Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Twoje Minuty - aplikacja do sprawdzania stanu konta w Erze.

• Please log in to reply
52 replies to this topic

#1 sectroyer

sectroyer
  • 68 posts

Posted 07 October 2010 - 00:05

Witam.
Nie wiem jak wy, ale miałem już serdecznie dość dzwonienia pod płatny numer telefonu (602-963-000) z którym połączenie "nie wchodzi" nawet w minuty w abonamencie tylko dodatkowo dolicza się do niego, czy korzystanie z serwisu I-Boa, który albo nie działa, albo zwraca błędy z serii 502,503,404 itp. Z tej frustracji powstała aplikacja Free Minutes (Twoje Minuty) z jej pomocą w parę chwil można sprawdzić stan wykorzystania swoich pakietów w abonamencie. Jeśli są jakieś problemy z połączenie z serwerami Ery, to program wyświetla jaki błąd otrzymał (w/w 502,503,404 itp), ale "nie poddaje się" i "dobija się" dalej. W moich testach okazało się, że taki automat o wiele szybciej wyświetli stan konta, niż sfrustrowany użytkownik próbujący samemu "zdobyć" te dane :) Jeśli program się przyjmie, to postaram się go rozwinąć o wparcie do innych sieci. Z tego co słyszałem, to na przykład w Playu też się płaci za takie "luksusy" jak sprawdzanie stanu konta? W każdym razie czekam na sugestie jakie sieci powinny być jeszcze obsługiwane i jakie informacje program powinien jeszcze wyświetlać. Mam nadzieję, że aplikacja ułatwi innym osobom życie, jak ułatwiła mi :)

#2 fascik

fascik
  • 626 posts
  • SkądRyki

Posted 07 October 2010 - 06:16

Ooooo :-) No proszę... zaraz doładuję konto w AppStore i nabędę drogą kupna. Czy aplikacja uwzględnia też pakiety danych? :)

#3 ContactLost

ContactLost
  • 430 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 October 2010 - 07:02

Jak zrobisz, żeby sprawdzało też pobrane dane pakietowe itd. to kupuję ;D BTW świetny pomysł, mnie męczyło dzwonienie na te durne 60290000 czy coś takiego, nawet nie słuchałem co mi mówi ten automat tylko klikałem guzik i przysyłali smsa.

#4 zbynek1977

zbynek1977
  • 51 posts

Posted 07 October 2010 - 07:08

Fajny pomysł. Zakupiłem i działa :) Poproszę jeszcze dane pakietowe. Pozdrawiam

#5 rapa

rapa
  • 42 posts

Posted 07 October 2010 - 07:36

Super,ale poprosze jeszcze Play i Orange.

#6 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 07 October 2010 - 07:41

przecież to to samo co wejście na iBOA

#7 misiekgruby

misiekgruby
  • 3212 posts
  • SkądKraków

Posted 07 October 2010 - 07:52

Przydałoby się cos takiego dla Orange....

#8 sectroyer

sectroyer
  • 68 posts

Posted 07 October 2010 - 08:27

Cieszy mnie pozytywny odzew. Nad danymi pakietowymi już pracuję. Gdyby się okazało, że program się nie sprzedaje, to nie miałem zamiaru dodawać innych sieci, ale skoro jest zainteresowanie, to jak najbardziej siadam do roboty. Niestety Era przestała (wcześniej program to wyświetlał) pokazywać stanu pakietów danych w "wykorzystanych limitach". Ale już pracuję nad tym, by wyświetlał "zużyte megabajty" :) Wada jest tylko taka, że każdy będzie musiał "pamiętać" jaki ma pakiet danych :D Czasami gdy Era wyłączy w ogóle swój serwer, to program nic nie wyświetla. W takich sytuacjach proszę najpierw sprawdzić, czy Erze znowu nie "odbiło" przed pisaniem maila do mnie ;)

#9 Askelion

Askelion
  • 5 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 October 2010 - 08:52

Program super! Mam 2 sugestie... Pierwsza w temacie API z iOS4, nie wiem czy dodano taka możliwość, by wyciągnąć info z bazy sms. Chodzi mi dokładnie o to by program mógł sam wbić hasło z otrzymanego sms-a. Druga w temacie limitów. Przyjemnie by było wpisac ręcznie w ustawieniach programu własny posiadany limit i w ten sposób program obliczał by ile pozostało mega

#10 AKURAT

AKURAT
  • 827 posts
  • Skądz tąd

Posted 07 October 2010 - 09:48

Program super! Mam 2 sugestie...
Pierwsza w temacie API z iOS4, nie wiem czy dodano taka możliwość, by wyciągnąć info z bazy sms. Chodzi mi dokładnie o to by program mógł sam wbić hasło z otrzymanego sms-a. Druga w temacie limitów. Przyjemnie by było wpisac ręcznie w ustawieniach programu własny posiadany limit i w ten sposób program obliczał by ile pozostało mega

no ta 2 opcja to już byłby wypas !!

#11 sectroyer

sectroyer
  • 68 posts

Posted 07 October 2010 - 09:52

Do bazy smsów dostawać się nie da rady :( Pierwsza wersja "alfa" wyświetlająca wykorzystanie danych już jest :D Wieczorem postaram się usprawnić grafikę i zobaczyć, czy program zachowuje się stabilnie, jeśli nie wystąpią większe problemy, to dziś/jutro wrzucam do App Store. Co do ustawiania limitu, to jest to ciekawa sugestia. Muszę to rozważyć i pewnie w przyszłości dodam, ale jeszcze pomyślę w jakiej "formie". Celem pierwszej aktualizacji jest dodanie wyświetlania ilości zużytych megabajtów. Co do orange, to niestety będę musiał nad tym posiedzieć, ale jak już pisałem wcześniej wasze pozytywne opinie mobilizują mnie do pracy :D

#12 Mirinur

Mirinur
  • 80 posts
  • SkądToruń

Posted 07 October 2010 - 10:15

@ sectroyer - zakładam, że moduł pokazujący 'zużycie' będzie uwzględniał sposób naliczania wykorzystywany przez Erę, tj. uwzględniający każde we/wy pakietów do pełnych 100kb. W innym przypadku ta funkcja nie ma większego sensu, bo iP sam pokazuje całkowite zużycie danych we/wy...

#13 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 October 2010 - 10:23

Też bardzo chętnie to kupię jak tylko zrobisz Play - nie wiem jak to tam jest w abo - ale mi by się przydał Play Fresh. W sumie proste to, logowanie na stronę to tylko login + hasło bez żadnej autoryzacji (autoryzacja dopiero przy dostępie do billingu, usług etc) Oraz przydała by się wtedy możliwość zmiany numeru - ponieważ na jeden login może być podpięte kilka numerów.

#14 sectroyer

sectroyer
  • 68 posts

Posted 07 October 2010 - 10:26

Moduł wyświetla zarówno zużyte megabajty jak i "zaokrąglone" przez Erę :) Ja na początku również korzystałem z danych wyświetlanych przez iP, ale ciągle zapominałem naciskać "wyzeruj statystyki", gdy Era wystawiała fakturę. W rezultacie nie miałem zielonego pojęcia ile "zużyłem". Proszę również pamiętać, że program oblicza wykorzystane dane tak samo jak Era (w końcu od niej bierze dane :)) i zużyte MB są naliczane o 24:00. Czyli jeśli teraz ściągnę coś, co ma 100MB, a do wczoraj miałem zużyte 200MB, to "Twoje Minuty" cały czas będzie pokazywać 200MB :( Tak działa I-Boa i nie wiem, jak to obejść na ten moment :( Oto jakie dane wyświetla program dla mojego numeru: Transmisja danych - naliczone 34.38 MB Transmisja danych - zużyte 34.43 MB nawiązanych połączeń GPRS: 174 Playa chyba zrobię szybciej, gdyż mam łatwy dostęp do telefonu w tej sieci, ale z drugiej strony użytkowników iP jest więcej w Orange, więc nic nie obiecuję. Proszę śledzić ten temat :)

#15 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 October 2010 - 10:33

Playa chyba zrobię szybciej, gdyż mam łatwy dostęp do telefonu w tej sieci, ale z drugiej strony użytkowników iP jest więcej w Orange, więc nic nie obiecuję. Proszę śledzić ten temat :)

Może i być najpierw Orange, ale mam nadzieję, że Play też zrobisz - jak pisałem, logowanie jest proste jak przysłowiowy "drut" a potem tylko zczytać dane z źródła strony.
Kupię app na "zachętę" i będę śledził aktualizacje, temat zawsze może mi umknąć gdzieś :-P Albo poczekam, a nóż wydasz inna wersję do innych sieci albo coś - będę śledził wątek :-)

W razie czego, jakbyś potrzebował, mogę Ci podesłać źródło strony z Play Fresh z kilkoma numerami podpiętymi do konta.

#16 Mirinur

Mirinur
  • 80 posts
  • SkądToruń

Posted 07 October 2010 - 10:36

@ sectroyer - wyświetl gdzieś obok danych informację o tym fakcie (np. naliczenie na godz. 24:00 dnia xx.xx.xxxx)

#17 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 07 October 2010 - 11:05

A o *100# nikt nie slyszal? O biedaki... Marne szanse wiec by aplikacja sie przyjela.

#18 sectroyer

sectroyer
  • 68 posts

Posted 07 October 2010 - 11:08

Dzięki, dodam takie info :) Natomiast co do kupna aplikacji, to polecam już dziś:) widzę pozytywny odbiór i chyba zdobędę dostęp do konta z Orange, więc od jutra ruszają prace nad dodaniem tej sieci.Nie chciałem "na dzień dobry" dodawać wszystkich sieci, gdyby nikt nie miał z nich korzystać.

#19 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 October 2010 - 11:11

A o *100# nikt nie slyszal? O biedaki... Marne szanse wiec by aplikacja sie przyjela.

Wpisywanie kolejnych kodów jest takie wygodne... A w Play, żeby dowiedzieć się tego samego, co z 1 strony po zalogowaniu na www muszę kliknąć 5 różnych kodów + dla internetu kod + 3 odpowiedzi w menu - MEGA wygodne :->

Dzięki, dodam takie info :) Natomiast co do kupna aplikacji, to polecam już dziś:) widzę pozytywny odbiór i chyba zdobędę dostęp do konta z Orange, więc od jutra ruszają prace nad dodaniem tej sieci.Nie chciałem "na dzień dobry" dodawać wszystkich sieci, gdyby nikt nie miał z nich korzystać.

W sumie mam abo w Erze na drugim iP - to kupię :-P i czekam na Play ;-)

#20 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 07 October 2010 - 12:32

No oczywiscie, jesli ktos lubi sprawdzac stan konta co piec minut to wiadomo ze wpisanie trzech cyferek moze byc uciazliwe... Ja sprawdzam moze dwa razy w miesiacu wiec nie ma sensu wydawac kasy na cos co i tak juz mam.

#21 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 07 October 2010 - 12:38

Cieszy mnie pozytywny odzew. Nad danymi pakietowymi już pracuję.

Dodaj jeszcze może chociaż Orange, żeby nie wyglądało to na reklamę jednej sieci to chętnie wypromujemy aplikację na MyApple :)

#22 sectroyer

sectroyer
  • 68 posts

Posted 07 October 2010 - 13:18

Dodaj jeszcze może chociaż Orange, żeby nie wyglądało to na reklamę jednej sieci to chętnie wypromujemy aplikację na MyApple :)

Dzięki za propozycję. Jak mówiłem dzisiaj siadam i postaram się jak najszybciej dodać. Jeśli nie natrafię na jakieś "magiczne" problemy, to do końca tygodnia powinienem wrzucić do App Store :)

#23 soczekpl

soczekpl
  • 3351 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 07 October 2010 - 13:22

Rozumiem że masz zgodę na wykorzystywanie danych Ery w celach zarobkowych?

#24 sectroyer

sectroyer
  • 68 posts

Posted 07 October 2010 - 13:27

Ja nie "wykorzystuję" żadnych danych Ery. To są informacje, do których dostęp ma każdy użytkownik po zalogowaniu do serwisu I-Boa. Program w żaden sposób nie gromadzi tych danych itp. Aplikacja jest po prostu "klientem" (jak przeglądarka) pozwalającym na "przeglądanie" stron I-Boa. Jest po prostu "zoptymalizowana" do wyświetlania tych danych. Co więcej komponent wyświetlający informacje jest kontrolką Safari. Innymi słowy program działa jak "przeglądarka", która pamięta hasła i automatycznie loguje użytkownika. Nic więcej. A to, czy za taką "optymalizację" pobieram opłatę, to tylko i wyłącznie moja sprawa. Na podobnej zasadzie działa program SMS Gateway autorstwa Marcin Krzyżanowskiego. Nie sądzę, by autor miał "zgodę" operatorów do wykorzystywania ich stron w celu stworzenia płatnej aplikacji...

#25 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 07 October 2010 - 13:46

Tak tylko ze jego aplikacja juz dawno jest spiraciona. Uwazaj by i Ciebie to nie dotknelo. Mnie by krew zalala gdybym stworzyl aplikacje a potem by wszyscy mieli do niej dostep za free. Zabezpiecz aplikacje sprawdzaniem oryginalosci. Jest pelno aplikacji ktore to maja i np nie posiada przez to pewnych funkcji jesli aplikacja nie byloa legalnie kupiona. Musisz sie przylozyc do tego, inaczej czeka Cie los SMS Gateway.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users