Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac Mini 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
34 odpowiedzi w tym temacie

#26 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 10 stycznia 2011 - 04:24

Czyli nikt nie bawi się obróbką zdjęć czy grafiką na Mini Macu? :/

#27 Neverhood2010

Neverhood2010
  • 8 postów

Napisano 16 stycznia 2011 - 10:46

Shexbeer>ja sie bawię ;-) nie widzę spowolnień w obróbce dużych plików RAW, może czasem PS na sek się zatrzyma przy przetwarzaniu jakiegoś "grubego"efektu ale da sie przełknąć. tak samo C4D, samo modelowanie i praca z modelowaniem jest super. wiadomo render przy GI już wolne ale wtedy można przejrzeć internet ;-). mam mini 2010 z 2gb ram, monitor dell 23inch i naprawdę jestem zadowolony. sprzęt jest niesłyszalny, i zajmuje b. mało miejsca i naprawdę super wygląda.

#28 shexbeer

shexbeer
  • 151 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 00:27

Shexbeer>ja sie bawię ;-) nie widzę spowolnień w obróbce dużych plików RAW, może czasem PS na sek się zatrzyma przy przetwarzaniu jakiegoś "grubego"efektu ale da sie przełknąć. tak samo C4D, samo modelowanie i praca z modelowaniem jest super. wiadomo render przy GI już wolne ale wtedy można przejrzeć internet ;-).
mam mini 2010 z 2gb ram, monitor dell 23inch i naprawdę jestem zadowolony. sprzęt jest niesłyszalny, i zajmuje b. mało miejsca i naprawdę super wygląda.

Dzięki za odpowiedź, ja będę używał Mini głównie do obróbki zdjęć. Właśnie jestem ciekaw jak będzie "dźwigał" LR RAWy :) No ale jeśli na 2GB RAM nie ma krzywdy, swoją drogą to nie brakuje Ci pamięci przy grafice 3D? Samo modelowanie jeśli nie skomplikowane to jeszcze rozumiem, ale przy większej ilości teksturowanych obiektów... chyba, że Cinema 4D taka szybka jest i ma małe wymagania. Lata świetlne temu bawiłem się w LightWave ;), to był jeden z powodów dla którego zmieniłem Amigę(rulez!) na (tfu...) grzyba (czyt. PC) ;)

Czy miał ktoś z Was okazję pracować i porównać nową wersję Maca Mini z ostatnią non-alu?
2.26GHz/2GB/160GB/GF9400 vs 2.4GHz/2GB/320GB/GF 320M
Biorąc pod uwagę, że karta grafiki i jej wydajność nie ma dla mnie większego znaczenia, o dysku twardy nie wspominając bo i tak będę miał podłączony duży dysk zewnętrzny to czy same procesory różnią się jakoś specjalnie wydajnością? Czy procki są na tym samym jądrze/architekturze?? Widzę, że RAM jest ten sam DDR3 SDRAM 1066MHz, magistrala także 1066MHz

Zastanawiam się czy warto płacić 2500+ PLN za Maca Mini 2010 czy kupić za około 1700 PLN używaną wersję non-alu.(?)

Jakby ktoś miał linki do testów wydajności obu modeli będę wdzięczny :)

#29 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 09:09

Kupuj alu, ma nowsze bebechy i będzie wydajniejszy od poprzedniej wersji. Niestety trzeba mu włożyć minimum 4GB ramu, żeby to sensownie chodziło. Sam mam 2GB i trochę muli, niedługo wstawiam mu 8GB ramu i powinno być o wiele lepiej.

#30 masi0

masi0
  • 338 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 stycznia 2011 - 10:00

A czy ktos wkladal dysk SSD do mac'a mini i porownywal wydajnosc? zastanawiam sie nad zakupem miniaka 2010 , dolozyc do 4GB i wlozyc dysk SSD

#31 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 13:06

Nie wiem czy jest w ogóle opcja włożenia dysku SSD do Maca Mini. Nawet jeśli tak, to łącznie zapłacisz tyle, że kupisz MacBooka Pro 15,4" na i5.

#32 rbej

rbej
  • 596 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 17 stycznia 2011 - 14:09

Kupuj alu, ma nowsze bebechy i będzie wydajniejszy od poprzedniej wersji. Niestety trzeba mu włożyć minimum 4GB ramu, żeby to sensownie chodziło. Sam mam 2GB i trochę muli, niedługo wstawiam mu 8GB ramu i powinno być o wiele lepiej.

8GB do czego??. To nawet do obróbki zdjęć jest dużo za dużo...

#33 Ibrachim

Ibrachim
  • 177 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 14:34

Bo muli mi Mac przy włączonym Safari z kilkoma zakładkami i iTunesie.

#34 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 14:52

Muli ale tutaj chyba nie jest problem ramu tylko całego kompa, i na pewno nie tylko twojego kompa. Bo mój iMac ma dokładnie to samo, i wg monitora aktywności ramu jest jeszcze sporo wolnego, postanowiłem zrobić ten na 10.6.6 postawionym na "non-apple hardware" i wszystko jest oki co mnie zdziwiło pomimo że ilość ramu jest ta sama (4GB).

#35 Jaras

Jaras
  • 568 postów

Napisano 17 stycznia 2011 - 14:52

8GB do czego??. To nawet do obróbki zdjęć jest dużo za dużo...

Stare powiedzenie mówi: pamięci nigdy dość. Ja w swoim mini ma 4 GB (choć system obsługuje jedynie 3,25) i wcale nie uważam, że jest to za dużo - choć na nim nie robię jakoś super skomplikowanych grafik.
Na Mac Pro mam standardowo 8 GB, kiedyś wrzuciłem na chwilę 16 GB - i teraz tęsknię za tymi czasami...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych