Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple MacBook Pro 13" 2010 - Opinie użytkowników.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 19 listopada 2010 - 18:14

Proszę o wasze opinie o tym produkcie od firmy z nadgryzionym jabłkiem.

#2 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 19 listopada 2010 - 18:15

Super, możesz kupować. Jak użyjesz opcji szukania to znajdziesz ogrom tematów o MBP 13".

#3 Nxtfun

Nxtfun
  • 126 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 00:10

Tematy już były ale wykorzystam ten do przekazania moich odczuć z użytkowania sprzętu. Wczesniej posiadałem komputer vaio 15', który trzymał na baterii 20 minut, w procesie bezczynności dochodził do 80 stopni rozgrzania i miał zainstalowaną vistę. Po przesiadce na mojego pierwszego maca, różnica jest kolosalna. Mój MacBook Pro 13 chodzi zwykle w temperaturze 45 stopni. Aluminiowa obudowa pozwala na trzymanie laptopa bez ryzyka, że coś się wgniecie (np podczas przenoszenia). Laptop na baterii trzyma około 6-8 godzin przy normalnym użytkowaniu komputera, bez żadnych programów 3D itp. Rozmówcy przy skypie mówili, że jakość dźwięku i obrazu z mojej strony jest doskonała. Przy podłączeniu komputera do monitora, i myszki łapię się na tym, że nadal korzystam z gładzika. Wniosek - bezproblemowa praca na gładziku. Komputer dostosowuje jasność klawiatury i ekranu do jasności otoczenia - działa. W jasnym otoczeniu niemożliwa staje się kontrola jasności klawiatury, gdyż jest ona wyłączona. Port mini display bez problemu wysyła dźwięk na port hdmi przez przejściówkę. Po przesiadce ma maca szybko przyzwyczaiłem się do zmiany miejsca alt na command przy wpisywaniu polskich znaków. Teraz jakiś minus: Cały komputer obłożony jest szkłem i aluminium, jednak część trzymająca ekran jest plastikowa i lekko ugina się podczas przenoszenia komputera (trzymając rękę w tym miejscu) - daje to wrażenie, że nie wszystko jest dopięte na ostatni guzik, jednak plastik jest wysokiej jakości, więc nie martwię się o to. Wlot powietrza znajduje się przy zawiasie klapy, więc gdy komputer jest otwarty, powietrze wlatuje górą i dołem, a jak klapa jest zamknięta, to wlatuje tylko dołem. Wlot znajduje się w samym środku więc na czym byśmy nie położyli komputera (na kołdrze, kolanach, biurku), Macbook zawsze ma dostęp do powietrza. Dodam tylko, że posiadam Najnowszą wersję komputera w najniższej konfiguracji. Gdy oglądałem identycznego macbooka w iSpocie, tyle że w lepszej konfiguracji, widziałem jak przewijanie z "inercją" ścina się. Tutaj tego nie doświadczyłem, więc domyślam się, że trafiłem na moment, gdy komputer miał odpalone kilkanaście aplikacji, czego wcześniej nie zauważyłem. Komputer ładuje się bardo szybko, więc praktycznie tylko dwa razy w tygodniu po kilkanaście minut pracuję na zasilaczu. 13 cali nie jest dla mnie za małe, choć myślałem, że przesiadka z 15' będzie ciężka. Podobno ten model ma taką samą rozdzielczość jak zwykły komputerek 15'. Niektórzy powiedzą, że wolą silniejszego laptopa z windowsem w tej samej cenie. Ok, ale korzystanie z takiej mocy na kanapie jest niewygodne w przypadku komputerów innych firm. Ja, mając 13 calowego Macbooka Pro nie czuję ograniczenia mocy komputera ani energii z baterii, więc wygodnie jest mi z niego korzystać na kanapie. Napisałem o korzystaniu z komputera na kanapie, choć niektórzy powiedzą, że jak pracować, to przy biurku. Otóż ostatni ważny element to gładzik. Daje mi on poczucie wygody podczas użytkowania, przez co nie widzę przeszkód w zabawie w programie sketchup (3D). Sony ma w ofercie drobniutkiego laptopa za ok. 15 tysięcy, który ma moc porównywalną do Maca Pro (porównuję tylko cyferki), jednak wykorzystanie tej mocy bez podpięcia oddzielnej myszki uważam za męczarnie. Wygodę korzystania z systemu i komputera uważam więc za ważniejszą niż "cyferki" mówiące o wydajności. Macbook pro Daje tą wygodę, więc mogę polecić ten komputer każdemu niezdecydowanemu. Teraz drobne uwagi z użytkowania komputera: Po lewej znajdują się porty wszelkich wejść i wyjść komputera. Są one wycięte w obudowie na kształt portów. Same porty siedzą głębiej, za obudową. Trafienie kablem video w obudowę jest więc tylko połową sukcesu, gdyż jeszcze musimy trafić do portu (czepiam się bo nie mam do czego, to dobry sprzęt). Używając sterownika myszki od microsoftu na maca musimy się pogodzić z tym, że producent zapomniał dodać środkowego przycisku myszy do preferencji, więc trzeba ratować się dodatkowym oprogramowaniem, ewentualnie sterownikami już zainstalowanymi w systemie. Mając nokię trzeba sprawdzić, czy jest kompatybilna z mac - moja niestety nie jest... To tyle. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, pytaj. Trochę się rozpisałem :-)

#4 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 00:20

Fajnie, szkoda tylko że jednym ciurkiem napisałeś wszystko że się czytać odechciewa. :)

#5 shrekKR

shrekKR
  • 576 postów
  • SkądKrólewskie Stołeczne Miasto KRK

Napisano 20 listopada 2010 - 01:04

Chyba najdłuższy posta jaki widziałem na tym forum :)

#6 bimusiek

bimusiek
  • 106 postów
  • SkądSosnowiec, Poland, Poland

Napisano 20 listopada 2010 - 01:47

Ja tam przeczytałem. User w pewnym momencie sam sie pogubił chyba w swojej wypowiedzi :D

Ok, ale korzystanie z takiej mocy na kanapie jest niewygodne w przypadku komputerów innych firm. Ja, mając 13 calowego Macbooka Pro nie czuję ograniczenia mocy komputera ani energii z baterii, więc wygodnie jest mi z niego korzystać na kanapie. Napisałem o korzystaniu z komputera na kanapie, choć niektórzy powiedzą, że jak pracować, to przy biurku. Otóż ostatni ważny element to gładzik.

:D

#7 Maxou

Maxou
  • 30 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 listopada 2010 - 02:32

Jestem użytkownikiem tego MacBooka od 2 tygodni i się spisuje świetnie (odpukać). Przesiadłem się z Vaio 14' i odczułem tą kolosalną różnicę. Lepszy ekran, czas pracy bateri, Alu obudowa no poprostu coś cudownego:) Nic nie trzeszczy, wszystko zwarte i jest tak jak powinno. Zresztą czego tu sie dziwić, kupując produkty od Apple zawsze mam pewność że nie będe latał 5 razy po serwisach jak np. miałem z HP.

#8 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 10:21

A co z taki programami jak gg ??

#9 trenneman

trenneman
  • 845 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 10:46

A co z taki programami jak gg ??

Wejdź na stronę Gadu-Gadu i sprawdź czy jest wersja na Mac OS X :P A na serio to jest na forum temat z "zamiennikami" popularnych programów z Windows. W tym przypadku może być np. Adium.

@Nxtfun
Ale 6-8h na baterii w tym modelu nie jest jakimś imponującym wynikiem... Masz ustawione mocne podświetlenie ekranu? Bluetooth włączony? Pytam z ciekawości :)

#10 Nxtfun

Nxtfun
  • 126 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 10:55

Fajnie, szkoda tylko że jednym ciurkiem napisałeś wszystko że się czytać odechciewa.

Przypływ weny, wybacz - już poprawione.

Bimusiek: Nie zacytowałeś wystarczająco dużo, bo kolejne zdania próbują to wyjaśnić, lecz przyznaję, że miałem problem z wyjaśnieniem. Chodziło mi o to, że jaką mocą byś nie operował, to dopiero wygoda tego gładzika pozwala na nie przymusową zabawę z programami - czego nie mogę powiedzieć o wcześniejszych moich komputerach.

A co z taki programami jak gg ?

Nie korzystam ale istnieją zamienniki, które łączą się z twoim kontem gg. Program chyba nazywa się Adium. Co do gg - zawsze mnie wkurzało, że muszę zapamiętać numer, a nie nick - miałem już z 5 kont. Korzystam ze skypa, który jest dostępny na maca - w porównaniu do wersji windowsowej otwiera się on w kilku różnych oknach co daje (mi) poczucie jakby zintegrowania z systemem podczas używania.

#11 metalzyraff

metalzyraff
  • 18 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 20 listopada 2010 - 11:41

no MBP 13' jest świetny. :D
ma wszystko co powinien mieć każdy laptop [nawet trochę ponad to], a do tego wszystko mieści się w miarę małym rozmiarze i nieprzesadzonej wadze.
korzystam z komunikatorów, buszuję w necie, słucham muzyki, czasami pobawię się jakimiś programami i jest po prostu idealny.
mam go 3 miesiące i od 3 miesięcy jestem zadowolony jak nigdy.
podsumowując - zarąbista rzecz.

#12 tom_zak

tom_zak
  • 288 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 20 listopada 2010 - 12:03

j.w. Mam go od ~1h Jest boski ;)

#13 adimg19

adimg19
  • 301 postów
  • SkądWładysławowo, PL

Napisano 20 listopada 2010 - 12:08

Ja tez sie lapie na tym, ze jak pracuje na myszce, gdy Macbook jest podpiety do zewnetrznego monitora, to bardzo brakuje mi gladzika. Dzieki dodatkowemu programowi ustawilem sobie gesty do otwierania i przechodzenia miedzy zakladkami w przegladarce czy przylowywania expose lub biurka jedny ruchem. No i przewijanie z inercja jest bardzo fajna sprawa.

#14 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 20 listopada 2010 - 12:24

Swojego Vaio (wypas z Blu-Ray i dedykowaną grafiką) zamieniłem na MB White i byłem wręcz zszokowany tym jak ten komputer działa. Porzuciłem mysz Logitech MX Air (tak, to ta działająca w powietrzu, z dotykowym scrollem i podświetlanymi przyciskami) na rzecz gładzika i to nie tego z multitouch, tylko tego zwykłego (był duży i wygodny, podobało mi się przewijanie we wszystkie strony). Obecnie kupiłem drugiego Maka - MacBook Pro 13", czyli taki jak w tym wątku. Wcześniej nie zamieniłbym się na PC-ta, a teraz nawet mi to przez myśl nie przechodzi. Ładuje się szybko, działa długo (jak na wykładach włączę TextEdit i przyciemnie ekran, system mówi mi nawet, że bateria wytrzyma 12 godzin, co jest już jakąś abstrakcją i w to nie wierzę, ale te 9 godzin bez przeglądarki pewnie wytrzymuje). Cieżko mi jest określić ile ogólnie wytrzymuje bateria, a to dlatego, że zazwyczaj mam otwarte kilka okien, a w nich kilkadziesiąt kart, kilka filmów i jakichś ciężkich stron. Jak włączę PS-a czy Illustratora to bateria jeszcze spada i różnie z tym jest. Gładzik to marzenie, po prostu jest świetny. Podswietlane klawisze i czujnik oświetlenia jest też niesamowity. Aluminiowa obudowa często jest trochę chłodna i czasami to denerwuje, ale lepsza taka niż gorąca.

#15 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 12:36

A co z temperaturą ?

#16 adimg19

adimg19
  • 301 postów
  • SkądWładysławowo, PL

Napisano 20 listopada 2010 - 12:44

KuboX juz cos wsponial na ten temat. Przy nieskomplikowanej pracy, czyli jakies edytory tekstu, przegladanie netu, poczta, komunikatory, Macbook pozostaje zimny, czasem nawet nieprzyjemnie zimny (aluminium). Dopiero przy wlaczeniu jakiegos filmu czy bardziej energochlonnych czynnosciach zaczyna sie robic cieply, ale w moim odczuciu nigdy nie robi sie na tyle goracy, zeby mi to w jakikolwiek sposob przeszkadzalo. A co do baterii to raz mnie zaszokowala. Przed snem, ok. 22:30 odlaczylem macbooka od sieci i przegladlem jakies pol godziny internet. Wlaczylem sciaganie torrentow, ale nie chcialo mi sie wstac z lozka, wiec wygasilem ekran i odlozylem macbooka. Jak sie obudzilem ok. 8:00 to jeszcze pracowal, a po wlaczeniu ekranu jeszcze ok 1,5 godziny przegladalem internet.

#17 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 12:54

Ja zabardzo się nie znam, ale macbook pro 13" (1280 na 800 ) ma Hd, tak ?

#18 adimg19

adimg19
  • 301 postów
  • SkądWładysławowo, PL

Napisano 20 listopada 2010 - 13:01

A co rozumiesz przez HD?

#19 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 13:04

HD, ekran HD.

#20 dzoners

dzoners
  • 37 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 13:28

Nie no nie ma, ma tak jak napisałeś 1280 x 800.

#21 grzesioc

grzesioc
  • 88 postów

Napisano 20 listopada 2010 - 13:32

Z zainteresowaniem czytam ten wątek, bo zdecydowany jest zmienić platformę. Zastanawiam się tylko nad wyborem który model Apple mam wybrać. Jedną z opcji jest MBP 13". Inna opcja to MB White (w większości te same bebechy co MBP 13"), ale najbardziej kusi mnie iMac 21,5" w podstawowej konfiguracji. Czytam to forum od dłuższego czasu i wiem jakie są różnice pomiedzy MBP a MB White. Ale nie trafiłem na porównanie MBP 13" i Imac 21,5" i3. Oczywiście oba kompy cieżko porównać. Może jednak któś z Was ma doświadczenia z obydwoma. Na marginesie to jedyna rzecz jakiej będzie mi brakowało na OSX to ukochana seria Call of Duty. Czy któraś z kart graficznych Radeon HD 4670 albo GeForce GT 320M jest w stanie pociągnąć Modern Warfare 2 i Black Ops pod windows zainstalowanym na macu?

#22 tom_zak

tom_zak
  • 288 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 20 listopada 2010 - 19:26

Modern Warfare 2 na pewno. Na youtube są filmiki.

#23 iEnzo

iEnzo
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 listopada 2010 - 22:09

Dobry wieczór. Obecnie mam 18 lat lecz komputer w domu prywatnie mam od 6 lat. Oczywiście pierwszymi komputerami jakie poznałem to były PCety z Windowsem. Ostatnio gdy wyszedł Windows 7 kupiłem i byłem bardzo zadowolony z szybkości działania i ogólnie wszystkiego co ta było. Najbardziej mi zależało na wyglądzie. Dopiero 3 dni temu kiedy to dostałem od rodziców MacBooka Pro uzmysłowiłem sobie, że win 7 nie jest aż tak fajny. Pierwsze wrażenia to super dobre wykonanie i prostota całego systemu - lecz nie jest też nudno. Widziałem, że kolo obudowy komputera przypomina aluminium i spodziewałem się, że nie będzie to ten materiał lecz gdy go dotknąłem był zimny i byłem pod wrażeniem. Dodatkowo po kilku godzinach dotknąłem ekranu - również zimny i znów zaskoczenie dobrej jakości. Trochę na minus zasługuje waga lecz osobiście mi to nie przeszkadza. Zwróciłem też uwagę na brak klawiszy multimedialnych nad klawiaturą co jest obecnie bardzo modne i każdy producent dodaje mnóstwo klawiszy do różnych funkcji w swoich laptopach oraz klawiaturach bezprzewodowych. W efekcie na moim biurku posiadam zakrzywioną klawiaturę Microsoftu z chyba 20-stoma dodatkowymi klawiszami (z których prawie wogóle nie korzystam) w postaci wielkiego pudła, które ledwo mieści się na biurku, było reklamowane jako bardzo cicha klawiatura a tak na prawdę to jest głośniejsza od tej w MB. Kontynuując wątek klawiatury - rozgadałem się trochę. Na klawiaturze mojej nowej zabawki są klawisze multimedialne na klawiszach F1-F12 co jest bardzo mądre bo chyba za bardzo nikt z nich nie korzysta (no może poza F5). Podświetlenie klawiatury jest super. Do odmiennego układu klawiszy przyzwyczaiłem się w pół dnia. Software. Tego się obawiałem - że nie przyzwyczaję się niego albo nie będę umiał go obsługiwać. Na szczęście jest tak jak z iPhonem - piękna prostota i po 10 minutach konfigurowania początkowego laptopa w restauracji obok iSpota zacząłem normalnie z niego korzystać. Wszystko czego bym potrzebował było już zainstalowane. Później w domu doinstalowałem tylko kilka programów do zdjęć i skopiowałem swoje 15tyś zdjęć. Po trzech dniach znam Maca dobrze i nie mam z nim problemów. Wszystkie funkcje są na wierzchu i niczego nigdy nie szukałem dłużej niż 3 minuty. Instalowanie programów jest super ekstra proste i intuicyjne nawet dla mojego ojca, który korzysta codziennie z komputera tylko aby sprawdzić pocztę i wyniki meczów. Wszystkie zewnętrzne akcesoria w pełni działają bez mojej ingerencji (czyt. nie trzeba nic robić poza podłączeniem ich do USB aby działały). Teraz najciekawsze. MacBook Pro ładuje strony internetowe szybciej kopiując moje zdjęcia oraz ściągając program i aktualizację niż mój 64-bitowy Windows 7 z 4GB ramu i super specyfikacją. Nie używam już Windowsa do niczego poza sporadycznym graniem w gry PC. I tak oto w 3 dni całkowicie zmieniłem swoje zwyczaje... . Sprzęt polecam z całego serca DLA KAŻDEGO!

#24 iKubus

iKubus
  • 15 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 01:17

Ja jestem posiadam Macbooka Pro 13'3 od kilku miesięcy i muszę powiedzieć, że czuję to, że mogę zaufać temu komputerowi w 100%. Jestem pewny, że zawsze będzie działał i zawsze zrobi to co chce. Dodatkowo gładzik... C U D O W N E. Nigdy nie podłączyłem do mojego macbooka dzięki temu myszki.. nawet przy obrabianiu zdjęć - gładzik jest bardzo wygodny. Wyświetlacz... doskonały nie jest! Za dużo posiada barwy niebieskiej przez co (jesli chcesz go używać do filmu/fotografii) musisz go skorygować poważnie kalibratorem. Głośniki ok - zwykłe laptopowe, ale działają ok. Hmmm... tak naprawdę to brak minusów. To jest laptop doskonały wg. mnie. Wszelkie Dell'e, Sony, Samsung'i - mimo, że próbują papugować styl macbooka (najwyraźniej to widać w klawiaturze) to i tak w środku są puste. Windows je zabija. To najgorszy system z jakim kiedykolwiek się spotkałem - Windows (Linux jest już chyba lepszy od Windowsa).

#25 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 21 listopada 2010 - 23:10

Czy któraś z kart graficznych Radeon HD 4670 albo GeForce GT 320M jest w stanie pociągnąć Modern Warfare 2 i Black Ops pod windows zainstalowanym na macu?

Oczywiście:) Obie sprawdzone (Black Ops tak mi się spodobało że kupiłem w sobotę wersję na xboxa)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych