Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

iMac 27" (2010) po偶贸艂kni臋te matryce

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
193 odpowiedzi w tym temacie

#76 coolbart

coolbart
  • 141 post贸w
  • Sk膮dWiry, Poland

Napisano 19 pa藕dziernika 2011 - 12:21

U mnie na late 2010 w lutym wymieniana by艂膮 matryca, teraz pojawiaj膮 si臋 szare plamy w g贸rnej cz臋艣ci :( Dorze 偶e wykupi艂em AppleCare.

#77 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w
  • Sk膮dSchlesierland - K枚nigsh眉tte/Laurah眉tte

Napisano 19 pa藕dziernika 2011 - 12:42

Tosio piszesz, 偶e profesjonalna obr贸bka video.
Jak rozumiem NLE, by膰 mo偶e motion design.
Cos mi nos podpowiada, 偶e te "HD" to takie HDV 25Mb/s. Dalekie od profesjonalnego HD.
Aby by艂o ja艣niej, bez kompresji HD na moich stacjach to min. 100Mb/s. Proponuj臋 popracowa膰 na iMac z materia艂em 120-150GB / ok. 1.5h /.
Owszem, wydajno艣ci nie mozna odm贸wi膰 w przypadku iMac, tym bardziej, je艣li pracuje stacjonarny i7 z najwy偶szym zegarem. Jednak do rzeczywistej pracy na materiale HD, gdzie potrzebne s膮 dyski w RAID iMac odpada juz na starcie.
Ogromnym minusem jest matryca, ale wiemy o tym od kilku lat, kolejne ciagni臋cie tematu nic nie zmieni do czasu, gdy Apple nie zaprezentuje nowej obudowy, z inaczej zbudowanym w 艣rodku ch艂odzeniem CPU/GPU, powoduj膮ce powstawanie plam i zaciek贸w / kt贸re maja jedynie wp艂yw estetyczny, nie wydajno艣ciowy/.

#78 koyoot

koyoot
  • 2聽235 post贸w
  • Sk膮dKo艂o, PL

Napisano 19 pa藕dziernika 2011 - 13:56

Arras, dla scislosci. wszystkie iMac'i od kilku lat maja stacjonarne procesory Intela, a nie wersje mobilne.

#79 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 19 pa藕dziernika 2011 - 19:28

koyoo fakt, pomyli艂em sie w pisaniu.O tym mysla艂em, a wpisa艂em MOBILNE. Za wporwadzenie ew. w b艂ad innych Forumowicz贸w przepraszam. B艂膮d poprawiam. koyoot dzieki.

#80 klaus

klaus
  • 422 post贸w
  • Sk膮dM-G miasto anio艂a

Napisano 23 pa藕dziernika 2011 - 14:36

bo te z ekspozycji sobie stoj膮 i nikt ich nie u偶ywa zbyt mocno. W wersji 2011 problemu nie ma

w艂a艣nie 偶e s膮 i to identyczne m贸j imaczek po 5 miesi膮cach ma tak wielk膮 czarn膮聽plam臋 na matrycy 偶e tylko p艂aka膰.
A wi臋c w tej kwestii Jabco bez zmian. To nie jest kwestia szcz臋艣cia - imac 7,1 - matryca po 3 latach spier..., w nowym to samo. Jak na razie tylko 21,5 tak偶e z czerwca tego roku nie ma plam ale to pewnie kwestia czasu.

pozdrawiam
klaus

#81 pstanek

pstanek
  • 274 post贸w

Napisano 23 pa藕dziernika 2011 - 16:07

ja mam chyba od 4 m-ce i nie ma plam. Sci膮g艂em program do wiatraczk贸w temperatura nie przekracza 35 stopni (wiatraki id膮 2500 tys) i jest git siedz臋 po 10 godzin na dob臋.skype,FB,programowanie w php,muzyka i poczta) Ale plan ochronny i tak wykupuje..

#82 klaus

klaus
  • 422 post贸w
  • Sk膮dM-G miasto anio艂a

Napisano 24 pa藕dziernika 2011 - 10:45

dodam jeszcze 3 grosze do tego wszystkiego: 7 dni naprawa - to jaki艣 偶art - z Imacami du偶o gorzej ni偶 z HP. HP na czas naprawy da艂o komputer a Apple nie. Czyli jak kupujesz iMaca musisz kupi膰聽od razu 2-ego 偶eby nie mie膰聽przerwy. pozdrawiam klaus

#83 Desino

Desino
  • 64 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2011 - 11:06

M贸j zakupiony listopad 2010 i ju偶 2 razy mia艂 wymienian膮 matryc臋. Wczoraj zauwa偶y艂em ponownie robi膮ce si臋 plamy wi臋c niebawem iMac znowu zawita w serwisie. Jak na rok u偶ytkowania domowego to dramat - 3 matryce. Za ka偶dym razem naprawa to 2 tygodnie.

#84 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2011 - 12:26

ja mam chyba od 4 m-ce i nie ma plam. Sci膮g艂em program do wiatraczk贸w temperatura nie przekracza 35 stopni (wiatraki id膮 2500 tys) i jest git

siedz臋 po 10 godzin na dob臋.skype,FB,programowanie w php,muzyka i poczta) Ale plan ochronny i tak wykupuje..

Dobra kupowanie komputera za tak膮 kase i bawienie si臋 w reg贸lowanie wiatrakami to jak dla mnie po prostu g艂upota. Mo偶na te偶 kupi膰 drugi monitor iMaca wsadzi膰 za biurko i te偶 udawa膰 偶e wszystko jest oki.

---------- Wpis dodano o 13:26 ---------- Poprzedni wpis dodano o 13:25 ----------

M贸j zakupiony listopad 2010 i ju偶 2 razy mia艂 wymienian膮 matryc臋. Wczoraj zauwa偶y艂em ponownie robi膮ce si臋 plamy wi臋c niebawem iMac znowu zawita w serwisie. Jak na rok u偶ytkowania domowego to dramat - 3 matryce. Za ka偶dym razem naprawa to 2 tygodnie.

No i nie zanosi si臋 aby ten problem by艂 rozwi膮zany tylko ci膮gle mamy t膮 sam膮 konstrukcje komputera. Powiem Ci 偶e i tak masz lepiej bo u mnie lekkie przebarwienie to by艂o po oko艂o 2 miesi膮cach ale t艂umaczy艂em sobie 偶e mi si臋 wydaje :)

#85 Desino

Desino
  • 64 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2011 - 12:56

Nie ukrywam,偶e pomimo ca艂ej sympatii zaczyna mnie to ju偶 irytowa膰. Na szcz臋艣cie mam wykupion膮 rozszerzon膮 gwarancj臋 i jak tak dalej p贸jdzie to zawita w nim mnogo艣膰 matryc. Jeszcze z rok wytrzymam a p贸藕niej kupi臋 MacaMini bo przy obecnej specyfikacji to zaczyna by膰 najbardziej rozs膮dna propozycja.

#86 pstanek

pstanek
  • 274 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2011 - 13:53

ja te偶 kupie maca mini. Mog臋 nawet si臋 si臋 z kim zamieni膰 na nowe najsilniejszego z dyskiem sdd i monitorem :)

#87 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 24 pa藕dziernika 2011 - 14:44

Nie ukrywam,偶e pomimo ca艂ej sympatii zaczyna mnie to ju偶 irytowa膰. Na szcz臋艣cie mam wykupion膮 rozszerzon膮 gwarancj臋 i jak tak dalej p贸jdzie to zawita w nim mnogo艣膰 matryc. Jeszcze z rok wytrzymam a p贸藕niej kupi臋 MacaMini bo przy obecnej specyfikacji to zaczyna by膰 najbardziej rozs膮dna propozycja.

Dok艂adnie najlepiej zmieni膰 sprz臋t na ten kt贸ry wydaje si臋 mie膰 najmniej awarii. Rozpatrywa艂em zakup mini ale jako艣 w膮tpi艂em czy mi si臋 on sprawdzi. Fakt mam jednego mini co dzia艂a bez zarzutu model 2006 no ale jednak obawa zosta艂a i wr贸ci艂em do 艣wiata PC.

#88 Tosio

Tosio
  • 178 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2011 - 07:34

Tosio piszesz, 偶e profesjonalna obr贸bka video.
Jak rozumiem NLE, by膰 mo偶e motion design.
Cos mi nos podpowiada, 偶e te "HD" to takie HDV 25Mb/s. Dalekie od profesjonalnego HD.
Aby by艂o ja艣niej, bez kompresji HD na moich stacjach to min. 100Mb/s. Proponuj臋 popracowa膰 na iMac z materia艂em 120-150GB / ok. 1.5h /.
Owszem, wydajno艣ci nie mozna odm贸wi膰 w przypadku iMac, tym bardziej, je艣li pracuje stacjonarny i7 z najwy偶szym zegarem. Jednak do rzeczywistej pracy na materiale HD, gdzie potrzebne s膮 dyski w RAID iMac odpada juz na starcie.
Ogromnym minusem jest matryca, ale wiemy o tym od kilku lat, kolejne ciagni臋cie tematu nic nie zmieni do czasu, gdy Apple nie zaprezentuje nowej obudowy, z inaczej zbudowanym w 艣rodku ch艂odzeniem CPU/GPU, powoduj膮ce powstawanie plam i zaciek贸w / kt贸re maja jedynie wp艂yw estetyczny, nie wydajno艣ciowy/.

Najl偶ejsza praca jak膮 robi臋 w Avidzie to multikamera z 6 EX3. Na co dzie艅 przerabiam materia艂聽z F3 zamiennie z REDem... Jestem w szkole filmowej, tak偶e byle g贸*na nie obrabiam ;) I powiem Ci, 偶e spokojnie m贸j mak daje rad臋 bez raid贸w itp... Oczywi艣cie w szkole na sto艂ach monta偶owych przyjemniej si臋 robi, ale do nadrabiania prac domowych, etiud, itp zdaje si臋 wy艣mienicie.

@EDIT: Zrobi艂em sobie w艂asnie ten test: http://imac.squeaked.com/test.php i odnosz臋 wra偶enie, 偶e na dole po 艣rodku mniej wi臋cej mam takie p贸艂ko艂o z 偶贸艂tej plamy, ale i w te艣cie ledwo widoczne, w normalnym u偶ytkowaniu nic nie mo偶na si臋 dopatrzy膰... M贸j problem polega na tym, 偶e za jakie艣 2 tygodnie ko艅czy mi si臋 gwarancja, i nie wiem co robi膰, bo wydawa膰 prawie 700z艂 na kolejne 2 lata mnie nie sta膰 (w og贸le przy takiej cenie komputera mam jeszcze dokupywa膰 gwarancj臋 do 3 lat?! Czy w UE nie ma obowi膮zku minimum 2 lat?!) i nie wiem co robi膰... Widzia艂em jak膮艣 wgarancj臋 Cortlandu za jakie艣聽300z艂, ale czy ona pokrywa wymian臋 偶贸艂tych matryc?

#89 klaus

klaus
  • 422 post贸w
  • Sk膮dM-G miasto anio艂a

Napisano 25 pa藕dziernika 2011 - 08:51

Kolejne 3 grosze: I zn贸w imac z b艂臋dem matrycy. Jestem przekonany 偶e nie ma dobrych imac贸w s膮 tylko nie zdiagnozowane. P艂acz i lament - prawnik z firmy b臋dzie pisa艂聽dokument o zwrot komputer贸w poniewa偶 zosta艂y one sprzedane mimo i偶聽producent wiedzia艂 o wyst臋puj膮cych w nich wadach. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno miniak z monitorem (nie Applowskim) b臋dzie lepszym rozwi膮zaniem do DTP. To mnie zaczyna m臋czy膰. A wingroz臋 si臋聽nie przesi膮d臋 bo jej nie znam - pr贸bowa艂em ale mnie to przerasta. Saluti Nabijani przez Jabco.

#90 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2011 - 09:07

Niestety prawo mamy takie 偶e my mamy p艂aci膰 ceny jakie chce producent, a 偶e produkt lub us艂uga nic nie warta to ju偶 nikogo nie interesuje. Ca艂a Polska :D

#91 pstanek

pstanek
  • 274 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2011 - 09:41

Seb a jest gdzie艣 takie prawo gdzie ceny narzuca kto艣 inny jak producent ? Stwierdzenie, 偶e jest co艣 "nic nie warte" to te偶 durne stwierdzenia. Widzia艂y ga艂y co bra艂y .... no bez przesady ...

#92 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2011 - 09:56

Panowie obydwie strony s膮 winne / producent i kupuj膮cy / . Od kilku lat temat matryc i problemach z tym zwi膮zanych nie znika z g艂贸wnej mn. na MyApple. Ludzie pisz膮 o tym otwarcie...a inni uwa偶aj膮, ze skoro spotka艂o to 1000 uzytkownik贸w, to "mnie nie spotka". Tak wi臋c p艂acz za 藕le dokonany wyb贸r w 艣wietle wiedzy na temat wad i problem贸w jedynie do siebie. Druga strona medalu, to postepowanie firmy Apple, kt贸ra ma 艣wiadomo艣膰 o lawinowej ilo艣ci skarg uzytkownik贸w, wymianie serwisowej matryc i...nic nie zmienia sie w postepowaniu tej firmy. Swiadczy to jedynie o firmie Apple. Z drugiej strony patrz膮c...w momencie gdy przewija si臋 temat matryc wszyscy zdaj膮 sobie spraw臋, ze win臋 za to ponosi osoba, kt贸ra skonstruowa艂a wygl膮d iMac'a. 艢wietnie uj膮艂 to Iro, wpierw tworzy sie wygl膮d, potem na si艂e wciska podzespo艂y. Jakkolwiek wygl膮da etap powstawania komputera, Apple pora偶a swoj膮 ignorancj膮, jako艣膰 serwisu, czas naprawy, poziom obs艂ugi tez bywa daleki od tego, jaki oferuje konkurencja. Tak wi臋c 偶ale mno偶膮 si臋 w ilo艣ci r贸wnej sprzedazy iMac'a, jedynie z przesuni臋ciem czasowym potrzebnym na to, by powoli ujawni艂y sie znane "plamy".

#93 Tosio

Tosio
  • 178 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2011 - 10:09

Niby tak, ale po pierwsze tylko w Apple spotka艂em si臋 z roczn膮 gwarancj膮 (z ciekawo艣ci sprawdz臋 jak to reguluje prawo UE) a po drugie Apple powinno sprzedawa膰 sprz臋t wolny od wad, a za du偶e pieni膮dze sprzedaj膮 sprz臋t z wad膮im wiadom膮i to nie od wczoraj, a jako kupuj膮cy w sumie nie mam obowi膮zku przed zakupem sprawdza膰 takich rzeczy w Internecie (w og贸le pierwszy raz w 偶yciu spotka艂em si臋 z 偶贸ltymi matrycami u Apple!) tak wi臋c jestem ciekaw ja kto od strony p[rawnej wygl膮da. Z drugiej strony przecie偶 jak produkt 3 razy idzie na gwarancj臋 z t膮 sam膮 usterk膮 mamy prawo do zwrotu. I to tyczy si臋zar贸wno but贸w z osiedlowego sklepiku jak i "wielkiego" Appla, bo prawo jest r贸wne wobec wszystkich...

#94 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 25 pa藕dziernika 2011 - 14:11

Stwierdzenie, 偶e jest co艣 "nic nie warte" to te偶 durne stwierdzenia.

Ale kt贸ry sklep lub dostawca danej us艂ugi powie Ci 偶e co艣 jest z艂e, wadliwe lub nie dzia艂a tak jak oczekujesz?

Zachwalaj膮 nawet te najwi臋ksze buble sprowadzane kartonami z chin i tyle :)

#95 kaziq@freenet.de

kaziq@freenet.de
  • 113 post贸w

Napisano 04 listopada 2011 - 12:20

chi艅ski szajs -tyle w temacie. Je艣li aPPLE dzisiaj to minimac +monitor od EIZO. Robi膮 tak jakby chcieli si臋 w diab艂y pozby膰 ca艂ej ga艂臋zi PC i zaj膮膰 si臋聽ajphonami czy innymi wibratorami. To sprzedaje si臋 z wi臋kszym zyskiem i cz臋艣ciej.

#96 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 listopada 2011 - 12:48

iMac z 2009, u偶ywany od maja 2010. Dwie wymiany matrycy.

#97 Desino

Desino
  • 64 post贸w

Napisano 04 listopada 2011 - 13:52

Imac listopad 2010 w艂a艣nie poszed艂 na TRZECI膭 wymian臋 matrycy. Dzwoni艂em tak偶e do Apple Polska z wyra偶eniem swojej opinii na temat tego produktu.

#98 kaziq@freenet.de

kaziq@freenet.de
  • 113 post贸w

Napisano 04 listopada 2011 - 17:59

Apple mo偶e sobie pisa莽 co chce - gwarancja w EU obejmuje 2 Lata -musz膮 uwzgl臋dni膰 reklamacj臋 w tym czasie. Dobre firmy od siebie dodaj膮 jeszcze tzw. "gest dobrej woli" realizuj膮 napraw臋 PO UP艁YNI臉CIU OKRESU GWARANCYJNEGO! Nie ma regu艂y ale w moim przypadku by艂y to nawet 2 miesi膮ce. Korzysta艂em z tego nieraz i by艂yby to naprawd臋 kosztowne naprawy...

#99 bar-trek

bar-trek
  • 6聽159 post贸w

Napisano 04 listopada 2011 - 19:01

Apple te偶 czasami ma akcje pogwarancyjne np. obudowy MacBook贸w...

#100 renqien

renqien

Koniec...

• 20聽740 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 04 listopada 2011 - 20:17

Apple mo偶e sobie pisa莽 co chce - gwarancja w EU obejmuje 2 Lata

Mam pro艣b臋. Jak nie wiesz, to nie pisz g艂upot, bo ludzi w b艂膮d wprowadzasz. Ty s艂ysza艂e艣, to napisa艂e艣. Potem kto艣 przeczyta, nie sprawdzi i poleci z awantur膮 do serwisu, a tam zonk. Gwarancji nie ma.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych