IMAC i3 27" versus PODOBNY PC
Napisano 08 listopada 2010 - 13:30
Napisano 08 listopada 2010 - 14:08
Wiem (-; tak jak mowie, w obu przypadkach cene podnosi monitor, czyli placimy za obraz (ktory dodatkowo w imacach pada :/) i za slabe komponenty... Jak kupowac na dzien dzisiejszy cpu to i5, i3 to c2d pod nowa nazwa z lekkimi poprawkami... no i ta grafika :/
No ale jak można pisać jako argument przeciwko iMacowi że monitor podnosi cenę iMaca (zwłaszcza 27'') - to tak jakbyś chciał kupić Mercedes'a Mclaren i powiedział, że silnik że zawyża cenę tego samochodu, a w polonez też jeździ a tyle nie kosztuje.
Oczywiście przykład przerysowany ale matryca w iMacach to podstawa - fakt jest droga ale to ona powoduje że ludzie się w nich zakochują - to jak można na nie narzekać? Psują się? Jak wszystko na tym świecie a zwłaszcza w XXi wieku.
Napisano 08 listopada 2010 - 14:17
Napisano 08 listopada 2010 - 14:28
czyli placimy glownie za ten ekran bo reszta to slabizna...
pytanie bo nie wiem:
czym się różni intel i3/i5/i7 w iMacu od tego w PCcie? To faktycznie inne podzespoły? Byłem pewien że i7 to i7

Napisano 08 listopada 2010 - 14:55
No ale jak można pisać jako argument przeciwko iMacowi że monitor podnosi cenę iMaca (zwłaszcza 27'') - to tak jakbyś chciał kupić Mercedes'a Mclaren i powiedział, że silnik że zawyża cenę tego samochodu, a w polonez też jeździ a tyle nie kosztuje.
Oczywiście przykład przerysowany ale matryca w iMacach to podstawa - fakt jest droga ale to ona powoduje że ludzie się w nich zakochują - to jak można na nie narzekać? Psują się? Jak wszystko na tym świecie a zwłaszcza w XXi wieku.
Problem w tym, że ta matryca tylko z nazwy (IPS) wskazuje na wysoką półkę. Brak matu plus szyba totalnie to degradują.
pytanie bo nie wiem:
czym się różni intel i3/i5/i7 w iMacu od tego w PCcie? To faktycznie inne podzespoły? Byłem pewien że i7 to i7
Niczym.
To te same procesory.
Tylko w PC możesz dać o wiele lepszą płytę główną i grafikę. Ale na płycie są też te same elementy, bo Mac to przecież zwykły pecet w środku, tylko z EFI.
Napisano 08 listopada 2010 - 15:33
Problem w tym, że ta matryca tylko z nazwy (IPS) wskazuje na wysoką półkę. Brak matu plus szyba totalnie to degradują.
Brak matu i szyba to chyba to samo....Zdejmiesz szybę - będziesz miał mat

Gdybyś jeszcze podał jakieś rzeczowe argumenty. Jak np. fakt że IPS w iMACu ma gorszy typ podświetlenia: liniowe góra-dół a nie punktowe jak w lepszych matrycach. Co objawia się nierównomiernym podświetleniem. Z tym, że do tego trzeba by poobcować ze sprzętem troche dłużej niż na wystawie w iSpocie

Napisano 08 listopada 2010 - 16:13
pytanie bo nie wiem:
Nie za bardzo kumam o co ci biega, temat tyczy sie imac 27 i3, nigdzie nie napisalem ze i3 w pc sa inne o tych od macach... tak wogole to moj post odnosil sie bezsporednio do tego co napisal zinger i jego linkiem z porownaniem cen pc vs imac na i3, napisalem ze placymy gruba kase tylko za monitor (ktory w imacu sprawia dodatkowo problemy), reszta jest do bani

Napisano 08 listopada 2010 - 16:38
Nie za bardzo kumam o co ci biega, temat tyczy sie imac 27 i3, nigdzie nie napisalem ze i3 w pc sa inne o tych od macach... tak wogole to moj post odnosil sie bezsporednio do tego co napisal zinger i jego linkiem z porownaniem cen pc vs imac na i3, napisalem ze placymy gruba kase tylko za monitor (ktory w imacu sprawia dodatkowo problemy), reszta jest do bani
Nie wiem o co się kłócić, miałem iMac'a 21.5" i uważam że to bardzo dobry. Jedyną przeszkodą jest cena...
I taka gadka że iMac jest słaby uważam że jest głupia i bez sensu...
Należy powiedzieć otwarcie że jedyną wadą iMac'a jest cena, grafika lepsza jest zbędna ponieważ nie służy on do grania
Napisano 08 listopada 2010 - 18:26
Napisano 08 listopada 2010 - 18:45
W kwestii EULA się nie będę wypowiadał, bo Roberto wyczerpał temat ograniczeniem wersji studenckiej. Wiemy, że nikt tego nie użyje w firmie...
Bo o tym, ze posiadamy wersje studencka wiemy przy kupnie. Zamawiajac ja przez internet jest tam napisane jak byk, ze to wersja studencka.
O tym, ze OS X "nie wolno" instalowac na sprzetach nie spod znaku jablka, nabywajacy dowiaduje sie dopiero po kupnie. Dlatego za Odra wciaz legalnie moze dzialac PearC.
Napisano 08 listopada 2010 - 18:51
Napisano 08 listopada 2010 - 19:01
CEHM - hm? dla studenta nie oznacza, że student nie może z niej komercyjnie korzystać, prawda? (patrz - aktualna wersja dla studenta Adobe). Więc tak samo jak byk jest napisane, że OS X jest dla Maka, tak jak jest napisane, że wersja jest dla studenta.
na pudełku studenckiej wersji Photoshopa CS3 nie mam NIGDZIE napisane, że nie mogę go wykorzystywać komercyjnie (jest o prywatnym komputerze, ale to niczego nie wyklucza - oznacza tylko że nie mogę komuś innemu zainstalować skoro kupiłem to na siebie) a nie mogę.
więc to tym zakazie dowiaduję się dopiero podczas instalacji. czyli jest nieważny?
Przytoczylem tylko przyklad, ze wszechmogaca EULA wcale takowa nie jest. W Niemczech zapis prawny z czasow pana, ktorego uzywam za awatara doprowadzil do tego, ze appleowska (i nie tylko) EULA jest warta funtowi klakow. Dlatego PearC wciaz jest w biznesie, a Psystar nie.
Napisano 08 listopada 2010 - 19:10
Napisano 08 listopada 2010 - 19:11
EEBrak matu i szyba to chyba to samo....Zdejmiesz szybę - będziesz miał mat
nie będzie matu, bo pod szybą jest Glossy.
Gdybyś jeszcze podał jakieś rzeczowe argumenty. Jak np. fakt że IPS w iMACu ma gorszy typ podświetlenia: liniowe góra-dół a nie punktowe jak w lepszych matrycach. Co objawia się nierównomiernym podświetleniem. Z tym, że do tego trzeba by poobcować ze sprzętem troche dłużej niż na wystawie w iSpocie
Obcuje. Nawet już raz jeden w serwisie miałem. Pare godzin przed nim spędziłem.
Napisano 08 listopada 2010 - 19:37
EE
nie będzie matu, bo pod szybą jest Glossy.
Nie będę się sprzeczał ze specjalistą ale ta nie wygląda jak glossy:
http://guide-images....WoWy5FPH.medium
Stąd moje przekonanie że pod spodem jest zwykła matryca a gloss lub mat uzyskuje się zewnętrzną powłoką. W przypadku iMAC'a - szybą.
źródło: ifixit
aha i link jeszcze:
iMac Intel 27" Teardown - iFixit
Napisano 08 listopada 2010 - 19:39
Napisano 08 listopada 2010 - 19:41
Napisano 08 listopada 2010 - 19:49
CEHM - hm? dla studenta nie oznacza, że student nie może z niej komercyjnie korzystać, prawda? (patrz - aktualna wersja dla studenta Adobe). Więc tak samo jak byk jest napisane, że OS X jest dla Maka, tak jak jest napisane, że wersja jest dla studenta.
na pudełku studenckiej wersji Photoshopa CS3 nie mam NIGDZIE napisane, że nie mogę go wykorzystywać komercyjnie (jest o prywatnym komputerze, ale to niczego nie wyklucza - oznacza tylko że nie mogę komuś innemu zainstalować skoro kupiłem to na siebie) a nie mogę.
więc to tym zakazie dowiaduję się dopiero podczas instalacji. czyli jest nieważny?
Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?
Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych.
Tak znalazłem na jednej z aukcji oferującej produkt adobe dla studenta.
Gość_owca666_*
Napisano 08 listopada 2010 - 20:07
oczywiście że pod szybą jest mat...
tak bynajmniej mi się wydaje...
Oczywiście, że Ci się wydaje. Nawet wydaje Ci się, że znasz słowa, których używasz... a prawda jest taka, że bynajmniej.
Nie będę się sprzeczał (...)
To się nie sprzeczaj skoro widziałeś tylko na tym zdjęciu

Napisano 08 listopada 2010 - 20:14
Napisano 08 listopada 2010 - 21:08
oczywiście że pod szybą jest mat...
Jutro zdejmę szybę, to się okaże.
Napisano 08 listopada 2010 - 22:50

Napisano 08 listopada 2010 - 23:17
Napisano 08 listopada 2010 - 23:22
Napisano 09 listopada 2010 - 12:34
Jutro zdejmę szybę, to się okaże.oczywiście że pod szybą jest mat...
Oczywiście jest Glossy na 100% sprawdzone.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych