Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IMAC i3 27" versus PODOBNY PC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#51 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 08 listopada 2010 - 13:30

Wiem (-; tak jak mowie, w obu przypadkach cene podnosi monitor, czyli placimy za obraz (ktory dodatkowo w imacach pada :/) i za slabe komponenty... Jak kupowac na dzien dzisiejszy cpu to i5, i3 to c2d pod nowa nazwa z lekkimi poprawkami... no i ta grafika :/

#52 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 14:08

Wiem (-; tak jak mowie, w obu przypadkach cene podnosi monitor, czyli placimy za obraz (ktory dodatkowo w imacach pada :/) i za slabe komponenty... Jak kupowac na dzien dzisiejszy cpu to i5, i3 to c2d pod nowa nazwa z lekkimi poprawkami... no i ta grafika :/

No ale jak można pisać jako argument przeciwko iMacowi że monitor podnosi cenę iMaca (zwłaszcza 27'') - to tak jakbyś chciał kupić Mercedes'a Mclaren i powiedział, że silnik że zawyża cenę tego samochodu, a w polonez też jeździ a tyle nie kosztuje.

Oczywiście przykład przerysowany ale matryca w iMacach to podstawa - fakt jest droga ale to ona powoduje że ludzie się w nich zakochują - to jak można na nie narzekać? Psują się? Jak wszystko na tym świecie a zwłaszcza w XXi wieku.

#53 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 08 listopada 2010 - 14:17

Czy ja napisalem ze cena jest za wysoka? napisalem tylko ze wlasnie ekran ja tak podnosi, czyli placimy glownie za ten ekran bo reszta to slabizna... Ja rozmumem ze wszystko sie psuje, ale wymieniac w ciagu pol roku 2x matryce to nie swiadczy zbyt dobrze :]

#54 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 14:28

czyli placimy glownie za ten ekran bo reszta to slabizna...

pytanie bo nie wiem:

czym się różni intel i3/i5/i7 w iMacu od tego w PCcie? To faktycznie inne podzespoły? Byłem pewien że i7 to i7 :(

#55 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 14:55

No ale jak można pisać jako argument przeciwko iMacowi że monitor podnosi cenę iMaca (zwłaszcza 27'') - to tak jakbyś chciał kupić Mercedes'a Mclaren i powiedział, że silnik że zawyża cenę tego samochodu, a w polonez też jeździ a tyle nie kosztuje.

Oczywiście przykład przerysowany ale matryca w iMacach to podstawa - fakt jest droga ale to ona powoduje że ludzie się w nich zakochują - to jak można na nie narzekać? Psują się? Jak wszystko na tym świecie a zwłaszcza w XXi wieku.

Problem w tym, że ta matryca tylko z nazwy (IPS) wskazuje na wysoką półkę. Brak matu plus szyba totalnie to degradują.

pytanie bo nie wiem:

czym się różni intel i3/i5/i7 w iMacu od tego w PCcie? To faktycznie inne podzespoły? Byłem pewien że i7 to i7 :(

Niczym.
To te same procesory.
Tylko w PC możesz dać o wiele lepszą płytę główną i grafikę. Ale na płycie są też te same elementy, bo Mac to przecież zwykły pecet w środku, tylko z EFI.

#56 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2010 - 15:33

Problem w tym, że ta matryca tylko z nazwy (IPS) wskazuje na wysoką półkę. Brak matu plus szyba totalnie to degradują.

Brak matu i szyba to chyba to samo....Zdejmiesz szybę - będziesz miał mat :)

Gdybyś jeszcze podał jakieś rzeczowe argumenty. Jak np. fakt że IPS w iMACu ma gorszy typ podświetlenia: liniowe góra-dół a nie punktowe jak w lepszych matrycach. Co objawia się nierównomiernym podświetleniem. Z tym, że do tego trzeba by poobcować ze sprzętem troche dłużej niż na wystawie w iSpocie ;)

#57 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 08 listopada 2010 - 16:13

pytanie bo nie wiem:

Nie za bardzo kumam o co ci biega, temat tyczy sie imac 27 i3, nigdzie nie napisalem ze i3 w pc sa inne o tych od macach... tak wogole to moj post odnosil sie bezsporednio do tego co napisal zinger i jego linkiem z porownaniem cen pc vs imac na i3, napisalem ze placymy gruba kase tylko za monitor (ktory w imacu sprawia dodatkowo problemy), reszta jest do bani :P

#58 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 listopada 2010 - 16:38

Nie za bardzo kumam o co ci biega, temat tyczy sie imac 27 i3, nigdzie nie napisalem ze i3 w pc sa inne o tych od macach... tak wogole to moj post odnosil sie bezsporednio do tego co napisal zinger i jego linkiem z porownaniem cen pc vs imac na i3, napisalem ze placymy gruba kase tylko za monitor (ktory w imacu sprawia dodatkowo problemy), reszta jest do bani :P

Nie wiem o co się kłócić, miałem iMac'a 21.5" i uważam że to bardzo dobry. Jedyną przeszkodą jest cena...
I taka gadka że iMac jest słaby uważam że jest głupia i bez sensu...
Należy powiedzieć otwarcie że jedyną wadą iMac'a jest cena, grafika lepsza jest zbędna ponieważ nie służy on do grania

#59 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 18:26

a ile kosztuje matryca 27'' LCD IPS?

#60 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 listopada 2010 - 18:45

W kwestii EULA się nie będę wypowiadał, bo Roberto wyczerpał temat ograniczeniem wersji studenckiej. Wiemy, że nikt tego nie użyje w firmie...

Bo o tym, ze posiadamy wersje studencka wiemy przy kupnie. Zamawiajac ja przez internet jest tam napisane jak byk, ze to wersja studencka.
O tym, ze OS X "nie wolno" instalowac na sprzetach nie spod znaku jablka, nabywajacy dowiaduje sie dopiero po kupnie. Dlatego za Odra wciaz legalnie moze dzialac PearC.

#61 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2010 - 18:51

CEHM - hm? dla studenta nie oznacza, że student nie może z niej komercyjnie korzystać, prawda? (patrz - aktualna wersja dla studenta Adobe). Więc tak samo jak byk jest napisane, że OS X jest dla Maka, tak jak jest napisane, że wersja jest dla studenta. na pudełku studenckiej wersji Photoshopa CS3 nie mam NIGDZIE napisane, że nie mogę go wykorzystywać komercyjnie (jest o prywatnym komputerze, ale to niczego nie wyklucza - oznacza tylko że nie mogę komuś innemu zainstalować skoro kupiłem to na siebie) a nie mogę. więc to tym zakazie dowiaduję się dopiero podczas instalacji. czyli jest nieważny?

#62 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 listopada 2010 - 19:01

CEHM - hm? dla studenta nie oznacza, że student nie może z niej komercyjnie korzystać, prawda? (patrz - aktualna wersja dla studenta Adobe). Więc tak samo jak byk jest napisane, że OS X jest dla Maka, tak jak jest napisane, że wersja jest dla studenta.

na pudełku studenckiej wersji Photoshopa CS3 nie mam NIGDZIE napisane, że nie mogę go wykorzystywać komercyjnie (jest o prywatnym komputerze, ale to niczego nie wyklucza - oznacza tylko że nie mogę komuś innemu zainstalować skoro kupiłem to na siebie) a nie mogę.
więc to tym zakazie dowiaduję się dopiero podczas instalacji. czyli jest nieważny?

Przytoczylem tylko przyklad, ze wszechmogaca EULA wcale takowa nie jest. W Niemczech zapis prawny z czasow pana, ktorego uzywam za awatara doprowadzil do tego, ze appleowska (i nie tylko) EULA jest warta funtowi klakow. Dlatego PearC wciaz jest w biznesie, a Psystar nie.

#63 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2010 - 19:10

wspaniale, ale witamy w Polsce. W Ugandzie mogli nawet nie przewidzieć czegoś takiego jak EULA, tylko co to zmienia?

#64 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 19:11

Brak matu i szyba to chyba to samo....Zdejmiesz szybę - będziesz miał mat :)

EE
nie będzie matu, bo pod szybą jest Glossy.

Gdybyś jeszcze podał jakieś rzeczowe argumenty. Jak np. fakt że IPS w iMACu ma gorszy typ podświetlenia: liniowe góra-dół a nie punktowe jak w lepszych matrycach. Co objawia się nierównomiernym podświetleniem. Z tym, że do tego trzeba by poobcować ze sprzętem troche dłużej niż na wystawie w iSpocie ;)

Obcuje. Nawet już raz jeden w serwisie miałem. Pare godzin przed nim spędziłem.

#65 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2010 - 19:37

EE
nie będzie matu, bo pod szybą jest Glossy.

Nie będę się sprzeczał ze specjalistą ale ta nie wygląda jak glossy:

http://guide-images....WoWy5FPH.medium

Stąd moje przekonanie że pod spodem jest zwykła matryca a gloss lub mat uzyskuje się zewnętrzną powłoką. W przypadku iMAC'a - szybą.

źródło: ifixit

aha i link jeszcze:
iMac Intel 27" Teardown - iFixit

#66 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 listopada 2010 - 19:39

oczywiście że pod szybą jest mat...

#67 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 08 listopada 2010 - 19:41

tak bynajmniej mi się wydaje...

#68 halved

halved
  • 67 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 19:49

CEHM - hm? dla studenta nie oznacza, że student nie może z niej komercyjnie korzystać, prawda? (patrz - aktualna wersja dla studenta Adobe). Więc tak samo jak byk jest napisane, że OS X jest dla Maka, tak jak jest napisane, że wersja jest dla studenta.

na pudełku studenckiej wersji Photoshopa CS3 nie mam NIGDZIE napisane, że nie mogę go wykorzystywać komercyjnie (jest o prywatnym komputerze, ale to niczego nie wyklucza - oznacza tylko że nie mogę komuś innemu zainstalować skoro kupiłem to na siebie) a nie mogę.
więc to tym zakazie dowiaduję się dopiero podczas instalacji. czyli jest nieważny?

Czy wersji produktu firmy Adobe dla uczniów i nauczycieli można używać w celach komercyjnych?
Tak. Osoby, które kupiły taki produkt, mogą używać go zarówno na potrzeby osobiste, jak i w celach zarobkowych.

Tak znalazłem na jednej z aukcji oferującej produkt adobe dla studenta.

#69 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 08 listopada 2010 - 20:07

tak bynajmniej mi się wydaje...

Oczywiście, że Ci się wydaje. Nawet wydaje Ci się, że znasz słowa, których używasz... a prawda jest taka, że bynajmniej.

Nie będę się sprzeczał (...)

To się nie sprzeczaj skoro widziałeś tylko na tym zdjęciu ;) Najlepiej zdejmij szybę w swoim i sam się przekonaj.

#70 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2010 - 20:14

halved - i to ma pokazać, że...?

#71 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 21:08

Jutro zdejmę szybę, to się okaże.

#72 caldoran

caldoran
  • 112 postów

Napisano 08 listopada 2010 - 22:50

Tak się zastanawiałem gdzie jest haczyk w tym co napisał Roberto o studenckiej wersji Photoshopa, a to przecież jest CS3 wspomniany, a nie CS5:). Ten ostatni można używać komercyjnie, halved, w odróżnieniu od CS3 lub CS4. Ja zgadzam się z Roberto w kwestii legalności używania MacOS na sprzęcie innym niż Mac. Co nie zmienia faktu, że odeszliśmy od tematu.. Może się powtórzę, ale iMac urzeka.:)

#73 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 listopada 2010 - 23:17

CS4 nie miał chyba nawet wersji studenckiej, albo przynajmniej jej nie kojarzę. studencka to nie to samo co akademicka (bo ta jest dla uczelni, nie samych studentów) i akademickiej chyba nie wolno komercyjnie używać z tego co kojarzę, a ta zapewne dla CS4 była. Ostatnio Adobe powróciło z licencjami dla studentów na innych warunkach (możliwe komercyjne użycie) i inną ceną (175 zł VS ~1000 zł ;])

#74 bartg

bartg
  • 259 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 08 listopada 2010 - 23:22

A całość sprowadza się do tego że opłaca się żeby studenci uczyli się i zarabiali na Photoshopie, bo za kilka lat założą firmy i kupią pełnego/komercyjnego Photoshopa

#75 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 listopada 2010 - 12:34

Jutro zdejmę szybę, to się okaże.

Oczywiście jest Glossy na 100% sprawdzone.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych