Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac 27" (2010) pożółknięte matryce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
193 odpowiedzi w tym temacie

#76 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 19 października 2011 - 12:21

U mnie na late 2010 w lutym wymieniana byłą matryca, teraz pojawiają się szare plamy w górnej części :( Dorze że wykupiłem AppleCare.

#77 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 19 października 2011 - 12:42

Tosio piszesz, że profesjonalna obróbka video.
Jak rozumiem NLE, być może motion design.
Cos mi nos podpowiada, że te "HD" to takie HDV 25Mb/s. Dalekie od profesjonalnego HD.
Aby było jaśniej, bez kompresji HD na moich stacjach to min. 100Mb/s. Proponuję popracować na iMac z materiałem 120-150GB / ok. 1.5h /.
Owszem, wydajności nie mozna odmówić w przypadku iMac, tym bardziej, jeśli pracuje stacjonarny i7 z najwyższym zegarem. Jednak do rzeczywistej pracy na materiale HD, gdzie potrzebne są dyski w RAID iMac odpada juz na starcie.
Ogromnym minusem jest matryca, ale wiemy o tym od kilku lat, kolejne ciagnięcie tematu nic nie zmieni do czasu, gdy Apple nie zaprezentuje nowej obudowy, z inaczej zbudowanym w środku chłodzeniem CPU/GPU, powodujące powstawanie plam i zacieków / które maja jedynie wpływ estetyczny, nie wydajnościowy/.

#78 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 19 października 2011 - 13:56

Arras, dla scislosci. wszystkie iMac'i od kilku lat maja stacjonarne procesory Intela, a nie wersje mobilne.

#79 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 19 października 2011 - 19:28

koyoo fakt, pomyliłem sie w pisaniu.O tym myslałem, a wpisałem MOBILNE. Za wporwadzenie ew. w bład innych Forumowiczów przepraszam. Błąd poprawiam. koyoot dzieki.

#80 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 23 października 2011 - 14:36

bo te z ekspozycji sobie stoją i nikt ich nie używa zbyt mocno. W wersji 2011 problemu nie ma

właśnie że są i to identyczne mój imaczek po 5 miesiącach ma tak wielką czarną plamę na matrycy że tylko płakać.
A więc w tej kwestii Jabco bez zmian. To nie jest kwestia szczęścia - imac 7,1 - matryca po 3 latach spier..., w nowym to samo. Jak na razie tylko 21,5 także z czerwca tego roku nie ma plam ale to pewnie kwestia czasu.

pozdrawiam
klaus

#81 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 23 października 2011 - 16:07

ja mam chyba od 4 m-ce i nie ma plam. Sciągłem program do wiatraczków temperatura nie przekracza 35 stopni (wiatraki idą 2500 tys) i jest git siedzę po 10 godzin na dobę.skype,FB,programowanie w php,muzyka i poczta) Ale plan ochronny i tak wykupuje..

#82 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 24 października 2011 - 10:45

dodam jeszcze 3 grosze do tego wszystkiego: 7 dni naprawa - to jakiś żart - z Imacami dużo gorzej niż z HP. HP na czas naprawy dało komputer a Apple nie. Czyli jak kupujesz iMaca musisz kupić od razu 2-ego żeby nie mieć przerwy. pozdrawiam klaus

#83 Desino

Desino
  • 64 postów

Napisano 24 października 2011 - 11:06

Mój zakupiony listopad 2010 i już 2 razy miał wymienianą matrycę. Wczoraj zauważyłem ponownie robiące się plamy więc niebawem iMac znowu zawita w serwisie. Jak na rok użytkowania domowego to dramat - 3 matryce. Za każdym razem naprawa to 2 tygodnie.

#84 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 października 2011 - 12:26

ja mam chyba od 4 m-ce i nie ma plam. Sciągłem program do wiatraczków temperatura nie przekracza 35 stopni (wiatraki idą 2500 tys) i jest git

siedzę po 10 godzin na dobę.skype,FB,programowanie w php,muzyka i poczta) Ale plan ochronny i tak wykupuje..

Dobra kupowanie komputera za taką kase i bawienie się w rególowanie wiatrakami to jak dla mnie po prostu głupota. Można też kupić drugi monitor iMaca wsadzić za biurko i też udawać że wszystko jest oki.

---------- Wpis dodano o 13:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:25 ----------

Mój zakupiony listopad 2010 i już 2 razy miał wymienianą matrycę. Wczoraj zauważyłem ponownie robiące się plamy więc niebawem iMac znowu zawita w serwisie. Jak na rok użytkowania domowego to dramat - 3 matryce. Za każdym razem naprawa to 2 tygodnie.

No i nie zanosi się aby ten problem był rozwiązany tylko ciągle mamy tą samą konstrukcje komputera. Powiem Ci że i tak masz lepiej bo u mnie lekkie przebarwienie to było po około 2 miesiącach ale tłumaczyłem sobie że mi się wydaje :)

#85 Desino

Desino
  • 64 postów

Napisano 24 października 2011 - 12:56

Nie ukrywam,że pomimo całej sympatii zaczyna mnie to już irytować. Na szczęście mam wykupioną rozszerzoną gwarancję i jak tak dalej pójdzie to zawita w nim mnogość matryc. Jeszcze z rok wytrzymam a później kupię MacaMini bo przy obecnej specyfikacji to zaczyna być najbardziej rozsądna propozycja.

#86 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 24 października 2011 - 13:53

ja też kupie maca mini. Mogę nawet się się z kim zamienić na nowe najsilniejszego z dyskiem sdd i monitorem :)

#87 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 października 2011 - 14:44

Nie ukrywam,że pomimo całej sympatii zaczyna mnie to już irytować. Na szczęście mam wykupioną rozszerzoną gwarancję i jak tak dalej pójdzie to zawita w nim mnogość matryc. Jeszcze z rok wytrzymam a później kupię MacaMini bo przy obecnej specyfikacji to zaczyna być najbardziej rozsądna propozycja.

Dokładnie najlepiej zmienić sprzęt na ten który wydaje się mieć najmniej awarii. Rozpatrywałem zakup mini ale jakoś wątpiłem czy mi się on sprawdzi. Fakt mam jednego mini co działa bez zarzutu model 2006 no ale jednak obawa została i wróciłem do świata PC.

#88 Tosio

Tosio
  • 178 postów

Napisano 25 października 2011 - 07:34

Tosio piszesz, że profesjonalna obróbka video.
Jak rozumiem NLE, być może motion design.
Cos mi nos podpowiada, że te "HD" to takie HDV 25Mb/s. Dalekie od profesjonalnego HD.
Aby było jaśniej, bez kompresji HD na moich stacjach to min. 100Mb/s. Proponuję popracować na iMac z materiałem 120-150GB / ok. 1.5h /.
Owszem, wydajności nie mozna odmówić w przypadku iMac, tym bardziej, jeśli pracuje stacjonarny i7 z najwyższym zegarem. Jednak do rzeczywistej pracy na materiale HD, gdzie potrzebne są dyski w RAID iMac odpada juz na starcie.
Ogromnym minusem jest matryca, ale wiemy o tym od kilku lat, kolejne ciagnięcie tematu nic nie zmieni do czasu, gdy Apple nie zaprezentuje nowej obudowy, z inaczej zbudowanym w środku chłodzeniem CPU/GPU, powodujące powstawanie plam i zacieków / które maja jedynie wpływ estetyczny, nie wydajnościowy/.

Najlżejsza praca jaką robię w Avidzie to multikamera z 6 EX3. Na co dzień przerabiam materiał z F3 zamiennie z REDem... Jestem w szkole filmowej, także byle gó*na nie obrabiam ;) I powiem Ci, że spokojnie mój mak daje radę bez raidów itp... Oczywiście w szkole na stołach montażowych przyjemniej się robi, ale do nadrabiania prac domowych, etiud, itp zdaje się wyśmienicie.

@EDIT: Zrobiłem sobie własnie ten test: http://imac.squeaked.com/test.php i odnoszę wrażenie, że na dole po środku mniej więcej mam takie półkoło z żółtej plamy, ale i w teście ledwo widoczne, w normalnym użytkowaniu nic nie można się dopatrzyć... Mój problem polega na tym, że za jakieś 2 tygodnie kończy mi się gwarancja, i nie wiem co robić, bo wydawać prawie 700zł na kolejne 2 lata mnie nie stać (w ogóle przy takiej cenie komputera mam jeszcze dokupywać gwarancję do 3 lat?! Czy w UE nie ma obowiązku minimum 2 lat?!) i nie wiem co robić... Widziałem jakąś wgarancję Cortlandu za jakieś 300zł, ale czy ona pokrywa wymianę żółtych matryc?

#89 klaus

klaus
  • 422 postów
  • SkądM-G miasto anioła

Napisano 25 października 2011 - 08:51

Kolejne 3 grosze: I znów imac z błędem matrycy. Jestem przekonany że nie ma dobrych imaców są tylko nie zdiagnozowane. Płacz i lament - prawnik z firmy będzie pisał dokument o zwrot komputerów ponieważ zostały one sprzedane mimo iż producent wiedział o występujących w nich wadach. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno miniak z monitorem (nie Applowskim) będzie lepszym rozwiązaniem do DTP. To mnie zaczyna męczyć. A wingrozę się nie przesiądę bo jej nie znam - próbowałem ale mnie to przerasta. Saluti Nabijani przez Jabco.

#90 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 października 2011 - 09:07

Niestety prawo mamy takie że my mamy płacić ceny jakie chce producent, a że produkt lub usługa nic nie warta to już nikogo nie interesuje. Cała Polska :D

#91 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 25 października 2011 - 09:41

Seb a jest gdzieś takie prawo gdzie ceny narzuca ktoś inny jak producent ? Stwierdzenie, że jest coś "nic nie warte" to też durne stwierdzenia. Widziały gały co brały .... no bez przesady ...

#92 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów

Napisano 25 października 2011 - 09:56

Panowie obydwie strony są winne / producent i kupujący / . Od kilku lat temat matryc i problemach z tym związanych nie znika z głównej mn. na MyApple. Ludzie piszą o tym otwarcie...a inni uważają, ze skoro spotkało to 1000 uzytkowników, to "mnie nie spotka". Tak więc płacz za źle dokonany wybór w świetle wiedzy na temat wad i problemów jedynie do siebie. Druga strona medalu, to postepowanie firmy Apple, która ma świadomość o lawinowej ilości skarg uzytkowników, wymianie serwisowej matryc i...nic nie zmienia sie w postepowaniu tej firmy. Swiadczy to jedynie o firmie Apple. Z drugiej strony patrząc...w momencie gdy przewija się temat matryc wszyscy zdają sobie sprawę, ze winę za to ponosi osoba, która skonstruowała wygląd iMac'a. Świetnie ujął to Iro, wpierw tworzy sie wygląd, potem na siłe wciska podzespoły. Jakkolwiek wygląda etap powstawania komputera, Apple poraża swoją ignorancją, jakość serwisu, czas naprawy, poziom obsługi tez bywa daleki od tego, jaki oferuje konkurencja. Tak więc żale mnożą się w ilości równej sprzedazy iMac'a, jedynie z przesunięciem czasowym potrzebnym na to, by powoli ujawniły sie znane "plamy".

#93 Tosio

Tosio
  • 178 postów

Napisano 25 października 2011 - 10:09

Niby tak, ale po pierwsze tylko w Apple spotkałem się z roczną gwarancją (z ciekawości sprawdzę jak to reguluje prawo UE) a po drugie Apple powinno sprzedawać sprzęt wolny od wad, a za duże pieniądze sprzedają sprzęt z wadąim wiadomąi to nie od wczoraj, a jako kupujący w sumie nie mam obowiązku przed zakupem sprawdzać takich rzeczy w Internecie (w ogóle pierwszy raz w życiu spotkałem się z żóltymi matrycami u Apple!) tak więc jestem ciekaw ja kto od strony p[rawnej wygląda. Z drugiej strony przecież jak produkt 3 razy idzie na gwarancję z tą samą usterką mamy prawo do zwrotu. I to tyczy sięzarówno butów z osiedlowego sklepiku jak i "wielkiego" Appla, bo prawo jest równe wobec wszystkich...

#94 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 25 października 2011 - 14:11

Stwierdzenie, że jest coś "nic nie warte" to też durne stwierdzenia.

Ale który sklep lub dostawca danej usługi powie Ci że coś jest złe, wadliwe lub nie działa tak jak oczekujesz?

Zachwalają nawet te największe buble sprowadzane kartonami z chin i tyle :)

#95 kaziq@freenet.de

kaziq@freenet.de
  • 113 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 12:20

chiński szajs -tyle w temacie. Jeśli aPPLE dzisiaj to minimac +monitor od EIZO. Robią tak jakby chcieli się w diabły pozbyć całej gałęzi PC i zająć się ajphonami czy innymi wibratorami. To sprzedaje się z większym zyskiem i częściej.

#96 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 listopada 2011 - 12:48

iMac z 2009, używany od maja 2010. Dwie wymiany matrycy.

#97 Desino

Desino
  • 64 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 13:52

Imac listopad 2010 właśnie poszedł na TRZECIĄ wymianę matrycy. Dzwoniłem także do Apple Polska z wyrażeniem swojej opinii na temat tego produktu.

#98 kaziq@freenet.de

kaziq@freenet.de
  • 113 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 17:59

Apple może sobie pisaç co chce - gwarancja w EU obejmuje 2 Lata -muszą uwzględnić reklamację w tym czasie. Dobre firmy od siebie dodają jeszcze tzw. "gest dobrej woli" realizują naprawę PO UPŁYNIĘCIU OKRESU GWARANCYJNEGO! Nie ma reguły ale w moim przypadku były to nawet 2 miesiące. Korzystałem z tego nieraz i byłyby to naprawdę kosztowne naprawy...

#99 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 19:01

Apple też czasami ma akcje pogwarancyjne np. obudowy MacBooków...

#100 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 20:17

Apple może sobie pisaç co chce - gwarancja w EU obejmuje 2 Lata

Mam prośbę. Jak nie wiesz, to nie pisz głupot, bo ludzi w błąd wprowadzasz. Ty słyszałeś, to napisałeś. Potem ktoś przeczyta, nie sprawdzi i poleci z awanturą do serwisu, a tam zonk. Gwarancji nie ma.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych