Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pomoc w wyborze Routera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#26 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 01 października 2010 - 12:15

No, a mając w podpisie MBP 17", to tym bardziej :P Żeby nie było offtopowo: jaki router? Pierwszy z brzegu, generalnie. Ja tak robiłem od zawsze - wiedziałem, ile mam kasy, szedłem do MM albo czegokolwiek takiego i brałem 'cokolwiek' według następujących kryteriów: - NIE Edimax; - z WPA2-PSK. Obecnie przesiadam się z 'jakiegoś' Netgeara (nie chce mi się szukać pudełka) na D-Linka dir-600 (wiem, bo pudełko leży obok :P) - ale to dlatego, że muszę (zamiast linii ADSL będę miał modem kablowy), a nie dlatego, że Netgear be, bo złego słowa na niego nie powiem.

#27 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 października 2010 - 12:22

Na czymś trzeba oszczędzać, żeby mieć coś lepszego. ;) - a tak z routerów to jeszcze D-Link DIR300 - również świetnie współpracuje u nas w mieszkaniu wypchanym po brzegi laptopami :) - w tym właśnie MacBook. Jak ktoś przychodzi i chce się podłączyć do sieci to nie ma żadnego problemu - szybko i przyjemnie. Uciągnął 6 urządzeń i żadne z nich nie miało problemów z dostępem do sieci.

#28 Laupheer

Laupheer
  • 1 034 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 01 października 2010 - 21:42

Cóż, starego dobrego WRT54GL z custom FW ciężko przebić. Problemy są dwa – to "tylko" G i tylko 100 Mbps na Ethernecie.

#29 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 538 postów

Napisano 02 października 2010 - 01:23

a tak z routerów to jeszcze D-Link DIR300 - również świetnie współpracuje u nas w mieszkaniu wypchanym po brzegi laptopami :)

Godzinę temu podpiąłem dir-600, też działa ;-) Ale chyba będę flashował na dd-wrt, tak dla zabawy.

#30 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 02 października 2010 - 02:13

A ja mam jakiegoś taniuśkiego D-LINKA DWL-G700AP i chodzi jak złoto już chyba z 6 lat. Też poszedłem kiedyś i kupiłem pierwszy lepszy z brzegu.

#31 Betman

Betman
  • 141 postów
  • SkądSingapur

Napisano 02 października 2010 - 06:37

Cóż, starego dobrego WRT54GL z custom FW ciężko przebić. Problemy są dwa – to "tylko" G i tylko 100 Mbps na Ethernecie.

To jest model legenda, do dziś wolę go używać od innych modeli. Trzeba natomiast pamiętać o literce "L" na końcu.

Jeśli ktoś używa go w mieszkaniu to nawet dobrze, że nie ma N-ki. Natomiast jeśli w dużym domu to trzeba wybrać coś nowszego aby maksymalnie wyśrubować zasięg.

Co do 100 Mbps na Ethernecie to mi to w zupełności wystarcza, nawet nie wiem czy mój prowider internetowy daje mi 10 Mbps... :)

#32 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 02 października 2010 - 06:57

Miałem WRT54GL i faktycznie router nie do zdarcia. Z zasięgiem sobie poradziłem zwiększając moc radia w sofcie Tomato i odpowiednio ustawiając anteny. Musiałem zmienić bo był już po prostu zbyt wolny. I nie chodzi tu tylko o zamulanie internetu ale głównie o słabe transfery w sieci wewnętrznej. Gdyby nie to, ciągle by u mnie stał.

#33 Betman

Betman
  • 141 postów
  • SkądSingapur

Napisano 02 października 2010 - 09:15

U mnie z zasięgiem zawsze było dobrze (mieszkanie ok. 100m), choć w domu u rodziców kupiłem routera z N.

#34 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 02 października 2010 - 09:36

Ale ja nie mówię, że były problemy, lepsze jest wrogiem dobrego po prostu ;) po "tuningu" zasięg miałem ok. 50m od bloku (mieszkam na pierwszym piętrze).

#35 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 05 października 2010 - 02:57

[url=http://www.smallnetbuilder.com/component/option,com_chart/Itemid,189/]Router Performance Comparison Charts - WAN to LAN Throughput - SmallNetBuilder[/url]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych