Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPod Touch 4G czy iPhone 3GS ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 27 września 2010 - 19:36

Właściwie nie mam dużych wątpliwości ale i tak zapytam co o tym sądzą forumowicze ... Przymierzam się do zakupu na nowy rok iPod-a Touch-a 4G jednak po recenzji na MyApple troszeczkę jestem niepewny mianowicie "gry z lepszą grafiką" czasem się przycinają. Jak to jest naprawdę ? Gry chodzą jak na 3GS ? Mam dotychczas Nieśmiertelnego 3G od 2 LAT :) i wiem ja chodzi Shift itp. Za iPoda T 4G ( 8 GB bo tyle mi wystarcza ) zaplace ok. 1000 zł a za 3GS trochę więcej. Jeśli kupię Toucha to iPhona 3G zostawie ale jeśli 3GS to 3G sprzedam... Co sądziecie ? Tak na spokojnie :D

#2 Grabek-pg

Grabek-pg
  • 201 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 września 2010 - 19:44

Ze wzgledu na wygode wybralbym iPhona 3GS. Jezeli kupisz iPod bedzieszmial 2 uzadzenia do noszenia. Jezeli chodzi o porownanie gier ip3gs a touch 4G to niestety Ci nie pomoge za to porownywalem 3G z 3GS i roznica jest znaczna przy bardziej wymagajacych tytuach. Na minus na pewno jest wyswietlacz w iphonie - do reriny mu duzo brakuje. Reasumujac moim wyborem bylby ip3GS ze wzgledu na to ze posiada wszystkie funkcje ipoda i da sie z niego dzwonic -czyli 2 w jednym

#3 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 27 września 2010 - 19:46

Oczywiście Touch. Noszenie dwóch sprzętów ma swoje plusy. Normalnie 3GS wyładuje się w jeden dzień, a tak kupisz mały telefon trzymający tydzień :) No i technologicznie lepszy iPod.

#4 phiz

phiz
  • 68 postów
  • SkądGubin

Napisano 27 września 2010 - 19:58

3GS bez dwóch zdań. jak jesteś cierpliwy to na allegro kupisz 3GS'a 16GB (oczywiście tyl porysowany) za 1000 zł. mi się udało tak kupić !

#5 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 27 września 2010 - 20:21

A gry Multi przez BlueT. Ipod z IP 3G da rade grać ? np. w Sandstorm ?

#6 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 27 września 2010 - 20:39

iT4G jest przecież silniejszy od 3Gs.

#7 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 27 września 2010 - 21:21

Kvczor chyba to każdy wie. Ale ma on O wiele większą rozdzielczość a jak dobrze wiemy czym większa rozdzielczość tym bardziej potrzebne lepsze Ramy proc itp a iP4G ma 256 MB RAMU ...

#8 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 28 września 2010 - 00:33

dołączę się do pytania :) Planuję kupić swój pierwszy sprzęt z jabłkiem - dotychczas przeszkadzał mi m. in. brak multitaskungu, trochę mała rozdziałka i brak WiFi "n" (jeszcze pozostał brak możliwości odtwarzania AVI, ale to jakoś przeżyję) - w każdym bądź razie do wczoraj byłem w 100% przekonany do nowego iPoda, ale mina mi zrzedła jak przeczytałem test Toucha 4 :( (aczkolwiek cieszę się, że redakcja jest obiektywna i potrafi skrytykować jeśli zajdzie potrzeba). Kasę mam już odłożoną od początku wakacji, tylko podobnie jak DrIfTsTyLe nie podobna mi się zdanie z przycinającymi grami - czy jakiś posiadacz iPoda Touch 4 może się wypowiedzieć w kwestii jak chodzą gry, szczególnie te napisane na większa rozdzielczość - wiem, że jest ich na razie mało. I czy jest możliwość skalowania "w dół" rozdzielczości gier: jeśli gra w wyższej rozdzielczości będzie się cięła na Touchu 4, a na iPhonie 3GS/Touchu 3 zeskalowana będzie chodziła płynnie to będzie trochę nieciekawie

#9 yaro12

yaro12
  • 13 postów

Napisano 28 września 2010 - 09:22

Niedawno miałem podobny dylemat, nawet zalozylem topic. Wybrałem 3GS ale dopiero jak spojrzałem na to od praktycznego punktu widzenia + recenzja toucha Mając Toucha 4G: Masz gorszą wersje Retiny (ale to i tak ogromna zaleta) +video HD +zyroskopy (narazie mało wykorzystywane), i to by bylo na tyle, bebechy są lepsze ale cała nadwyżka mocy idzie na wyświetlacz wys. rozdzielczości. GPU jest to samo, bardziej nadzwyczajnych efektów nie zobaczysz niz na 3GS Mając 3GS: Nie masz niestety tego co napisalem wyżej, ale jest to pełnoprawne praktyczne urzadzenie, możesz zrobić zdjęcie dokumentu, może służyć jako nawigacja GPS, modem 3G, pakiet i jesteś on-line! czego nie masz w touchu czyli Mail, Push, GG, funkcje związane z telefonem tez działają o niebo szybciej niz w 3G, wiem że multitasking jest w obu urządzeniach ale w przypadku telefonu jest Za 3GS 16 dalem niecale 1350zł za prawie nowke na gwar. (mozna taniej wyrywać ale ja osobiście wole mieć gware i sim-locka na moją sieć :) ) Miałem Touch2G + 2xNokia 6220 (telefen sie rozpadal) potem Miałem 2G (nadal mam) i 3G i byłem w szoku jak dużo szybszy jest 3GS Ale decyzja należy do Ciebie

#10 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 28 września 2010 - 11:18

Z internetu i tak zamierzam korzystać tylko przez WiFi, sorry, ale koszt połączenia u operatora jest złodziejski. Nastawiałem się na Toucha, ponieważ iPhone jako telefon musi być cały czas włączony, co w połączeniu z kilkoma minutami grania i surfowania powoduje że codziennie musi być na ładowaniu, Teraz mam SE i wytrzymuje 5 dni na baterii po 2 latach, ale używam go tylko do dzwonienia. Do zdjęć mam kompakta i lustrzankę, więc podejrzewam że w ogóle nie użyję aparatu. Jedynym mankamentem jest mała (?) ilość RAM. No właśnie: jak to możliwe że gry potrzebują sprzętu z 512MB RAM, tyle co komputery parę lat temu, mimo że grafika nie powala na kolana? Może problemem nie jest ilość pamięci, ale ich taktowanie? A może procesor graficzny jest słabszy niż w iPhonie - nie wiem jak wygląda w Apple'u sytuacja, czy jest 1 procesor (CPU + GPU) czy osobno.

#11 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 28 września 2010 - 17:34

Moim zdaniem lepiej wybrać iTouch 4G z uwagi na to że Jest to nowsza wersja od 3GS, Tańsze urządzenie i ma żyroskop który jest świetny do gier ! Ma Retine jest to ta identyczna z iP 4 tylko że ma mniejsze kąty widzenia, I HD. A co do telefonu to jeśli bym mial itoucha 4 to bym mial także iPhone 3G a jeśl bym kupił 3GS-a to bym sprzedał najpierw 3G ... Dla mnie nie ma problemu noszenia 2 urządzeń :) Wiemy dobrze jak działają gry na 3G ... Więc nie może być gorzej. Recenzja cytuję: "przycięcia zdarzały się sporadycznie. Czasem był nawet szybszy 3GS ! " Coś takiego... Wniosek ? P.S. Jest dylemat chłopaki co ? :DD edit: Ktoś mówił że nie ma Odtwarzacza AVI itp ... Wielozadaniowość po JailBreaku jest lub w iOS-ah na noawszych urządzeniach a Odtwarzacz .avi jest w Cydii edit2: P.S.2. :D Co do Internetu w sieci Orange na Karte za doładowanie co miesiąc dostaje się z 2 GB mi to wystarcza :D

#12 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 września 2010 - 18:24

Z internetu i tak zamierzam korzystać tylko przez WiFi, sorry, ale koszt połączenia u operatora jest złodziejski. Nastawiałem się na Toucha, ponieważ iPhone jako telefon musi być cały czas włączony, co w połączeniu z kilkoma minutami grania i surfowania powoduje że codziennie musi być na ładowaniu, Teraz mam SE i wytrzymuje 5 dni na baterii po 2 latach, ale używam go tylko do dzwonienia.
Do zdjęć mam kompakta i lustrzankę, więc podejrzewam że w ogóle nie użyję aparatu. Jedynym mankamentem jest mała (?) ilość RAM. No właśnie: jak to możliwe że gry potrzebują sprzętu z 512MB RAM, tyle co komputery parę lat temu, mimo że grafika nie powala na kolana? Może problemem nie jest ilość pamięci, ale ich taktowanie? A może procesor graficzny jest słabszy niż w iPhonie - nie wiem jak wygląda w Apple'u sytuacja, czy jest 1 procesor (CPU + GPU) czy osobno.

Koszt nie jest złodziejski, w Play masz 5zł za 100MB a to styka na miesiąc (odbieranie poczty, sprawdzanie pogody + push'e)
Do zdjeć masz kompakta i lustrzankę i codziennie z nimi drałujesz po mieście? :P Jak wybierzesz 3GS to zmienisz zdanie co do aparatów w telefonie.
Mylisz sie co do grafiki, proponuję ściągnąć sobie Epic Citadel, lub jak nie masz jeszcze na co ściagnąć, wpisać w YT i podziwiać.
Pamieć to sdram ddr jest ich po 256mb w 3GS i touch 4G, wiec żaden divajs sie tu nie wybija przed szereg.
Procesor graficzny w ipod touch 3G,4G iphone 3GS i iphone 4 jest ten sam i zwie sie PowerVR SGX 535 - rdzeń taktowany na 200Mhz, raczej bez możliwości kręcenia :P Teoretycznie pod retiną ma on wiecej roboty, ale w praktyce dopiero na tym ekranie pokazuje 100% możliwości, w 3GS sie po prostu marnował... wygląda to tak, że cały jakby układ nazywa sie Apple A4 - a na niego składa sie wyzej wymieniony chip graficzny + procesor Cortex A8 800Mhz (S5PC110A01), ale to w touchu 4G, w 3GS jest cortex A8 600Mhz (S5PC100).

#13 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 28 września 2010 - 21:58

DrIfTsTyLe o multitaskingu przez JB wiedziałem, ale o AVI nie, to mnie już uspokoiłeś pod tym względem :)
Homer dzięki za wyjaśnienia - teraz już wiem co siedzi w iP.
Ponawiam pytanie o skalowanie: czy jest możliwość skalowania "w dół" rozdzielczości gier napisanych pod Retine, tak żeby zwiększyć wydajność kosztem rozdzielczości?

#14 94lukasz

94lukasz
  • 96 postów

Napisano 29 września 2010 - 13:51

Nie ma takiej możliwości.

#15 aallen

aallen
  • 4 postów

Napisano 29 września 2010 - 14:14

Do zdjeć masz kompakta i lustrzankę i codziennie z nimi drałujesz po mieście? :P Jak wybierzesz 3GS to zmienisz zdanie co do aparatów w telefonie.

chyba na niekorzyść. Sposób robienia zdjęć a także ich jakość w 3gs pozostawia wiele do życzenia nawet biorąc pod uwage ze to telefon. Rozmycie zdjęć jest widoczne gołym okiem ale to z racji tego że aparat tam potraktowany jest po macoszemu. Zeby zrobic nieporuszone i jako tako ostre zdjęcie trzeba kilka razy pod rzad kliknac zeby czas przed otwarciem migawki do poruszenia sie obrazu byl jak najmniejszy. Tak wiec zero stabilizacji. Inaczej jednak wygladaja filmy. Ich płynność i jakość jest naprawde zadowalajaca. Po przesiadce z Noki N95 8gb zdjecia na niekorzyść, filmy porownywalne.

Cała reszta co napisał kolega to już prawda

#16 Inventer89

Inventer89
  • 232 postów

Napisano 29 września 2010 - 23:11

Nie ma takiej możliwości.

dzęki :) i teraz to już w ogóle mam dylemat:D

#17 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 30 września 2010 - 06:47

iPhone 3G + Touch 4G lub iPad^^ 3GS nie wniesie wiele nowości, a kran ma i tak już słabe kolory za to ja sprzedaż 3G i kupisz 3GS zaoszczędzisz trochę kasy ;) Albo sprzedaj 3G za te 700zł i dołóż 1000zł z Toucha i niech ci mama/babcia na święta dołoży do iPhone4 :P

#18 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 30 września 2010 - 09:22

Powiem Ci tak. Ostatnio kupiłem od jakiegoś małolata który miał spore problemy z ortografią oraz nie wiedział co sprzedaje na allegro 3GSa za przyzwoitą kwotę mianowicie 200zł ^^ Telefon miał folie porysowaną z przodu i pokrowiec z tyłu był ledwo co naruszony przejechałem pastą i nie ma nic jak lusterko. Do tego dał ładowarkę kabel do kompa i jakiś do telewizora który nie pasował kompletnie do ipka ale mówił że to w zestawie haha xD A na koniec gdy już miałem wyrzucać wszystko znalazłem rysik który nie działał z oczywistych przyczyn :D

#19 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 30 września 2010 - 14:20

Stivo powiedz mi jak masz iPada iPhone 4 i iToucha 4 to jak oceniasz Płynność w grach itp ?

