Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 4 Orange przestroga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#1 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 17:38

Witajcie, Zdecydowałem się to opisać w osobnym temacie bo być może trafi do większości osób i będą uważać. Mianowicie zamówiłem iP 4 z Orange poprzez orange.pl. Dostałem go dzisiaj kurierem, niestety nie mogłem go sam odebrać(trudno żeby cały dzień siedzieć w firmie i czekać na kuriera).Odebrał go mój pracownik podpisał i zostawił mi paczkę na biurku.Po przyjeździe do firmy otworzyłem pudełko wyjąłem telefon i podłączyłem do komputera w celu aktywacji.Po udanej aktywacji chciałem ściągnąć folię z ekranu i tylnej obudowy i wtedy ukazało się moim oczom pękniecie po całej szerokości tylniej obudowy, które nie było widoczne z przyklejoną folią(sam pracownik Orange w salonie na pl.Konstytucji tego nie zauważył dopiero po odklejeniu to zobaczył).Jak tylko zobaczyłem usterkę pojechałem do najbliższego salonu Orange w celu reklamacji i wymiany,Pan pracujący tam powiedział, że muszę się udać na plac konstytucji bo oni tego nie zrobią, zadzwoniłem więc do BOK aby się upewnić Pani mi to potwierdziła więc pojechałem niezwłocznie do salonu na Pl.Konstytucji.W Salonie na Pl.Konstytucji poinformowano mnie, że nic nie załatwię(oprócz oddanie do serwisu gdzie i tak zapewne nie uznają reklamacji bo to uszkodzenie mechaniczne)i muszę na własny koszt odesłać go do miejsca z którego został iP wysłany czyli do Ołtarzewa.Kurier DPD jak się okazało wycenił to na 60zł netto(sic!). Jutro wysyłam iPhone do nich z powrotem z pismem reklamacyjnym.Osobno zgłosiłem reklamację na niekompetencję i wprowadzenie mnie w błąd prze BOK. Żądam wymiany telefonu na nowy bez usterki. Gdyby DPD zadzwoniło i wiedziałbym o której kurier przybędzie sam bym to odebrał i sprawdził od razu ale niestety tak się nie stało przez co straciłem kupę nerwów i czasu(dojazd z firmy do salonu następnie do Warszawy do salonu a następnie powrót z niej. A przestroga jest następująca:Sprawdzajcie zawsze przy kurierze czy telefon jest ok!Nawet jak ma wam to zająć kilka chwil to warto bo już usłyszałem głosy w salonie na Pl.Konstytucji: "a skąd mamy wiedzieć czy Panu nie wypadł z ręki i teraz go Pan reklamuje"... Będę zdawał relację co i jak i jak to wszystko się zakończyło ale nie zmienia to wszystko faktu, iż jestem pozbawiony iP 4 przez przynajmniej 2 tygodnie i pozostał mi niesmak po sposobie załatwienie sprawy przez Orange. Pozdrawiam

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 września 2010 - 17:44

No pech po prostu, ale z tym sprawdzaniem... w salonie odpakowalbys iPhone? Pewnie nie, ale nawet jak tak, to raczej folii bys nie zrywal wiec i tak zobaczylbys dopiero po przyjsciu do domu to pekniecie, wiec zapewne nawet sprawdzenie nie wiele by dalo w Twoim przypadku.

#3 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 17:48

no w sumie nie odpakowałbym.Ale tak czy tak beznadziejna sytuacja...jeszcze jak m tego nie uznają to już naprawdę chyba zrobię nie małą aferę.

#4 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 01 września 2010 - 17:58

Postaw się też na miejscu pracownika, skąd ma wiedzieć, że dostałeś uszkodzony? Ciężko mu pewnie uwierzyć, że w pudełku - lub wczesniej (ale jak przeszedl przez kontrole jakości?) został uszkodzony, bardziej prawdopodobne, że upadł Ci. Afery bym nie robił bo po prostu ma prawo mieć wątpliwości, do tego prawnie masz bardzo wąskie pole działania...

#5 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 18:07

Wiem, że prawnie mam bardzo małe pole działania bo musiałem sprawdzić przy kurierze...a co do pracownika to nie chcieli go przyjąć bo powiedzieli, że tym się zajmuje tamta firma a nie oni więc na zasadzie rękojmi mogą mi oni to wymienić.

A i mam pytanie czy można jeszcze coś oprócz reklamowania w Orange tego iP4 zrobić?w sensie Apple Support Polska albo jeszcze co innego?

---------- Wpis dodano o 17:07 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:59 ----------

jeszcze tak mi przyszło do głowy że w sumie jak by mi miał upasc tak aby cała obudowa od lewa do prawa pękła to musiałby nieźle upaść i byłyby ślady a żadnego nie ma

#6 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 01 września 2010 - 18:20

-być może wcisneli ci Refurbished jako nowy lub uszkodzenie powstało w czasie transportu.

#7 iMaks

iMaks
  • 1 323 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 19:31

no w sumie nie odpakowałbym.Ale tak czy tak beznadziejna sytuacja...jeszcze jak m tego nie uznają to już naprawdę chyba zrobię nie małą aferę.

Jeżeli nie będzie Ci odpowiadał i nie uznają Ci gwarancji chętnie go od Ciebie kupie osobiście w Warszawie.

#8 robertk572

robertk572
  • 1 109 postów
  • SkądNEW YORK

Napisano 01 września 2010 - 19:35

-za pól ceny...

#9 iMaks

iMaks
  • 1 323 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 19:37

Wole określenie - za obopólną zgodą i dogadaniem.

#10 epi

epi
  • 184 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 września 2010 - 19:45

A karta sim w tym telefonie juz była włożona ?

#11 crash5

crash5
  • 405 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 września 2010 - 19:48

Aż się zaczynam bać o swoją paczkę :(

#12 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 19:58

nie nie była włożona...pudełko było zafoliowane i wyglądało tak jak nigdy nikt by go nie otwierał i nie ruszał...myślę, że jak nie uznają to zmądrzeją po tym jak powiem że 20 numerów-bo tyle mam w tym momencie jako firma- i to nie z abo na 39 zł -zmienia sieć na inną to uznają:]

#13 Wojtasio

Wojtasio
  • 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 września 2010 - 19:59

Nie wiem co byś musiał zrobić żeby uszkodzić iPhona w pudełku, a tym bardziej jego super hiper hartowane szkło. Koło hartowanego to nawet nie leżało LOL

#14 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 20:01

zaraz zrobię fotki:]

#15 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 września 2010 - 20:23

Dokładnie pudełko od iP 4, jak i od każdego innego iPhone, jest dość sztywne i twarde.

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 września 2010 - 20:32

wystarczy, ze ciang lu peng ktory pakowal do pudelka upuscil na ziemie i peklo ;)

#17 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 września 2010 - 20:40

No tak, uszkodzenie musiało powstać, zanim iPhone został spakowany, ewentualnie mógł zostać otworzony i ponownie zapakowany.

#18 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 20:42

przeklej.pl - img 0001 .jpg. Wrzucaj i ściągaj filmy, muzykę, obrazki i inne pliki z przeklej.pl
przeklej.pl - img 0002 .jpg. Wrzucaj i ściągaj filmy, muzykę, obrazki i inne pliki z przeklej.pl
przeklej.pl - img 0003 .jpg. Wrzucaj i ściągaj filmy, muzykę, obrazki i inne pliki z przeklej.pl

---------- Wpis dodano o 19:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:40 ----------

lepszych niestety w ty momencie nie udało mi się zrobić:/

---------- Wpis dodano o 19:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 19:41 ----------

słuchajcie w moim miniemaniu żeby aż tak pękł to trzeba nim nieźle przywalić o glebę a on oprócz pęknięcia nie ma żadnych znamion upadku

#19 yahuto

yahuto
  • 323 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 września 2010 - 20:44

ja odebralem w salonie i tez nie otwieralem od razu, dopiero w domu i ... wyswietlacz mial przebarwienia. czego i tak bym nie zauwazyl w salonie. oddalem zobaczymy co bedzie.

#20 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 20:46

bądźmy dobrej myśli:]

#21 kubaamm

kubaamm
  • 252 postów
  • SkądPL|USA

Napisano 01 września 2010 - 20:49

po przeczytaniu tematu boje się o swoją przesyłkę która ma dojść jutro również kurierem DPD ze sklepu orange.pl... ehhh

#22 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 20:49

bój się bój ale jak znam życie to tylko ja mam takiego farta:/

#23 jarrek

jarrek
  • 70 postów
  • SkądKatowice

Napisano 01 września 2010 - 20:53

Ja moją "czwórkę" sprawdziłem zaraz w salonie w Erze, właśnie choćby tego względu, że nowe opakowania Apple, zwłaszcza na iPhona są już tak zminimalizowane, że o uszkodzenie nie trudno. Powiem szczerze, że wolałbym sposób w jaki pakują iPody - w twardym plastiku. Mój iPhone miał na folii wyświetlacza wyrażne ślady kontaktu z kartonowym opakowaniem, ale na szczęście nic więcej mu nie dolegało. W Twoim przypadku zastosowanie znajdują przepisy Ustawy Prawo Przewozowe, konkretnie Art. 76. Przyjęcie przesyłki przez uprawnionego bez zastrzeżeń powoduje wygaśnięcie roszczeń z tytułu ubytku lub uszkodzenia, chyba że: (...) 4) szkodę nie dającą się z zewnątrz zauważyć uprawniony stwierdził po przyjęciu przesyłki i w terminie 7 dni zażądał ustalenia jej stanu oraz udowodnił, że szkoda powstała w czasie między przyjęciem przesyłki do przewozu a jej wydaniem. W każdym razie, reklamacji dokonałeś niezwłocznie. Pytanie na ile jesteś w stanie udowodnić fakt, iż uszkodzenie nastąpiło w trakcie transportu. Życzę powodzenia w sporze z Orżnąć ;)

#24 qubuch

qubuch
  • 989 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2010 - 21:32

tak jak napisałem telefon jest w stanie idealnym oprócz wspomnianego przeze mnie pęknięcia...żadnych obić żadnych znamion upadku którego nie było!

#25 Diwi

Diwi
  • 231 postów

Napisano 01 września 2010 - 23:51

To ja tylko napiszę że mój doszedł dzisiaj, i żadnych pęknieć, wszystko jest ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych