Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Folia - jaką polecacie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
326 odpowiedzi w tym temacie

#126 MacieIKS

MacieIKS
  • 88 postów
  • SkądPL

Napisano 09 maja 2011 - 21:43

Weź się ogarnij, ja żadnego tematu nie zakładałem, jedynie co to prosiłem o info gdzie mogę dostać, ale ty czytać nie umiałeś i napisałeś w ogóle coś innego niż to o co prosiłem. Pytałem gdzie mogę zakupić zagg'a w Polsce. Nie mam ochoty sprowadzać, tylko kupić w sklepie. Jeśli Bestskinsevera sprzedają w Polsce może na niego się skuszę.

#127 pol_150

pol_150
  • 30 postów
  • Skąd3city

Napisano 10 maja 2011 - 16:31

wlasnie dostalem folie na przod do mojego ipada, po tygodniu od bestskinsevera. Zalozylem i jak narazie babelkow zadnych nie ma, jest elegancko, tylko faktycznie pod folia w niektorych miejscach zostaly takie mazy. Mam nadzieje ze znikna po czasie :)

#128 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 10 maja 2011 - 19:39

Nie znikną raczej... Tam gdzie zostały smugi tam nie było posmarowane dobrze wodą... Ale zawsze możesz sobie poczekać ;)

#129 pol_150

pol_150
  • 30 postów
  • Skąd3city

Napisano 10 maja 2011 - 19:59

kurde to lipa. ciekawe czy jak bym ja sciagnal i zalozyl jeszcze raz czy cos bylo by lepiej ;)

#130 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 10 maja 2011 - 23:58

Właśnie się zastnanawiam czy ten wasz problem ze smugami to za dużo, czy za mało roztworu. Niech ktoś zrobi fotki i wyśle do bestskinsever.

#131 torell

torell
  • 142 postów

Napisano 11 maja 2011 - 07:34

Ja po zakupie iPada kupiłem folię Brando Ultra Clear (109 zł), bardzo fajna, wytrzymała, dorze chroni ekran, jednak denerwowało mnie jedno. Odbicia światła w ekranie. Musiałem szukać miejsca, żeby nie było odbić, szczególnie w słońcu i żeby można było normalnie pracować. Dlatego zdecydowałem się na zmianę i zakupiłem Brando Protector Plus (matowa - 89 zł). Folia jest tak samo dobra jak poprzednia, bezklejowa, można zdjąć i wyczyścić, bardzo łatwo się montuje. Nie ma żadnych refleksów świetlnych, bardzo przyjemnie się czyta książki. Praktycznie od poczatku posiadania urządzeń mobilnych (a miałem już kilkanaście palmtopów), używam tylko folii Brando i nigdy się nie zawiodłem. Ze swojej strony mogę więc polecić na iPada Brando Protector Plus (matową). Pozdrawiam.

#132 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 maja 2011 - 10:34

Nie znikną raczej... Tam gdzie zostały smugi tam nie było posmarowane dobrze wodą...
Ale zawsze możesz sobie poczekać ;)

Wiesz to raczej nie to. Po twoim poście zrobiłem inaczej czyli woda do miski, mydło i zanurzyłem cala folie w misce, wiec folia była dobrze namoczona wodą i również były smugi. Dałem sobie spokój z bestskinsever i również zamontowałem brando matową. Była ok na Ipadzie pierwszej generacji i na dwójce tez dobrze leży i wygląda.

#133 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 maja 2011 - 11:58

Wiesz to raczej nie to. Po twoim poście zrobiłem inaczej czyli woda do miski, mydło i zanurzyłem cala folie w misce, wiec folia była dobrze namoczona wodą i również były smugi. Dałem sobie spokój z bestskinsever i również zamontowałem brando matową. Była ok na Ipadzie pierwszej generacji i na dwójce tez dobrze leży i wygląda.

A więc prawie na pewno to przez to Twoje mydło, czego użyłeś?

#134 pol_150

pol_150
  • 30 postów
  • Skąd3city

Napisano 11 maja 2011 - 12:07

Ja uzywałem mydła w płynie z biedrony :o

#135 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 maja 2011 - 12:36

A więc prawie na pewno to przez to Twoje mydło, czego użyłeś?

Raz użyłem Pur'a a raz zwykłego mydła w płynie bez żadnych dodatków (specjalnie szukałem takiego ;p )

#136 pol_150

pol_150
  • 30 postów
  • Skąd3city

Napisano 11 maja 2011 - 12:51

ale jak może być to problem mydła, skoro jak już wcześniej pisałem smugi są tylko w niektórych miejscach, a reszta jest ok.

#137 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 maja 2011 - 13:27

ale jak może być to problem mydła, skoro jak już wcześniej pisałem smugi są tylko w niektórych miejscach, a reszta jest ok.

Moja teoria mówi ze w niektórych miejscach tzn tam gdzie są smugi zebrało się własnie mydło ;p, co oznacza że smugi nie znikną bo mydło ci nie wyschnie ;p Testowałem na jednej folii tzn zakładałem ja kilka razy i za każdym razem smugi były w innych miejscach. co znaczy ze to nie wina folii tylko własnie roztworu. Problem w tym ze producent bardzo enigmatycznie wyjaśnia na swojej stronie zasadę tworzenia roztworu ;p

#138 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 maja 2011 - 13:34

Ja użyłem płynu do naczyń, który akurat znalazłem w domu - 0 smug.

#139 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 11 maja 2011 - 19:17

I tego trzeba było użyć, Ci co użyli mydła popełnili kardynalny błąd, jest jak wół napisane na stronie by tego nie robić.

#140 pol_150

pol_150
  • 30 postów
  • Skąd3city

Napisano 11 maja 2011 - 20:10

faktycznie......"Avoid hand soap" ehhhh ;) ciekawe czy jak bym ją zdarł jeszcze raz i nakleił czy by pomogło....oczywiscie teraz z dodatkiem płynu do mycia naczyń ;)

#141 barczar

barczar
  • 41 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 maja 2011 - 23:07

Moje smugi/mikro-bąbelki wyglądające trochę jak mydło również nie noszą się z zamiarem zniknięcia a już powoli mija tydzień. Tak jak pisałem wcześniej, pokrywają mniej więcej 1/3 całego ekranu, reszta jest "czyściutka". Co do samej aplikacji, to jak koledzy użyłem mydła w płynie (jedno wciśnięcie na około 300ml wody). Ba - szarpnąłem się nawet na droższą wersję za niecałe 10 zł ;p (ofc wedle zaleceń bez żadnych nawilżaczy i innych dodatkowych umilaczy dotyku). Mam przeczucie, że już tak zostanie. pol_150 jak się zdecydujesz na odklejenie starej folijki i jej ponowną aplikację, napisz czy się udało. Może sam się skuszę zanim dotrze nowa. A propos - zgodnie z Waszymi sugestiami, w ubiegłym tygodniu napisałem do BestSkinsEver w związku z wadliwą tylną folijką (była około 0,5 cm za szeroka i za długa) i ryskami, które powstały podczas aplikacji frontowej części. Przed momentem otrzymałem odpowiedź, w której producent stwierdził, że rzeczywiście w dniu, w którym zamówiłem swój zestaw, nastąpił jakiś błąd podczas wycinania. W ramach wynagrodzenia mojego oczekiwania (związanego z niedziałającą stroną internetową), wysłano mi cały nowy zestaw przód + tył :) Nie poprosili nawet o żadne zdjęcia potwierdzające nieprawidłowe wymiary. Tak więc osobom zastanawiającym się nad wyborem między InvisibleShield a BestSkinsEver polecam tę drugą! Jedyne co może przyprawić o zawrót głowy to przygotowanie tej nieszczęsnej mikstury niezbędnej do aplikacji, ale mam nadzieje, że wspólnymi siłami zdołamy to jeszcze raz jakoś ogarnąć.

#142 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 maja 2011 - 01:29

Moje smugi/mikro-bąbelki wyglądające trochę jak mydło również nie noszą się z zamiarem zniknięcia a już powoli mija tydzień. Tak jak pisałem wcześniej, pokrywają mniej więcej 1/3 całego ekranu, reszta jest "czyściutka". Co do samej aplikacji, to jak koledzy użyłem mydła w płynie (jedno wciśnięcie na około 300ml wody). Ba - szarpnąłem się nawet na droższą wersję za niecałe 10 zł ;p (ofc wedle zaleceń bez żadnych nawilżaczy i innych dodatkowych umilaczy dotyku). Mam przeczucie, że już tak zostanie.

pol_150 jak się zdecydujesz na odklejenie starej folijki i jej ponowną aplikację, napisz czy się udało. Może sam się skuszę zanim dotrze nowa.

A propos - zgodnie z Waszymi sugestiami, w ubiegłym tygodniu napisałem do BestSkinsEver w związku z wadliwą tylną folijką (była około 0,5 cm za szeroka i za długa) i ryskami, które powstały podczas aplikacji frontowej części. Przed momentem otrzymałem odpowiedź, w której producent stwierdził, że rzeczywiście w dniu, w którym zamówiłem swój zestaw, nastąpił jakiś błąd podczas wycinania. W ramach wynagrodzenia mojego oczekiwania (związanego z niedziałającą stroną internetową), wysłano mi cały nowy zestaw przód + tył :) Nie poprosili nawet o żadne zdjęcia potwierdzające nieprawidłowe wymiary. Tak więc osobom zastanawiającym się nad wyborem między InvisibleShield a BestSkinsEver polecam tę drugą! Jedyne co może przyprawić o zawrót głowy to przygotowanie tej nieszczęsnej mikstury niezbędnej do aplikacji, ale mam nadzieje, że wspólnymi siłami zdołamy to jeszcze raz jakoś ogarnąć.

A nie mówiłem, że to porządna firma? ;)

#143 pol_150

pol_150
  • 30 postów
  • Skąd3city

Napisano 12 maja 2011 - 06:00

barczar to może ty spróbuj odkleić i na nowa jąpołożyć z płynem do mycia naczyń, przecież za tydzień jakoś dostaniesz nóweczke :D hehe ;P

#144 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 12 maja 2011 - 17:13

To ja powiem jak to u mnie wygląda. Postanowiłem zdjąć folię bestskinsever z przodu i... już chciałem tak zostawić jak zobaczyłem ten cudowny ekran bez folii. Ale nagle zobaczyłem w myślach jak klucze rysują po tym pięknym ekranie. Z zapałem zabrałem się ponownie za przygotowanie mikstury - tym razem w misce, na oko płynu Ludwik i na oko wody. Potopiłem folię w misce trochę pomerdałem aby nie lać za dużo wody i... efekt jest bez porównania! Czy to ta sama folia? Słuchajcie wydaję mi się, że to faktycznie były mikroskopijne bąble od płynu. Ale tym razem BARDZO dokładnie wygłaskałem folię kartą od mojego ubezpieczenia zdrowotnego :) Idealnie leży i nie widać pod światło jakichkolwiek bąbelków. Wymasujcie dobrze te bąble przy ściąganiu wody - je naprawdę widać od samego początku jak już zakładacie folie - nie wiem czemu za pierwszym razem tego nie zrobiłem. Ale fakt faktem - klej na folii trzyma jak od nowości, czekam aż wszystko powysycha i pofloteruję potem moją nową starą folię...

EDITED: no i nie jest już tak słodko, w pewnych miejscach są widoczne purchle powietrza, które chyba powstały z braku kleju na folii. Poczekam jeszcze ale chyba nie będzie aż tak różowo jak sądziłem...
Jedzie do mnie już folia Bodyguardz z już przygotowanym aplikatorem, zobaczymy jak się spisuje...

EDITED: Tak na pocieszenie - dzisiaj rano sprawdziłem jak wygląda folia - i powiem, że nawet nawet :) 90% bąblów zniknęło i zostały może jakieś 5 szt. Ale folia wygląda całkowicie inaczej nie ma tych smug co kiedyś, jest całkowicie czarna i gładka pod światło. Poczekam jeszcze i zobaczę czy wszystkie bąble się wchłoną.

#145 jaged

jaged
  • 28 postów

Napisano 14 maja 2011 - 09:14

Zakupiłem folię Invisible Shield by ZAGG Apple iPad 2 (Wi-Fi + 3G) Screen Protector | invisibleSHIELD by ZAGG

[ATTACH=CONFIG]8863[/ATTACH]

W skład zestawu wchodzi folia na przód i tył, packa ro usuwania nadmiaru wody oraz płyn.
Jeśli chodzi o dopasowanie. Firma wydając mój model zapomniała, że są 2 różne wersje Ipada 2. Efekt jest taki, że folia w 3/4 zakrywa mi gniazdo na micro sim. Teraz widzę na stronie internetowej, że reklamują jako nowość wersję dedykowane do Wi-Fi only lub Wi-Fi + 3G. Folia poza tym ma idealne rozmiary, nie jest przy krótka ani za długa. Otwory pasują również idealnie.

Zakładanie folii. Wraz z opakowaniem otrzymałem polską instrukcję nałożenia folii. Zacząłem od tyłu. Umyłem rączki, dokładnie wytarłem tył tabletu, spryskałem specjalnym płynem w aplikatorze palce i folię (z obu stron). Nakleiłem na ipada, dopasowałem, ściągnąłem gumową dołączoną packą nadmiar wody. Idealnie pasuje. Po 3 godzinach zabrałem się za przód. Po pierwsze zabrakło trochę płynu, folia zaczęła mi się kleić w rękach (ważna uwaga - palce muszą być mokre) Przykleiłem i się załamałem. Efekt był tragiczny. Pełno drobinek powietrza jakie pozostały pomiędzy szybą a folią. No cóż w instrukcji było napisane, że po 2-3 dniach zejdą. Efekty polepszyły się już po kilku godzinach. Po 3 dniach zostały już prawie niewidoczne bąbelki. Prawie, w tym wypadku robi dużą różnicę.

[ATTACH=CONFIG]8861[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]8862[/ATTACH]

Obsługa Ipada w folii. No cóż, nie jest to ten komfort, co przy gołej szybie. Jeśli chodzi o utrzymanie ipada w czystości - na folii nie pozostawiam tak bardzo odcisków palców a i prościej ją wyczyścić (teraz nie muszę co chwilę przecierać tabletu ściereczką do okularów). Nie zauważyłem, żeby stracił na czułości dotyku.

Wytrzymałość. Wygląda na to, że w pełni spełnia swoją rolę. Rysy nie powinny się pojawić na tablecie.

Podsumowanie:
Folia na tył - zdecydowanie TAK! Folia na ekran hmmmm, zobaczymy za miesiąc. Zwolennicy silikonowych kondomów na komórki będą wniebowzięci, przeciwnicy powinni się zastanowić - wybierają ochronę czy idealny wygląd.

#146 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 maja 2011 - 11:07

Dzięki Jaged za szczegółowy opis. Z tymi bąbelkami to faktycznie jest tak, że one znikają po kilku dniach. Teraz już o tym wiem ale jakie było moje przerażenie jak to pierwszy raz zobaczyłem. Na mojej folii ściąganej i zakładanej ponownie już nie ma żadnych bąbli i skaz. Ale podobnie jak i ty mam mieszane uczucie co do zakładania folii na przód, ekran jest niby zabezpieczony ale... szczypanie folii to nie to samo co szczypanie ekranu. :)

#147 jaged

jaged
  • 28 postów

Napisano 14 maja 2011 - 14:14

szczypanie folii to nie to samo co szczypanie ekranu. :)

sedno sprawy

#148 speedave

speedave
  • 352 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 maja 2011 - 14:23

Miałem Invisible Shield na iPhonie i miała ona 2 poważne wady, po dłuższym czasie żółknie oraz nie do końca przyjemnie się po niej jeździ palcem, jest troszeczkę zbyt szorstka. Edit: Jaką folie polecacie tylko na tył? na przodzie SC powinien wystarczyć.

#149 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 maja 2011 - 16:45

Bestskinsever

#150 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 maja 2011 - 16:58

Albo Bestskinsever