Zmiana wyglądu Mac OS X
Napisano 28 września 2010 - 00:17
Napisano 28 września 2010 - 10:17
Napisano 14 listopada 2010 - 08:18
Napisano 28 grudnia 2010 - 11:53
mial juz tak ktos? bo nie wiem co na to poradzic, dodam ze jak przerabialem przez iConvert na icns to wszystko smigalo, tutaj jedna przykladowa ikonka w png z przezroczystascia:
(przeciagajac ja po ekranie widac ze jest faktycznie przezroczysta...)
mam tigera 10.4.11 i wersje candybara 2.6.1
Napisano 29 grudnia 2010 - 12:35
Napisano 05 stycznia 2011 - 15:42
Napisano 05 stycznia 2011 - 23:28
Napisano 14 stycznia 2011 - 11:00
Napisano 15 stycznia 2011 - 15:26
Iconfactory : Freeware
Swoja droga potrzebujesz do tego
http://www.panic.com/candybar/
Napisano 06 marca 2011 - 10:18
Napisano 06 marca 2011 - 10:59
Napisano 08 marca 2011 - 12:17
Napisano 30 marca 2011 - 19:53
Napisano 01 kwietnia 2011 - 10:40
Napisano 01 czerwca 2011 - 15:28
Napisano 13 stycznia 2012 - 11:06
Napisano 27 maja 2015 - 06:41
Chciałbym po prostu zmienić ikonkę do skrótów. Żadna ze znalezionych w Internecie metod nie działa :/
Już konwertowałem tę ikonkę do "wszystkich" możliwych formatów, mam .icns, .ico, .png, .tiff...Konwertowałem iConverterm (on-line).
Gdy daje "Get info" na te pliki z ikonkami to TYLKO dla .png tam w rogu pokazała się zadana ikonka, dla pozostałych pokazuje się systemowa dla danego typu pliku :/
Zaznaczyłem i skopiowałem z "Get info" od .png.
Otworzyłem "Get info" skrótu dla którego chce zmienić ikonkę, daję WKLEJ i...nie zmienia się :/
Ale jak skopiowałem skrót (czyli na pulpicie mam dwa skróty jeden "nazwa skrótu", a drugi "nazwa skrótu copy") to na tym drugim to WKLEJ zadziałało i zmieniło ikonkę ?:/
Dodatkowa uwaga, gdy otwierałem te pliki w Preview i dawałem kopiuj, a potem wklej dla skrótu (kopii skrótu) to się zmieniała ikonka, ale zamiast poprawnie na 48x48 to ... jakaś chyba 8x8 z czarnym kwadratem dookoła.
Ktoś potrafi wyjaśnić ten...chaos ??
Napisano 27 maja 2015 - 09:01
Chciałbym po prostu zmienić ikonkę do skrótów. Żadna ze znalezionych w Internecie metod nie działa :/
Już konwertowałem tę ikonkę do "wszystkich" możliwych formatów, mam .icns, .ico, .png, .tiff...Konwertowałem iConverterm (on-line).
Gdy daje "Get info" na te pliki z ikonkami to TYLKO dla .png tam w rogu pokazała się zadana ikonka, dla pozostałych pokazuje się systemowa dla danego typu pliku :/
Zaznaczyłem i skopiowałem z "Get info" od .png.
Otworzyłem "Get info" skrótu dla którego chce zmienić ikonkę, daję WKLEJ i...nie zmienia się :/
Ale jak skopiowałem skrót (czyli na pulpicie mam dwa skróty jeden "nazwa skrótu", a drugi "nazwa skrótu copy") to na tym drugim to WKLEJ zadziałało i zmieniło ikonkę ?:/
Dodatkowa uwaga, gdy otwierałem te pliki w Preview i dawałem kopiuj, a potem wklej dla skrótu (kopii skrótu) to się zmieniała ikonka, ale zamiast poprawnie na 48x48 to ... jakaś chyba 8x8 z czarnym kwadratem dookoła.
Ktoś potrafi wyjaśnić ten...chaos ??
1. Standardowy plik ikony mac (.icns) zawiera kilka rozmiarów obrazów .png połączonych w jeden plik (dlatego mniejsza ikonka wygląda często trochę inaczej od dużej, bo to nie jest ten sam obrazek tylko kilka i system dobiera na podstawie wielkości który wyświetlić. Jeśli otworzysz taki plik w Preview to z boku na pasku będzie widać poszczególne "warstwy" pliku. Widocznie skopiowałeś jakąś trefną pojedynczą warstwę 8x8.
2. Standardowo ikona skrótu do folderu (katalogu) w na maku przejmuję ikonę katalogu docelowego i nie da się jej zmienić (albo nie umiem, nie wnikałem, nie potrzebuję). Nie ma problemu natomiast ze zmianą ikony skrótu do pliku. Nie pytaj czemu bo nie wiem.
3. Jeśli chcesz zmienić ikonę jakiegoś normalnego katalogu to klikasz na niego i dajesz "get info" a następnie przeciągasz myszą plik.icns na ikonę w górnym lewym rogu w oknie Info. (w katalogu, którego ikonę zmieniasz jest tworzony ukryty plik icon zawierający obraz nowej ikony - zamieniający systemowy obraz katalogu na twój, ale ty go nie widzisz to się nie przejmuj)
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 27 maja 2015 - 09:13
Napisano 27 maja 2015 - 09:25
1. Standardowy plik ikony mac (.icns) zawiera kilka rozmiarów obrazów .png połączonych w jeden plik (dlatego mniejsza ikonka wygląda często trochę inaczej od dużej, bo to nie jest ten sam obrazek tylko kilka i system dobiera na podstawie wielkości który wyświetlić. Jeśli otworzysz taki plik w Preview to z boku na pasku będzie widać poszczególne "warstwy" pliku. Widocznie skopiowałeś jakąś trefną pojedynczą warstwę 8x8.
2. Standardowo ikona skrótu do folderu (katalogu) w na maku przejmuję ikonę katalogu docelowego i nie da się jej zmienić (albo nie umiem, nie wnikałem, nie potrzebuję). Nie ma problemu natomiast ze zmianą ikony skrótu do pliku. Nie pytaj czemu bo nie wiem.
3. Jeśli chcesz zmienić ikonę jakiegoś normalnego katalogu to klikasz na niego i dajesz "get info" a następnie przeciągasz myszą plik.icns na ikonę w górnym lewym rogu w oknie Info. (w katalogu, którego ikonę zmieniasz jest tworzony ukryty plik icon zawierający obraz nowej ikony - zamieniający systemowy obraz katalogu na twój, ale ty go nie widzisz to się nie przejmuj)
ad. 2.
Ale...ja na pulpicie mam dużo skrótów z własnymi ikonkami (to są skróty do dysków innych kolegów w sieci, dokładnie do konkretnych folderów na ich komputerach). I mogłem zmieniać te ikonki gdy miałem ikonkę w formacie....nie wiem jak to powiedzieć...w formacie katalogu (?). Czyli ikonka opisana jako folder, ma tą strzałeczkę do rozwijania folderu ale w środku jest pusto. I z takimi ikonkami nie ma problemu, tzn. daję Get Info, w miniaturce jest ikonka, kopiuję i wklejam gdzie indziej (w tym przypadku na skrót).
To może pytanie jak zamienić format .ico, .icns, .png...na ten format "folderowy" ikonki ?
Użytkownik Rhotax edytował ten post 27 maja 2015 - 09:25
Napisano 27 maja 2015 - 09:39
Czyli ikonka opisana jako folder, ma tą strzałeczkę do rozwijania folderu ale w środku jest pusto. I z takimi ikonkami nie ma problemu, tzn. daję Get Info, w miniaturce jest ikonka, kopiuję i wklejam gdzie indziej (w tym przypadku na skrót).
To może pytanie jak zamienić format .ico, .icns, .png...na ten format "folderowy" ikonki ?
Taki "folderowy" format ikony to dokładnie ikona zwykłego folderu z przeciągniętym na jej okno "Info" plikiem obrazka icns. Automatycznie z różnych obrazków takie coś tworzy np. ten konwerter (jest darmowy w wersji lite - nie przejmuj się ceną na stronie). Jeśli wejdziesz w taką ikonkę opisaną jako folder przy włączonym pokazywaniu ukrytych plików, zobaczysz, że w środku jednak wcale nie jest pusto.
A jeśli chodzi o zmianę ikony skrótu do katalogu, to jaki masz system, bo u mnie Yosemite to nie działa, a ty mówisz, że ci się zmieniają.
Edit:
Dobra, teraz zauważyłem dział. Sorry za zamieszanie.
Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 27 maja 2015 - 09:50
Napisano 27 maja 2015 - 10:47
Taki "folderowy" format ikony to dokładnie ikona zwykłego folderu z przeciągniętym na jej okno "Info" plikiem obrazka icns. Automatycznie z różnych obrazków takie coś tworzy np. ten konwerter (jest darmowy w wersji lite - nie przejmuj się ceną na stronie). Jeśli wejdziesz w taką ikonkę opisaną jako folder przy włączonym pokazywaniu ukrytych plików, zobaczysz, że w środku jednak wcale nie jest pusto.
A jeśli chodzi o zmianę ikony skrótu do katalogu, to jaki masz system, bo u mnie Yosemite to nie działa, a ty mówisz, że ci się zmieniają.
Edit:
Dobra, teraz zauważyłem dział. Sorry za zamieszanie.
To przy okazji roznic, mi zupelnie nie dziala to przeciaganie na miniaturke w "Get info" o ktorym mowisz
A ten program który podałeś — to jak większość ostatnio :/ — nie zadziała na wersjach poniżej 10.5 :/
Napisano 27 maja 2015 - 12:17
To przy okazji roznic, mi zupelnie nie dziala to przeciaganie na miniaturke w "Get info" o ktorym mowisz
A ten program który podałeś — to jak większość ostatnio :/ — nie zadziała na wersjach poniżej 10.5 :/
W 10.4 to inaczej działało. Te ikony "katalogów" pamiętam, że można było uzyskać w terminalu poprzez konwersję programem, który był instalowany razem z Developer Tools. Wynikowo też powstawał plik ukryty ale iconr (resource). Dokładnie niestety jak to działało nie pamiętam. Tu masz coś opisane jak chce ci się w to bawić. Wiem, że ja dałem sobie spokój, a potem apple zmienił sposób zapisu tych ikon i tyle.
Napisano 23 lutego 2016 - 09:35
A moje pytanie jest dużo bardziej prozaiczne. Chciałbym aby ikonki przyciski okna (zamykanie, minimalizowanie..) jak i cały wygląd motywy był bardziej cukierkowy, a raczej 3d a nie płaski. Czy do tego potrzebne jest mi narzędzie CandleBar? Czy w El Capitan jest taka opcja w motywach?
cukierasy.jpg 6,91 KB 0 Ilość pobrań
Napisano 23 lutego 2016 - 10:30
Jak wrócisz do wersji 10.9 to będziesz miał, w wersji 10.10 i wyższej jest i będzie płasko.
MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych