Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Folia - jaką polecacie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
326 odpowiedzi w tym temacie

#101 Edbert

Edbert
  • 165 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 maja 2011 - 18:36

Prvbox poczekaj i bąble same znikną. Mi pęcherzyk na logu apple zniknął dopiero po tygodniu.

#102 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 maja 2011 - 18:48

Mi wczoraj tez ;)

Prvbox poczekaj i bąble same znikną. Mi pęcherzyk na logu apple zniknął dopiero po tygodniu.

To może poczekam faktycznie kilka dni i zostawię go w spokoju. Jestem bardzo ciekawy efektu bo na pierwszy rzut oka prezentuje się idealnie. Dzięki za pomoc i dobre rady!

#103 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 maja 2011 - 20:44

A mnie idzie nowa za free na przód :D

#104 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 maja 2011 - 21:35

A co to było? Prvbox - zniknie na pewne, przegładź tylko palcem od czasu do czasu ale nie za często i na pewno zniknie. Mi się udało tak założyć, że żadnego nie miałem ;) Btw to prawda, że rogi muszą trochę przeschnąć lub trzeba wycisnąć wodę ładnie, bo inaczej klej nie trzyma na "zakręcie" ;)

#105 barczar

barczar
  • 41 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 maja 2011 - 14:19

Panowie katastrofa ;\ Przed momentem próbowałem nałożyć folię bestskinsever na plecki urządzenia i się okazało, że folia w ogóle nie jest dopasowana do iPada. Tak jakby folia się rozciągnęła w jakiś niewyjaśniony sposób albo urządzenie skurczyło. Po idealnym dopasowaniu góry do obiektywu mikrofonu i przycisków głośności, okazuje się, że folia do połowy wchodzi na wejście na słuchawki. Co więcej, dół jest o jakieś 2cm za długi i wystaje poza urządzenie. Normalnie jestem załamany. Przykleiłem to z powrotem na tą kartkę, na której folia była od nowości. Jeśli chodzi o przód to poszło znacznie lepiej. Niestety jednak, podczas "wyciskania" wody kartą kredytową folia uległa porysowaniu, co wygląda jakby miała już conajmniej poł roku (mimo, że nie używałem do tego praktycznie żadnej siły). Pomijam już fakt, że ekran w połowie jest cały jakby zaparowany ale to pewnie minie z czasem. Generalnie ta tylna folijka to jakieś nieporozumienie jak dla mnie... :(

#106 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 maja 2011 - 14:25

Dziwna sprawa, u mnie folia była idealnie dopasowana z przodu i z tyłu. Ja podobnie porysowałem sobie trochę przód mam teraz takie 2 kreski jakbym normalnie czymś mocniej przejechał. Mój ekran na przodzie też posiada plamy pod folią ale przypuszczam, że to z czasem zejdzie. Może zrób zdjęcie folii i wyślij maila do producenta aby ci przesłali nową folię (a najlepiej komplet to byś sobie porysowany przód też wymienił).

#107 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 maja 2011 - 14:53

Wystarczy, że to udokumentujesz i dostaniesz nową. Co do zaparowania-miksturę dobrą zrobiłeś? Wyciskać trzeba delikatnie, idealnym kantem karty, można to robić przez cieniutką ściereczkę(jak do ekranów czy okularów) by zapobiec mechanicznym rysom ;) Ja pierwszy raz nakładałem coś takiego a wyszło bez problemu. Barczar a nie kupiłeś może folii do iPada 1st gen?

#108 barczar

barczar
  • 41 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 maja 2011 - 15:22

Nie no bez przesady... Zakupiłem odpowiednie folie. Co do "roztworu" to zgodnie z instrukcjami na forum/ich stronce - ok. 300 ml wody + 1/4 łyżeczki mydła w płynie (prawie 1 "wciśnięcie"). Ekran nie jest cały zaparowany, w niektórych miejscach jest tylko pokryty taką jakby mgłą/mikrobombelkami (nie wiem co to). Powiedziałbym, że w sumie około w 1/3 powierzchni. Mam nadzieje, że chociaż to z czasem minie. A co do plecków to naprawdę jakaś felerna sztuka mi się trafiła kompletnie. P.S. Ma ktoś do nich jakiegoś maila bo od paru dni stronka im nie działa i nie mogę nigdzie wyhaczyć.

#109 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 maja 2011 - 15:54

Z tego do mnie pisali info@bestskinsever.com. Zrób zdjęcia przodu także, może dostaniesz nowy komplet ;)

#110 barczar

barczar
  • 41 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 06 maja 2011 - 16:11

Z tymi zdjęciami to też kurza twarz jest mission impossible jakieś, żeby to ogarnąć. Samą folię po zrobieniu zdjęcia ledwo widać a co dopiero rysy na niej... A ujęcie zbyt dużych plecków, które mają zaginane boki to już w ogóle graniczy z cudem... No nic, spróbuję ale coś mi się wydaję, że 50 zł pójdzie w piach.

#111 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 06 maja 2011 - 20:34

A ja dałem pól szklanki wody i dwa wcisniecia mydla ;)

#112 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 06 maja 2011 - 22:13

nie wytrzymałem i przed chwilka nakleiłem folie SGP Ultra Crystal ( moim starym sprawdzonym sposobem który jak zwykle okazał się niezastąpiony ) idealnie nie udało mi sie spasować z HOME ale praktycznie tego nie widać 1/10 mm, co do samej foli jest bardzo fajna , wydaje mi sie ze kolory sa bardziej żywe (ale to może moje zmęczone oczy ) co do odcisków palców to powiedzmy ze problem zniwelowała o ok. 15%

#113 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 maja 2011 - 08:13

moim starym sprawdzonym sposobem który jak zwykle okazał się niezastąpiony

Jaki masz sposób na zakładanie folii? Jakieś przydatne porady? :)

#114 andrzejs82

andrzejs82
  • 243 postów

Napisano 07 maja 2011 - 10:14

największym problemem są pyłki unoszące sie w powietrzu ,mimo ze pokój mam sterylny to i tak nie udało mi sie wcześniej uchronić przed dostaniem sie jakiegos ciała obcego pod folie w trakcie naklejania az do momentu kiedy pare lat temu kolega z forum PDA dal mi dobra rade ktora stosuje do dzisiaj i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Łazienka - odseparowane, przeważnie nie wielkie pomieszczenie, wywalam wszystkie ręczniki itd , napuszczam pełną wannę gorącej wody co sprawia ze wszystkie pyłki unoszące sie w powietrzu opadają na ziemie potem porządnie ścieram miejsce w którym będę nalepiaj folie i tyle , przez parę lat to stosuje i jeszcze nigdy nie zmarnowałem foli, a jak wiadomo markowe do tanich nie należą. Pamiętajcie aby umyć też porządnie ręce.

#115 sfinks

sfinks
  • 288 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 maja 2011 - 11:21

dzięki za cynk andrzejs82, pół godziny temu kupiłem macally case bookstand oraz folię Puro taką i tutaj pytanie do prvbox, jak się sprawowała Twoja? Miałeś tę samą?

#116 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 maja 2011 - 12:22

Dokładnie miałem taką samą. Niestety nie dane mi było jej używać, gdyż była to moja pierwsza folia w historii i ją - że tak powiem - potraktowałem jako mięso armatnie. Nie wiedziałem, że pyłki (i tutaj bardzo jest to ważne!) podchodzące pod folię tworzą małe skupiska purchli, których nie usuniesz. Możesz próbować ściągnąć pyłki z folii ale to tylko popsuje cały efekt bo będą odciski palców a przy tym jeszcze więcej pyłków się dostanie. Moim błędem było to, że nie zadbałem o idealnie pierwsze nałożenie folii - po jej ściągnięciu pyłków się tak namnożyło, że aż sam się zdziwiłem skąd to się bierze... Przed założeniem miałem idealnie przygotowany ekran na błysk, chwila nieuwagi i nie wiadomo skąd podeszły jakieś pyłki no i to mnie zgubiło. Z tego też względu kupiłem komplet na przód i tył bestskinsever zakładany na mokro i powiem szczerze, że jest to moim zdaniem najlepszy sposób zakładania folii. Po 2 dniach widzę już powoli efekt, mikroskopijne bąbelki znikają, palec idealnie śmiga po ekranie nie przeszkadza mi to w niczym, plecy są chronione łącznie z narożnikami. Miałem obawy przed aplikowaniem tego na mokro bo zdrowy rozsądek mówił coś innego - ale opłacało się - dzięki poradom tutaj na forum :) Teraz PURO leży przyklejona do oryginalnej sklejki i nic z niej już nie będzie. Polecam też koniecznie zapoznać się z samą techniką nakładania folii - jest tego bardzo dużo na youtube. Nie próbuj łapać folli palcami tylko trzymaj i ciągnij za jej drugą warstwę a unikniesz niepotrzebnych nerwów. Jakbym miał tą folię zakładać jeszcze raz to wykorzystał był ten sposób.

#117 sfinks

sfinks
  • 288 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 maja 2011 - 12:59

Dzięki bardzo za cenne rady, na pewno skorzystam. Za godzine kończę pracę, jadę do domu, przygotuję "środowisko" według rady andrzejs82 i założę folie. Oczywiście nie omieszkam napisać jak poszło :) pozdrawiam

#118 sfinks

sfinks
  • 288 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 maja 2011 - 15:18

No i po krzyku :) folia założona. Idealnie nie jest, jeden maciupki bąbelek złośnik został, ale prawie go nie widać i znajduje się na ramce, jakoś przeżyję. Dzięki jeszcze raz za porady. Na folii faktycznie pozostaje dużo mniej odcisków, nie odbija tak wszystkiego, ale ekran jest troszkę matowy. Mi się podoba.

#119 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 07 maja 2011 - 16:12

Z tymi zdjęciami to też kurza twarz jest mission impossible jakieś, żeby to ogarnąć. Samą folię po zrobieniu zdjęcia ledwo widać a co dopiero rysy na niej... A ujęcie zbyt dużych plecków, które mają zaginane boki to już w ogóle graniczy z cudem... No nic, spróbuję ale coś mi się wydaję, że 50 zł pójdzie w piach.

Bierzesz folię malarską, przyklejasz nią tył, robisz zdj całości, boków, jacka, kamery etc. - proste.
Co do przodu to już trzeba się aparatem umieć posługiwać.

#120 r4id

r4id
  • 221 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 maja 2011 - 17:20

Jakie mydło polecacie do roztworu z woda dla bestskinsever? Jak zrobiłem roztwór z Pur'em to zostały pod folia jakieś spore smugi które nie wyschły i nie można sie ich pozbyć.

#121 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2011 - 19:45

Ja użyłem pura

#122 prvbox

prvbox
  • 83 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 08 maja 2011 - 20:25

Jakie mydło polecacie do roztworu z woda dla bestskinsever? Jak zrobiłem roztwór z Pur'em to zostały pod folia jakieś spore smugi które nie wyschły i nie można sie ich pozbyć.

Też tak mam, ale widziałem różne instruktarze na youtube i inni też mieli taki efekt po założeniu folii. Obstawiam, że smugi znikną za jakiś czas, mam nadzieję... chodź w codziennym korzystaniu nie widać ich przy podświetlonym ekranie to jednak przy wyłączonym doskonale je widać. Dam znać jak zaczną mi już na poważnie ginąć.

#123 kris1992

kris1992
  • 663 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 08 maja 2011 - 22:00

ja normalne mydło w płynie a nie jakies kombinowanie ;p kupuje taki baniok 5L za 12 zł i mam takie w płynie i żadnych smug ani nic ;p

#124 MacieIKS

MacieIKS
  • 88 postów
  • SkądPL

Napisano 09 maja 2011 - 06:02

Ja mam pytanie, nosze się z zakupem folii na Ipada. Najlepszą opcją byłaby folia ZAGG (są nawet na allegro) ale powiedzcie mi czym ona faktycznie różni się jeśli chodzi o model WIFI a WIFI+3G ? Ewentualnie jaka inna folia na przód + na tył. Na przód sądzę, że nie będzie problemu ale jak sprawa wygląda z foliami na tył?

#125 NoVyr9

NoVyr9
  • 901 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 09 maja 2011 - 21:13

Już zakładałeś temat, dostałeś odpowiedź, to czego znowu chce? Pomyśl różnicach w sprzęcie! NIE pasują, przód, owszem, ten sam. Bestskinsever!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych