Photoshop trick - rozmycie po łuku, spin, wrażenie prędkości.
Napisano 24 lutego 2007 - 22:19
Przegladalem ostatnio brytyjska prase motoryzacyjna (evo, car, top gear, etc.) i bardzo spodal mi sie sposob w jaki redakcje przygotowuja foty do druku. Rzecz tyczy sie rozmyc tla samochodow ktore znajduja sie w zakrecie.
Chodzi o to ze fotografia sprawia wrazenie jak by auto jechalo conajmniej 200 km/h (spin kol i rozmycia asfaltu) jednoczesnie detale karoserii sa bardzo wyrazne i ostre. Z wieloletniego doswiadczenia calego naszego zespolu w robieniu zdjec samochodow wiem, ze takiego zdjecia nie da sie zrobic - do takiego rozmycia tla potrzebny jest dlugi czas otwarcia migawki, a nie ma na swiecie fotografa co by wtedy utrzymal stabilnie aparat, wychylajac sie przy tym przez okno jadacego auta. Testowalismy to na 100 sposobow i wiemy napewno ze takich zdjec sie nie da zrobic. Czas migawki mozna skrocic jedynie zwiekszajac predkosc jadacych samochodow, ale nasze proby przy 150 km/h nie daly oczekiwanego efektu. Wnioski nasunely sie same i zaczelismu "dlubac" to w fotoszopie - tu kolejne rozczarowanie. O ile rozmycie kol jest w miare proste (nawet tych znajdujacych sie w dosc znacznej perspektywie, gdzie kolo wyglada jak elipsa) o tyle rozmycie tla za pomoca standardowych filtrow - motion blur, radial blur - jest praktycznie niemozliwe. Oba te filtry dzialaja liniowo przez co nadaja sie moze do 1% naszych fotek. Rozmycie tla "po luku" jest niewykonalne. Oczywiscie dla chcacego nic trudnego i pewnie kilku godzinach pracy i zastosowania 50 warst i masek, jako takie efekty dasie osiagnac, ale niestety nie mozemy sobie pozwolic na takie marnowanie czasu. w kazdym numerze mamy okolo 20 takich zdjec.
Moje pytanie jest nastepujace: czy ktokolwiek z was zna filtry ktore umozliwialy by taki retusz fot? Byc moze jest jakis super filtr ktory umozliwial by zadawanie wielu kierunkow rozmycia jednoczesnie (w tym perspektywicznego i po luku). Wyobrazam sobie "sterowanie" takim rozmyciem w podobny sposob jak gradient mesh w illustratorze, ale moze jast to bledna wizja.
Internet przewalilem ale nic nie znalazlem. Probowalem tez pisac do angoli - bez odpowiedzi niestety.
Ci z was co mieli ww czasopisma w reku penie wiedza o co mi chodzi, dla tych ktorzy nie mieli zalaczam linki do zdjec (najlepiej to widac na zdjeci u skoda.jpg ? prawy dolny rog - tam jest rozmyte idealnie po luku)
http://www.gt-online...fotki/skoda.jpg
http://www.gt-online...tki/porsche.jpg
Z gory dziekuje za wszytkie odpowiedzi
Jasza
Napisano 24 lutego 2007 - 23:07

Napisano 25 lutego 2007 - 00:02
forum : http://www.fotomoto.xt.pl/
ictus i jego stronka : http://www.ictus.cba.pl/
btw - jak znajdziesz metode w ps-ie to nie omieszkaj tego tutaj rowniez umiescic. najlepiej z powiadomieniem na pw o aktualizacji watku :wink:
Napisano 25 lutego 2007 - 04:38
......
Moje pytanie jest nastepujace: czy ktokolwiek z was zna filtry ktore umozliwialy by taki retusz fot? Byc moze jest jakis super filtr ktory umozliwial by zadawanie wielu kierunkow rozmycia jednoczesnie (w tym perspektywicznego i po luku). ......Jasza
Pobieżna analiza szczegółów zdjęcia Skody wyraźnie pokazuje, że jest to zdjęcie wykonane statycznie i dopiero potem poddane obróbce - zapewne w PS. Wystarczy zwrócić uwagę np. na szczegóły loga Skody, rejestracji, twarz kierowcy czy... statyczny charakter odbić budynków widocznych jako jasne plamy na karoserii samochodu. Moim zdaniem nie jest to nawet montaż kilku warstw/zdjęć o różnej dynamice obrazu.
Poniżej załączam efekt mojej 2-minutowej pracy nad jedną felgą. Jestem pewien, że po poświęceniu tematowi jeszcze chwili czasu można uzyskać znacznie lepszy efekt. Może nawet warto zapisać sobie jedną lub nawet kilka odpowiednich akcji w Photoshopie.
Efekt uzyskałem stosując właśnie krytykowany filtr Rozmycie (Blur).
A konkretnie w Photoshopie CE był to: Filtr / Rozmycie / Rozmycie promieniste
Oczywiście istnieje kilka rodzajów filtra Blur, no i w PS CS/CS2 każdy z nich posiada naprawdę szeroki zakres sterowania swoimi parametrami, przez co otwierają one wiele możliwości graficznych.
Nawiasem mówiąc (oczywiście w mojej prywatnej ocenie) akurat autor zdjęcia Skody wyraźnie "przedobrzył". Tak bardzo "zmiksował" szczegóły felg, że w efekcie wyglądają one wręcz sztucznie na tle auta, niemal jak płaskie talerze przyklejone do kół.
Rzecz jasna żaden przeciętny czytelnik/odbiorca tych zdjęć nie zwraca uwagi na takie detale. Dla niego efekt "dynamiki" obrazu będzie OK. Ale skoro już oglądamy te zdjęcia....
Napisano 25 lutego 2007 - 08:39

Napisano 25 lutego 2007 - 10:49
Napisano 25 lutego 2007 - 15:07
ja bym zrobil to tak
dwa strzaly![]()
aparat na sztywno zamontowany
1 . zdjecie auta stojacego na tejze drodze
2 strzal podczas jazdy sam asfalt
i potem szparowanie i obrobka w ph i zabawa z rozmyciem kół ale do zrobienia
Probowalismy tak robic, pomysl jest dobry i nawet wykonalny, jednak ciagle nie wiemy jak rozmywac te zdjecia po luku. Fotografia zadzi sie swoimi prawami i niestety rozmycie jest zawsze takie jak ruch aparatu. Nawet jak fotograf jedzie w zakrecie to przy czasie otwarcia migawki rzedu 0.5 s rozmycie na zdjeciu wychodzi prosto, bardzo rzadko zdarza sie ze wychodzi lekki luk. moze gdyby odwrocic role bylo by latwiej, ale jescze nie udalo nam sie namowic asfaltu zeby zaczal sie poruszac:)
To juz w miare opanowalismy. najwazniejsze zeby przed zastosowaniem filtra radial blur zmodyfikowac warstwe z kolem tak, aby jak najbardziej przypominala okrag, a pozniej umiejetnie dopasowac ja z powrotem. Reszta jest juz bajecznie prostaEfekt uzyskałem stosując właśnie krytykowany filtr Rozmycie (Blur).
A konkretnie w Photoshopie CE był to: Filtr / Rozmycie / Rozmycie promieniste
Oczywiście istnieje kilka rodzajów filtra Blur, no i w PS CS/CS2 każdy z nich posiada naprawdę szeroki zakres sterowania swoimi parametrami, przez co otwierają one wiele możliwości graficznych.
Dostalem tez info na PM zeby zastosowac narzedzie do transformacji warstwy WARP (CS2) po wtepnych testach widac swiatelko w tunelu:)
to szczere, mimo to nie pomoglo, wiec po co?Grafik swojego warsztatu nie zdradza
Doświadczenie i praca kosztują, a zdjęcia są jak najbardziej do przygotwania
Napisano 25 lutego 2007 - 20:10
Żeby uświadomić że nie wszystko jest darmo, a czasy wspólnot i komun już dawno mineły.to szczere, mimo to nie pomoglo, wiec po co?

Napisano 25 lutego 2007 - 20:18
Napisano 25 lutego 2007 - 20:34
Autko to 100% foto tło to ciekawy zabieg z PS zerknij na 'syf' na masce z renderu schodzi cacko bez takich 'farfocli'Połowa tego co bierzecie za zdjęcia nie była nawet w pobliżu aparatu. Została od początku do końca zrenderowana
Napisano 25 lutego 2007 - 23:23
Żeby uświadomić że nie wszystko jest darmo, a czasy wspólnot i komun już dawno mineły.
Adler, jesli nie chcesz sie dzielic z kims swoja wiedza to wystarczy nic nie pisac. ja kulturalnie zadalem pytanie i prosilem o rade, a ty mi odpowiedziales zebym spadal. Sensu w tym nie widze.
Do rzeczy, przez przypadek znalazlem urzadzenie ktore nazywa sie RIG (pewnie na forum o tym juz bylo). Urzadzenie niejako pozwala zrobic zdjecie jadacego auta z tegoz auta

strona producenta takiego sprzetu
http://www.automotiverigs.com/
jedna fota na 50 pewnie bedzie ostra
Napisano 26 lutego 2007 - 00:33
Autko to 100% foto tło to ciekawy zabieg z PS zerknij na 'syf' na masce z renderu schodzi cacko bez takich 'farfocli'
ee tam, farfocle to nie problem, nie ma powodu, żeby nie dało się tego zrobić w 3d, ale nikt tego tak nie będzie robił, bo zrobienie tego z rigiem jest znacznie mniej czasochłonne.
trick polega na tym, że, jak już autor zdążył się doszukać, robi się zdjęcie z rigiem (wystarczą minimalne prędkości, samochód można nawet pchać), a potem z grubsza w tym samym miejscu (ze względu na refleksy) robi się zdjęcie pomocnicze bez rigu. Oczywiście z maks. zachowaniem walorów, bo czasy będę różne. Warto pokombinować tak, żeby rig nie zasłaniał miejsc trudnych do klonowania typu koła, albo miejsca gdzie łączy się blur z niedużymi elementami, typu otwory, ale zawsze na coś trzeba będzie poprzeklinać. No i potem trochę pracy w PS-ie.
Napisano 28 lutego 2007 - 22:26

Napisano 28 lutego 2007 - 22:33
Chodzi o to ze fotografia sprawia wrazenie jak by auto jechalo conajmniej 200 km/h (spin kol i rozmycia asfaltu) jednoczesnie detale karoserii sa bardzo wyrazne i ostre. Z wieloletniego doswiadczenia calego naszego zespolu w robieniu zdjec samochodow wiem, ze takiego zdjecia nie da sie zrobic
Proponuję, żeby zespół z wieloletnim doświadczeniem doszkolił się z robienia zdjęć samochodów i przyswoił pojęcie 'rig shot'. Podręcznik dla początkujących jest tutaj: http://mattwatkinson.com/blog/?p=60
Napisano 03 marca 2007 - 15:25

Napisano 06 marca 2007 - 21:52
Żeby uświadomić że nie wszystko jest darmo, a czasy wspólnot i komun już dawno mineły.
heh w mojej branzy kazdy sprzedaje swoje "sekrety". dzieki doswiadczeniu mozesz wlasciwie skosztorysowac projekt i wykonac go na czas. doswiadczenia nie sprzedasz mowiac komus jak to udalo ci sie w koncu zrobic cos nad czym glowiles sie w srodku nocy. kazdy projekt jest inny. nie kumam twojego myslenia. na sieci pojawia sie co raz wiecej tzw. free tips. klienta nie stracisz dlatego,ze sprzedasz komus sposob na zrobienie rozmytego zdjecia. mozna miec nie wiem jakie umiejetnosci i zero klientow. w mojej branzy dziala to tak,ze jak jestes mily i sprzedajesz swoja wiedze, to potem ktos w zamian sprzeda ci cos innego. Lub jak bedzie potrzebowal pomocy przy projekcie albo nie bedzie wyrabial to po prostu zleci ci dalej projekt, bo jestes spoko koles, ktory dzieli sie swoja wiedza. Zawsze nienawidzilem bezmozgowcow, ktorzy wymieniali sie gra za gre. Jesli ty mu nie pomozesz to zrobi to ktos inny i wtedy on bedzie fajny, a ty .... zgadnij, kto dostanie zlecenie?
Napisano 07 marca 2007 - 00:51
Napisano 08 marca 2007 - 07:29

Napisano 16 marca 2007 - 23:44
Proponuję, żeby zespół z wieloletnim doświadczeniem doszkolił się z robienia zdjęć samochodów i przyswoił pojęcie 'rig shot'.
blog watkinsona przyswoilismy gladko.
efekty na zalaczonym zdjeciu. woz brudny, rig sklecony z rury i statywu na predce, technika tez jescze marna ale idea jest i to sie dla nas liczy.
Cofam to co napisalem wczesniej - takie zdjecia da sie zrobic a przy odpowiednim (slabym) swietle nawet pchajac auto.
Zawsze wydawalo mi sie ze znamy sie na fotografii, wychodzi na to ze bede musial zweryfikowac to bledne wyobrazenie

Jednak cale zycie sie czlowiek uczy.
Dziekuje wszykim za pomoc
Napisano 17 marca 2007 - 00:22
A wiecie jak się robi takie foty?

Po rigshotach to mój drugi ulubiony trick ;-)
Napisano 17 marca 2007 - 19:45

Napisano 18 marca 2007 - 13:52
Napisano 18 marca 2007 - 14:19
Napisano 18 marca 2007 - 21:58
Napisano 19 marca 2007 - 08:24
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych