nieźle ogarnięty ale IPHONE zawsze mnie zaginał tymi wersjami, Firmware, BB, Bootloaderami. Tutaj nie wszystko jest takie oczywiste.

#3983 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 19:28

repo666.ultrasn0w.com na stronie www w kompie nic tam nie ma oprucz 2 linijek textu no chytba ze mam to wpisac w Iphonie i Cydii.

Z tym ze ja mam narazie goły czysty firmware 4.3.5 i nie wiem co dalej robić.

tak masz to sprawdzić w cydi...
Napisałeś ze robiłeś już kiedyś 3gs...

#3984 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 11 December 2011 - 19:31

Jesli chodzi o wgranie iOS5 i simlocku ultrasnow jak podales link do "[Tutorial] 5.0.1 - jak zainstalować działający ultrasn0w na 3GS i 4 " w jego punkcie 2gim jest opis aby uzyc Booty V2.3 dla 3GS 5.0.1. I Booty to przeciez program do włączenia fona który jest zrobiony Jailbreakiem Tethered.. no chyba ze to operacja jedno razowa do wyjcia z trybu DFU, a potem się już go nie uzywa. Bo jak zaznaczałem wczesniej nie chce softa co by trzeba włączac iphona przez podłączenie go do kompa i włączanie jakims programem, znajomy się nie połapie o co w tym chodzi i jak to zrobić. Więc lepszym złem będzie starszy Firmware

#3985 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 19:34

Jesli chodzi o wgranie iOS5 i simlocku ultrasnow jak podales link do "[Tutorial] 5.0.1 - jak zainstalować działający ultrasn0w na 3GS i 4 "
w jego punkcie 2gim jest opis aby uzyc Booty V2.3 dla 3GS 5.0.1.

I Booty to przeciez program do włączenia fona który jest zrobiony Jailbreakiem Tethered.. no chyba ze to operacja jedno razowa do wyjcia z trybu DFU, a potem się już go nie uzywa. Bo jak zaznaczałem wczesniej nie chce softa co by trzeba włączac iphona przez podłączenie go do kompa i włączanie jakims programem, znajomy się nie połapie o co w tym chodzi i jak to zrobić. Więc lepszym złem będzie starszy Firmware

Napisałem "o tym jak działa US na iOS 5.0.1 możesz poczytać tutaj" czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Napisałem też że jak masz stary boot to na każdym sofcie będziesz miał JB nie na uwięzi. W ogóle czytasz co pisze?

#3986 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 11 December 2011 - 19:37

tak masz to sprawdzić w cydi...
Napisałeś ze robiłeś już kiedyś 3gs...

No tak ale wtedy majac firmware 4.3.5 jedyny jaki fimrware mi Itunes wgyrwał to 4.1, mimo iz mialem shsh do 4.3.5 to niestety nie ma snowbreeza do 4.3.5, ostatni 4.3.3 a potem juz do 5tek a o co chodzilo to aby mi wylłączył aktywacje po softowaniu ( bo karty orange szwajcari nie mam, ani innych kart sim co omijaja simlocka)

Chyba ze snowbreezem zpatchuje firmware 4.1 aby nie wolal aktywacji, odpale potem cydie wejde na wspomniane repo666.ultrasn0w.com i sprawdze co trzeba

---------- Wpis dodano o 19:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:35 ----------

Czytam co piszesz i uważam iż sporą już wiedze w Iphonach mam, ale w kwestiach wielu duzo nie wiem i mimo iż mój mózg dziala na 120% podczas zabiegów Iphonowych nie wszystko łatwo nowe pojmuję czasem się gubiąc w tym

#3987 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 19:39

No tak ale wtedy majac firmware 4.3.5 jedyny jaki fimrware mi Itunes wgyrwał to 4.1, mimo iz mialem shsh do 4.3.5 to niestety nie ma snowbreeza do 4.3.5, ostatni 4.3.3 a potem juz do 5tek a o co chodzilo to aby mi wylłączył aktywacje po softowaniu ( bo karty orange szwajcari nie mam, ani innych kart sim co omijaja simlocka)

Chyba ze snowbreezem zpatchuje firmware 4.1 aby nie wolal aktywacji, odpale potem cydie wejde na wspomniane repo666.ultrasn0w.com i sprawdze co trzeba

Sprawdź w końcu jaki masz bootroom. Jeżeli stary i chcesz się bawić w iOS5 i problemy z Ultrasnow prosze bardzo zainstaluj go sobie bo i tam będziesz miał trwały JB. Problemy z Ultrasnow polegają na tym że 3g nie działa(tak wnioskuje z linku do tematu który podałem). Jeżeli chcesz uniknąć tych problemów zainstaluj 4.1.

#3988 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 11 December 2011 - 19:41

Pytanie. Czy Bootroom to to samo co Bootloader..? Bo chyba to jest to samo według mnie co nie..?

#3989 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 19:46

Pytanie. Czy Bootroom to to samo co Bootloader..? Bo chyba to jest to samo według mnie co nie..?

a co za różnica skoro masz sprawdzić bootroom :|

#3990 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 11 December 2011 - 19:54

a co za różnica skoro masz sprawdzić bootroom :|

No własnie nie wiem.
Bo wersje bootloadera znam.. jest ona 6.4._M3S2 tak bynajmniej mi pokazuje program f0recast-v1.3-win i po wpięciu Iphona pod PC

A jeśli Bootrom to upsss ale nie wiem jak to sprawdzić :-(. Możesz mnie oświecić

#3991 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 11 December 2011 - 19:54

No własnie nie wiem.
Bo wersje bootloadera znam.. jest ona 6.4._M3S2 tak bynajmniej mi pokazuje program f0recast-v1.3-win i po wpięciu Iphona pod PC

A jeśli Bootrom to upsss ale nie wiem jak to sprawdzić :-(. Możesz mnie oświecić

Baseband Bootloader - The iPhone Wiki
Bootrom - The iPhone Wiki

Wystarczy użyć google.

#3992 maxi33

maxi33
  • 911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 December 2011 - 20:48

Tylko mam jeszcze jedno ale , iphone 4 5.0 (9A334) modem 04.11.08 i nie wiem co zrobic poniewaz juz od dawna pokazuje mi dostepna aktualizacje czy aktualizowac przed zdjeciem simlocka? czy poczekac, ale boje sie ze jak zaktualizuje teraz a nic nie wyjdzie z ta aukcja to juz w ogole nic nie zrobie bo podniesie mi modem na wyzszy.Tylko skad bede wiedzial o dostepnym unlocku ? (czy to unlock czy 5.0.1)??? jestem w kropce.

Jak i tak masz 5.0 i BB 4.11.08 to aktualizacja do 5.0.1 nic nie zmieni. BB jest ten sam przeciez. A jak ten unlock ma zadzialac to zadziala na kazdym sofcie

#3993 paruchnik

paruchnik
  • 19 posts

Posted 11 December 2011 - 21:49

wiecie coś o tym wynalazku?
[url=http://www.easyunlockiphone.net/index.html]Unlock iPhone 4S/4/3Gs/3G - jailbreak iPhone 4S/4/3Gs/3G[/url]

#3994 Paweł Trela

Paweł Trela
  • 34 posts
  • SkądChicago

Posted 11 December 2011 - 21:54

Jak i tak masz 5.0 i BB 4.11.08 to aktualizacja do 5.0.1 nic nie zmieni. BB jest ten sam przeciez. A jak ten unlock ma zadzialac to zadziala na kazdym sofcie

Uaktualniłem,teraz czekam na zdjęcie zobaczymy co z tego bedzie jak się uda to dam znać.

#3995 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 11 December 2011 - 22:51

Unlock iPhone 4S/4/3Gs/3G - jailbreak iPhone 4S/4/3Gs/3G

kolejny fake

#3996 Xavenir

Xavenir
  • 16 posts

Posted 11 December 2011 - 23:32

Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na tym forum i jest to także moja pierwsza próba jailbreaku iPhone'a (a raczej już po pierwszej próbie). Do rzeczy:

Zacznę od kwestii Cydii. Po wykonanym jailbreaku (mam nadzieję, że prawidłowo wykonanym, bynajmniej ogólnie wszystko dobrze chodzi oprócz jednego) chciałem zdjąć simlocka z telefonu i tu, że tak powiem "du*a". W Cydii wyświetla mi się błąd "Unable to Load: The Internet connection appears to be offline.". Połączenie niby jest, a nie ma (dodam, że wcześniej miałem problemy z Wi-Fi - raz chodziło, a raz nie. Oczywiście błąd ten uniemożliwia mi wgranie ulstrasn0w, dzięki czemu jestem w kropce.

Druga sprawa to taka, że trochę zbyt późno zorientowałem się do końca o BB 6.15. Po już wykonanym ugradzie basebandu przeczytałem, że ta wersja jest dość intrygująca (lepiej ją unikać). Jednak wyczytałem też, że na innej wersji nie ma opcji zdjęcia SIMLOCK'a na iOS 4.2.1. Prosiłbym przy okazji kogoś o potwierdzenie/podważenie tego co napisałem. Do rzeczy, znalazłem na internecie dość stary filmik, który ukazuje możliwość downgrade'u (o ile dobrze to przetłumaczyłem sobie :P) z wersji 6.15.0. Link - [url=http://www.youtube.com/watch?v=2UJfyVcDEWg]How To Downgrade 6.15.00 Baseband On iPhone 3G 5.08 Bootloader - YouTube[/url]

Tak samo jak w kwestii SIMLOCK'a, proszę kogoś bardziej obeznanego o informacje na ten temat.

Mam nadzieję, że post nie był zbytnio nieczytelny (jakoś często mi wychodzą z postów "tasiemce" i nie do końca wiadomo o co mi chodzi, więc śmiało pisać to wytłumaczę, gdyby coś było niejasne). Dziękuję za przeczytanie i proszę o pomoc.

//P.S: BB 6.15 jest możliwy do cofnięcia poprzez zabieg "serwisowy"? Tzn. poprzez wymianę jakiegoś modułu, lub podmianę całego softu na inny przez jakieś specjalistyczne urządzenie? Jeśli tak to jak wychodzą koszty z tym i czy warto? (biorąc pod uwagę, że zależy mi na tym iOS 4.2.1 i zdjętym SIMLOCK'u).

BYM ZAPOMNIAŁ! Wersja iPhone to 3G (4.2.1 to chyba wiadomo; BB 6.15.0)!

#3997 KacperWWA

KacperWWA
  • 1252 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 December 2011 - 23:39

Owszem , simlock na iOS 4.2.1 i z odpowiednim dla niego BB jest do zdjęcia tylko za pomocą BB od iPada jeśli chodzi o metodę programową. Nie ma możliwości cofnięcia/zejścia basebandu. Co do tego błędu , wina może leżeć po stronie router'a/internetu i raczej nic tutaj Ci nie poradzimy, spróbuj przy innym WIFI lub po prostu poświęć swój pakiet danych na koncie i ściągnij ultraSn0w

#3998 iMaks

iMaks
  • 1323 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 December 2011 - 09:12

Unlock iPhone 4S/4/3Gs/3G - jailbreak iPhone 4S/4/3Gs/3G

Ściema - do ściągnięcia dostaniesz zapewne QuickPWN ;). Tak naciągają ludzi.

#3999 pocinas

pocinas
  • 11 posts

Posted 12 December 2011 - 10:08

[url=http://theiphonewiki.com/wiki/index.php?title=Baseband_Bootloader]Baseband Bootloader - The iPhone Wiki[/url]
[url=http://theiphonewiki.com/wiki/index.php?title=Bootrom]Bootrom - The iPhone Wiki[/url]

Wystarczy użyć google.

A więc kolego "Paf" wracam do tematu.

Bootrom mam 80944xxxxx czyli telefon wyprodukowany w 44 tygodniu 2009,a według tej stronki co dałeś z Wiki wychodzi iż fony wyprodukowane od 945 (2009 rok 45 tydzień) i wyżej dopiero maja Nowy Bootrom. Reasumując teoretycznie mam Old Room,

Wgrałem wczoraj zdeaktywowane Snowbreezem firmware 4.1, potem cydia, i ultrasnow.. niestety fon szuka zasięgu, ale myślę być to jasna sprawa gdyż nawet sam Ultrasnow w Cydii pisze ze działa na kilku BB, a końcowo na BB 05.13.xx, być może i jeszcze nas 05.14.xx , a potem, dopiero 6.15.xx (nie mam teraz przy sobie fona by sprawdzić) gdzie ja mam 05.15.02, więc albo zaniżyć o ile się da, lub zawyżyć do nie powracalnego potem niżej 06.15.xx wgrywając BB Ipoda.

Chyba że można inaczej usunąć sima, nie koniecznie z poziomu Ultrasnow,
Jak ty to widzisz teraz

#4000 Xavenir

Xavenir
  • 16 posts

Posted 12 December 2011 - 11:41

Okej, ogarnąłem już tą Cydię, wystarczyło wpisać hasło do routera WEP zamiast normalnego i zadziałało. Takie pytanie jeszcze co do tego Downgrade BB - to ten filmik, który podałem wyżej mówi o czym? (To takie pytanie czysto z ciekawości, bo mam SIMLOCK'a, a z wersji 4.2.1 nie zrezygnuję :P). Przy okazji czytałem, że ludzie narzekają, że BB od iPada muli strasznie telefon. Ja natomiast na moim iPhone 3G 8GB zauważyłem tylko, że dłużej się włącza telefon, ale za to samo przechodzenie z aplikacji do aplikacji jest dużo płynniejsze niż na 3.1.3.

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users