Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ciekawostka - znikający zasięg w Orange

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 05 września 2010 - 20:30

Mój problem z zasięgiem jest dość nietypowy. Nie ma nic wspólnego z "złym dotykiem".
Telefon gubi zasięg, ale w taki sposób, że nie pojawia się komunikat typu "Szukam..." czy też "Brak sieci".
Na wyświetlaczu pali się nazwa sieci "Orange" oraz "3G" lub "E" w zależności od wł/wył opcji 3G w menu.
Brak natomiast kresek zasięgu (5 podkreśleń).

Dołączona grafika

Efekt:
- nie mogę wykonywać połączeń, do mnie również nie można się dodzwonić ("Poza zasięgiem").
- internet DZIAŁA! (zarówno po 3G oraz EDGE)

Aby wróciły połączenia głosowe nie pomaga wł/wył trybu samolotu, czy ręczne wskazanie sieci, wł/wył 3G.
Pomaga jedynie restart telefonu.

Zasięg znika sam, gdy telefon leży na półce czy gdy mam go w kieszeni, nawet wyjście na dwór nie przywraca go (gdzie powinien być znacznie silniejszy sygnał).

iPhone 4 (od Orange PL), soft 4.0.1, sieć Orange PL, okolice Jeleniej Góry/Zgorzelca.

Spotkaliście się z takim problemem?

PS. Wyciągnąłem kartę Orange na włączonym telefonie, wyskoczyło "Brak karty SIM", wsadziłem ponownie, odszukał sobie sieć i nadal tylko internet aktywny. Po JB i zainstalowaniu UltraSn0w, wsadziłem kartę Tak-Tak (nadal bez restartu) i zobaczył 4 kreski zasięgu.

Potestuję na Tak-Taku 1-2 dni i zobaczę czy będzie zasięg znikał czy problem dotyczy tylko Orange.

#2 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 05 września 2010 - 20:36

takie cos pisza a forumach, poniewaz antena jest tam, gdzie sie trzyma telefon, wiec jak bys kupil sobie jaki futeral to juz bys nie mial takich problemow ;)

#3 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 05 września 2010 - 20:42

takie cos pisza a forumach, poniewaz antena jest tam, gdzie sie trzyma telefon, wiec jak bys kupil sobie jaki futeral to juz bys nie mial takich problemow ;)

Napisałem, że to nie jest kwestia dotyku, bo telefon może leżeć na stole i nikt go nie dotyka, poza odblokowaniem ekranu i nadal jest 0 kresek. Zostawiam telefon na półce na noc, rano się budzę i zasięgu nie ma... Jak traci zasięg to on już nie wraca...
Ale zdarza się, że leży w tym samym miejscu parę godzin nieruchomo i są nonstop 1-3 kreski i jest OK.

#4 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 05 września 2010 - 20:53

Napisałem, że to nie jest kwestia dotyku, bo telefon może leżeć na stole i nikt go nie dotyka, poza odblokowaniem ekranu i nadal jest 0 kresek. Zostawiam telefon na półce na noc, rano się budzę i zasięgu nie ma... Jak traci zasięg to on już nie wraca...
Ale zdarza się, że leży w tym samym miejscu parę godzin nieruchomo i są nonstop 1-3 kreski i jest OK.

to faktycznie dziwny problem, osobiscie jeszcze uzywam 3GS, ale z takim problemem sie nie spotkalem. Wiem tylko ze iPhone 4 ma probelmy z zasiegiem gdy sie go dotyka na przy antenie ktora jest niefortunie na brzegu... hmmm, byles moze z tym w orange? Ewentualnie oni maja odpowiedz... powodzenia ;)

#5 klisiu

klisiu
  • 11 postów
  • SkądBerlin/Gdańsk

Napisano 05 września 2010 - 21:33

W sumie to ja coś podobnego zauważam na moim iPhonie 3G (także w Orange). Już kilkukrotnie było tak, że z telefonem nic nie robiłem, a osoby do mnie dzwoniące dostawały komunikat, że jestem poza zasięgiem. To samo, jak leży. Raz 0, raz 2, a raz 5 kresek. Testowane w Gdańsku oraz Gdyni na sofcie 3.1.3.

#6 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 05 września 2010 - 21:37

To jest coś nie tak z Orange a nie z iPhone. Mam iP 4 od premiery światowej i nigdy tego nie miałem, ostatnio przeszedłem do Play i po wymuszonej zmianie na nadajniki Plusa jest to samo, zero kresek i 3G - internet działa. Trzeba zacząć wykonywać połączenia i za chwilę łapie. Generalnie ten efekt miałem przez kilka pierwszych dni, teraz w 99% łapie już zasięg normalnie. Wyglądało mi to na to, jakby Plus jeszcze nie w całości tolerował mój numer w swojej sieci. Ja bym dzwonił do Orange z reklamacją usług.

#7 danko114

danko114
  • 26 postów

Napisano 05 września 2010 - 21:44

Gdzieś na stonie ipod.info.pl w wątku o wstrzymaniu sprzedaży iP 4 w orange ktoś pisał że jest to problem z kartami sim (micro sim) i podobno po aktualizacji do iOS 4.1 problem ustępuje.

#8 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 05 września 2010 - 23:41

Gdzieś na stonie ipod.info.pl w wątku o wstrzymaniu sprzedaży iP 4 w orange ktoś pisał że jest to problem z kartami sim (micro sim) i podobno po aktualizacji do iOS 4.1 problem ustępuje.

Jadę na stację benzynową kupić prepaid Orange, wytnę, wsadzę w telefon i zobaczymy czy problem będzie nadal występował z "normalną" kartą SIM.

---------- Wpis dodano 06.09.2010 o 00:41 ---------- Poprzedni wpis dodano 05.09.2010 o 23:04 ----------

Wcześniej zrobiłem test na Erze. Wsadziłem kartę Tak-Tak ... 4-5 kresek, udałem się w miejsce gdzie w mieszkaniu jest najgorsze wskazanie zasięgu i zasłoniłem dokładnie anteny, pokazało "Brak sieci" odsłoniłem anteny i momentalnie wrócił zasięg (5 kresek).
Poleciałem na stację po prepaid Orange, wróciłem przyciąłem i wsadziłem do telefonu. Na Orange jest mniejszy zasięg do 5 kresek, ale średnio 3. Przeprowadziłem test z zakrywaniem anten, zniknął zasięg i tak jak na Erze po odsłonięciu natychmiast powrócił w pełni. To samo zrobiłem dla felernego MicroSIMa i niby tak samo, też wrócił. Chyba nie jestem w stanie tego zasymulować :/ Albo problem sam ustąpił :/ Zostawiłem na razie microSIMa w środku. Jak znikną kreski to zamienię na Orange'owy prepaid i potestuję na nim z 1-2 dni...

#9 danko114

danko114
  • 26 postów

Napisano 06 września 2010 - 07:37

Poczekaj do środy na update iOS 4.1 (bądź zmajdź na necie wesje GM, to ta sama co się pojawi w środę) bo może to rozwiąże problem.

#10 mataman

mataman
  • 31 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 września 2010 - 09:12

Co by nie gadać Orange ma chyba najgorszy zasięg ze wszystkich sieci. Ja na swoim 3GS mam nagminne problemy z 3G. Nawet w okolicach centrum Warszawy 3G nie ma a edge jest full.

#11 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 06 września 2010 - 11:10

Co by nie gadać Orange ma chyba najgorszy zasięg ze wszystkich sieci. Ja na swoim 3GS mam nagminne problemy z 3G. Nawet w okolicach centrum Warszawy 3G nie ma a edge jest full.

Zasięg w centrum Warszawy to jest osobny temat, za dużo komórek na metr kwadratowy. Podejrzewam, że bardzo gęsto rozstawione BTSy o małym zasięgu i telefony często przełączają się miedzy nimi i to powoduje problemy. W mniej zatłoczonych miastach 3G działa zdecydowanie sprawniej, w Gdańsku nie musiałem go wyłączać i nie było żadnych problemów.

#12 illMG

illMG
  • 89 postów

Napisano 06 września 2010 - 11:34

Zasięg w centrum Warszawy to jest osobny temat, za dużo komórek na metr kwadratowy. Podejrzewam, że bardzo gęsto rozstawione BTSy o małym zasięgu i telefony często przełączają się miedzy nimi i to powoduje problemy. W mniej zatłoczonych miastach 3G działa zdecydowanie sprawniej, w Gdańsku nie musiałem go wyłączać i nie było żadnych problemów.

to ze Orange ma slaby zasieg to pierwszy raz sie z tym spotykam...Ja uzywam Orange od Marca i jest super zadowolony...wszystko super dziala, zasieg i oczywiscie 3G, nie wszedzie, ale tam gdzie jest potrzebny to jest, dodam ze mieszkam w centrum Poznania... ;)

#13 Elvira

Elvira
  • 14 postów

Napisano 06 września 2010 - 15:05

a czy przy problemach z zasięgiem iPhone'a 4, nie jest tak, że to wina softu, a nie konkretnego operatora – w tym przypadku Orange. Podobny problem zresztą był w starszych modelach z baterią – soft powodował szybsze zużycie. Apple wymieniło baterię i potem było już w porządku, w tym przypadku sądzę że może być podobnie. Zwłaszcza, że wszystkie aktualizację są co jakiś czas udostępniane.

#14 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 06 września 2010 - 15:16

Po nocy z kartą microSIM znów rano nie miał zasięgu, wsadziłem prepaida i z niego obecnie korzystam, poczekam 1-2 dni czy zgubi zasięg ;)

#15 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 07 września 2010 - 10:31

Pierwsza noc z prepaidem i telefon nie zgubił zasięgu! Jeszcze z 1 dzień popracuje na tym prepaidzie, tak dla pewności. Jutro jeszcze aktualizacja do 4.1, więc się wstrzymam z wymianą te kilka dni. Ale na razie wszystko wskazuje na wadliwą kartę.

#16 szczottie

szczottie
  • 285 postów
  • SkądBielsko-Biała, Poland

Napisano 09 września 2010 - 11:42

Witam,

Dzis i u mnie pojawil sie problem zasiegu...

Dołączona grafika

Tak samo przy wlaczonym 3G i wylaczonym :/

Internet dziala, ale nie da sie wykonywac polaczen.

Jest juz jakies rozwiazanie tego problemu?

Moj soft to 4.1.

#17 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 09 września 2010 - 11:46

Moim zdaniem to ewidentnie wina kart micrSIM. Coraz więcej mam takich zgłoszeń. Orange wstrzymała swoją drogą sprzedaż telefonów.

#18 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 09 września 2010 - 12:06

Witam,

Dołączona grafika

Moj soft to 4.1.

Czyli ten sam problem co u mnie, kup prepaida, przytnij, zmień mu taryfę na Orange Free i potestuj. Od czasu zmiany karty problem nie wystąpił u mnie ani razu.

#19 szczottie

szczottie
  • 285 postów

Napisano 09 września 2010 - 12:34

Dziwne...

Sprobowalem wlaczyc 3G w moim iPhonie 3G (domyslnie mam wylaczone, bo nie mam zadnego pakietu danych). I mam podobny problem:

Dołączona grafika

Moze Orange cos kombinuje? Ktos jest z Bielska albo okolic?

I teraz przy wylaczonym 3G moge rozmawiac na 3G i na 4.

#20 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 września 2010 - 12:54

Mam to samo. IP4, Orange, Warszawa: Sadyba, Saska Kępa, Wawer.

#21 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 09 września 2010 - 14:09

Testowałem przez 3 doby na prepaidzie (Orange Free - żeby za internet za dużo nie płacić w ramach testów), wyżej opisana sytuacja nie powtórzyła się ani razu :) Przed 15 minutami włożyłem swoją kartę microSIM i wykonałem telefon do biura obsługi opisałem konsultantce cały problem. Zaproponowała mi zmienić na 2G, powiedziałem, że to nie jest rozwiązanie bo na prepaidzie zjawisko nie występuje, a ja chce korzystać z 3G. Zapytałem o możliwość wymiany karty na zwykły SIM, potwierdziła, że w salonie zrobię to od ręki i jeśli wymiana będzie w ramach reklamacji to nie zapłacę za nią (normalnie 60 zł). Co ciekawe jak tylko skończyłem rozmowę, postanowiłem wykonać następne połączenie, niestety w tym czasie telefon zdążył już zgubić zasięg :/ Udam się dzisiaj do salonu w celu wymiany karty, mam nadzieje, że nie będą robić z Tym problemów.

#22 szczottie

szczottie
  • 285 postów

Napisano 09 września 2010 - 18:26

U mnie po zgłoszeniu tego problemu około 16 wrócił zasięg. Mieli problemy z tego co mnie poinformowała pani konsultantka. Macnow, a jak u Ciebie? Wymienili Ci kartę?

#23 macnow

macnow
  • 233 postów
  • SkądGdańsk/Wrocław

Napisano 09 września 2010 - 18:29

Wróciłem właśnie z salonu, panie były niezwykle miłe. Poprosiłem o zwykłą kartę bo z tymi microSIMami są problemy, panie nie robiły żadnych problemów. Jedna z nich pobiegła nawet do domu, po nożyczki, żebym mógł ją sobie przyciąć na miejscu do rozmiarów microSIM. Okazało się, że chip na nowej karcie 3G jest bardzo duży, musiałem go trochę przyciąć z góry, na szczęście chip był standardowy, bo karty nie uszkodziłem. Na nowej karcie nie mogłem wyłączyć kodu pin (bo się nie da) - no trudno. Bardzo jestem zadowolony ze współpracy, nie powiem w którym byłem salonie, nie chce, żeby pracownicy mieli problemy. Bo chyba nie powinni mi pozwolić na zniszczenie karty, gwarantując że jak się nie uda to dadzą mi kolejną za darmo ;) Niestety problem dotyczy chyba czego innego, bo w drodze powrotnej powtórzył się znów ten problem, telefon zgubił zasięg :/ Pytanie jest następujące "czy aktywacje biznesowe pracują na innych nadajnikach niż prepaidy"? Zadzwonię do Orange i spróbuję to ustalić ;)

#24 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 września 2010 - 18:38

Coś dziwnego jest z tym zasięgiem w Orange. A co do "złego trzymania" i Orange mogę Wam dać przykład nowego Sony Ericssona F100i Jalou. iPhone 4 - Era - 5/5 kresek zasięgu SE F100i Jalou - Orange - 3/5 kresek zasięgu, jak leży na stole gdy tylko biorę go do ręki to różnie - skacze od 0 do 3 (najczęściej 1 lub 2 kreski...)

#25 soil

soil
  • 100 postów

Napisano 09 września 2010 - 18:54

Witam,

Dołączona grafika

Moj soft to 4.1.

Dzisiaj w Bielsku na żywieckiej od 12 do 16 też nie miałem 3g:

Dołączona grafika

O dziwno E działało normalnie. Myślałem, że to wina aktualizacjo softu, ale na szczęście od kilku godzin 3g działa normalnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych