Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 3G czy 3GS

• Please log in to reply
34 replies to this topic

#1 ThePeso

ThePeso
  • 33 posts
  • SkądKwidzyn (Pomorskie)

Posted 10 September 2010 - 14:52

Witam!!! Ostatnio odłożyłem sobie trochę kasy na iPhona... Mój fundusz wynosi 1100zł (+/-50zł) I właśnie dręczy mnie pytanie : Co bardziej opłaca się kupić 3G czy 3GS? Dlatego pytam was użytkowników iPhona- Co lepsze: a) kupić iPhona 3G 16GB w bardzo dobrym stanie + dodatki (np. głośniki przenośne itd. itd.) B) kupić iPhona 3GS 16GB w złym stanie A i jeszcze jedno : Czy możecie mi powiedzieć czym się rózni 3G od 3GS (różnice zauważalne , a nie systemowe itp.) ?

#2 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2010 - 14:58

Iphone 3GS siedzi na zupelnie innych podzespołach niz 3g, użyj googla to sobie szczegółowa liste zobaczysz, generalnie działa o niebo lepiej i szybciej niz 3g (co nie oznacza ze 3g jest do niczego). Wizualnie telefoniki baaaaardzo do siebie zblizone. Moim zdaniem żadnego telefonu nie opłaca się kupować jeśli jest w złym stanie.

#3 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 September 2010 - 14:59

http://myapple.pl/ip...pszy-od-3g.html

Myślę, że warto byś przeczytał również ten wątek:
http://myapple.pl/ip...ie-oszukac.html

#4 RumburMK

RumburMK
  • 613 posts

Posted 10 September 2010 - 15:47

oczywiście że jest lepszy i szybszy..... na twoim miejscu nie brałbym już przestarzałego 3g ;)..jeśli już to tylko 3gs'a

#5 rzep

rzep
  • 574 posts

Posted 10 September 2010 - 15:51

Wedlug mnie branie 3g jest bledem, o ile zamierzasz korzystac z telefonu w sposob troche bardziej zaawansowany - a zakladam, ze tak, bo po co inaczej brac iPhona? Miedzy 3g a 3gs jest przepasc sprzetowa. Apple nie stoi w miejscu i dodaje coraz to nowe funkcje do oprogramowania - a te wymagaja mocy obliczeniowych, ktorych 3g juz nie zapewnia. Widac to chociazby np. po opcji multitaskingu oraz nawet ostatniowprowadzonego GameCenter. Kupujac 3g musisz liczyc sie z faktem, ze coraz wiecej nowych funkcji nie bedzie dla ciebie dostepna.

#6 snapp

snapp
  • 147 posts
  • SkądKraków

Posted 10 September 2010 - 15:58

IWizualnie telefoniki baaaaardzo do siebie zblizone.

Rzekłbym, że są takie same ;]

#7 kajus01

kajus01
  • 897 posts
  • SkądZiemia?

Posted 10 September 2010 - 17:00

@up prawie ;) tylne dolne napisy w 3GS są świecące a w 3G matowe co to ceny to na forumowej giełdzie poszukaj bo ostatnio widziałem całkiem niezłego 3GSa właśnie w twojej kwocie

#8 owczarnia

owczarnia
  • 270 posts
  • SkądGdynia

Posted 10 September 2010 - 20:44

Porównując swojego 3GS do 3G mojego męża wiem już, że 3G nie kupiłabym teraz za nic w świecie. Niech będzie zniszczony nawet, ale 3GS. Zresztą wydaje mi się, że za 1100 zł można już upolować przyzwoity egzemplarz.

#9 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 September 2010 - 20:45

A ja może jestem dziwny, ale wolałbym nowego, nieużywanego 3G, niż używanego, podniszczonego 3GS. Ot, takie moje małe zboczenie :)

#10 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 September 2010 - 20:57

Dylemat pozostaje pomiędzy zużytym a nie zużytym. Jak kupisz 3G i po czasie weźmiesz do ręki 3GSa to zauważysz różnicę i będziesz kombinował jak zamienić 3G na 3GS. Ja właśnie jestem na etapie zamieniania 3G dziewczyny bo mi marudzi, że mój chodzi dużo lepiej;)

#11 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 September 2010 - 21:00

Ale ja sobie doskonale zdaje sprawę z tego, że 3GS jest lepszy pod każdym względem :) I tu nie ma nawet co dyskutować. Aczkolwiek każda osoba ma swoje upodobania, priorytety i wg nich należy dokonywać wyborów podczas zakupów. Dla mnie parametry techniczne są ważne, ale nie chciałbym kupować urządzenia używanego. Tak samo jak nigdy nie kupiłem używanego samochodu. Nie wiem, takie mam zboczenie, że jeśli na coś mnie stać to wolę kupić nowy sprzęt. A jeśli mnie nie stać to albo dłużej pozbierać albo kupić coś o gorszych parametrach, ale nowe :)

#12 Pablowej

Pablowej
  • 531 posts
  • SkądGdańsk

Posted 10 September 2010 - 21:05

To pozbieraj jeszcze trochę i kup nowego 3GSa

#13 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 10 September 2010 - 21:15

Ale ja nie mam zamiaru wymieniać swojego 3G, bo mi z nim dobrze :)

#14 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 September 2010 - 21:18

Bierz 3GS'a. 3G niedługo prawdopodobnie przestanie być kompletnie supportowany przez Apple (już teraz jest brak mutlitaskingu, tapet, game center), więc nie opłaca się go brać. Albo bierz 3GS'a, albo dozbieraj do czwórki ;).

#15 nowaks

nowaks
  • 36 posts

Posted 10 September 2010 - 21:43

3gs bez porownania szybkosc działana przedewszystkim... na 3gs kazda gra dziala bez lagow a na 3g bywaja problemy...

#16 owczarnia

owczarnia
  • 270 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 September 2010 - 05:02

Ale ja sobie doskonale zdaje sprawę z tego, że 3GS jest lepszy pod każdym względem :) I tu nie ma nawet co dyskutować. Aczkolwiek każda osoba ma swoje upodobania, priorytety i wg nich należy dokonywać wyborów podczas zakupów. Dla mnie parametry techniczne są ważne, ale nie chciałbym kupować urządzenia używanego. Tak samo jak nigdy nie kupiłem używanego samochodu. Nie wiem, takie mam zboczenie, że jeśli na coś mnie stać to wolę kupić nowy sprzęt. A jeśli mnie nie stać to albo dłużej pozbierać albo kupić coś o gorszych parametrach, ale nowe :)

Parametry parametrami, preferencje osobiste preferencjami osobistymi, wszystko fajnie. Ale jeśli ja muszę czekać pół minuty, żeby telefon raczył odpalić listę kontaktów, to przepraszam, ale mam ochotę go wyrzucić przez okno. I nie ma znaczenia, że będzie nowy, prosto z pudełka. Owszem, na swojego 3GS czekałam cierpliwie blisko rok, bo też chciałam mieć nowego. Ale dziś 3GS to już nie żaden wypas, a raczej standard. Stąd kupno 3G byłoby sporym - i niepotrzebnym - krokiem wstecz. Zwłaszcza, że - jak już pisałam - za te 1100 zł można przy odrobinie starań wyszukać sobie ładny egzemplarz. Nie każdy niszczy telefony. Mój na ten przykład wygląda, jak gdyby został raptem wczoraj wyjęty z pudełka, nie ma na sobie ani jednej rysy, choć nigdy nie używałam żadnych pokrowców czy folii (nie znoszę tego). Są ludzie, którzy dbają o swoje rzeczy i kupno od takiej osoby może oznaczać egzemplarz niemal identyczny z nowym. Btw, z tymi "nowymi" też różnie bywa. Nie raz i nie dwa zdarzało się (w salonach sieci, bo o Allegro to już nawet nie wspominam), że niby nowy telefon nosił ślady użytkowania, folie były ponadrywane, a licznik rozmów wskazywał na wykonane połączenia. Nie mówiąc już o tym, że jeśli kupuje się telefon z simlockiem ściąganym za pomocą jailbreaka, to siłą rzeczy ktoś już go macał. A dla mnie jak nowy to fabryka musi być, pudełko ofoliowane - wtedy rzeczywiście jest nówka ;).

#17 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 September 2010 - 08:53

Parametry parametrami, preferencje osobiste preferencjami osobistymi, wszystko fajnie. Ale jeśli ja muszę czekać pół minuty, żeby telefon raczył odpalić listę kontaktów, to przepraszam, ale mam ochotę go wyrzucić przez okno.

Hmmm, nie przesadzajmy. 3G na najnowszym sofcie 4.1 śmiga naprawdę bardzo ładnie i żadne takie zjawisko, o którym piszesz nie ma miejsca.
Owszem, w chwili obecnej ani 3GS, ani tym bardziej 3G nie jest "wypasem", ale spełnia swoją funkcję jako rozbudowany telefon, którym da się wygodnie przeglądać internet czy przeglądać zdjęcia, oglądać filmy, słuchać muzyki. Zarówno na 3G jak i na 3GS da radę robić to niezwykle wygodnie, w porównaniu chociażby do nokii.
Nie neguję tego, że mając wybór i możliwość poczekania/dozbierania warto kupić 3GS zamiast 3G. Aczkolwiek przynajmniej na chwilę obecną 3GS nie oferuje nic co przekonałoby akurat mnie do przesiadki z 3G. Akurat bez tapety, multitaskingu czy game center dam radę żyć :)
W swojej wypowiedzi chciałem jedynie powiedzieć autorowi, że jeśli musi kupić coś na już i ma określoną kwotę pieniędzy to lepiej kupić nowego, nieużywanego 3G niż zużytego 3GS. I oczywiście, zgadzam się z Tobą, owczarnia, że jeśli da radę dozbierać lub kupić za tą kwotę nowego 3GS to tak powinien zrobić.
A odnośnie tego, że ludzie dbają o telefony to wiem o tym :) I zgadzam się, że można trafić na zadbany i używany egzemplarz, ale to rzadkość i za większe pieniądze - sorry, ale na świecie nie ma magicznych okazji bez haczyków :)
A nieuczciwi sprzedawcy nowych sprzętów to oddzielny temat rzeka ;)

#18 owczarnia

owczarnia
  • 270 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 September 2010 - 22:06

Mój mąż co prawda ma simlocka na swoim 3G, więc póki co utknął na 4.0.1, ale pamiętam 3x - było trochę szybciej, owszem, ale do "śmiga bardzo ładnie" to mu jednak trochę brakowało... Zresztą, inny przykład - mąż uwielbia Angry Birds. Niestety, na swoim 3G już praktycznie przestał grać, bo nie ma to sensu, animacja się tnie i gra w ogóle nie chce chodzić. Cuda mu robiłam z tym telefonem, czyściłam, wywaliłam z niego prawie wszystko, wyłączyłam spotlight, twarde resety - poprawa jest może o 5%. Nawet jeśli soft 4.1 ciut go znów ożywi, to jednak choćby właśnie aplikacje pisane są już z myślą o zupełnie innych możliwościach. Multitasking i tapety to i ja mam w nosie, ale już na przykład z przeglądaniem internetu też wcale nie jest różowo. Słowo "wygodnie" zdaje się tu mocno na wyrost...

#19 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 September 2010 - 09:09

Widocznie wymagasz od telefonu zdecydowanie więcej niż ja :) Jak dla mnie 3G jest wystarczającym modelem, spełnia wszystkie moje oczekiwania. Akceptuję jego ograniczone już możliwości. W gry nie gram wcale, bo nie mam na to po prostu czasu, a i nie bawi mnie to już jakoś. Ale każdy ma prawo do swojego zdania i należy je szanować :) Aczkolwiek zmiana 3G na 3GS to w moim przypadku strzał w stopę... W momencie kiedy 3G przestanie mi wystarczać na bank nie przesiądę się na 3GS, a dozbieram do 4 ;) Natomiast odnośnie przeglądania internetu... Naprawdę nie wiem do czego masz zastrzeżenia na 3G :)

#20 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 12 September 2010 - 09:16

Jak chodzi o internet, w iOS 4 Safari jest szybsze i wygodniej się przegląda Internet. Problem w tym, że nawet iOS 4.1 nie jest wydajny na 3G, działa wolniej niż 3.1.3. Stąd, chcąc mieć sprawny i żwawy iP 3G nie można instalować 4.1, a to stawia go na gorszej pozycji do ogladania Internetu. Zdecydowanie 3GS.

#21 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 September 2010 - 09:27

Szczerze mówiąc nie odczułem jakichś specjalnych różnic pomiędzy działaniem safari na 3.1.3 a na 4.1. Być może wynika to z faktu, że najpierw miałem do czynienia z 4.0.2, które muli ten telefon, a dopiero później zobaczyłem 4.1. A poza tym prawdopodobne jest również, że ograniczenia sprzętowe na 3G nie pozwalają safari rozwinąć skrzydeł. Tak czy siak, mnie naprawdę korzysta się z 3G bardzo wygodnie i jestem z niego zadowolony :) Być może stojąc przed takim wyborem jak autor tematu wybrałbym 3GS'a, ale w moim przypadku na pewno nie zmienię telefonu, zwłaszcza na 3GS :)

#22 japawlak

japawlak
  • 68 posts
  • Skądten pomysł

Posted 12 September 2010 - 10:49

Kiedyś miałem podobny dylemat... Wniosków jest kilka: - każdy iPhone po kilku dniach w kieszeni z kluczami wygląda podobnie więc kwestia zużycia jest dość elastyczna - wizualnie nie różnią sie parawie niczym jednak i Fiat 125 i BMW 530d pojadą 100km/h - kwestia tylko 'jak' :) Prawda jest taka iż za 1100 zł kupimy przyzwoitego 3GS'a który będzie szybszy, z lepszym wyświetlaczem i lepszą baterią.

#23 h7wk

h7wk
  • 43 posts

Posted 12 September 2010 - 10:58

Prawda jest taka iż za 1100 zł kupimy przyzwoitego 3GS'a który będzie szybszy, z lepszym wyświetlaczem i lepszą baterią.

Przecież one mają takie same wyświetlacze.

#24 kermitjr

kermitjr
  • 211 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 12 September 2010 - 11:05

A przypadkiem baterie nie są dokładnie te same?

#25 Fifty-50

Fifty-50
  • 3314 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 September 2010 - 14:11

3GS ma podobno tą powłokę na wyświetlaczu, która powoduje, że palce się nie odciskają. 3G jej nie ma.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users