Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad i iOS 4.2 beta - pierwsze wrażenia.

• Please log in to reply
380 replies to this topic

#326 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 15 November 2010 - 19:52

Apple’s iOS 4.2 Ready by Thanksgiving, Maybe | Apple iPad Upgraded Operating System, Wi-Fi Flaw & Apple Update | iPad News Daily

To sobie poczekamy jeszcze.

#327 www007

www007
  • 408 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 November 2010 - 21:16

Ja straciłem cierpliwość w piątek i zainstalowałem 4.2 gm2, bo ile można czekać. A teraz pytanie o czujnik podswitlenia, w 4.2 jest dodatkowy suwak po nacisnieciu home x2, w ustawieniach mam na auto, po nacisnieciu home robię minimum i teraz w jakim momencie automat przejmuje kontrole nad podswietleniem?

#328 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 15 November 2010 - 21:55

A teraz pytanie o czujnik podswitlenia, w 4.2 jest dodatkowy suwak po nacisnieciu home x2, w ustawieniach mam na auto, po nacisnieciu home robię minimum i teraz w jakim momencie automat przejmuje kontrole nad podswietleniem?

Bo na minimum i maximum automatyczna regulacja prawie wcale nie reaguje. A kiedy? Jak jest ciemno i jak jest jasno. Ustaw suwak na połowę to będziesz widział zmiany.

#329 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 November 2010 - 12:51

i tak jest również w iPhone'ach z tego co się dowiedziałem.

Potwierdzi to ktoś? Wskazywałoby to na to, że w 4.2 (chyba ze bylo juz od 4.0) zmienili to. Ja od zawsze miałem w tym przycisku wyciszanie wszystkiego.

#330 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 16 November 2010 - 13:14

Niestety potwierdzam. Suwak wylacza tylko dzwonki. Aplikacje maja swoje wyciszanie na klawiszach glosnosci, badz na belce MT. Krotko mowiac kompletny bezsens.

#331 midar

midar
  • 38 posts

Posted 16 November 2010 - 13:24

Nie jest to do końca prawdą. Przełącznik wycisza również dziwięki w niektórych aplikacjach i grach (np. Plants vs. Zombies) i jest ich sporo. Powiedziałbym nawet, że tylko w niektórych nie wycisza (np. Ooplayer).

#332 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 16 November 2010 - 13:47

No to tym gorzej. Albo wszystko albo nic. Nie wycisza chocby iPoda grajacego, nie wycisza Blooma. Nie wycisza Navigona.

#333 midar

midar
  • 38 posts

Posted 16 November 2010 - 14:22

Zgadzam się, że to gorzej. Na przełączniku nie mozna polegać, bo nigdy nie wiadomo kiedy zadziała. Zaczyna to przypominać Microsoft.

#334 Quuba777

Quuba777
  • 979 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 November 2010 - 16:28

wyciszanie wszystkiego- przyciskiem ściszania przez sekunde.
wyciszenie powiadomień głosowych, klawiszy i innych systemowych dźwięków (i nie tylko, bo zauważyłem, że dźwięk w grach czy programach nabytych poprzez appstore też)- suwakiem byłej blokady ekranu. i tak jest również w iPhone'ach z tego co się dowiedziałem.

Nie jest to do końca prawdą. Przełącznik wycisza również dziwięki w niektórych aplikacjach i grach (np. Plants vs. Zombies) i jest ich sporo. Powiedziałbym nawet, że tylko w niektórych nie wycisza (np. Ooplayer).

wiem, że jest to niedociągnięciem, ale czy faktycznie tak bardzo wam to przeszkadza?
ja mam praktycznie cały czas suwak "u góry"- dezaktywowane wyciszenie. mało użyteczny ten suwaczek w takiej funkcji, ale bez sensu jest wasze narzekanie. komu nie pasuje to niech pisze z tym do apple, albo czeka na "odblokowanie" możliwości ingerowania w oprogramowanie (tj. jailbreak).

zauważyłem pewną ciekawostkę.
mianowicie, przeglądam ostatnio allegro, i czasem niektóre aukcje są troche szersze w opisach. czyli normalnie palcem nie mogę przesunąć w prawo, tak żeby zobaczyć co jest napisane dalej (mam nadzieje że wiecie o co chodzi).
ale spróbowałem dwoma palcami przesunąć stronę, i okazało się, że dwoma palcami można przesuwać ramki na stronach (bo z tego co się orientuje to opisy przedmiotów na allegro są w ramkach).

#335 iAndrut

iAndrut
  • 54 posts
  • SkądWawa

Posted 17 November 2010 - 16:38

Na Tweeterze piszą, że wyszło 4.2 ale tylko dla iPada a dla reszty urządzeń będzie 24 listopada??? Jestem w robocie i nie mogę sprawdzić? Może to ktoś zweryfikować???

http://www.gossipjac...pdate-released/

The iOS 4.2 update will finally bb released for the iPad after an intial postponement.

Other device such as the iPhone has been postponed until November 24.

Expected to be released with the update is the new version of iTunes. Version 10.1 has the built in support for the new firmware of the iPad operating system.

iOS 4.2 build 8C134b has proven to not have the previously discovered wireless bugs that postponed the operating system’s launch on the 12th.

Source state that the iPad iOS 4.2 has a new founded stability in comparison to previous builds. Apple adds new features including networking features for Apple’s music social networking site Ping, which is featured for the iPad

Users are excited about the new multitasking functionality that the operating system provides. As well, Airplay features that have been added allows video and audio to be streamed to compatible devices wirelessly. The iOS 4.2 is set to officially ship in new products starting November 24 2010.

#336 sakul

sakul
  • 44 posts
  • SkądOpole

Posted 17 November 2010 - 16:42

niem ma nie ma sprawdziłem ipad nic nie wykrywa itunes dalej krzyczy ze 3.... jest aktualne

#337 iAndrut

iAndrut
  • 54 posts
  • SkądWawa

Posted 17 November 2010 - 16:48

Tak myślałem :<

#338 SQ08

SQ08
  • 262 posts
  • SkądGermany

Posted 18 November 2010 - 21:08

Apple wlasnie udostepnilo iOS 4.2.1 GM w Developer Center...
Co za niespodzianka!

Dołączona grafika

#339 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 18 November 2010 - 21:10

Zesz by to szlag trafił. Jakieś zmiany?

#340 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 18 November 2010 - 22:05

Czyli mamy już 3cie RC (release candidate). Najciekawsze, że ja już wysłałem aplikacje testowane pod 4.2 (z takim oznaczeniem) a Apple je wczoraj zatwierdziło. Zgodnie z ich własnym zaleceniem muszę je od nowa testować.

#341 Beck

Beck
  • 237 posts
  • SkądUK

Posted 19 November 2010 - 00:05

Wracajac do sprawy wyciszania, czy da sie jakos zmienic ustawienia tego przelacznika zeby bylo spowrotem tak jak w 3.2? Osobiscie bardzo odpowiadal mi taki sposob blokowania ekranu duzo bardziej niz ten w 4.2!

#342 crisco

crisco
  • 1485 posts

Posted 19 November 2010 - 04:36

Ja już nie mogłem się doczekać i dzięki wskazówką niżej opisanym też mam 4.2 :)

GUAR FORUM BLOG - Best Informed Blog in iPhone, iPad, iPod and GSM: How To: Download and Install iOS 4.2 On Your iPad, iPod Touch or iPhone Pre-Release..

#343 Jenot

Jenot
  • 2204 posts
  • SkądChełm

Posted 19 November 2010 - 05:32

No ja też, ale wypuszczenie 4.2.1GM oznacza, że w najbliższym czasie czeka mnie co najmniej jedna kolejna aktualizacja. A i JB może pojawić się nieco później.

#344 lookash

lookash
  • 401 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 November 2010 - 09:46

A i JB może pojawić się nieco później.

Niby nie zmieniło się nic poza tymi drobnymi poprawkami, więc jb powienien pojawić się w miarę szybko.

#345 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 19 November 2010 - 14:21

Czyli mamy już 3cie RC (release candidate). Najciekawsze, że ja już wysłałem aplikacje testowane pod 4.2 (z takim oznaczeniem) a Apple je wczoraj zatwierdziło. Zgodnie z ich własnym zaleceniem muszę je od nowa testować.

Moglbys czasem sie podzielic swoimi wynikami. Mysle, ze mialbys zdecydowanie najwiecej do powiedzenia jesli chodzi o ewentualne zmiany.

#346 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 19 November 2010 - 14:54

Naprawdę nie miałbym co napisać, systemem 4.2 w ogóle się nie bawiłem (nie mam ostatnio czasu :(). Skupiłem się na działaniu mojej aplikacji pod 4.2 - czyli przejściu ścieżek testowych, a na koniec zrobiłem sobie restore do 3.2 (używam 3.2 a nie 3.2.2). Teraz planuję analogicznie zrobić z 4.2.1, ale co ciekawe z tego co widzę na stronach Apple wyszło tylko 4.2.1 na urządzenia. Nie ma nowego XCode, więc nie ma nowego symulatora (a testy zawsze zaczynam od symulatora). Notabene poprawki które musiałem zrobić dotyczyły tylko usunięcia metod oznaczonych w 4.2 jako deprecated. Reszta działała, co oznacza, że w funkcjach interfejsowych SDK nie ma większych zmian od 3.2 (logikę biznesową w aplikacji mam wspólną z wersją na iPhone i ta była już przeniesiona pod 4.0). Oczywiście doszły nowe frameworki, typu CoreText czy GameCenter, ale pierwszy jest jeszcze niedopracowany (to przeniesienie z OSX) a drugi zupełnie niepotrzebny aplikacji biznesowej. I reasumując - swoimi doświadczeniami zawsze się dzielę, głównie w dziale dla Deweloperów. Na temat użytkowania mam często mniej do powiedzenia niż wielu z Was, bo mam mniej czasu na zabawy (np. nie instaluję wczesnym wersji beta), a poza tym zdecydowanie skupiam się na używaniu urządzenia do celi w których jest dla mnie przydatny (w przypadku iPada głównie terminal webowy i oglądaczka filmów).

#347 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 19 November 2010 - 18:23

Ale i tak super opisales. Zawsze tez mozesz zobaczyc cos czego wlasnie jako uzytkownicy nie zauwazymy. Poza tym przy testach niektorych funkcji mozesz bardziej wiarygodnie niz "wydaje mi sie" okreslic wydajnosc czy reaktywnosc (jest takie slowo?) systemu.

#348 Gość_blues55_*

Gość_blues55_*

Posted 19 November 2010 - 18:31

4.2.1 na iPadzie dziala podobnie jak poprzedni GM. Podobnie zreszta jak na iP4. Zmiana 3-ej a nie 2-ej cyfry mowi sama za siebie. Minimalne zmiany, kosmetyka.

#349 Beck

Beck
  • 237 posts
  • SkądUK

Posted 19 November 2010 - 21:31

kurde a ja mam problem z bateria po zainstalowaniu 4.2!!! 10 minut przeglądania stron, żadnych programów w multitasku a bateria spadła o 8%??? Ma ktoś podobnie?? Poważnie zastanawiam się na d powrotem do 3.2

#350 sakul

sakul
  • 44 posts
  • SkądOpole

Posted 20 November 2010 - 08:12

problem z wifi ja mam inny problem na 4.2.1. po killku minutach zawiesza mi sie wifi i lipa :-( musze restartowac sprzet - wiecie cos na ten temat

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users