Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nadpisywanie folderow innym folderem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 18 lutego 2007 - 13:28

Od kilku dni strasznie denerwuje mnie jeden idiotyzm, ktory niedawno odkrylem. Otoz przypuscmy, ze mam w jakims katalogu 2 pliki. Teraz chce je przekopiowac do katalogu o tej samej nazwie ale znajdujacym sie w innym miejscu (znajduja sie w nim te same 2 pliki oraz 10 innych). Kiedy kopiuje caly folder i chce nadpisac ten znajdujacy sie w innym miejscu, wszystkie poprzednie dane sa usuwane i zastepowane tymi z folderu zrodlowego (czyli w docelowym katalogu zostaja tylko 2 pliki). Na tym przykladzie problem wydaje sie tryialny, bo mozna po prostu otworzyc katalog i wkleic tam te dwa pliki, ale nie wtedy kiedy mam do skopiowania cala strukture katalogu tylko z kilkoma plikami ktore maja nadpisac stare a inne pozostawic niezmienione. Ktos ma rozwiazanei tego problemu? Da sie jakos zmusic MacOSa do tego aby tylko dopisywal lub nadpisywal pliki w katalogach docelowych, a nie usuwal z nich wszystko i wklejal dane zrodlowe?

#2 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lutego 2007 - 13:37

Mylisz pojęcie przenoszenia (move) z aktualizacją (update). We wszystkich systemach (tak, w Windzie też) jeśli zrobisz tak jak piszesz, napiszesz folder/teczkę.

#3 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 lutego 2007 - 18:57

możesz użyć automatora do synchronizacji folderów. Odpowiedniej akcji automatora musiałbyś poszukać w internecie, nie jest trudno. W wolnej chwili coś ci znajdę bo używam.

#4 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 18 lutego 2007 - 19:13

imrik: Wiem w czym jest roznica. Ale nie widze zadnej opcji, ktora by mi pozwoliła na skopiowanie danych i "zaktualizowanie" katalogu docelowego.

Wybierajac na folderze zrodlowym "kopiuj" i wklejeniu tego folderu do miejsca gdzie znajduje sie folder docelowy nadal system chce mi zastapic dane folderu docelowego, nowymi.
Nie ma tam zadnej opcji aktualziacji :/

Moze cos zle robie, wiec prosil bym o wskazowke (dodam, ze taka operacja na Windzie dziala tak jak chcial bym aby dzialala na Macu).

---- edit -

imrik: Tez o tym myslalem (o skrypcie automatora) ale wydalo mi sie to hardcorowym wyjsciem :/

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 lutego 2007 - 20:07

dlaczego? Automator jest prosty jak budowa cepa, takie układanie klocków, a używanie go z menu kontekstowego nie różni się niczym od używania kopiuj-wklej z tego samego menu. co w tym hardcorowego?

#6 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 18 lutego 2007 - 20:19

Przeszedlem na maca w lstopadzie zeszlego roku i szczerze mowiac jeszcze omijam ta czesc systemu szerokim lukiem ;P

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 lutego 2007 - 00:11

No to już długo masz maka, a jeszcze nie odkryłeś tego co w tym systemie jest największą zaletą czyli ogromnych możliwości dopasowania go do swoich potrzeb i kustomizacji oraz automatyzacji

http://www.apple.com...yncfolders.html

Tutaj masz odpowiednią akcję automatora. Ściągnij ją, otwórz automatora i z menu File wybierz import automator action.

Następnie ułóż coś w stylu:
1) Finder > Get Selected Finder Items (zaznaczone przedmioty findera)
LUB
Finder > Ask for Finder items (zapytanie o przedmioty w popupowym okienku, bezpieczniejsze tutaj)
2) Finder > Sync Folders

Opcjonalnie możesz dodać przed Automator > Ask for confirmation (potwierdzenie) i na koniec TextEdit > New Text File (aby log z poprzedniej akcji miał się gdzie zapisać i GrowlHelperApp > Show Growl Notification byś wiedział, że automator się wykonał do końca

Wszystkie akcje powinny wykorzystywać wyniki z poprzednich akcji (use results from previus action)

Na koniec zapisz tego workflowa jako plug-in dla Findera. Będzie dostępny spod menu kontekstowego w rubryce Automator

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych