Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS sposob na anty piractwo ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
87 odpowiedzi w tym temacie

#51 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 stycznia 2011 - 14:39

@JKK to bedziesz krolikiem doswiadczalnym na nie zjailbreakowanym, czy sie metoda nie wywala itp :) no oczywiscie ze sie podzielimy. co prawda im bardziej znana metoda anty, tym latwiej ja zlamac. ale wczesniej czy pozniej i tak zostanie zlamana :) wszystko jest do zlamania, liczy sie tylko czy sie oplaca lamac.

#52 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 14:47

Ja też nie mam JB więc mogę przetestować od tej strony nasz pomysł. I z powodu o którym pisze wezuwiusz nie chwalmy się całym pomysłem poza tym forum - im mniej osób o tym wie, tym lepiej.

#53 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 30 stycznia 2011 - 14:56

Obiecuję potestować i wprowadzić zmiany (każdy może trochę zmodyfikować „typową” metodę). Np. dobrze by było poudawać przez kilka uruchomień na podejrzanym urządzeniu, że wszystko OK. Aby zabezpieczenie za szybko nie wylazło, niech się więcej osób natnie np. jak będą chcieli się znajomym pochwalić dopiero co ukradzionym programem ;-) A przy okazji tematu... To straszna plaga. Ostatnio znajomy (realizator nagrań itp.) czyli osoba jak najbardziej narażona na straty związane z kradzieżą, chwalił mi się, że ma 4 nawigacje na iPhona i wybrał jakąś tam do używania. Jak zacząłem wnikać po cholerę tyle kupował - mógł się mnie zapytać o zdanie ;) To popatrzył na mnie zdziwionym wzrokiem i zapytał: „Kupować?!”. TRAGEDIA! No i to gówniane allegro. Kilka razy zgłaszałem i za pomocą stosownych formularzy i mailem aukcje kolesia, który polecał odblokowywanie iPhonów i gratis rożne aplikacje w tym nawigacja (skriny z aukcji świadczyły, że ta nawigacja do Navigon i pełno płatnych gier). Myślicie, że zareagowali? Po 7 razem się poddałem... Wstyd mi.

#54 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 stycznia 2011 - 18:21

dobra. potrzebuje jakiegos ochotnika BEZ JB to sprawdzenia metody. na razie nic nie robi :) chce sprawdzic logi. wiec prosze na prv. posle plik i bede oczekiwal logow z testu.

#55 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 19:24

Hihi idąc po różnych plikach installousa dotarłem do jakiś logów instalacji niestety bez nazw aplikacji. Dzięki temu plikowi po kilku słowach doszedłem do tego samego co Ty Wezuwiusz :P. Wszystko kręci się wokół tych plików o których mówisz. Ciekawy jestem czy program odróżnia oryginalne aplikacje od pirackich podczas szukania uaktualnień. Niestety jak na złość żadna legalna aplikacja nie ma aktualizacji.

#56 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 stycznia 2011 - 20:41

to + w katalogu library com.apple.mobile.installation.plist (ale musze jeszcze o tym poczytac :)) oryginalne maja iTunesMetadata - krakowane metadataBackup :) wiec to chyba najprostsze rozwiazanie.

#57 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:06

MAM MAM :D. mogę sprawdzić jakie aktualizacje są znalezione w Installousie. Na razie muszę się upewnić czy on wykrywa również inne oryginalne programy. Mojego nie wykrył, a właśnie doszła aktualizacja do AS. Jutro zaczynam pisać wszystko od nowa.

#58 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:15

no jak sie jeszcze komus chce pobawic, to znalazlem taka perelke :) /var/mobile/Documents/Installous/Caches i jest tam pare ciekawych pliczkow :D . co prawda nie wiem czy jest sens sie na tym opierac, bo w kazdej chwili ta lokalizacja moze zostac zmieniona przez update instaleusa...

#59 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:22

MAM MAM :D. mogę sprawdzić jakie aktualizacje są znalezione w Installousie. Na razie muszę się upewnić czy on wykrywa również inne oryginalne programy. Mojego nie wykrył, a właśnie doszła aktualizacja do AS. Jutro zaczynam pisać wszystko od nowa.

Tak, wykrywa również aktualizacje dla oryginalnych aplikacji.

#60 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:26

pio11 no to pochwal sie co znalazles...

#61 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:28

Ostatnio znajomy (realizator nagrań itp.) czyli osoba jak najbardziej narażona na straty związane z kradzieżą, chwalił mi się, że ma 4 nawigacje na iPhona i wybrał jakąś tam do używania. Jak zacząłem wnikać po cholerę tyle kupował - mógł się mnie zapytać o zdanie To popatrzył na mnie zdziwionym wzrokiem i zapytał: „Kupować?!”. TRAGEDIA!

Daj mi proszę nazwisko kolesia a zapewnię mu śmierć cywilną w branży.

Dość tego!

Gnojki jadą na krakach i produkują materiały i biorą za to kasę. Powinni brać za to kk.

#62 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:46

To samo co Ty jednak krakers mnie zgasił. Można też sprawdzić czy istnieje plik IPA naszej aplikacji w dokumentach

---------- Wpis dodano o 21:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:31 ----------

Mojego programu nie wykryło bo nie ma go w serwisie apptrackr a już byłem zadowolony :/

---------- Wpis dodano o 21:45 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:34 ----------

Właściwie to można się na tym oprzeć. Przecież dla kilku polskich produkcji nie będą zmieniali systemu łamania aplikacji.

---------- Wpis dodano o 21:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:45 ----------

No chyba, że ktoś osiągnie wielki sukces :P

#63 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 00:20

Śmieci po instalacji zostają jeszcze w var/tmp

#64 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 16:38

Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami oddaję w Wasze ręce grafikę Pro Genuine Social Campaign. Używajcie do woli w zbożnych celach! ;)))
Grafiki do pobrania z http://dl.dropbox.co...591586/PGSC.zip
Wersje: iPhone, iPhone@2x, iPad oraz przyszłościowo iPad@2x - wszystko w orientacji pionowej i poziomej.

#65 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 05 lutego 2011 - 17:03

dziekujemy bardzo :) a 1) czy mozna dostac graficzke bez tego 'pro genuine...' ? 2)z wziazku z 1 (zwracajac na 'some rights reserved ;)) mozna uzywac tego z innym 'tytulem' . jakos ten do mnie nie przemawia... poprzedni 'antypiracy...' bardziej mi sie podobalo. ew. chcialbym uzyc tego wraz z buttonem do appstore-a itp. i pytanie fo pio11 , jak i gdzie sprawdzasz jakie repozytoria sa dodane do cydii ? i dodatkowe pytanie ogolne, czy ktos znalazl czy (oprocz oczywiscie keychaina) i gdzie jest zapisywany login (bez hasla) do appstore w iPhonie/padizie ?

#66 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 17:24

Hej, celowo unikaliśmy w nazwie "piractwo" itp. żeby zbudować pozytywny przekaz. Dlatego wybór padł na proponowane hasło...
Jesteśmy nie przeciwko wojnie ale za pokojem itp. Psychologia.

Tu masz grafikę z buttonem App Store: http://dl.dropbox.co...91586/AotAS.zip (upewnij się czy Apple pozwala na takie użycie)

Będzie nam miło, gdy w Waszych programach znajdzie się gdziekolwiek hasło member of PRO GENUINE SOCIAL CAMPAIGN or something...
Rozesłałem informacje po portalach. Zobaczymy czy uda się jakoś akcję nagłośnić... Spróbować warto.

#67 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 18:21

Wezuwiusz pliki z danymi repo znajdują się w /var/lib/apt/lists

#68 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 05 lutego 2011 - 18:48

Dobra, mamy dwa portale które już odpowiedziały na informację. Wesprze nas MyApple i PDAclub. To na już.
Myślę że warto w kilku słowach aby każdy napisał teraz jak zamierza działać w ramach naszej antypirackiej akcji. Taką informację chce np. pdaclub.pl
Zacznę od siebie. W ramach akcji w swoich programach i grach będę promował poprzez baner startowy używanie oryginalnych programów. Nie zamierzam mówić że piractwo jest złe - zakazany owoc lepiej smakuje. Zabezpieczanie programów również wchodzi w grę jednak to będzie zawsze zabawą w kotka i myszkę. Chcę na szeroką skalę propagować docenianie twórców, tym bardziej że ceny aplikacji są śmiesznie niskie. Wg. mnie oryginalne programy są COOL!

Musimy zebrać jakoś nasze cele w jedną całość, bo PDAclub.pl chciałoby notatkę prasową...

Zapraszam również na: Grupa Pro Genuine Social Campaign | Facebook

#69 wezuwiusz

wezuwiusz
  • 783 postów
  • SkądDublin, Katowice

Napisano 05 lutego 2011 - 19:07

ja raczej piracika bede pokazywal w momencie wykrycia instaleusa, ale pomysle tez zeby umieszczac go gdzies w rogu startowego, lub w about...

#70 JKK

JKK
  • 411 postów
  • SkądOsolin

Napisano 05 lutego 2011 - 21:08

Też będę umieszczał „Piracika” w informacjach o programie i po uruchomieniu na chwilkę (ale na ekranie startowym raczej tylko czytelną miniaturkę). Zabezpieczenia antypirackie w miarę możliwości (i dostępności) też będę stosował, a poważniejsze programy będą miały większość funkcji aktywowanych przez „In App Purchase”

#71 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 16:50

Gdyby ktoś chciał pirata zamieścić w oknie about czy coś, udostępniam "czystą" wersję: http://dl.dropbox.co...pirat-CC-ND.zip
Zachęcam do akcji!

#72 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 22:24

Cześć, Jestem aktualnie w fazie projektowania aplikacji, która część zasobożernych obliczeń ma przekazać serwerowi do wykonania. Zastanawiam się czy jest jakaś metoda odfiltrowania po stronie serwera, tych którzy kupili aplikacje od tych którzy mają wersje piracką. Do tej pory nie zastanawiałem się nad tym zbyt mocno ale po przeczytaniu tego wątku zmieniłem zdanie. Utrzymywanie serwerów dla ludzi, którzy nie zapłacili za aplikacje to ostania rzecz jaką chciałbym robić. Problemem jest to, że jeden użytkownik, który kupi aplikacje może mieć ja na wielu urządzeniach itp. Jeżeli chodzi o JB to nie mam żadnych doświadczeń i ne mam ochoty się ty zajmować. Jednak chętnie bym jakoś ograniczył dostęp do serwera dla piratów. Jakieś pomysły? Dzięki i pozdrawiam.

#73 pio11

pio11
  • 1 700 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 01:30

Najłatwiej dać in app purchase a w AppStore niech będzie za darmo. Ludzie będą jednorazowo płacili za serwer i masz jako tako z głowy.

#74 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 03:55

Tylko wtedy aplikacja trochę traci sens... Bo bez serwera ona za bardzo nie może funkcjonować. Czyli dać zero funkcjonalności w darmowej aplikacji i wszystko za dopłatą? Chciałem też się jakoś zabezpieczyć przed rozszyfrowaniem protokołu i używaniem serwera nie za pośrednictwem mojego klienta. Macie jakieś jeszcze pomysły? Dzięki i Pozdrawiam.

#75 Lestek

Lestek
  • 880 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 10:39

Aktualizacja iBooks to znowu ból głowy dla jailbreakowców? Wiadomości ze świata Apple iPhone | Krystian MacKozer Kozerawski

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych