Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Internet - zużycie transferu

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 Massey

Massey
  • 68 posts
  • SkądLeszno , wielkopolska

Posted 11 November 2010 - 21:37

Witam serdecznie !
Na dniach mam zamiar kupic Iphone'a 3GS.

Ostatnio godzinami siedzę na tym forum i próbuję się czegos dowiedziec na temat Internetu w 3GS.

Widziałem na różnych filmikach , że Iphone ma bardzo zaawansowaną przeglądarkę - Safari , która bodajże nie otwiera tylko Javy.

Teraz mam Nokię E52 i internet 125MB w zupełnosci starcza mi na miesiąc sprawdzania poczty kilka razy dziennie , oraz jeszcze czesciej sprawdzanie aukcji Allegro. W mojej Nokii strony otwierają się z przeznaczeniem na telefony komórkowe , dlatego też sprawdzenie poczty , oraz Allegro to ok. 200kb.

Tu pojawia się moje pytanie : Czy w Iphone 3GS strony otwierają się inaczej ? Tzn. że zamiast 200kb za sprawdzenie , 'wciągnie ' mi 2/3 MB ? A może są programy na AppStore dedykowane do tego telefonu , które mniej pobierają internetu?

Tu pozwolę sobie zadac pytanie 'z innej beczki ' , by nie spamowac na forum.

Moje drugie pytanie brzmi : Jak wam 'idzie' pisanie SMS na tym telefonie ? Kiedys miałem przyjemnosc pisac sms na Iphonie 3g i nie było za ciekawie - dużo literówek.
Czy jest w 3GS cos takiego jak przewidywanie tekstu , czy też jakis program na App Store , który ułatwi mi pisanie ?

Tak , wiem jest dużo wątków na ten temat , ale są bardzo niesprecyzowane lub też odsyłacze są do Cydii , czym nie jestem zainteresowany.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź!

(przepraszam za nie działające si i ci )

#2 proxx

proxx
  • 1264 posts

Posted 11 November 2010 - 22:12

1.Niektóre strony sa tez przystosowane specjalnie do iphone np allegro (mozesz przelaczac miedzy trybem klasycznym a komorkowym) 2.Na iphonie pisze znacznie szybciej niz na zwykłej klawiaturze telefonu,predkosc jest porownywalna do pisania na PC,masz w ustawieniach cos takiego jak autokorekta która jak nazwa wskazuje poprawia slowa,na ile to jest dla ciebie dobre ? musisz spróbować sam,ja tego nie używam. Co do tego czy safari odtwarza jave to masz racje,safari nie obsługuje flasha

#3 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 11 November 2010 - 23:11

Najprościej będzie sprawdzić czy te 125MB starczy, ale moim zdaniem tak. Do allegro masz dedykowaną aplikację, która wiele transferu nie zużywa raczej. Safari też możesz zastąpić Operą mini, która kompresuje dane w calu zaoszczędzenia transferu. Mi Opera nie pasuje zupełnie, ale może Tobie się spodoba. P.S na przyszłość nie pisz tytułu tematu wielkimi literami.

#4 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 11 November 2010 - 23:22

Powiem tak - ja częsciej będę korzystał na pewno z WiFi , aczkolwiek są takie dni , że po prostu muszę na bieżąco korzystac z internetu. Wobec tego ,czy każda strona posiada przełączenie na tryb komórkowy / normalny? Bo przy WiFi oczywiscie nie ma problemu - niech otwiera wszystko ,a co do internetu z Plusa, to jednak wolałbym się w tych ' widełkach ' zmiescic.

Krakers , powiedziałes ,że Opera kompresuje dane , co pozwala zaoszczędzic transfer . Bardzo fajnie , ale czy ona odtwarza tak samo wszystko , jak Safari ? Tzn. Java itd. ?

Co do klawiatury - Podziwiam ludzi którzy napisza sms o tresci " Czesc , co u Ciebie ? Kiedy bedziesz " w mniej niz 5 minut... Hmm na logikę - przewidywanie tekstu to może fajna sprawa , ale ile wyrazów jest do siebie podobnych ? Mnóstwo...

Kolejne moje pytanie - czy w Iphonie 3GS jest tak ,że w trakcie otwierania strony WWW , pokazuje się gdzies na ekranie ile pobiera transferu ? Załóżmy w wielu telefonach tak jest , co jest bardzo , bardzo fajne. Wiem ile mogę wykorzystac i spokojnie surfuje..

#5 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 11 November 2010 - 23:27

Sprawdź. Nie działa ona tak samo jak Safari, ani nie uruchamia ani Javy, ani Flash. Nic na iPhonie tego nie uruchamia.

Wobec tego ,czy każda strona posiada przełączenie na tryb komórkowy / normalny?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli jesteś podłączony do Wi-Fi to korzysta właśnie z niego, a nie z internetu przez sieć komórkową.

#6 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 11 November 2010 - 23:36

Nie, nie Krakers.

Chodzi o to ,że np . są strony przeznaczone również dla telefonów komórkowych - tzn. dopasowanie do ekranu. Chociażby wejscie na Allegro.pl przez przeglądarkę w mojej E52. Mogę miec tryb komórkowym - wszystko dopasowane do ekranu, tak jakby specjalnie strona była robiona dla komórek ,a mogę też poprzez nacisnięcie na tej stronie zakładki " Strona klasyczna " przejsc na widok klasyczny , tzn. taki ,jaki mamy w komputerach.

Stąd też zadałem pytanie. Jak już wczesniej wspomniałem ,wiem jak bardzo zaawansowane jest Safari i nie wiem wobec tego jak strona internetowa odbiera Iphone'a - czy jako telefon komórkowy , czy strony otwierają się normalnie , tak jak w PC.

#7 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 11 November 2010 - 23:41

Nie ma tutaj zasady :) Niektóre się otwierają w wersji na komórkę, a inne normalnie.

#8 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 11 November 2010 - 23:44

Aha , czyli jak rozumiem strony w Iphonie otwierają się tak samo jak w pozostałych telefonach :) Np. E52 stronę MyApple.pl otwiera również normalnie , nie na komórkę. Proszę mi jeszcze powiedziec , czy są , hm.. nie wiem czy można nazwac to błędem , ale czy jest takie cos teraz w tych nowych wersjach oprogramowania (4.x.x) ,że internet sam się załącza w celu aktualizacji ,albo pobrania samemu czegos , bez mojej wiedzy ? Pamiętam , kiedys w bodajże Iphonie 3G , z wersją oprogramowania (3.x.x) było cos takiego ,ze samoczynnie załączał internet i pobierał potrzebne mu składniki do poprawnego działania . Wiem też ,że ludzie po prostu nie wpisywali poprawnych ustawień internetowych . Jednak ja nie mogę sobie na takie cos pozwolic. Muszę miec stały dostęp do internetu. Czy ten błąd został już wyeliminowany ? Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi!

#9 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 11 November 2010 - 23:46

Zazwyczaj jak jest dostępna wersja na komórkę to taka się otwiera. Ale zauważyłem, że nie zawsze.

#10 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 11 November 2010 - 23:59

To jak z tym samo-załączającym się internetem , o którym napisałem 2 posty wyżej ? :)

#11 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 November 2010 - 00:30

To jak z tym samo-załączającym się internetem , o którym napisałem 2 posty wyżej ? :)

Kompletna bzdura, nigdy czegoś takiego nie było i nie ma. Jedyne co telefon może sobie sam pobierać to poczta (która to my sami mu każemy sprawdzać) zostawimy jakąś włączoną aplikację, działa też push i inne usługi - ale one pobierają minimalne ilości. iPhone NIE pobiera nic samoczynnie, żadnego swojego oprogramowania (które ma 300MB i do instalacji wymaga komputera - więc na diabła by miał pobierać?)

Aha, internet w iPhone się nie załącza tylko działa cały czas - wykup sobie jakiś normalny pakiet internetu i nie będziesz miał z niczym problemów. Większość operatorów ma albo pakiety duże i tanie, albo takie, które po skończeniu zwalniają i nie narażają użyszkodnika na dodatkowe koszta.

#12 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 12 November 2010 - 09:44

narkoman,

Jak już wczesniej wspomniałem , wykupuję 125MB, co w zupełnosci starcza mi na e52 , a czasami nawet zostaje z 50 mega..

Czytałem na wielu forach i wątek internetu, który zżerał ludziom kasę na Iphone'ach i nabijał abonamenty na makabryczne sumy jest wałkowany mnóstwo razy.

Co rozumiesz pod pojęciem , że internet działa cały czas ?
Tzn. że codziennie , nie korzystając z internetu pobiera mi powiedzmy 1mb ? czy jak ?

#13 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 12 November 2010 - 10:16

Czytałem na wielu forach i wątek internetu, który zżerał ludziom kasę na Iphone'ach i nabijał abonamenty na makabryczne sumy jest wałkowany mnóstwo razy.

Ale to wina tych ludzi, ze wkladaja do iPhone karty bez wykupionego pakietu internetowego, wtedy jak najbardziej poprawne jest nabicie gigantycznego rachunku.

Co rozumiesz pod pojęciem , że internet działa cały czas ?
Tzn. że codziennie , nie korzystając z internetu pobiera mi powiedzmy 1mb ? czy jak ?

To, ze w przeciwienstwie do innych urzadzen iPhone jest polaczony z internetem 24/7 i co chwila sobie cos tam leci a to poczta, a to pogoda, a to push...

#14 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 November 2010 - 10:48

Ale to wina tych ludzi, ze wkladaja do iPhone karty bez wykupionego pakietu internetowego, wtedy jak najbardziej poprawne jest nabicie gigantycznego rachunku.

Albo zostawiają jakieś aplikacje, albo coś jeszcze innego. Można też przyjąć teorię spiskową, że zachodzi jakiś błąd w sieci a operator to potajemnie wykorzystuje i nalicza dane :-P

To, ze w przeciwienstwie do innych urzadzen iPhone jest polaczony z internetem 24/7 i co chwila sobie cos tam leci a to poczta, a to pogoda, a to push...

Dokładnie tak jest, ale jak się używa rozważnie, nie ściąga miliona maili ze zdjęciami etc i nie szaleje, to spokojnie starczy. Mi starczało 100MB w TakTaku, ale nie powiem, żebym odczuwał komfort z używania tej oferty. Teraz średnio na miesiąc mi wychodzi o 500MB do 1GB.

#15 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 12 November 2010 - 10:58

Albo zostawiają jakieś aplikacje, albo coś jeszcze innego. Można też przyjąć teorię spiskową, że zachodzi jakiś błąd w sieci a operator to potajemnie wykorzystuje i nalicza dane :-P

To jest teoria tych, co sie nie chca przyznac, ze dali ciala i nie sprawdzili jak dziala urzadzenie ktore kupuja ;)

Dokładnie tak jest, ale jak się używa rozważnie, nie ściąga miliona maili ze zdjęciami etc i nie szaleje, to spokojnie starczy. Mi starczało 100MB w TakTaku, ale nie powiem, żebym odczuwał komfort z używania tej oferty. Teraz średnio na miesiąc mi wychodzi o 500MB do 1GB.

U mnie z uzywaniem rozwaznym, czyli jak mam miesiace kiedy nie laze za bardzo po internecie z iPhone ani nie uzywam tetheringu zjada ok. 150-200MB, jak zaczynam szalec to i do 1GB dobijam :) Ale te 150-200MB przy normalnym uzywaniu powinno wystarczyc.

#16 BobbyManifesto

BobbyManifesto
  • 261 posts
  • SkądKożuchów

Posted 12 November 2010 - 15:52

a jeżeli chcesz poszaleć z 2gigowym pakietem za 35pln to sprawdz oferte Gadu AIR taka mała reklama ;p

#17 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 November 2010 - 16:38

To jest teoria tych, co sie nie chca przyznac, ze dali ciala i nie sprawdzili jak dziala urzadzenie ktore kupuja ;)

Wiem co kupuję i jak tel działa, a Play zrobił mi tak samo. Zostawiłem włączony net przed zakupem pakietu, tylko na noc - no ile może pobrać? 5MB max sam push, bo mail jest ręcznie sprawdzany. I co? Rano pobrane coś koło 50MB a w bok mi wciskają, że telefon się aktualizował. BZDURA! Zwrócili wszystko po wielu kłótniach, po cichutku oddając kasę na konto i nawet o tym nie informując.
A telefon, po zakupie pakietu, już nigdy nic sam nie pobrał takiego w nocy - ciekawe prawda?
Moja własna teoria spiskowa ;-)

#18 Massey

Massey
  • 68 posts

Posted 12 November 2010 - 18:25

Koledzy, chcecie mi powiedzieć,że nie mam możliwości wyłączenia takich opcji w Iphonie jak push ,albo wybranych przeze mnie funkcji internetowych? Czyli bez pakietu internetowego nie ma mowy o tanim eksploatowaniu Iphona ?

#19 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 12 November 2010 - 19:09

Koledzy, a czy bez paliwa nie ma mowy o tanim eksploatowaniu samochodu? To jest telefon, który z założenia ma mieć dostęp do internetu. Jak będziesz miał te 125MB to nie masz się czym przejmować. Sam mam 100MB obecnie i jeszcze mi zostaje mimo, że niczego nie wyłączam i nie blokuję.

#20 Krukct

Krukct
  • 936 posts

Posted 12 November 2010 - 19:42

Koledzy,

chcecie mi powiedzieć,że nie mam możliwości wyłączenia takich opcji w Iphonie jak push ,albo wybranych przeze mnie funkcji internetowych?
Czyli bez pakietu internetowego nie ma mowy o tanim eksploatowaniu Iphona ?

Jeśli masz oprogramowanie w wersji 4.1, to wystarczy w Ustawieniach wyłączyć Dane sieci komórkowej. Jak będziesz chcial 'posiedzieć' na necie, to włączysz, żaden problem.

Bez zbędnych szaleństw da się wytrzymać miesiąc na pakiecie 100 MB, jednak jeśli chcesz w pełni korzystać z telefonu, to zdecyduj się na pakiet 500-1000 MB.

#21 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 12 November 2010 - 19:57

Nie wiem co to znaczy wykorzystanie w pełni telefonu, ale na opisane przez niego potrzeby 125MB wystarczy bez blokowania niczego.

#22 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 12 November 2010 - 23:27

Ale na nokii to dużo zaszaleć nie można, a na iPhone to stronki też ładują się na pewno dużo większe, dużo lepiej, co zachęca do używania, można wysyłać zdjęcia w dobrej rozdzielczości, ściągnąć coś z AppStore po drodze, pooglądać jakiś film na YouTube, użyć map etc etc...
Pakiet danych się przydaje rzędu 500MB i więcej, żeby się nie trząść że za chwile się skończy i używać na aktywnie telefonu, - bo przy 100MB ja bym się "trząsł", albo oszczędzał dane ciągle, co jest jeszcze gorsze...
To wychodzi 4!MB dziennie... co to jest? push, mail i jedna, dwie stronki.

#23 Krukct

Krukct
  • 936 posts

Posted 12 November 2010 - 23:48

Ja mam właśnie pakiet 100 MB, ale korzystam z niego tylko poza domem, bo tam mam wifi. Tak jak napisał narkoman - do maila, paru stron wystarcza, grać po sieci nawet na nim nie próbuję, o ściąganiu aplikacji też nawet nie wspominam bo robię to w domu. Fakt, na Nokii, która nie jest aż tak 'internetowa' jak iPhone, pakiet 100-200 MB powinien być wystarczający do normalnego korzystania.

#24 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 13 November 2010 - 00:28

@narkoman: zgadza się, ale z tego co autor napisał nie zamierza ściągać z AppStore ani oglądać Youtube. Biorąc pod uwagę podane przez niego wymagania 125MB starczy i nie ma się co licytować ile kto na co zużywa :)

#25 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 13 November 2010 - 01:02

@narkoman: zgadza się, ale z tego co autor napisał nie zamierza ściągać z AppStore ani oglądać Youtube. Biorąc pod uwagę podane przez niego wymagania 125MB starczy i nie ma się co licytować ile kto na co zużywa :)

Chciałem jedynie uświadomić, że iPhone daje dużo większe możliwości i wręcz zachęca do korzystania z internetu - jak autorowi wystarczy 125MB to spoko, ale równie dobrze może się rozkręcić, tak jak pisałem wyżej, przyjdzie YT etc etc :-)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users