#20 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 września 2010 - 18:00

chyba na niekorzyść. Sposób robienia zdjęć a także ich jakość w 3gs pozostawia wiele do życzenia nawet biorąc pod uwage ze to telefon. Rozmycie zdjęć jest widoczne gołym okiem ale to z racji tego że aparat tam potraktowany jest po macoszemu. Zeby zrobic nieporuszone i jako tako ostre zdjęcie trzeba kilka razy pod rzad kliknac zeby czas przed otwarciem migawki do poruszenia sie obrazu byl jak najmniejszy. Tak wiec zero stabilizacji. Inaczej jednak wygladaja filmy. Ich płynność i jakość jest naprawde zadowalajaca. Po przesiadce z Noki N95 8gb zdjecia na niekorzyść, filmy porownywalne.

Cała reszta co napisał kolega to już prawda

Mi chodziło o wygodę/praktyczność aparatu w telefonie. Zdarza sie tak, że musisz zrobić czemuś fotke i myślisz "kur... mam taka zajebistą lustrzanke, szkoda że jest w domu..." a tu telefonem jeszcze jako tako uratujesz sytuację. Miałem 3GS i w dobrych warunkach oświetleniowych aparat sprawował sie przyzwoicie. W ip4 jest jeszcze lepiej.

#21 stojak1030

stojak1030
  • 2 186 postów
  • SkądŻary, Poland

Napisano 30 września 2010 - 18:25

czego nie masz w touchu czyli Mail, Push, GG

Kto ci powiedział, że nie ma Mail, Push i GG ?

#22 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 września 2010 - 22:31

Kto ci powiedział, że nie ma Mail, Push i GG ?

Chyba chodziło o to, ze nie ma jak wyjdziesz z ipodem poza zasięg wi-fi. Bo wtedy faktycznie nie ma :P Można by rzec, w polskich warunkach to cieżko by było mieć mail, push i GG na ipodzie gdziekolwiek poza domem, hotelem, restauracją czy gdzieś na deptakach, bulwarach itp.

#23 abovePL

abovePL
  • 2 385 postów
  • SkądJaworzno, Poland

Napisano 30 września 2010 - 22:38

Ja dalej stoję za tym że lepiej dopłacić i mieć jedno urządzenie niż dwa. Dwa razy więcej kłopotu i mniej miejsca w kieszeniach. Równie dobrze można kupić nokie 3510i i jakaś mp3 typu sansa clip. Wolałbym 3GS niż iPoda i telefon.

#24 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 02 października 2010 - 12:26

Jak już pisałem dla mnie to nie problem nosić 2 urządzenia a iPod Touch 4G Ma świetny wyświetlacz i moim zdaniem jest lepszy od 3GS poprostu się zaniepokoiłem jak przeczytałem że zdarzają się przycięcia a wiem że na 3GS ich nie ma bo ma mniejszą rozdzielczość. Jeśli ktoś ma iToucha 4G niech napisze co i jak !!! :) Proszę... Najlepiej jak by ktoś miał i stwierdził jaka jest przepaść pomiędzy tymi urządzeniami 3G - 3GS - iTouch 4G P.S. Ja cudów nie potrzebuje gram na iP 3G w gry od GameLoftu i mi wszystko w miarę możliwości hulaa i nie narzekam.

#25 Faq

Faq
  • 255 postów

Napisano 02 października 2010 - 15:10

Bier Taczkę 4g. Skoro nie przeszkadza ci Okropne zwalnianie gier na iphone 3g (tym bardziej gier gameloftu) To na taczce też ci nie będzie przeszkadzało Jeśli nie brać pod uwagę żyroskopu i wyświetlacza to Taczka ma tylko lepszy procesor A4 szybszy o 200 mhz od 3gs. Osobiście wole mieć jeden telefon niż nosić. iPoda Apatat i telefon w spodniach, na co mi lustrzanka w domu skoro biorę ja rzadko a telefon mam zawsze przy sobie ? ale jak ci już powiedziałem bier taczkę

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych