Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Stylus/rysik - czy u偶ywacie? Kt贸ry wybra膰?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
131 odpowiedzi w tym temacie

#76 Teq

Teq
  • 667 post贸w

Napisano 16 czerwca 2012 - 15:01

No moi drodzy, chyba wreszcie znalazlem rozwiazanie wiecznego problemu odrecznych notatek na ipadzie. Moze nie jest w 100% idealne, ale lepiej sie juz chyba bez udzialu Apple nie da.
Aktywny stylus - ByZero Studio Pen XO

Plusy:
- dobre wykonanie, stylus lezy dobrze w dloni
- precyzja - wreszcie pisz臋 tak jak na papierze
- 艣wietny program Studio Basic+, niestety pe艂na wersja jest p艂atna, ale od 3 euraczy nikt jeszcze nie zbankrutowa艂

Minusy:
- dodatkowy bzdecik do noszenia ze sob膮 - dongle trzeba wpi膮膰 w iPada, co jednak nie stanowi wiekszego problemu, raczej drobn膮 upierdliwo艣膰. U siebie rozwi膮za艂em to do艣膰 prosto - m贸j codzienny "futera艂" na iPada ma do艣膰 miejsca u g贸ry i na dole i po prostu zostawiam dongle ca艂y czas wpi臋ty, a i stylus mie艣ci si臋 obok.
- Wi臋kszo艣膰 klasycznych program贸w jak Noteshelf czy Notes+ jeszcze go nie wspiera (aczkolwiek beta wersje obydwu ju偶 z nim dzia艂aj膮)

Faktem jednak jest ze Studio Basic+ jest 艣wietnym programem i zast膮pi艂 mi mojego analogowo-cyfrowego Livescribe dzieki temu 偶e r贸wnie偶 nagrywa audio. GoodNotes natomiast ma super rozwi膮zan膮 kalibracj臋 stylusa z 9 podstawowymi punktami plus dowoln膮 ilo艣ci膮 dodatkowych.
Kalibracja jest o tyle wa偶na, 偶e podczas pisania zmienia si臋 nie tylko pozycja ale i k膮t nachylenia stylusa do iPada i bez niej pisanie jest utrudnione.

A tu pare fotek na 艣wie偶o z pude艂ka:
ByZero/Telefunken Studio Pen
Samego stylusa u偶ywam od p贸艂tora tygodnia i ju偶 si臋 bez niego nie potrafi臋 obej艣膰 :)

Alternatyw膮 dla ByZero/Telefunken jest Cregle iPen o kt贸rym wspomnia艂a wcze艣niej kociak199, (ta sama technologia) ale nie mo偶na go dosta膰 w Europie w rozs膮dnej cenie, lub Aiptek MyNote (ten ju偶 艂atwiej kupic, oko艂o 70 euro na amazon.de). Za Telefunken zap艂aci艂em nieca艂e 80 euro w Niemczech. Czy drogo czy tanio to kwestia w艂asnej oceny, ale po sprzedaniu Bamboo i Livescribe mia艂em go za darmo plus na waciki ;)
Je艣li kto艣 w najbli偶szym czasie wybiera艂by si臋 do Austrii to w ichnich MediaMarktach mo偶na dosta膰 wersj臋 z dodatkowym futera艂em model Telefunken HA6200 za 70 euro, zupe艂nie nieosi膮galna cena w Niemczech, gdzie ta wersja kosztuje minimum 138 euro.

A tu kr贸tki filmik w kt贸rym pokazuj臋 kalibracj臋 i precyzj臋 pisania Studio Pen.
ByZero (Telefunken branded) Studio Pen Calibration and precision - YouTube

Wyglada na to ze Noteshelf 6.0 sprzed tygodnia wspiera ju偶 zar贸wno ByZero Studio jak i Cregle iPen

#77 dao

dao
  • 348 post贸w
  • Sk膮dwAmA

Napisano 30 lipca 2012 - 17:03

A czy kto艣 por贸wnywa艂a te 3 peny ? Czy s膮 na jednakowym poziomie ? Jakie maj膮 plusy i minusy ? Czy dzia艂aj膮 tylko z konkretnymi aplikacjami czy te偶 mo偶na ich u偶ywa膰 r贸wnie dobrze z innymi programami ?

#78 nemesis

nemesis
  • 364 post贸w
  • Sk膮dPozna艅/Berlin

Napisano 05 sierpnia 2012 - 14:59

Witam Szukam typowo rysika do pisania notatek na uczelni. Najlepsza opinie chyba ma tutaj Bamboo Stylus, faktycznie najelpeij by sie nadal do takeigo zastosowania?

#79 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 05 sierpnia 2012 - 15:43

Bamboo najwygodniej le偶y w d艂oni, ale do notatek na uczelni najlepiej nadaje si臋 ci膮gle notes i d艂ugopis. Notowanie na ipadzie ma sens w przypadku pojedynczych lu藕nych my艣li i koncepcji, gdy jest sporo czasu na ich pisanie... Chyba, 偶e teraz studia s膮 inne i ju偶 si臋 nie zapisuje 4 stron A4 na jedym wyk艂adzie... :)

#80 mbelly

mbelly
  • 14 post贸w

Napisano 27 sierpnia 2012 - 20:58

Hej, Znacie jakie艣 rysiki z cienkimi ko艅c贸wkami, kt贸re b臋d膮 dost臋pne w Polsce? Na razie znalaz艂em adonit classic ale tylko jedn膮 sztuk臋, a potrzebuj臋 dwie :/.

#81 Gregory2

Gregory2
  • 506 post贸w
  • Sk膮dPruszcz Gda艅ski, PL

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 16:46

Ja dzisiaj zakupi艂em Bamboo Stylus. Naczyta艂em sie o nim tyle pozytywnych opinii, ze by艂em praktycznie zdecydowany na niego, ale dla pewno艣ci poprosi艂em jeszcze faceta w iSpocie o polecenie dobrego rysika do iPada. Nie zastanawiaj膮c sie ani chwili wskaza艂 na Bamboo (a nie by艂 to standardowy trik sprzedawcy, bo obok wisia艂o jeszcze kilka dro偶szych modeli), a argumentowa艂 to tak, 偶e Bamboo jest jedynym s艂usznym rysikiem, a ca艂a reszta tylko jest, bo jest. On sam sta艂 wcze艣niej przed wyborem rysika i wybra艂 Bamboo i zdecydowanie nie 偶a艂uje, bo jest on idealnie wywa偶ony, swietnie wykonany, bardzo wygodny i precyzyjny i on teraz nie widzi poza nim swiata. To tak w du偶ym skr贸cie :D Og贸lnie tak sie ch艂opak naprodukowa艂, 偶e wzi膮艂em Bamboo i musz臋 przyzna膰, 偶e nie k艂ama艂. Rysik jest bardzo dobrze zbudowany, dobrze wywa偶ony (ci臋偶kawy, przez co pewnie le偶y w d艂oni) i precyzyjny. Zastrze偶enia mam jedynie do aplikacji Wacoma "Bamboo Paper", w kt贸rej bieda a偶 piszczy. Musz臋 sobie dobra膰 porz膮dn膮 aplikacj臋 do pisania i wygl膮da na to 偶e papier i d艂ugopis p贸jdzie w odstawk臋 :P

#82 lovehatehero

lovehatehero
  • 76 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 16:52

Z takich aplikacji polecam ci Penultimate. Dla mnie swietna do pisania!

#83 Gregory2

Gregory2
  • 506 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 17:16

Najbardziej zale偶y mi na rozpoznawaniu i ignorowaniu nadgarstka. Bamboo Paper (mimo w艂膮czonej opcji dla lewor臋cznych- ja takowym jestem) ca艂y czas traktuje m贸j nadgarstek jako pi贸rko, co doprowadza mnie do szewskiej pasji bo nic nie mog臋 napisa膰. No wi臋c jak jest z t膮 funkcj膮 w Penultimate?

#84 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 17:30

Noteshelf albo Notelpus - maj膮 opcje na po艂o偶enie nadgarstka, mo偶na pisa膰 w powi臋kszonym okienku te偶, plus milion innych udogodnie艅... Bamboo to tylko takie demo, 偶e rysik dzia艂a...

#85 Gregory2

Gregory2
  • 506 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 19:42

艢ci膮gn膮艂em tego Noteshelfa i mo偶e jestem jaki艣 ograniczony, ale ni wa艂a nie potrafi臋 zrozumie膰 o co chodzi z t膮 opcj膮 na po艂o偶enie nadgarstka :D M贸g艂by艣 mi przybli偶y膰 jej dzia艂anie?

#86 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 20:04

Nie mam poj臋cia...w shelfie u偶ywam tylko pisania z lup膮. w powi臋kszanym okienku. W plusie - mo偶esz sobie rozwin膮膰 z do艂u ekranu obszar szary gdzie spocznie r臋ka... W shelfie jest chyba co艣 podobnego, bo tam jak co艣 nabazgrze nadgarstek u do艂u to to znika... lupa wygodniejsza... ew na ich stronie www mo偶e maj膮 jaki艣 manual, tutoriale...

#87 Gregory2

Gregory2
  • 506 post贸w

Napisano 07 pa藕dziernika 2012 - 21:58

Odkry艂em t膮 funkcje lupy i naprawde jest 艣wietna. W ko艅cu moje pismo zacz臋艂o wygl膮da膰 po ludzku :P Chocia偶 i tak na razie jest ledwo czytelne, no ale trening czyni mistrza ;). Dzi臋ki dm76, bardzo mi pomog艂e艣.

#88 gregory2k

gregory2k
  • 16 post贸w

Napisano 08 pa藕dziernika 2012 - 08:34

A jeszcze apropos samego rysika: Czy ta gumowa ko艅c贸wka z czasem mi臋knie? I, je偶eli tak, to to podlega gwarancji?

#89 Gregory2

Gregory2
  • 506 post贸w

Napisano 12 pa藕dziernika 2012 - 22:38

Podbij臋 powy偶szy post (napisa艂em go ze swojego starego, nieuzywanego konta, na kt贸re przez przypadek sie zalogowalem i nawet nie zauwa偶y艂em ;)). Chcia艂bym po prostu wiedzie膰, czy mam sie z t膮 ko艅c贸wk膮 obchodzi膰, w jaki艣 szczeg贸lny spos贸b, czy jest po prostu niezniszczalna :)

#90 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 12 pa藕dziernika 2012 - 22:59

Ko艅c贸wka wacoma sama w sobie jest mi臋kka co jest jego najwi臋ksz膮 wad膮 - ta艅sze targusy r贸偶ne i klony maj膮 twardsze ko艅c贸wki. Nie mi臋kkn膮 one ale si臋 艣cieraj膮 przy intensywnym u偶ytkowaniu, dlatego w bamboo mo偶esz sobie odkr臋ci膰 ko艅c贸wk臋 i wymieni膰. S膮 wk艂ady zapasowe na wymian臋 do kupienia.

#91 Gregory2

Gregory2
  • 506 post贸w

Napisano 13 pa藕dziernika 2012 - 08:43

Aaa, ok, nie wiedzia艂em :) Dzi臋ki wielkie za odpowiedz.

#92 Kruszyna

Kruszyna
  • 61 post贸w

Napisano 15 pa藕dziernika 2012 - 20:51

Witam,

Chc臋 kupi膰 rysik do mojego iPad'a. Wiem, 偶e chc臋 kupi膰 rysik Wacom Bamboo. Chcia艂am si臋 zapyta膰 kt贸r膮 wersj臋 polecacie:
- solo Wacom Europe GmbH - Produkty - Bamboo - Bamboo Stylus
- duo Wacom Europe GmbH - Produkty - Bamboo - Bamboo Stylus
- pocket Wacom Europe GmbH - Produkty - Bamboo - Bamboo Stylus

#93 kajet24

kajet24
  • 153 post贸w

Napisano 15 pa藕dziernika 2012 - 21:33

Rownie偶 przymierzam sie do zakupu rysika do iPad2 i mam pare pyta艅 do os贸b, kt贸re maja w tym wi臋ksze do艣wiadczenie. Interesuje mnie rysik, kt贸ry ma mo偶liwie cie艅k膮 ko艅c贸wk臋 do pisania (chodzi tu g艂贸wnie o prezycj臋 podczas notowania). Dodatkowo mam pytania dotycz膮ce aplikacji, kt贸re w艂a艣nie pozwalaj膮 na notowanie czego艣 w podobny spos贸b jak dlugopisem na "analogowej kartce papieru", jakie s膮 ceny takich aplikacji w AppStore. Czy te aplikacje w jaki艣 spos贸b wykrywaja nacisk nadgarstka tak, aby nie przeszkadza艂 w pisaniu (co艣 gdzie艣 czyta艂em ale chc臋 mie膰 pewno艣膰). Co by艣cie polecili, jakie s膮 ceny takiego rysika? Pozdrawiam, k.

#94 konio124

konio124
  • 669 post贸w

Napisano 15 pa藕dziernika 2012 - 22:19

Najlepszy z jakim mia艂em do czynienia.

Do艂膮czona grafika

http://www.youtube.com/watch?v=30Uuf0W4JYY&feature=related

eFun Smart aPen Digital Pen for writes or draws on iPad 2 New iPad Touch Screen | eBay

#95 kajet24

kajet24
  • 153 post贸w

Napisano 15 pa藕dziernika 2012 - 23:07

@up, cenowo w sumie do艣膰 sporo, da sie kupi膰 gdzie艣 z polskiego sklepu? Mo偶e jakie艣 inne propozycje kto艣 ma?

#96 opa_pl

opa_pl
  • 411 post贸w

Napisano 18 listopada 2012 - 12:50

Witam, Poszukuj臋 stylus do swojego ipada 3 generacji. Potrzebny mi do rysowania wykres贸w, rozbudowanych wzor贸w oraz tabel na wyk艂adach. Czy kt贸ry艣 z pi贸rek gwarantuje ochron臋 przed niechcianymi bohomazami spowodowanymi nadgarstkiem? Czyta艂em o takiej mo偶liwo艣ci, nie wiem tylko, czy jest ona zale偶na od programu czy rysika? Zastanawiam si臋 nad zakupem bambo stylus solo w ispocie. Czy warty swojej ceny? Jak to jest z wy艂膮czaniem "oddcisk贸w"?

#97 dao

dao
  • 348 post贸w
  • Sk膮dwAmA

Napisano 21 listopada 2012 - 15:00

A co艣 do 4 generacji i mini jest ju偶 osi膮galne ? Kt贸ry jest najlepszy do pisania ?

#98 Attiss

Attiss
  • 594 post贸w

Napisano 21 listopada 2012 - 21:37

A co艣 do 4 generacji i mini jest ju偶 osi膮galne ? Kt贸ry jest najlepszy do pisania ?

Te same co do poprzednich urzadzen

#99 dao

dao
  • 348 post贸w
  • Sk膮dwAmA

Napisano 27 listopada 2012 - 23:36

Powy偶ej prezentowany apan i inne tego typu rysiki te偶 b臋d膮 pasowa艂y ?

#100 dm76

dm76
  • 2聽445 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dPozna艅

Napisano 27 listopada 2012 - 23:39

Nie b臋d膮 je艣li nie zrobili jeszcze odbiornika z wtyczk膮 lightning, chyba, 偶e dokupisz te偶 przej艣ci贸wk臋

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych