Może to odgrzewanie starego kotleta ale też się nad tym problemem zastanawiałem. Można to zrobić z RIGa ale w photoshopie również i chociaż nie chciało mi się testować tej metody to spróbuję przybliżyć jak ja to widzę.
Na początek można ze statywu zrobić zdjęcie drogi ze stojącym autem, potem odjechać autem i zrobić kolejne zdjęcie samej drogi. Piszę można bo równie dobrze może to być tylko zdjęcie z autem, tylko potem usuwanie brzegów auta przy rozmywaniu zdjęcia może być wkurzające

Ze zdjęcia z autem wyciąłbym auto i zostawił je do późniejszego dopracowywania (jakieś poprawki, ruch kół etc.)
Ze zdjęciem drogi, garażu czy czegośtam - skopiowałbym na trzy bądź więcej warstw, na jednej obciął dół, górę potraktował motion blurem. Potem z drugą to samo, tyle że obciąłbym górę. Wtedy można jakąś perspektywę zachować. Trzecie bym zostawił na samym spodzie. Następnie możnaby pobawić się trochę kryciem tych dwóch zmienionych.
I jak zrobić te linie na zakręcie - zrobić na kolejnej warstwie parę ciemnych/jasnych "maziug" ołówkiem, rozmyć nieco gaussian blur, potem motion blur żeby je rozciągnąć w linie i następnie zniekształcenie/wirówka - powstają ładne łuki. Wyciąć sobie jeden mniej więcej pasujący. Żeby je dopasować do kształtu drogi - edycja/przekształć/perspektywa oraz skalowanie etc. I znowu zabawa z kryciem. Wg mnie tak było to zrobione w zdjęciu octavii. Drugie zdjęcie było chyba robione rigiem bo widać ładnie zaciski ale to też by się dało w ps'ie zrobić

Mam zamiar wkrótce robić zdjęcia samochodu i je podobnie przerabiać stąd moje poszukiwania metody
[url]http://www.adobenerds.com/view.php?tut=6[/url] - link do tutoriala jak zrobić galaktykę - bardzo mi efekt końcowy przypomina właśnie linie na drodze